Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Trudne pytania trudne odpowiedzi ... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=185784)

Duke Dran 23-07-2008 00:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Juzefek (Post 2194326)
A nie skopiowałem z podpisu? Jak nie to zaraz poprawiam :P

Nawet nie zauważyłem, że masz to w podpisie : ). Po prostu pamiętałem.

Nari 23-07-2008 00:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 2194199)
Czytaj swoje posty ze dwa razy przed wysłaniem, bo chaosem trącą.

Moralności nie nazywałbym chwilową emocją. Emocje mogą co najwyżej tymczasowo zmieniać nasze poglądy, silne emocje mogą nawet zmieniać je trwale, ale poglądy w dalszym ciągu nie mają znaczenia, jeśli mówimy o moralności, nie etyce. Osobiście nie mam takich wahań nastroju, by w jednej chwili zbrodniarzy wieszać, w drugiej wypuszczać - moje poglądy ewoluowały długo i spokojnie. I brońcie bogowie - nie twierdzę, że kara śmierci jest gorsza niż jej brak. Niech lud decyduje. Byle nie nazywał dobrym czegoś, co dobre nie jest z definicji. Jeśli karę śmierci usprawiedliwimy, to i część zabójstw też powinniśmy.

Co do moralności i etyki - polecam Fromma.

Pierwsze zdanie zostawię na koniec.
Nie nazwałem tego emocją. Nazwałem to stanem psychicznym, lub raczej stanem emocjonalnym.
Nie popieram kary śmierci z dwóch powodów. Oba po części są w/w. Jeden w całości, drugi zaś rozwinę:
Zawsze spośród tych skazańców znajdzie się ktoś nie winny. I uważam, że jego życie, oraz jego podobnym, jest równe wartością wszystkich pozostałych skazanych. I uważam, że ze względu na tą możliwość złego wyboru kary nie powinny być tak ostre.
Moje posty często trącą chaosem. Mądry człowiek kiedyś powiedział:
Debil rozumie to co ma na myśli.
Dlatego też czasami nazywam siebie debilem.

Rafayen 23-07-2008 10:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vasudanin (Post 2192324)
Życie za życie, mógł pomyśleć dwa razy zanim pociągnął za spust/wbił nóż/przejechał itp.

Dokładnie ja bym wszystkich pozabijał

Esko 24-07-2008 02:17

Jestem za... ale mimo wszystko, że to niehumanitarne, to kara śmierci powinna być pełna bólu i cierpień... Dlaczego? Cóż, dostać zastrzyk z trucizną to nic, w sumie 0 bólu... dlatego kara śmierci nie zmniejsza przestępczości... jeśli byłaby wykonywana w możliwie brutalny i powodujący cierpienie sposób, to na 100% przestępczość by spadła... chociaż o trochę...

Pokromca_dragonuw 24-07-2008 16:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Esko (Post 2196137)
Jestem za... ale mimo wszystko, że to niehumanitarne, to kara śmierci powinna być pełna bólu i cierpień... Dlaczego? Cóż, dostać zastrzyk z trucizną to nic, w sumie 0 bólu... dlatego kara śmierci nie zmniejsza przestępczości... jeśli byłaby wykonywana w możliwie brutalny i powodujący cierpienie sposób, to na 100% przestępczość by spadła... chociaż o trochę...

zastrzyk 0 bólu? Był kiedyś program o tym w telewizji podobno po takim zastrzyku odczuwasz mocne pieczenie tak jakbyś się palił od środka... Ale sam nie wiem jak to sprawdzali.

rafv 24-07-2008 19:59

Cytuj:

Cóż, dostać zastrzyk z trucizną to nic, w sumie 0 bólu
Ta, w sumie tylko sie umiera.

Jesli kara smierci w USA nie zmniejsza przestepczosci, to czy jej bardziej brutalne wykonanie cos da?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:07.