Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Sword vs Axe (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=3806)

Jacko 11-05-2005 16:47

A co gdyby cwiczyc axe, a blokowac na huncie swordem ? Wiem ze nie bedzie praktycznie hitow ode mnie, ale czy bedzie bloczyl tak samo jak z cwiczonym swordem ?

Nowohucianin 11-05-2005 16:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jacko
A co gdyby cwiczyc axe, a blokowac na huncie swordem ? Wiem ze nie bedzie praktycznie hitow ode mnie, ale czy bedzie bloczyl tak samo jak z cwiczonym swordem ?

obrona broni nie ma znaczenia chyba,że:
nie masz tarczy
shield który masz na sobie ma słabszy def niż broń

Zegenis 11-05-2005 19:38

Adaras: Ty sie nie parz na rl bo Tibia jest malo realna.
Aj jedni mówia że def broni sie liczy inni że nie -.^'
Ja tam wybralem swordy.. Czemu? Bo ladnie wygladaja ;d

Adaras 11-05-2005 19:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zegenis
Adaras: Ty sie nie parz na rl bo Tibia jest malo realna.

Huh. A kto wie, jak to CIPSoft wszystko obmyśla? :P Możliwe, że bazują na różnych rzeczach.

Bonastick 11-05-2005 20:51

Przeczytałem cały ten wątek co już było wyzwaniem, ale do teamtu:

zastanawia mnie ta cała dyskusja nad statsami def broni. Pierwszy raz mowa o tym pojawiła się chyba gdzieś na 3-4 stronie, więc myślałem, że nic tu nie wpisze. Nie wierzyłem, że przez następne 10 stron nikt nie napisze tego tak, jak ja to widzę.

A jak ja to widze:
Zgadzam się z tymi, którzy mówią, że brany jest pod uwagę większy def. ale wtedy, gdy na ture jest się atakowanym przez jednego przeciwnika. Jesli atakuje cie dwoch - przed jednym bronisz sie tarcza, przed drugim bronia.
To dlatego niezaleznie od tego, ile stworow cie atakuje, na ture masz max dwie "chmurki" a reszta idzie na zbroje.

Dlatego mysle, ze def broni JEST wazny.
A zeby nie wyszlo, ze bronie swordow - ja uzywam axe.

Na koniec moje pytanie aby potwierdzić lub obalić tą teorię, brzmi:
Czy przy tym blokowaniu hero z fs'em i bs'em i odczuwalnej w związku z tym różnicy bloker był atakowany tylko przez hero, czy przez coś jeszcze?

xemmoe 12-05-2005 18:03

@up
IMO BSem mniej uhów pójdzie, obojętnie czy bloker bedzie atakowany jeszcze przez kogoś.

Gzaruś 12-05-2005 20:30

Dla blokera sword jest lepszy, bo dużo def ma. Ale axe są mocniejsze i lżejsze więc jak chodzisz na hunty w pojedynke to lepirj wychodzisz.

xemmoe 12-05-2005 22:13

Właśnie o to chodzi że swordy są lżejsze, z wyjatkiem GSa.
Nie twierdze że axe są gorsze ale na pewno nie są lepsze.
Jeśli masz dużo kasy, i lubisz nosić prestiżowe bronie bierz swordy.
Ja ich już nigdy nie zamienie...

emilok 12-05-2005 23:39

aaaaahhhhh
co do znaczenia defa w broni to wg mnie lepiej jest miec wiecej, niz mniej

co do tematu sword vs axe to tak
axe lepsze do walki z potworkami,
swordy dobre do tego, zeby na wojnie nie robic za ruchomwgo mwall'a (i tak ciulowatego, bo przez orginalnego mwall'a nie da sie przestrzlic czy przezucic z runki)
a cluby niedobre:P (sorry ad) ;=]

Senseal 16-05-2005 14:11

No niewiem...

A na nowy świat co?
Mam zamiar solować potwory, bardziej niż blokować(świat Morgana)
Ale na swordy jest lepiej:
Najpierw Scimitar i Broadsword,
potem spike sword, serpent i bright,
a za axem to barbarian ciagle potem f-axe i ew. halberd...wiec niewiem.

Bonastick 16-05-2005 17:43

Cytuj:

Hero, BK, Behemot maja 2 ataki na runde: zwykly z piesci + dystansoway (strzala, wlocznia, kamien).
Też racja, o tym zapomniałem, a dzięki temu dalej mogę twierdzić, że moja wersja jakiśtam sens ma.

Co do Twojej wersji. Czytałem z zaciekawieniem i stwierdzam, że także ma sens. Przynajmniej ja nie jestem w stanie na podstawie posiadanej wiedzy przyczepić się do jakiegokolwiek elementu i stwierdzić, że coś jest źle.

Widać, że z rozwazaniami idziesz duzo dalej, niz ja, probując nawet ustalac wzory, algorytmy.
Ja jakoś nigdy tego nie robie, jeśli na jakimkolwiek etapie algorytmu występuje element losowy, gdyz wtedy praktycznie uniemozliwia to potwierdzenie wiarygodności takich danych :)
Ale nie twierdzę, że jest to bezcelowe... so keep up the good work :)

Senseal 17-05-2005 07:14

Dobra Gremlin, wytłumaczyłeś mi to ale nadal niewiem bo axami chce walczyć ale beda trusniej dostepne, no niewiem.

Piotrek10 20-05-2005 20:43

Ale mnie dołujecie... Kiedyś grałem knightem, wziełem sobie pałki ( doradzili mi tak koledzy ). Teraz znowu wybrałem knighta, poszłem swordy narazie mam longsworda, skille 35/35, 8lvl, 2k w depo ( odkładałem na spike sword'a ). Noi co jak myślicie, zmienić swordy na axe ?

Adaras 20-05-2005 21:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piotrek10
Ale mnie dołujecie... Kiedyś grałem knightem, wziełem sobie pałki ( doradzili mi tak koledzy ). Teraz znowu wybrałem knighta, poszłem swordy narazie mam longsworda, skille 35/35, 8lvl, 2k w depo ( odkładałem na spike sword'a ). Noi co jak myślicie, zmienić swordy na axe ?

Dzizas człowieku, nie sugeruj się tak opiniami innych, walcz czym chcesz, bo z takim podejściem do niczego nie dojdziesz ;)

Tomek on Aldora 20-05-2005 22:36

Ja wole swordy. :D SWORD RULES

Piotrek10 21-05-2005 07:51

Zmieniłem na axe i jestem bardzo zadowolony. Nawet taki barbarian axe jest lepszy od spike sworda, w pzyszłości kupie sobię knight axe, który co prawda jest troszkę gorszy od fire sworda, ale potem nadchodzi FIRE AXE który jest lepszy od bright sworda. Jeżeli jesteś knightem, bierz axe ! Są one tańsze od swordów i łatwiej dostępne. Nie zastanawiaj się drogi knighcie, bierz w axe i wymiataj !!!

Gzaruś 21-05-2005 21:20

Cytuj:

potem nadchodzi FIRE AXE który jest lepszy od bright sworda.

Że fire axe jest lepszy od bright sworda to chyba dużo osób się będzie sprzeczało

Wg. mnie fire axe jest lepszy na samotne hunty, a bright sword dużo lepszy do blokowania (zresztą na samotne expienie też, bo cie żadziej potwory hitną)

xemmoe 21-05-2005 21:55

Cytuj:

potem nadchodzi FIRE AXE który jest lepszy od bright sworda.

A pżniej nadchodzi Stonecutter Axe, który jest lepszy przecież od SovA...
Człowieku między axe i swordem nie ma zwycięzcy.
Bierz to co Ci sie bardziej podoba.

Gzaruś 21-05-2005 22:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez xemmoe
A pżniej nadchodzi Stonecutter Axe, który jest lepszy przecież od SovA...
Człowieku między axe i swordem nie ma zwycięzcy.
Bierz to co Ci sie bardziej podoba.

Że Stonecutter axe jest lepsze od magic sworda to też sie ludzie będą sprzeczać.

xemmoe 21-05-2005 22:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gzaruś
Że Stonecutter axe jest lepsze od magic sworda to też sie ludzie będą sprzeczać.

Hmmm... nie zrozumiałeś.
To była ironia.
Koleś gada że f axe lepsze od b sworda, a wiadomo że tego sie nie da udowodnić.
I tak nigdy na axe nie bede walić, bo co to za Knight?

Misiol 22-05-2005 00:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Externus
gracze uzywajacy axow beda musieli poczekac troche duzej na k-axe (5k)

lol ja swojego k axe kupilem za 1k

zajac Gro Sho 22-05-2005 05:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Misiol
lol ja swojego k axe kupilem za 1k

cena zalezy jedynie od serwera ale i tak jestem za axe poniewasz sa tansze i mniejwiecj tak samo mocne

Gzaruś 22-05-2005 09:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez xemmoe
Hmmm... nie zrozumiałeś.
To była ironia.
Koleś gada że f axe lepsze od b sworda, a wiadomo że tego sie nie da udowodnić.
I tak nigdy na axe nie bede walić, bo co to za Knight?

Hehe już rozumiem :]

Misiol 22-05-2005 14:08

Ja walcze axe bo sa bardzo mocne. mam dopiero 15 lvl, skille 43/40 i juz co najmniej 3 razy solowalem cyca.

Trenei 23-05-2005 15:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yarczaz
No własnie. Ponad połowa knightów ( albo i więcej ) uzywa swordów. Ja zdecydowałem sie na axe. I nie wiem czy dobrze wybrałem. Chodzi o to czy nie bede żałował tego wyboru na wiekszym lvl kiedy w gre bedą wchodziły taki cudka jak Fire axe, czy DL. Na razie klepie z knight axe i jest fajnie, ale co bedzie pozniej ? Czy mam sie przezucic na swordy ( mają wiecej defa ) czy zostać przy axe ? Wszyscy moi znajomi mówią ze dałem ciała wybierając axe ...

Jest tu tyle tych tematów że mi sie zygac chce . Ale jesli milabym odpowiedziec na twoje pytanie to wybałbym na twoim miejscu Axe. Ponieważ mają najwięcej ataku a jeszcze razpowtarzam ze def przy broniach nie liczy sie bardzo . Blood hity zalerzą od dobrej tarczy X(

Gzaruś 23-05-2005 19:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Trenei
Jest tu tyle tych tematów że mi sie zygac chce . Ale jesli milabym odpowiedziec na twoje pytanie to wybałbym na twoim miejscu Axe. Ponieważ mają najwięcej ataku a jeszcze razpowtarzam ze def przy broniach nie liczy sie bardzo . Blood hity zalerzą od dobrej tarczy X(

LOL człowieku wszystko wiesz, a nic nie wiesz. Def. w broni daje tyle co def. w tarczy czyli jak masz Bright Sworda i Wooden Shielda to tak jakbyś miał
Fire Axe i Beholder Shielda (chodzi o def).

slimaczek 23-05-2005 19:34

Przeczytałem tylko połowe topicu, gdyż więcej przyznam że mi się nie chciało :P Cóż, dla mnie axe i swordy są dla mnie takie same, jeden lepszy atk a drugi def. I prosze, nie mówcie że def broni się nie liczy jak masz lepszy def tarczy bo to by było bez sensu. Jedyna różnica to taka że axe ringów jest dużo wiecej mimo to że z leaderów częściej wypada sword ring niż z dwarfów (pewno dla tego ze dużo więcej ludzi hunci na guardach i soldkach niż na leaderach). Ja sam używam swordy bo w poradniku było napisane że swordy są najlepsze ale są dla tych co zamierzają grać w tą grę długo (a nie pisało nic o axe ringach, i o tym ze ta treśc była idiotyczna :P)

Wiet 25-05-2005 17:17

To mniej wiecej jest tak:

Axe:
+Tansze
+Ciekawsze
+Dmg Lepszy
+Łatwa dostepnosc axe ringów :)
+Na początku (nowych servach) można z łatwoscią kupić barb axe

Swordy:
+Do blokowania najlepsze
+Ice Rapier
+Praktyczniejsze

Axe 5:3 Sword

No axe chyba lepsze xD

siriusz 25-05-2005 21:44

axe vs sword

ja mam knigta i wale z axe dlatego, że są one lepszy od swordów a takie same jak club mało tego sąone bardzo tanie w stosunku do swordów

1. axe
2. club
3. sword
4. fist (lol hehe tylko tak dla jaj to wpisalem) :) :) :)

Gzaruś 26-05-2005 10:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez siriusz
ja mam knigta i wale z axe dlatego, że są one lepszy od swordów a takie same jak club mało tego sąone bardzo tanie w stosunku do swordów

1. axe
2. club
3. sword
4. fist (lol hehe tylko tak dla jaj to wpisalem) :) :) :)

Ehh.... cluby to może są dobre dla knighta do 20lvl, bo są tanie, ale potem
na 30-50lvl+ będziesz żałował cluba, bo jakbyś wybrał axe miałbyś lepszy atak, a jakbyś wybrał sword miałbyś większą obronę. Bright sword ma o 18 def. więcej od skull staffa więc...Na annihilatorze można zdobyć magic sworda i jest dużo graczy, którzy przerzucili się z cluba na axe/sword.

A kto ci naopowiadał takich głupot, że club jest taki sam jak sword?

siriusz 26-05-2005 21:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gzaruś
Ehh.... cluby to może są dobre dla knighta do 20lvl, bo są tanie, ale potem
na 30-50lvl+ będziesz żałował cluba, bo jakbyś wybrał axe miałbyś lepszy atak, a jakbyś wybrał sword miałbyś większą obronę. Bright sword ma o 18 def. więcej od skull staffa więc...Na annihilatorze można zdobyć magic sworda i jest dużo graczy, którzy przerzucili się z cluba na axe/sword.

A kto ci naopowiadał takich głupot, że club jest taki sam jak sword?

to nie głupoty sam sie o tym przekonałem. A może masz racje bo przecierz clubami sporo nie wale ale swordy i tak są według mnie do d...

Gzaruś 27-05-2005 12:00

Tu nie chodzi o to, że ty lepiej bijesz tylko, że jak masz sworda to ciebie mniej biją (lepszy def.).

Marcin wymiatacz 31-05-2005 18:28

Ja uważam że cluby sa najlebsze do 8lvla(rook), axe są najlebsze od 8 do 30-40lvla, swordy są dobre od 40lvla i w góre do 100lvla. Na 100lvlu axe i swordy są mniej więcej takie same chociaz ja od 100lvla bym wolał axe.
Axe są najlebsze chociaż powinno sie dodac kilka nowych axeów bo jest ich najmniej(z clubów axów i swordów) :cup:

bambus1551 01-06-2005 17:01

Ja tam mam skile 69\67 mam d-lance muj best hit to 204 w dragona muj koles ma skile 76\74 i jego best hit z gsa to 189. Dla tego uwazam ze axy som lepsze nawet jesli gs ma wiencej obrony od d-lancy.

...:::Mareczek:::... 01-06-2005 17:11

AXE RULEZ
Axe maja wiecej ataku i po zrobieniu anni to masz stonecuttera ktory jest lepszy od magic sworda. duzo ludun gadalo ze sword ma wiecej defa i jest lepszy, a nie wiem czy wiece ze najlepsza obrona jest atak

Gzaruś 01-06-2005 19:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez bambus1551
Ja tam mam skile 69\67 mam d-lance muj best hit to 204 w dragona muj koles ma skile 76\74 i jego best hit z gsa to 189. Dla tego uwazam ze axy som lepsze nawet jesli gs ma wiencej obrony od d-lancy.

Albo zbieg okoliczności, albo miałeś axe ringa...

Axe Master 01-06-2005 19:33

Ja grałem swordami ale teraz zrobiłem nowego chara i wybrałem axe. Myślę, że axe jest lepszy od sword ponieważ ma więcej ataku a po qeście można zdobyć stonecuttura, który jest lepszy od magic sworda. Po za tym większa dostępność axe ringów :) Ja tam wole większe obrażenia zadawać (troche oberwać też można)

Moris 06-06-2005 09:41

Ja takze caly czas walczylem swordami i mam ten sam problem jak kolega ktory zalozyl ten tema ale jakos nie mam przekonaniado axe chociaz kusi mnie by zaczac axe walczyc a co do ringow to z tego co slyszalem po zrobieniu pewnego questu sa dosc tanie nawet sword ringi u npc...
wydaje mi sie ze ktos powinie to podsumowac albo zrboic ankiete co leprze wiem ze juz taka byla ale nie na wszystkie bronie tylko poruszone w temacie...
Chcialem na nowym serverze zaczac axe ale mysle ze jednak dalej sword
i dalej mnie nurtuje pytanie czy Axe czy Sword :(

Evul Indigo 06-06-2005 13:25

Gimli, na niektorych swiatach cena Fire Axe waha sie 10k-12k. Wg mnie nie jest to az tak duzo. Za to Bright Sword kosztuje ~20k.
Ja wybralem axe. Nie jest to moze lepszy typ broni od swordow, ale sa o wiele tansze i latwiej dostepne. Na nowych swiatach przewaznie ludzie uzywaja axe (Barbarian, potem Dwarven, Knight, Fire).

ZAX 07-06-2005 20:31

moim zdaniem lepsze są swordy
axe przeważnie są dwóręczne i dlatego nie nadają się do blokowania ;(

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:36.