Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Protest przyszlych maturzystow. Co o tym sadzisz? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=195310)

Snagoth 21-10-2008 20:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2306251)
Właśnie nie do końca prawda, bo z dobrze zdaną maturą z potrzebnych przedmiotów po liceum/technikum można zapomnieć, że się mówiło po polsku i wyemigrować - i dać sobie radę w życiu (oczywiście nie w 100% przypadków, wiadomo). A wszelkie bzdury o narodzie jakie są nam na polskim wpajane możnaby ze szkoły wykreślić - patriotyzm jest ok, dopóki nie jest wymuszony.

masz troche racji ale akurat nie o to glownie mi chodzilo

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bambuko (Post 2306266)
ale tu jest inny błąd Snagotha. matura z matematyki nie jest dla sprawiedliwości, bo skoro ścisłowcy muszą zdawać polski, to niech humaniści zdają polski. nie chodzi o to, żeby każdemu po równo dopiec.

Wiem ze ona nie jest dla sprawiedliwosci, ale nie rozumiem po prostu czemu matematyka jest uwazana za jakis szczegolny przedmiot i tak traktowana. Chodzilo mi bardziej o to czemu humanisci uwazaja ze maja prawo sie skarzyć na obowiazkowa mature nie mysląc kompletnie o tym ze 'scislowcy' maja polski obowiazkowy od zawsze ale nie robia z tego wielkiego halo.

Zonta 21-10-2008 21:37

Mature zdaję w przyszłym roku i matma też juz mnie zlapie (niestety ;/). Z tego co wiem teraz matura wyglada tak:

Obowiązkowe 3 przedmioty: j.polski;j.obcy;matma wszystkie trzy MOZNA zdawac na poziomie podstawowym lub rozszerzonym sprawa indywidualna ( rozszerzenia sie nie oplaca bo policza ci podstawe + marne 3-4 pkt a poziom jest diametralnie wyzszy ). Jezeli chce sie zdawac jeszcze jakies przedioty poza podstawowym zestawem maturalnym to tylko na poziomie ROZSZERZONYM! i to jest najwieksza bzdura jaka wymyslilo ministerstwo oswiaty.

Nie obawiam sie matury jakos strasznie ale jestem pierwszym rocznikiem ktory bedzie testowal obowiazkowa matme i w sumie nie wiem czego moge sie spodziewac:P sie zobaczy :)

Snagoth 21-10-2008 21:51

Dzis rozmawialem z moja wychowawczynią z liceum (strasznie madra i inteligentna osoba) i powiedziala ze poziom matematyki POZOSTANIE taki jaki jest teraz. Na moje pytanie: "dlaczego? Przeciez 3/4 osob nie zda takiej matury", odpowiedziala ze wie i ze to jest zrobione specjalnie bo jest za duzo osob na studia. Ta matematyka to takie kolejne sitko... wystarczajaco duzo osob znajdzie sie pod sitkiem :)

Exodus 21-10-2008 22:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zonta (Post 2306537)
Obowiązkowe 3 przedmioty: j.polski;j.obcy;matma wszystkie trzy MOZNA zdawac na poziomie podstawowym lub rozszerzonym sprawa indywidualna ( rozszerzenia sie nie oplaca bo policza ci podstawe + marne 3-4 pkt a poziom jest diametralnie wyzszy ).)

3-4 pkt, szczegolnie na polibudzie gdzie za zdanie matmy podstna 100% masz 100pkt a za takie samo zdanie rozszerzonej masz 250 pkt! Ale co tam marne kilka pkt...

Sesef 22-10-2008 09:33

Cytuj:

rozszerzenia sie nie oplaca bo policza ci podstawe + marne 3-4 pkt a poziom jest diametralnie wyzszy

O ile nie myślisz o studiach technicznych dziennych na jakiejś Politechnice albo innej uczelni technicznej. Na Politechnice Warszawskiej procenty z przedmiotów zdawanych na podstawie liczą jako x1/2 a z rozszerzenia jako x1 do tego angielski rozszerzony x1/4 i podstawowy x1/8 co łącznie daje do zdobycia 225 pkt. Zdając same przedmioty podstawowe licząc polski, angielski, matma i fizyka na przedmiocie wybranym (ten obowiązkowy obrany) to musisz angielski matmę i fizykę napisać na poziomie 90-95% żeby dostać się na jakieś lepsze wydziały chociaż o takich kierunkach jak budownictwo czy Informatyka możesz zapomnieć bo tam progi zaczynają się od 160-190 pkt. ale z tych lepszych na takie kierunki jak Inżynieria Środowiska, Elektrotechnika, Transport, może Automatyka i Robotyka się dostaniesz (obliczenia na podstawie tegorocznych progów)

@UP
U mnie te marne "2 ptk" zdecydowały

@down

I tym właśnie różni się politechnika warszawska od gdańskiej. W stolicy tak prosto już nie jest.

KrEmAs KAc 22-10-2008 19:23

Cytuj:

Transport, może Automatyka i Robotyka się dostaniesz (obliczenia na podstawie tegorocznych progów)
na transport do politechniki gdańskiej to ludzie po wosie podstawowym idą na drugą rekrutację we wrześniu po jest 0.8osoby na jedno miejsce po wakacjach ;)
Dzięki tej matmie może podskoczymy w rankingu wykształcenia w europie :D

Nareszcie humaniści będą się musieli uczyć :evul: a ci z mat-inf ,mat-fiz ,mat0coś tam będą się śmiać :cup:

Descartes 22-10-2008 23:08

Protestować? I tak mamy lepiej niż ci, co zdają teraz. Matematyka będzie na śmiesznym poziomie, a za to nie będzie trzeba dobierać sobie dodatkowego przedmiotu - można zdawać sam język polski, obcy i matmę - chociaż z drugiej strony głupota nie dobierać sobie nic, bo tych dodatkowych przedmiotów nie będzie trzeba zaliczyć żeby mieć maturę.

Mazur199 23-10-2008 16:04

Cytuj:

Jezeli chce sie zdawac jeszcze jakies przedioty poza podstawowym zestawem maturalnym to tylko na poziomie ROZSZERZONYM! i to jest najwieksza bzdura jaka wymyslilo ministerstwo oswiaty.

nie musisz juz na rozszerzonym, wyszło nowe rozporządzenie czy w/e ze przedmoty dodatkowe moga byc zdawane na poziomie podstawowym, a jako obowiazkowe musisz zdac polski,matme i j.obcy

Rethfing on Aldora 23-10-2008 20:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mazur199 (Post 2308373)
nie musisz juz na rozszerzonym, wyszło nowe rozporządzenie czy w/e ze przedmoty dodatkowe moga byc zdawane na poziomie podstawowym, a jako obowiazkowe musisz zdac polski,matme i j.obcy

Ale oczywiście nie obowiązuje to tegorocznej matury?

kołbaś 23-10-2008 20:33

Cytuj:

Obowiązkowe 3 przedmioty: j.polski;j.obcy;matma wszystkie trzy MOZNA zdawac na poziomie podstawowym lub rozszerzonym sprawa indywidualna ( rozszerzenia sie nie oplaca bo policza ci podstawe + marne 3-4 pkt a poziom jest diametralnie wyzszy ).

ciebie chyba pogielo. To ja moze powiem tak. Wiesz po co jest rozszezona matura? Po to ze jak np ty masz 90pkt z podstawki a twoj kumpel ma 90pk ale z rozszerzenia to jak chcecie sie dostac na jakaks uczelnie to on 1 dostanie miejsce. Juz czaisz ? i to nie tylko na 1. Moze miec i 1000 osob te 90pkt z podstawki a on jeden 90 z rozszezenia i to on 1 wejdzie do uczelni a nie oni.

Piotrek Marycha 23-10-2008 23:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kołbaś (Post 2308734)
Po to ze jak np ty masz 90pkt z podstawki a twoj kumpel ma 90pk ale z rozszerzenia to jak chcecie sie dostac na jakaks uczelnie to on 1 dostanie miejsce. Juz czaisz ? i to nie tylko na 1. Moze miec i 1000 osob te 90pkt z podstawki a on jeden 90 z rozszezenia i to on 1 wejdzie do uczelni a nie oni.

czy ktoś tu twierdzi inaczej?

Mazur199 24-10-2008 13:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rethfing on Aldora (Post 2308729)
Ale oczywiście nie obowiązuje to tegorocznej matury?

raczej nie,rocznik 91 bedzie miał to wprowadzone jako 1

@edit

no tyż, zapomiałem o technikum :p

Iron 24-10-2008 15:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mazur199 (Post 2309249)
raczej nie,rocznik 91 bedzie miał to wprowadzone jako 1

Jak również rocznik 90 w technikum.

Rethfing on Aldora 25-10-2008 07:43

Nosz chamstwo.. Bym wziął fize na postawie for fun :D

Descartes 25-10-2008 10:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Iron (Post 2309324)
Jak również rocznik 90 w technikum.

m.in. ja :D

Mystlichpozdro 01-11-2008 12:43

Po co ci matura przeciez w tibii masz XXx lvl

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:00.