![]() |
Cytuj:
Cytuj:
@ktos tam inny Cytuj:
|
A to by się Orwell zdziwił, jakby tę interpretację usłyszał.
@Wiślaczek Z państwem podziemnym bardzo pięknie, ale jego członkowie bez pomocy z zewnątrz mogli co najwyżej bohatersko zginąć. To przecież polska specjalność. Atak na ZSRR rzeczywiście zadecydował o przegranej Niemiec. |
Cytuj:
A co do stwierdzenia, że atak na ZSRR zadecydował o przegranej Niemiec, to raczej trudno się zgodzić z tak kontrowersyjną opinią. Raczej należy powiedzieć ze błedy Niemców popełnione przed i w trakcie planu "Barbarossa" dały szanse aliantom. Ale to juz raczej offtop, wiec sie nie rozpisuje dalej :) |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Widzisz analogię? Mam Araba w klasie i jest naprawdę zajebistym człowiekiem, w przeciwieństwie do wielu Polaków. Pochodzenie nie ma znaczenia. Głupi ludzie są wszędzie, a Islam jest tak samo głupi jak chrześcijaństwo. U nich przejawia się to samobójczymi zamachami (często będącymi aktem desperacji... pomyśl, jesteś sobie Palestyńczykiem, nagle ktoś zrzuca Ci Izrael na łeb. Wpadasz pod okupacje. Czemu Polski patriotyzm pochwalasz, a Arabski deprecjonujesz?), u nas protestami przeciwko in vitro. Cytuj:
|
Lasy ; ludzie tobie podobni co myśleli tam samo zostali komunistami po wojnie zamiast zorganizować państwo i starać się walczyć z ZSSR. Pierwsze lata po wojnie jeszcze można było coś zdziałać.
ludzie tobie podobni sprzedali Polske w Potopie Szwedzkim , zostawili Polske w czasie gdy ja rozbierali... wiec myślenie ludzi tobie podobnych przysporzyć nam więcej cierpienia (jednostkom i rodzinom) niż ci się wydaje. Gdyby Polska zawsze była niezależnym silnym państwem to nie trafialibyśmy pod okupacje w której zawsze Polak był kimś gorszym od najeźdźcy. Urodziłeś się Polakiem , bądź z tego dumny bo twój ojciec , dziadek czy pradziadek walczyli o to byś teraz mógł siedzieć na komputerze i rypać w tibie zamiast spędzać czas w fabryce pracując dla Niemca czy Rosjanina. I jeżeli ci zależy na rodzinie która pewnie będziesz kiedyś miał , staraj się walczyć o ta Polske! żeby i twoje dzieci miały tak dobrze jak ty... |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Co do reszty - mam gdzieś, czy pracuję dla Niemca, Rosjanina czy Polaka. Teraz mamy "wolność" wywalczoną przez "ojca, dziadka czy pradziadka", a i tak sk*rwysyńskie państwo polskie kradnie mi 2/3 czasu, bo muszę siedzieć w fabryce (przenośnia) i pracować dla złodziejskiego rządu. Cytuj:
Swoją drogą - abstrahując od tego, co ja myślę o patriotyzmie, uważam, że wybór czy być patriotą czy nie powinien być kwestią indywidualną, podobnie jak religia. Tego typu rzeczy nie powinno się wpajać w szkołach. Bo to indoktrynacja, która zresztą często odnosi dokładnie odwrotny skutek. |
to z ojcem czy dziadkiem chodziło tak ogólnie o przodków.
Ale rozumiesz ze za okupacji pracowałbyś ile wlezie za naprawdę marne grosze ? Religia owszem , nie powinna być nakazywana. Ale Patriotyzmu powinno się uczyć dzieci od najmłodszych lat , tylko powinno być to tak sprytnie zrobione żeby ich nie zniechęcać. Nawet nie miałbym nic do takiej organizacji zrzeszającej młodzież , powiedzmy spotkania raz w miesiącu czy raz na 2 tygodnie. I tak uczono by chętnych* patriotyzmu i spraw temu podobnych. powiedzmy 3 grupy. 7-10 lat - raz w miesiącu 10-15 lat - raz na 3 tygodnie 15-18 lat - raz na 2 tygodnie * - każdego kto chce otrzymać w wieku 18 lat dowód osobisty. i to było by 1 dzień zamiast lekcji w szkole. |
Co masz na myśli mówiąc "sprytnie"?
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
I wiesz, gdybym np. urodził się Brazylijczykiem - byłbym dumny z tego, że nim jestem, bo np. moja reprezentacja w sporcie odnosi ogromne sukcesy itp. itd. Można być dumnym ze względu na to, co twoi rodacy osiągnęli w przeszłości i oto chodzi. Cytuj:
I nie każda religia jest głupi - nie obrażaj pastafarianizmu! Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Ja nie odczuwam dumy, bo mam wujka, który dorobił się setek tysięcy, ani wstydu z powodu posiadania wujka-pijaka, który uciął sobie po pijaku siekierą oba kciuki (rąbiąc drewno) i przesiedział trzy miesiące za jazdę po pijak na rowerze. Ani jedno, ani drugie nie jest moją zasługą/winą. Cytuj:
Cytuj:
|
Patriotyzm prowadzi do rasizmu i szowinizmu. Albertus jest tego najlepszym przykładem. "Nasz kraj jest wspaniały, inne są złe, zwłaszcza inne rasy". A ty myślisz, że Polacy w innych krajach co robią? Są grzeczni? Uświadom sobie w końcu, że to co ty myślisz o żydach i arabach, to samo myśli się o Polakach w wielu miejscach na ziemi. I co, dasz się z chęcią spalić na stosie, bo jacyś debile robią to co robią?
Masz pretensje, że jakieś kraje atakowały Polskę? Ale jakoś nie masz pretensji, że Polska atakowała inne kraje. Słodko. |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Wy tu gadu gadu a albertus bana dostał : D
|
@Thero:
patriota «człowiek kochający swoją ojczyznę, gotów do poświęceń dla niej» www.sjp.pwn.pl Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
"gotów do poświęceń dla niej" - to chyba znaczy, że stawiasz naród nad sobą, skoro poświęcasz się dla niego? Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Dla mnie nie. Jak mówiłem, nie odczuwam ani dumy ani wstydu z powodu czegoś, do czego się nie przyczyniam. Szkoda, bo akurat zaczął mówić coś skrajnie przeciwnego moim poglądom, ale przynajmniej w miarę składnie ; )[/quote] Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Patriotyzmem nie jest śpiewanie "z ziemi polskiej do Wolski" ani wystawianie na balkon biało-czerwonych flag na 11 listopada. Patriotyzm to realne działania polepszające kraj.
Jeśli taki Yoh głosuje na PiS, to patriotą nazwać go nie można. |
Cytuj:
|
Patriotyzm i polepszanie swojego kraju to jedno, ale moim zdaniem najpierw powinno się zacząć naprawiać syf, który panuje na ziemi: niehumanitarne ubojnie, głód, fanatycy religijni. Patriotą w Polsce być niestety ciężko, jeżeli ma się empatie. Po prostu jak widzę co się dzieje w niektórych częściach świata, to aż mi się przykro robi jak człowieczeństwo może być wypaczone. Zbędna, powolna śmierć za mięso, palenie ludzi w rowie żywcem za czary, tworzenie wirusów dla zysku - ameryki nie odkryje, ale to jest chore. Problemu polski schodzą na drugi plan, i wtedy tylko myślę jakim to farciarzem jestem, że urodziłem się człowiekiem, a nie świniakiem. Jakie to szczęście być okradanym przez ZUS ze swoich pieniędzy zamiast cierpieć głód i uważać na każdy róg na ulicy gdzieś w Somalii.
Doceniam to kim jestem (nie w sensie bycia polakiem, ale "bezpiecznym człowiekiem"). A tutaj taki utwór (rap), który mocno wpłynął na mój światopogląd. http://www.youtube.com/watch?v=-cMAXMmufwg |
Cytuj:
Przyznaj, że ci się piosenka bardzo spodobała i poza wpisaniem tytułu na gg i n-k musiałeś to jeszcze gdzieś wcisnąć. :)) |
Po części podzielam wasze zdanie dot. miłości do ojczyzny - nie nauczy się takich ludzi na siłe, że są Polakami, bo przeważnie żyją stereotypami - Polak złodziej, Polak-alkoholik, Polak-kłamca. Ale jest jedna rzecz, która mnie naprawde u Polaków (ofc nie wszystkich) męczy. Jak ktoś zaczyna mówić: " a w Niemczech to mają lepsze drogi, a w Anglii mają lepszych piłkarzy, a tam zarabiają tyle, a my w Polsce bida..." Dlatego tutaj kocham wypowiedzenie : nie podoba się? To wypier***ać. A najlepszy jest fakt, że mówią to ludzie którzy zwyczajnie byli na pare dni w takich krajach i pomieszkali tam chwile. I gadają, jacy to my źli, a o nich och, ach, ech... Takich ludzi trzeba po prostu wy*ebać do tych swoich Niemiec, niech pożyją tam i wrócą tutaj szybko z podkulonym ogonem, bo bedą tam traktowani jak śmiecie i nic więcej.
|
Cytuj:
|
A ja do Kanady !!!!!!1111!!1!!
|
Cytuj:
Poza tym ja np. gołosłowny nie jestem. Mam kilku znajomych za granicą, nie mówiąc już o rodzinie, i dochodzą do mnie słuchy jak im się tam ciężko żyje, bo są Polakami. Aha, a gdybym mógł, to bym dawno stąd wyjechał. Szkoda, że kraj nie pozwala zarobić nawet takich pieniędzy, by mieć jakikolwiek start za granicą. |
Pozwala, jeśli jesteś prezesem spółki państwowej. Wtedy masz milionowe honoraria za pierdzenie w stołek.
Swoją drogą, jestem wdzięczny dziadkowi za to, że nie oddał życia za ojczyznę. Gdyby to zrobił, nie byłoby mnie. I mało dałoby mi to, że ocaliłby Polskę. |
Popadacie ze skrajności w skrajność. W Polsce nie jest różowo, ale to, co wy opisujecie, to sytuacja może sprzed lat 10. Państwowych spółek wcale już wiele nie zostało, i bynajmniej nie jest tak, że w normalnych zawodach nie można zarabiać sporych pieniędzy. Albo na własnej działalności.
A jak się bardzo chce, to za granicę można wyjechać i już na miejscu znaleźć pracę. Niejedna osoba najpierw wyjeżdża na rok harować, żeby zarobić w ten sposób na studia. Potrzeba dużej determinacji, ale nie wymaga żadnych pieniędzy na start. Tylko języka warto by się najpierw nauczyć. Narzekanie to natomiast opcja dla leniwych. A kobiety to już w ogóle mają łatwo... |
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Wielki szyderca patriotyzmu, ktory w niedzielne wieczory uczy sie do historii o sanacji i powstaniu warszawskim Down@ Ignorant.Ty to napisales.. |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|