Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Czasy komunizmu w Polsce (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=192820)

Vavi 21-09-2008 20:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2274576)

W sumie - ciekawe, co ty bys powiedzial, gdybys nagle stal sie bezrobotnym bez srodkow do zycia, w wypadku stracilbys noge czy cos.

I od tego niech będą instytucje charytatywne.

ripper 21-09-2008 21:05

@spider~
Patrzysz na wszystko ze strasznie niskiego punktu widzenia. Kapitalizm = konsumpcjonizm = brak szczęścia. To taki uproszczony zapis tego, że im bardziej chcemy mieć, tym mniej jesteśmy. Poczytaj trochę o psychologii, bo aż mi się przykro robi, jak słyszę, że 'moje jest moje'. No niech będzie TWOJE. Naprawdę, wiele po tym ci przyjdzie. Eot

Piotrek Marycha 21-09-2008 21:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 2274844)
@spider~
Patrzysz na wszystko ze strasznie niskiego punktu widzenia. Kapitalizm = konsumpcjonizm = brak szczęścia. To taki uproszczony zapis tego, że im bardziej chcemy mieć, tym mniej jesteśmy.

tak samo można stwierdzić że socjalizm = zniwelowanie indywidualizmu jednostki = jednostka nic nie znaczy = społeczeńswo bezwolnych klonow prawie jak w Mrówce Z...[/ironia] popadasz w przeciwną skrajność, nie sądzisz?

ripper 21-09-2008 21:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha (Post 2274870)
tak samo można stwierdzić że socjalizm = zniwelowanie indywidualizmu jednostki = jednostka nic nie znaczy = społeczeńswo bezwolnych klonow prawie jak w Mrówce Z...[/ironia] popadasz w przeciwną skrajność, nie sądzisz?

Socjalizm nie musi oznaczać zniwelowania indywidualizmu jednostki. Teoretycznie. W praktyce nie da się wprowadzić tego ustroju inaczej i, jak już wspominałem, to jest jego wada - wcielenie socjalizmu w życie niszczy to, co czyni go wartym wprowadzenia.

spider-bialystok 21-09-2008 21:37

Cytuj:

@spider~
Patrzysz na wszystko ze strasznie niskiego punktu widzenia. Kapitalizm = konsumpcjonizm = brak szczęścia.

Czysty kapitalizm = wolny rynek = wolnosc. Robisz co chcesz. Mozesz byc wielkim przedsiebiorca lub zyc w jakiejs zacisznej wsi i jesc to co sam wyprodukujesz. Wolnosc.
Cytuj:

To taki uproszczony zapis tego, że im bardziej chcemy mieć, tym mniej jesteśmy.

Na wolnym rynku moglbys zyc jak chcesz. Nawet jako pustelnik. Ale nie narzucaj tego innym.

Cytuj:

Poczytaj trochę o psychologii, bo aż mi się przykro robi, jak słyszę, że 'moje jest moje'.

Popracujesz to pogadamy. Szkoda, ze abys nabral szacnku do wlasnosci bedziesz musial zarobic a potem byc okradziony przez jakiegos dresa, ktory tez nie szanuje wlasnosci.
A psychologia tez sie interesuje i z tego co piszesz wnioskuje ze czytales strasznie zjebane ksiazki. Szczescie kazdy pojmuje na swoj sposob.

Ashlon 21-09-2008 23:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2274679)
Uzasadnij, jak mozna usprawiedliwiac zabranie czlowiekowi ciezko wypracowanych pieniedzy i wydawanie ich na czyjas kariere sportowa czy na czyjes leczenie. Dobrowolna pomoc jest fajna, ale przymusowe odebranie wlasnosci - nie.

Bo mowimy tu o niezbednych wydatkach panstwa na takiez instytucje. Bez sprawnie dzialajacej policji, wojska, sluzby zdrowia, edukacji panstwo praktycznie nie istnieje. Oczywiscie, w teorii takie cos istnieje - w praktyce niekoniecznie.
Cytuj:

Kubica zrobil kariere bez pomocy panstwa.
W pelni sie zgadzam, jesli nie liczymy umozliwienia mu zetkniecia sie z gokartami podczas wyscigow organizowancych przez lokalny samorzad, finansowany z budzetu panstwa.
Cytuj:

Od tego sa organizacje charytatywne.
Nie da sie od wszystkiego zrobic organizacji charytatywnych, ktore sprawnie dzialaja.

Mad-Sin 22-09-2008 01:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2274985)
Bo mowimy tu o niezbednych wydatkach panstwa na takiez instytucje. Bez sprawnie dzialajacej policji, wojska, sluzby zdrowia, edukacji panstwo praktycznie nie istnieje. Oczywiscie, w teorii takie cos istnieje - w praktyce niekoniecznie.

W Polsce socjal doprowadza tylko do złego. Przykładu państwowej służby zdrowia do prywatnej chyba nie muszę opisywać?

spider-bialystok 22-09-2008 08:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2274985)

Wiec beda prywatne szkoly i szpitale. Za panstwowe tez sie placi i to bardzo duzo poniewaz dochodza koszta ministerstw, kuratoriow, zwiazkow zawodowych. Gdy beda prywatne pieniadze beda szly bezposrednio na usluge.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon
Nie da sie od wszystkiego zrobic organizacji charytatywnych, ktore sprawnie dzialaja.

Na prawdziwym wolnym rynku - da sie.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 10:26.