Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Marsz Ateistów i Agnostyków (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=221741)

Serious Sam 05-10-2009 18:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2660612)
Co do religii w szkole , to może nie miałbym o niej tak złego zdania gdyby była nie obowiązkowa... Uważam ze tracę 2 godziny tygodniowo , bo tylko dogaduje dla księdza który już momentami mnie ignoruje bo nie ma argumentów albo ma takie które ruszyły by tylko Chrześcijanina... "Bo w Biblii jest napisane....." Tylko ja mu na to odpowiadam ze Biblie tez pisali ludzie a co śmieszniejsze przechodziła przez ręce Watykanu (kiedy to na świecie było mało egzemplarzy a pisali ręcznie mogli sobie takie poprawki wprowadzić ze oho ho)

Nie jestem do końca pewien, ale na religie nie trzeba chodzić. Wystarczy chyba potwierdzenie rodzica.

Albertus 05-10-2009 18:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Muszkiet (Post 2660629)
Tylko że teoretycznie nie powinny wisieć żadne symbole religijne, czy to jakiejś sekty, czy dominującej religii świata.

nie wiem , dam takie porównanie...

Nie powinno być żadnych koncertów bo jak będzie ekipa co gra Rocka obraza się Metale a jak będzie jakaś inna to się inne grupy obraza. Tylko ze jak by 9,5/10 miasta to byli Punki wtedy burmistrz nie miałby problemu z wyborem kapeli na jakieś festyny/koncerty.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Serious Sam (Post 2660630)
Nie jestem do końca pewien, ale na religie nie trzeba chodzić. Wystarczy chyba potwierdzenie rodzica.

jesteś chyba 3 osoba która mi to mówi... CZY NAPRAWDĘ WSZĘDZIE ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ WYPISANIA SIĘ Z RELIGII???
Widocznie tylko u nas takiej opcji nie ma... widać nasza szkoła nie jest idealna , ma ten 1 mały minusik...

Muszkiet 05-10-2009 18:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2660639)
nie wiem , dam takie porównanie...

Nie powinno być żadnych koncertów bo jak będzie ekipa co gra Rocka obraza się Metale a jak będzie jakaś inna to się inne grupy obraza. Tylko ze jak by 9,5/10 miasta to byli Punki wtedy burmistrz nie miałby problemu z wyborem kapeli na jakieś festyny/koncerty.

Nie do końca rozumiem.
Czy idę na festyn/koncert mój wybór, mogę pójść na jaki chcę, lub nie iść wcale.
Natomiast do szkoły muszę chodzić.

Lasooch 05-10-2009 18:53

@krzyże w szkołach: w klasie mojego wychowawcy jest tak, że to my podjęliśmy decyzję, czy krzyż wisieć będzie. I szczerze mówiąc nawet nie wiem, czy wisi, bo mi to wisi, skoro zostało przegłosowane demokratycznie wśród zainteresowanych a nie narzucone odgórnie.

@wolne w święta: a jeśli ja chcę świętować Dzień Niepokalanego Niepodkucia Różowego Niewidzialnego Jednorożca, to powinienem mieć konstytucyjne prawo zrobić sobie w ten dzień wolne. Mam? Nie. I żadne Boże Ciało czy Matka Boska Pięćdziesiątazrzędu mi tego nie zrekompensuje.

Otakuma 05-10-2009 18:56

Cytuj:

jesteś chyba 3 osoba która mi to mówi... CZY NAPRAWDĘ WSZĘDZIE ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ WYPISANIA SIĘ Z RELIGII???
Widocznie tylko u nas takiej opcji nie ma... widać nasza szkoła nie jest idealna , ma ten 1 mały minusik...

Naprawdę, ja wypisałem się z religii w połowie roku szkolnego, już nie pamiętam której klasy, 2 lub 3 gim w liceum też nie było z tym problemów.

Yoh Asakura 05-10-2009 19:20

lol.

Oczywiście, że religia nie jest obowiązkowa, a jak nie masz takiej możliwości - pozwij ich, bo nikt nie może cię przymuszać na chodzenie na ten przedmiot, bo a nuż jesteś muzułmaninem czy kimś innym?

Vil 05-10-2009 19:26

wogole kuriozalne jest to, ze z religii trzeba sie wypisywac zamiast sie na nia nie zapisywac.

Albertus 08-10-2009 16:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2660696)
lol.

Oczywiście, że religia nie jest obowiązkowa, a jak nie masz takiej możliwości - pozwij ich, bo nikt nie może cię przymuszać na chodzenie na ten przedmiot, bo a nuż jesteś muzułmaninem czy kimś innym?

nie obrażaj mnie , oficjalnie jestem katolikiem ale gdzieś od 2 lat przekonuje się do słowiańskich Bogów.

Tylko ze u nas nie ma tak , dostaliśmy kartki czy rodzice wyrażają zgodę chodzenia na wdz , kolegi rodzice nie wyrazili zgody a wychowawca kartki nie przyjął bo powiedział ze zgoda MUSI być wyrażona ;D tu powstaje pytanie , - po co te kartki ? (pewnie oficjalnie muszą być ;D ale wyboru i tak nie ma)
z religii normalnie się wypisałem i nie chodziłem chyba miesiąc , ale ksiądz zobaczył ze katolicki a nie chodzi na rele i po rozmowie z dyrektorem zrobiono zakaz wypisywania się z reli (chyba ze jesteś innego wyznania wtedy można)

Yoh Asakura 08-10-2009 16:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2662447)
nie obrażaj mnie , oficjalnie jestem katolikiem ale gdzieś od 2 lat przekonuje się do słowiańskich Bogów.

I lol'd.

Cytuj:

Tylko ze u nas nie ma tak , dostaliśmy kartki czy rodzice wyrażają zgodę chodzenia na wdz , kolegi rodzice nie wyrazili zgody a wychowawca kartki nie przyjął bo powiedział ze zgoda MUSI być wyrażona ;D tu powstaje pytanie , - po co te kartki ? (pewnie oficjalnie muszą być ;D ale wyboru i tak nie ma)
z religii normalnie się wypisałem i nie chodziłem chyba miesiąc , ale ksiądz zobaczył ze katolicki a nie chodzi na rele i po rozmowie z dyrektorem zrobiono zakaz wypisywania się z reli (chyba ze jesteś innego wyznania wtedy można)
Mogą ci naskoczyć, jeżeli jest to szkoła państwowa - nie mają prawa zabronić ci się wypisać z religii.

Albertus 08-10-2009 16:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2662458)
Mogą ci naskoczyć, jeżeli jest to szkoła państwowa - nie mają prawa zabronić ci się wypisać z religii.

może i tak , ale to było trzeba załatwiać wtedy odrazu , teraz jak jestem w 2 klasie to mi się nie opłaci już poza tym nie wyszło by mi to na dobre ;D (małe miasteczko ze starzejąca się społecznością)

Yoh Asakura 08-10-2009 16:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2662464)
może i tak , ale to było trzeba załatwiać wtedy odrazu , teraz jak jestem w 2 klasie to mi się nie opłaci już poza tym nie wyszło by mi to na dobre ;D (małe miasteczko ze starzejąca się społecznością)

Możesz się wypisać, kiedy chcesz.

Albertus 08-10-2009 16:46

Niby mogę , ale tak naprawdę nie mogę ;D poza tym już się nie opłaca...

Beh0lder 08-10-2009 16:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2660612)
Sklepu w święta są czynne (prywatne małe) I nie możesz ludziom zakazać świętować jak chcesz se kupić chleb...

Jak ma swieto to niech se wezmie urlop albo wprowadza powiedzmy iles tam dni w rooku dodatkowo na swieta i chrzescijanie je sobie wykorzystaja tam na jakies tam swiete a muzulmanin na swoje o/ bo jak zapewne wiadomo muzulmanie i inne religie nie maja swiat w tych samych dniach co chrzescijanie

Cytuj:

Widocznie tylko u nas takiej opcji nie ma... widać nasza szkoła nie jest idealna , ma ten 1 mały minusik..
Koles ... nie ma ze cie nie chca wypisac to jest w zagwarantowane w konwencjach konstytucjach i innych badziewiach >.> ...

Cytuj:

Niby mogę , ale tak naprawdę nie mogę ;D poza tym już się nie opłaca...
Zawsze sie oplaca.

Cytuj:

Cytuj:

i po rozmowie z dyrektorem zrobiono zakaz wypisywania się z reli (chyba ze jesteś innego wyznania wtedy można)

No rotfl.. MOZESZ SIE WYPISAC KIEDY TYLKO CHESZ I BEZ POWODU zaden dyrektor nie moze ci zabronic tylko dlatego ze nie jestes innego wyznania... zreszta powiedz dla picu ze przeszedles na muzułmaństwo i glosisz od teraz wiare w Allaha i powinien sie od**eprzyc.

Albertus 08-10-2009 16:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Beh0lder (Post 2662478)
Jak ma swieto to niech se wezmie urlop albo wprowadza powiedzmy iles tam dni w rooku dodatkowo na swieta i chrzescijanie je sobie wykorzystaja tam na jakies tam swiete a muzulmanin na swoje o/ bo jak zapewne wiadomo muzulmanie i inne religie nie maja swiat w tych samych dniach co chrzescijanie

u nas na Podlasiu są tez prawosławni i to bardzo dużo. Jakos nikt nie ma z tym problemu bo szefowie są w większości wyrozumiali co do tego. (szkoły tez)

A dając przywileje muzułmanom sprowadzimy se sami kłopot na głowę tak jak Zachód...

Beh0lder 08-10-2009 16:59

Omg to byl tylko przyklad poza tym nie każdy muzułmanin jest zly bo jesli tak to ja mogę powiedziec ze wszyscy katole sa poj*bani i pala ludzi na stosach co sie mija z prawda no i to nie jest przywilej tylko bardziej rownouprawnienie ;s niz ustalanie od gornie w jakie swieta jest wolne. Kazdy sobie wykorzysta ten czas jak mu sie tam podoba ^^.

Albertus 08-10-2009 19:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Beh0lder (Post 2662492)
Omg to byl tylko przyklad poza tym nie każdy muzułmanin jest zly bo jesli tak to ja mogę powiedziec ze wszyscy katole sa poj*bani i pala ludzi na stosach co sie mija z prawda no i to nie jest przywilej tylko bardziej rownouprawnienie ;s niz ustalanie od gornie w jakie swieta jest wolne. Kazdy sobie wykorzysta ten czas jak mu sie tam podoba ^^.

pomysl nie jest zly , ale co do muzulman to nie bede sie wypowiadal bo bana dostane. Ale powiem ci jedno i przemysl to

Zobacz sytuacje np. w Belgii gdzie dano im duże prawa , swobody itp. a teraz prawie każdy Belg to rasista i nie może we własnym kraju czuć się jak u siebie. Zobacz jak oni ich pieniądze rozkradają (sociale - masa pieniędzy na każde arabskie dziecko) nie pracują a jak komuś się coś nie podoba to robią zamieszki , po przegranej walce o Europe w sposób militarny obmyślili nowy plan - zniszczyć nas od środka. Ich głównym założeniem jest przyjeżdżanie następnie ściąganie rodzin przy okazji uwodząc białe kobiety , otwierają własne sklepiki itp. z czego pewnie nie płacą dużych podatków tak jak inni bo przecież to "przyjaciele z 3 świata" pieniądze ładują w zbrojenie. Kazdy z nich robi 10 dzieci żeby wyprzeć nas z europy w sposób przyrostu naturalnego który u nich jest dodatni. A za cale ich życie płacą podatnicy (sociale).

Zaraz powiesz ze skąd to wiem i ze to stereotypy. A wiec powiem ci ze widziałem , czytałem , słyszałem i żyłem miedzy tym syfem 2 lata. I naprawdę nie życzę żadnemu Polakowi żeby to spotkało nasz kraj. A dając im jakieś prawa odnośnie ich świat robisz im taka zachętę która doprowadzi do następnych i za x lat obudzisz się w kraju w którym będzie tak jak na zachodzie.

Jak wyjeżdżałem bylem bardzo tolerancyjny , może nawet bardziej niż 3/4 z was. I tez nie wiedziałem jak można nienawidzić kogoś kto urodził się czarny czy inny. przez pewien czas nawet się kolegowałem z paroma z poza europy , ale z czasem gdy widziałem coraz więcej , rozmawiałem z pewnymi ludźmi coraz więcej doszedłem do takich poglądów jakie mam teraz. I nigdy nie chciałbym żeby tak jak tam było u nas bo będzie prawdziwa tragedia...

Juzefek 08-10-2009 19:22

Cytuj:

Od 16 roku możesz sam decydować (w świetle prawa) czy chcesz chodzić na religię lub czy chcesz chodzić do kościoła itp.

@down
Yoh ma rację :P

Albertus 08-10-2009 19:28

ja do kościoła od 6 klasy podstawówki nie chodzę , bierzmowania tez nie miałem. Wogle nie chce mi się nawet na rele łazić. Tylko powiedz to dla dyra , on powie ze mogę nie chodzić , ale nieobecności będą czyli nieklasyfikowanie...

Yoh Asakura 08-10-2009 19:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2662594)
ja do kościoła od 6 klasy podstawówki nie chodzę , bierzmowania tez nie miałem. Wogle nie chce mi się nawet na rele łazić. Tylko powiedz to dla dyra , on powie ze mogę nie chodzić , ale nieobecności będą czyli nieklasyfikowanie...

To go pozwij, co za problem

Albertus 08-10-2009 19:36

oj ty ciągle z tym pozywaniem , tylko co ja udowodnię... czyje zdanie bardziej się liczy księdza czy wielokrotnie notowanego pijaka??? A w żadne nagrywanie czy coś nie chce mi się bawić...

Ale z ciekawości specjalnie dla was w poniedziałek pójdę do dyrektora i powiem ze chce się wypisać z religii i ze kartkę od rodzica przyniosę jutro i specjalnie dla was spróbuje dokładnie zapamiętać co powiedział.

Beh0lder 08-10-2009 19:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2662603)
oj ty ciągle z tym pozywaniem , tylko co ja udowodnię... czyje zdanie bardziej się liczy księdza czy wielokrotnie notowanego pijaka??? A w żadne nagrywanie czy coś nie chce mi się bawić...

Ale z ciekawości specjalnie dla was w poniedziałek pójdę do dyrektora i powiem ze chce się wypisać z religii i ze kartkę od rodzica przyniosę jutro i specjalnie dla was spróbuje dokładnie zapamiętać co powiedział.

O ile sie nie myle to lamie prawa czlowieka czy jakas inna konwencje ^^ wiec zalozmy ze jezeli wyslesz skarge do jakiejs zagranicznej organizacji to bedzie raczej duże odszkodowanie :P.

Albertus 08-10-2009 19:48

jakoś nie przypada mi do gustu takie skażenie , wole tak dopier. na lekcji żeby ksiądz sam mnie z niej wygonił ;D

Yoh Asakura 08-10-2009 19:49

Cytuj:

Ale jakie słowo, lol. Ty czegoś nie rozumiesz - choćbyś był i gwałcicielem i mordercą, to konstytucja gwarantuje ci to, że w szkole na religię chodzić nie musisz i dyrektor tutaj nie ma kompletnie nic do gadania. W przypadku pozwania do sądu wszystko stoi po twojej stronie, jeżeli odbiera ci konstytucyjne prawo do nie chodzenia na ten "przedmiot", to nie masz się czym przejmować.

Albertus 08-10-2009 20:00

odpowiem ci cytatami.

"Mnie nie interesuje prawo, mnie interesuje sprawiedliwość."

"Zwycięzcy nikt nie będzie się pytał, czy mówił prawdę."

zresztą pogadamy na ten temat w poniedziałek jak pójdę do szkoły , powiem wam jak się skończyła moja prośba o wypisanie się (oczywiście podpis rodzica zaniosę)

Juzefek 08-10-2009 20:00

Cytuj:

Twoje- nikt w Polsce nie stoi ponad prawem. Oficjalnie.

piramjida 09-10-2009 17:47

yhm.

Chcialbym zobaczyc was jak grozicie dyrektorowi szkoly pozwaniem do sadu.
ostatecznie moze wywalczylibyscie to prawo do niechodzenia na religie, ale ostatecznie nauczyciel i tak ma duzo wieksze prawa.

nie oplaca sie to.
tyle.

Beh0lder 09-10-2009 18:01

Omg odszkodowanie byloby ogromne prawdopodobnie - wiec sie oplaca.

Otakuma 09-10-2009 18:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez piramjida (Post 2663075)
yhm.

Chcialbym zobaczyc was jak grozicie dyrektorowi szkoly pozwaniem do sadu.

Nikt tu nie mówi o grożeniu, powiadomienie przyjdzie do niego później ;p.

Litawor 09-10-2009 20:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Beh0lder (Post 2663086)
Omg odszkodowanie byloby ogromne prawdopodobnie - wiec sie oplaca.

Zdziwiłbyś się. Sprawa pewnie zostałaby umorzona z braku dowodów (dyrektor powiedziałby, że nigdy nie dostał żadnej informacji od rodziców, świadkowie by się nie znaleźli) albo z przyczyn formalnych, ewentualnie wywalczyłby niewielkie odszkodowanie po 10 latach procesowania się i odwoływania.

Każdy, kto miał jakąś styczność z polskim sądownictwem wie, że trzeba się nieźle namęczyć, żeby coś wywalczyć.

Albertus 09-10-2009 23:05

dodajmy do tego ze nauczyciele patrzyli by na mnie wrogo co z pewnością obniżyło by mi oceny. Stanowczo się nie opłaca , ale w poniedziałek jak będę w szkole zagadam do dyra ze chce się wypisać , z ciekawości która we mnie pobudziliście ;D

tak jak teraz np. z kolega na przerwie pukaliśmy w okno od pokoju nauczycielskiego (staliśmy na parkingu) a nauczyciele powiedzieli ze jak coś się stanie z ich samochodami ze nawet jak sami to zrobią to i tak na nas pójdzie. i ze maja siebie jako świadków ze to my zrobiliśmy wiec równie dobrze dyro znalazłby wśród nich paru świadków z ta religia...

Beh0lder 09-10-2009 23:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2663210)
Zdziwiłbyś się. Sprawa pewnie zostałaby umorzona z braku dowodów (dyrektor powiedziałby, że nigdy nie dostał żadnej informacji od rodziców, świadkowie by się nie znaleźli) albo z przyczyn formalnych, ewentualnie wywalczyłby niewielkie odszkodowanie po 10 latach procesowania się i odwoływania.

Każdy, kto miał jakąś styczność z polskim sądownictwem wie, że trzeba się nieźle namęczyć, żeby coś wywalczyć.

Niech go nagra (najlepiej kamera ale moze byc problem..) i wysle do tvnu ;D.

Argen 09-10-2009 23:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2663356)
tak jak teraz np. z kolega na przerwie pukaliśmy w okno od pokoju nauczycielskiego

Cytuj:

Hmm.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2663356)
tak jak teraz np. z kolega na przerwie pukaliśmy w okno od pokoju nauczycielskiego (staliśmy na parkingu) a nauczyciele powiedzieli ze jak coś się stanie z ich samochodami ze nawet jak sami to zrobią to i tak na nas pójdzie. i ze maja siebie jako świadków ze to my zrobiliśmy wiec równie dobrze dyro znalazłby wśród nich paru świadków z ta religia...

Wspominałeś coś o tym, że twoja szkoła jest spoko? :D

Litawor 10-10-2009 17:26

Marsz się dzisiaj odbył i liczbowo był sukcesem. Pojawiło się ok. 400 osób i to pomimo deszczowej pogody (jak wychodziłem z domu, to naprawdę lało). Była prof. Senyszyn. Tylko nagłośnienie było kiepskie i choć przemówienie organizatorów na rynku mogło być naprawdę efektowne, okazja została zmarnowana - nie było go słychać.

spider-bialystok 10-10-2009 20:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2663735)
Była prof. Senyszyn.

Juz naprawde nie mieliscie kogo zapraszac?

Albertus 10-10-2009 21:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen (Post 2663372)
Wspominałeś coś o tym, że twoja szkoła jest spoko? :D

Nadal myślę ze jest super , poza tym z ta rela i wielkim błędem jakim było mianowanie najlepszej nauczycielki na vice dyrektorkę.

Dragon-Fly 10-10-2009 23:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2663735)
Była prof. Senyszyn.

I Ty chciałeś, żeby ludzie na ten marsz przybyli? :f

Yoh Asakura 11-10-2009 00:00

Ja lubię Senyszyn.

Litawor 11-10-2009 00:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2664018)
I Ty chciałeś, żeby ludzie na ten marsz przybyli? :f

Jakoś przyszli. A z Senyszyn w niejednej kwestii się zgadzam (choć nie we wszystkich, no ale w prawdziwym świecie rzadko trafiają się ideały).

Pix888 11-10-2009 20:51

Ilekroć słyszę Senyszyn to mam ochotę przełączyć kanał. Już nawet nie chodzi o sam głos ale o to co wygaduje + połączenie to z jej głosem.
400 osób...imo słabo ale od czegoś trzeba zacząć.
ps. powiedziałeś mamie(jeśli z nią mieszkasz). Mamo idę na marsz!;)
to tak z ciekawości nie z polewy czy coś;p

Dragon-Fly 11-10-2009 20:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2664034)
Jakoś przyszli.

To następnym razem chociaż ostrzeż, bo chciałem przyjechać.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:40.