Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Forum Muzyczne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=280)
-   -   Metal (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=231717)

Kabe 17-07-2010 21:50

Widać nie :D

spider-bialystok 18-07-2010 02:35

@Lotress
Burzum tez byl na maksa prymitywny, prosty do bolu i nudny co nie zmienia faktu, ze gral zajebista, mega klimatyczna muzyke.
Prymitywizm bywa zaleta, nie wada.

Hakuoh 19-07-2010 21:51

http://img839.imageshack.us/img839/8382/saxon.jpg

Zbrodnia, za którą powinna być kara.

Kabe 20-07-2010 10:05

Złe otagowanie, ktoś się pomylił lub był pijany xD

Seeleesee1992 20-07-2010 21:45

Wolverine - Man or Beast.
Znalazłem, wrzucę jako ciekawostkę. Szkoda, że projekt upadł. Kto po przesłuchaniu zorientowałby się, że na wokalu jest Nergal?

Juzefek 31-08-2010 12:38

A tak w ogóle to co sądzicie o tych zespołach co jeździły podczas Sonisphere i grały na tej małej scenie na tym busie? Ja osobiście się nie nadziałem na tego busa, ale ogólnie to sam pomysł mi się spodobał :P

Seeleesee1992 05-09-2010 22:29

Kurde, przydałoby się jakoś rozbujać ten temat z powrotem ;p No to jak już jesteśmy w temacie metalu, to może ktoś z was gra w jakimś zespole? Chyba każdy kto słucha muzyki gitarowej w jakimś stopniu chciałby powymiatać na scenie ;). Ja grałem przez prawie rok na basie w zespole założonym przeze mnie i kumpla. Nazwaliśmy zespół "Moria" (nie związane z psychiatrią i Tolkienem, nazwa powstała… Ehh, długa historia i głupia). W założeniu mieliśmy grać blackened death metal, lecz umiejętności pozwoliły nam na prymitywnie prosty black metal. Ogólnie mieliśmy wielkie plany, wydanie dema idt. itp. Skończyło się na graniu coverów zespołów takich jak Samael (stary ;p), Rotting Christ czy Christ Agony. Zespół padł jakieś trzy miechy temu po odejściu perkusisty… Mam nadzieję, że znajdzie się jakiś grajek, który zechce się pochwalić swoim zespołem na forum ;)

Hakuoh 06-09-2010 12:14

Z kolegą powoli zakładamy zespół blackened doom/stoner metalowy. W zależności jeszcze czy znajdzie się perkusista. I od razu założyliśmy, że nie będziemy grać na scenie, bardziej wolimy się skupić na pracy w studiu.

Vermilion 06-09-2010 15:35

Olsztyn - ojczyzna gej roka. Chciałbym pograć w stylu Megadeth, Stiw Waj ale wszyscy grają super hiper chłam pokroju Afromental czy inne Muchy albo jakiś gotyk w najgorszym tego słowa znaczeniu. Jak chcecie posłuchać dobrej muzyki to napewno nie tu.

Lasooch 06-09-2010 16:47

Mamy mały projekcik horrorpunkowy, tylko ciężko nam się zabrać za tworzenie własnego materiału. Jeden koncert jak na razie był, nic nie nagraliśmy ; )

Seeleesee1992 06-09-2010 17:41

@grajki up
A jakieś konkrety? Jaką rolę odgrywaliście/odgrywacie w składach? Jakie macie instrumenty (wiem, że jest osobny temat o gitarach, ale myślę, że tutaj też można o tym popisać, bo wiąże się bezpośrednio z zespołami ;p)? Ja na początku używałem gitary basowej Cort Action Bass Active IV, później miałem przerzucić się na jakąś „piąteczkę” ale skończyło się na gitarce Ibanez SR300 (czterostrunowa) na której gram do teraz i nie zamierzam jej zmieniać na żadną inną. Piecyk od początku Laney RB2 (35 wat). Strun od niedawna używam Daddario EPS160 (50-105), strojenie DGCF. Btw. Macie może jakieś nagrania swoich zespołów? ;D Ja przyznam szczerze, że zamieściliśmy kiedyś cover utworu Into The Pentagram na yt, jednak usunęliśmy go w trybie natychmiastowym, po niezbyt ciepłym przyjęciu przez publikę ;D

Vermilion 06-09-2010 19:04

Ibanez RG 2550Mz Galaxi Łajt. Gram na Marshallu Mg 30 i Crybaby Dunlopa. Struny mam 10, ale zmieniam na 9-42 bo gram w e standard i chuj.

Hakuoh 06-09-2010 20:50

Ibanez GSR200L (bas), czyli całkiem blisko do Seeleesee1992. Na razie moje skille na basie są słabe, żeby grać profesjonalnie, ale grać dooma baaaaaaaardzo łatwo.

gavreonien 07-09-2010 12:21

Do takiej muzyki wystarczy, że masz szybkie palce ;) Ja mam sprzęt basowy Schecter Stilleto Extreme 4 struny i Traben Array 5 strunowy , do tego głowa i kolumna Hartke (pasuje wymienić bo mnie nie satysfakcjonuje, nie polecam kupować nic taniego od Hartke ;)).

Jak wam się podoba nowa płyta Ironów - The Final Frontier? Wg mnie rewelacja, Starblind i When the Wild Wind Blows najlepsze :)

Hakuoh 07-09-2010 13:23

Na dooma wystarczy, że wyłapiesz jakieś jakiś bluesowy rytm progów 1, 3 i 5 (ewentualnie 5, 7 i 9) z efektem przejechania od najwyższego progu na niższy i już się ma całkiem dobry dóóm. Jeszcze jak przyjdzie grać funeral dooma to już tempo schodzi poniżej 100bps. Tak bynajmniej uważam. :p

gavreonien 07-09-2010 16:13

Akurat tego nie jestem w stanie potwierdzić, nie rozróżniam tych rodzajów muzyki :) Sam wychowałem się na hard rocku i w tym kierunku się ciągle rozwijam ;)

Hakuoh 07-09-2010 16:22

Sam preferuję hard rock, głównie z elementami Hammond organów jak Uriah Heep, Deep Purple czy Atomic Rooster albo Argent. Niestety w dzisiejszych czasach znaleźć takiego klawiszowca graniczy z cudem. A że kolega to fan black metalu to stwierdziliśmy, że dobrze by było pokombinować z blackened doom metalem z efektami bluesa. Tak powolny jak ten kawałek. http://www.youtube.com/watch?v=Cshu2nDJGZ4

Vermilion 13-09-2010 16:01

Co panowie sądzicie o World Painted Blood Slayera? Ja osobiście po przesłuchaniu pomyślałem "mogłem ściągnąć a nie kupować". Human Strain jedyny zjadliwy kawałek dla mnie... no i ewentualnie Psychopathy Red się uchowa. A reszta taka rutyna, że ja pier... Show no Mercy, Seasons i Divine Intervention the best!

Wylansowany 13-09-2010 16:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vermilion (Post 2781323)
Co panowie sądzicie o World Painted Blood Slayera? Ja osobiście po przesłuchaniu pomyślałem "mogłem ściągnąć a nie kupować". Human Strain jedyny zjadliwy kawałek dla mnie... no i ewentualnie Psychopathy Red się uchowa. A reszta taka rutyna, że ja pier... Show no Mercy, Seasons i Divine Intervention the best!

Pamiętam, że w głosowaniu na płytę roku 2009 (tu na forum) ustawiłem "World Painted Blood" na 1. miejscu... :p Owszem, przez cały album ma się wrażenie, że "gdzieś to już słyszałem", ale dla mnie jest to zawsze plus, a nie minus.
A tytułowy, ze swoimi zmianami tempa, to kultowy kawałek.

Juzefek 13-09-2010 21:38

A co sądzicie o nowym albumie Acid Drinkers (Fishdick Zwei – The Dick Is Rising Agai)? Mi osobiście bardzo się podoba (szczególnie Seasons in the Abyss) i niedługo dołączy do mojej kolekcji na półce (preferuje pierw ściągnąć i przesłuchać i ewentualnie potem kupić :P).

Hakuoh 14-09-2010 00:39

Show No Mercy to jedyny (w małym stopniu blackened) thrash metal, jaki uwielbiam. Resztę ich utworów nie za bardzo idzie znieść, nie wspominając o nowoczesności.
A ten Acid Drinkers to sam w sobie jest jakiś dżołk.

orzel_cs 14-09-2010 15:54

Metal, metal... wole hard rock, ale uwielbiam tez thrash metal, heavy niebardzo, death top juz wogole. Z metalowych to METALLICA oczywiscie, sweet loffciany zespol od przeszo 4 lat, nie ograniczam sie tylko do sluchania, spiewam amatorsko (grac tez troche umiem), bylem na koncercie.. no i klasyki, scorpions, iron maiden, black sabbath tez moga byc.. Slayer moglby byc, ale tylko niektore kawalki (maja jakies zalowe okolo minuty, mocne ze krew z uszu cieknie). Ale bardziej hard rock, nieznacznie ale bardziej

Vermilion 14-09-2010 22:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Juzefek (Post 2781355)
A co sądzicie o nowym albumie Acid Drinkers (Fishdick Zwei – The Dick Is Rising Agai)? Mi osobiście bardzo się podoba (szczególnie Seasons in the Abyss) i niedługo dołączy do mojej kolekcji na półce (preferuje pierw ściągnąć i przesłuchać i ewentualnie potem kupić :P).

Po Seasonsach jebłem ze śmiechu, to samo Nothing Else Matters XD. Fajnie, że wcisnęli Voodoo Child w Bad Reputation (ten moment trwa jakieś 4 sekundy, co tam) i końcówka Ring of Fire. Jak dla mnie ta płyta to mistrzostwo świata.

Hakuoh 15-09-2010 00:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez orzel_cs (Post 2781403)
Ale bardziej hard rock, nieznacznie ale bardziej

A stary typ hard rocka np. Uriah Heep, Nazareth, Deep Purple, Budgie, Rainbow czy Pentagram?

Gtyk 18-09-2010 16:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vermilion (Post 2781323)
Co panowie sądzicie o World Painted Blood Slayera?

Slayer ma do siebie to, ze nagrywa caly czas niemal dokladnie ten sam material. Jest ostro, jest agresywnie, ale brakuje temu jakiejkolwiek swiezosci. Bronia sie te kawalki na zywo, bo wypadaja niezle ale dla niewprawionego ucha brzmi to jakby caly czas grali ten sam utwor. Mialem okazje ich widziec na Sonisphere- zagrali zajebisty koncert. Ale fanem ich muzyki absolutnie nie jestem.

Vil 22-09-2010 20:09

Jakieś propozycje porządnych kapel w gatunku symphonic/melodic black ?

Seeleesee1992 22-09-2010 20:54

@up
Wg. Mnie warto przesłuchać: Vesania (koniecznie ;D), Limbonic Art, Anorexia Nervosa, Bal-Sagoth (dość specyficzne, mi się osobiście nie podoba zbytnio, ale wielu moich znajomych tego słucha), Lux Occulta (też mocno specyficzne, mi się podoba, btw. ich "Kiss my Sword" to jeden z najlepszych polskich kawałków metalowych moim zdaniem), Keep of Kalessin i Unanimated. Tego ostatniego słyszałem w sumie tylko ostatnią płytę (In the Light of Darkness), więc nie wiem jak ze starszymi ich utworami. Ale ta płyta sprawiła, że Unanimated szturmem dostał się do rankingu moich ulubionych zespołów więc myślę, że chociażby dla tej płyty warto się z nimi zapoznać ;)

@edit
Jeszcze dodałbym Hermh i ew. Darzamat

Lasooch 23-09-2010 08:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Seeleesee1992 (Post 2782292)
@up
Wg. Mnie warto przesłuchać: Vesania

Ooooooo tak tak tak tak tak.

Mojżesz 23-09-2010 09:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2782281)
Jakieś propozycje porządnych kapel w gatunku symphonic/melodic black ?

Dimmu Borgir (tak, wiem, zaraz hejterzy się odezwą), Graveworm, Catamenia, Rotting Christ (tutaj bez symfonicznych wstawek), Emperor, Dissection (<3), Illnath. Resztę wymienili koledzy wyżej.

Vil 23-09-2010 13:19

Za Dissection i Illnath stawiam kolejkę e-piwa.

Hakuoh 23-09-2010 16:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mojżesz (Post 2782330)
Dimmu Borgir (tak, wiem, zaraz hejterzy się odezwą)

Jedynie co do nich mam to to, że poszli głęboko w dupsko mainstreamu ostatnim albumem.

Mojżesz 23-09-2010 17:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2782362)
Za Dissection i Illnath stawiam kolejkę e-piwa.

Whoa, dzięki, ale na antybiotyku jestem. xD Swoją drogą, drugi album Dissection "Storm of the Light's Bane" to klasyk melodyjnego blackowego grania. Genialna rzecz.

@up: Mówisz o "In Sorte Diaboli"? Nie zastanawiałem się nigdy nad tym, czy są mainstreamowi, czy nie. W każdym razie płyta ogólnie jest słaba, ale ma kilka dobrych kawałków: The Serpentine Offering, czy The Chosen Legacy. Jak dla mnie ich najlepszym albumem jest "Enthrone Darkness Triumphant" i wątpię, by to uległo zmianie. Chociaż ciekawy jestem tej całej abrakadabry nowej.

orzel_cs 24-09-2010 15:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2781481)
A stary typ hard rocka np. Uriah Heep, Nazareth, Deep Purple, Budgie, Rainbow czy Pentagram?

Preferuje starszy, uriah hepp dobra muzyka, tak samo wishbone ash, najbardziej jednak deep purple (w pazdzierniku jade na koncert :D), Led zeppelin itp.

Erverse 03-10-2010 00:28

Mógłby mi ktoś polecić konkretnie jakieś kawałki typu vesania - rage of reason?
Chodzi mi, żeby wpadało w ucho, raczej melodyjne, bez zbędnego napierdzielania perkusją jak w decade of therion na ten przykład x.x

Hakuoh 03-10-2010 01:20

Nowe odkrycie - Onslaught.
Chłopaki grają/li prześwietny blackened thrash metal. I co najważniejsze pochodzi z UK. A co stawia ich wyjątkowych dla mnie? BRZMIĄ JAK VENOM!!!
http://www.youtube.com/watch?v=vzFoxiUFcjY

Lasooch 03-10-2010 02:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Erverse (Post 2783357)
Mógłby mi ktoś polecić konkretnie jakieś kawałki typu vesania - rage of reason?
Chodzi mi, żeby wpadało w ucho, raczej melodyjne, bez zbędnego napierdzielania perkusją jak w decade of therion na ten przykład x.x

Reszta tej płyty. Świetna jest. Zwłaszcza Narrenschyff, chociaż tam miejscami włącza się pralka.

Seeleesee1992 03-10-2010 19:27

@Erverse
Dismember - Collection By Blood
Septic Flesh - Annubis
Arch Enemy - Nemesis
O coś takiego mniej więcej Ci chodzi?

Hakuoh 12-10-2010 19:14

http://www.youtube.com/watch?v=l2T8L6XI1IU
Ten utwór zmiażdżył Black Sabbath, dosłownie!

Hakuoh 16-02-2011 15:40

Spodobal mi sie Bathory, zwlacza 2 albumy - Bathory i Under The Sign Of The Black Mark. http://www.youtube.com/watch?v=XRR0Gc0YuZs
Era viking metalu tez jest ok, ale preferuje ere black metal.

Thero 16-02-2011 19:51

Ogólnie nie lubię metalu (każda piosenka brzmi tak samo), ale Łzy są w sumie fajne.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:22.