Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Ojczyzna wzywa!:) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=61546)

Walekifa 19-01-2006 20:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Igomas
Wystarczy miec wade wzroku :) (ale nie byle jaka) Wtedy jestes niezdolny do sluzby wojskowej :) sprawdzone xD dziala...

Jestem dyslektykiem,dysgrafem,daltonistom i mam alergię,wezm± mnie ? :confused:

Grue 19-01-2006 21:09

Cytuj:

-słyszałem też że we wojsku można było (kiedy¶) i wła¶nie niewiem czy teraz też, wyrobić sobie prawo jazdy za free?
Tak można ale tylko kategorie C (cieżarówki pow. 3.5T) i tylko w jednostkach logistycznych. (niewiem czy czasem B nie jest wymagane do podejscia do C).

Shanhaevel 19-01-2006 21:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Walekifa
Jestem dyslektykiem,dysgrafem,daltonistom i mam alergię,wezm± mnie ? :confused:

Nie wierzę, że masz tyle dysmózowi naraz. Poza tym, z tego co mi wiadomo, dyslektycy maj± ogromne trudno¶ci z obsług± komputera, hmmmm?

Cytuj:

Nie ma takich zwierz±t które zabijałyby się dla zabawy lub bez powodu!!!
Owszem, s± zwierzęta, które zabijaj± dla zabawy, ale nie ma, takich które zabiłyby swojego "ot, tak".

Vanhelsen 19-01-2006 21:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Szpicel
Pojscie do wojska do nasz obowiazek wobec panstwa, wobec Polski (tak mowi Konstytucja). Gdy idziemy "do wojska" powinnismy czuc dume, ze mozemy sluzyc Ojczyznie,[...]

Obowi±zkiem jest też na przykład płacenie podatków, ale wystarczy, że taki Ojciec Dyrektor sobie zarejestruje rozgło¶nię/telewizję "katolick±" i już państwo ma gdzie¶ to ile on zarabia. Czemu ja nie mogę "zarejestrować siebie jako cywil" i nie i¶c do wojska? Dumę czył bym z zaliczonych studiów, pewnej pracy która nie zostanie mi przerwana przez ZSW a nie z roku wyciętego z życiorysu...

@Walekifa: szkoła to jedyne miejsce gdzie uznaj± jakiekolwiek dys-, i to za durzo...

Walekifa 19-01-2006 21:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shanhaevel
Nie wierzę, że masz tyle dysmózowi naraz. Poza tym, z tego co mi wiadomo, dyslektycy maj± ogromne trudno¶ci z obsług± komputera, hmmmm?

A jednak.Co prawda dyslekcję stwierdziła u mnie facetka dopiero w gimnazjum,ale ja to zaczełem potwierdzać(my¶lałem że to ma się od urodzenia,a teraz nagle wemnie wst±piło) Teraz pytam się nawet o proste wyrazy.

Nie wiem czy pisze się różnica czy rużnica,żucić czy rzucić.

Pozatym nieraz ucze się czego¶ bardzo długo,a połowa wylatóje mi z głowy po 15 minutach.

Co do kompa,to problemów nie mam.Poza tym że nie moge poj±ć HTML,a 3 razy próbowałem się nauczyć.

S.P.M 20-01-2006 12:33

Mały offtop. Jako¶ qrva przedtem nikt nie słyszał o jaki¶ dysfunkcjach. Jaki¶ wytwór po awarii w Czarnobylu, czy jak?

Ashlon 20-01-2006 12:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez S.P.M
Mały offtop. Jako¶ qrva przedtem nikt nie słyszał o jaki¶ dysfunkcjach. Jaki¶ wytwór po awarii w Czarnobylu, czy jak?

Tak samo nie slyszeli o rakach, dzumach, cholerach, AIDSach i innych.

Pogromca pk 20-01-2006 14:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Walekifa
Pozatym nieraz ucze się czego¶ bardzo długo,a połowa wylatóje mi z głowy po 15 minutach.

Wylatuje. Uje sie nie kreskuje. Ty pewnie tak jak wiekszosc dysco¶tam nie znasz zasad ortografii... To stara choroba, nazywa sie "lenistwo".

Stefan12341 20-01-2006 14:37

Ja powiem szczerze mam zamiar zwiazac swoja przyszlosc z wojskiem. NIe jestem jakims dzieckiem, ktore mysli ze wojna jest podobna do gry komputerowej, nie. Jestem harcerzem. Przyzwyczailem sie do tych klimatow militarnych, poprostu. Wiecie co do tej pracy w wojsku, nie chodzi mi o to zeby isc na front itd. Jest wiele innych potrzebnych osob w wojsku, ktore wcale nie chodza walczyc itd. Tylko w wojsku malo placa, grosze, trza byc naprawde dobrym, wysoko postawionym zeby utrzymac rodzine.

A co do tego jak marudzicie ze nie chcecie isc do wojska. NIe przesadzajcie. Wiem ze ciezko, ale jesli wymiekacie jzu przy mysleniu o pompkach, o ostrym zmeczeniu, to wam wspolczuje. Odpracowac cos dla panstwa, naszego panstwa, ktore tyle "przezylo" w histori. moze to zabrzmi dziwnie, ale jestem patriota. A pomysleliscie jakie to beda wspomnienia? co bedziecie mogli popowiadac swoim dzieciom? Moj dziadek do tej chwili opowiada o wojsku, a pradziadek opowiada mi jak to bylo podczas II W¦. Co to jest bol, wojna itd. Mozecie nie zrozumiec co mowie, no ale coz kazdy ma na to swoje poglady, wiec nie nalezy sie klocic.

MKM 20-01-2006 16:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pogromca pk
Wylatuje. Uje sie nie kreskuje. Ty pewnie tak jak wiekszosc dysco¶tam nie znasz zasad ortografii... To stara choroba, nazywa sie "lenistwo".

Co do tej dysleksji to jedni naprawdę choruj± na lenistwo ale za to inni naprawdę maj± dysleksje. Ja naprzykład znam zasady pisowni (o tyle o ile:P ) ale sadze błedy ort w co drugim wyrazie (jestem dys lektykiem ortografem i czyms tam jeszcze, już nie pamietam) -,-. Czasem jest to irytujace bo zabardzo nielubie ludzi ktorzy sie wy¶miewaj± zemnie ze stawiam "byki", mówi±c to w taki sposób jak bym zrobił komu¶ cos złego... szczeże mówiac teraz się zastanawiam ile błedów ort poleciało w tym tekscie. Co do dysleksji to niejest to tylko od błędów ort i innych takich, poczytaj sobie o tym, zanim znowu puscisz znowu głupi text tego co tam na góże.

@topic

Dalej się zastanawiam czy nie muszę obawiać sie wezwania do woja w czasie studiów i po zakonczonych studiach, a jesli co¶ takiego dostane to czy po zakonczonych studiach moge sie odowołać? Odrazu zaswiadczam że jestem zdrowy ale za leniwy zeby i¶ć na co¶ co raczej mi sie w życiu nie przyda.

S.P.M 20-01-2006 21:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nekromanta
Tak samo nie slyszeli o rakach, dzumach, cholerach, AIDSach i innych.

Dżuma i cholera znana był od pradawnych czasów. AIDS - przed II W¦ nikt o tym nie słyszał, i pewnie w Europie to nawet nie występowało. Potem wraz z epidemi± free love & flower power się rozprzestrzeniło po całym ¶wiecie.

Ashlon 21-01-2006 00:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MKM
Co do tej dysleksji to jedni naprawdę choruj± na lenistwo ale za to inni naprawdę maj± dysleksje. Ja naprzykład znam zasady pisowni (o tyle o ile:P ) ale sadze błedy ort w co drugim wyrazie (jestem dys lektykiem ortografem i czyms tam jeszcze, już nie pamietam) -,-. Czasem jest to irytujace bo zabardzo nielubie ludzi ktorzy sie wy¶miewaj± zemnie ze stawiam "byki", mówi±c to w taki sposób jak bym zrobił komu¶ cos złego... szczeże mówiac teraz się zastanawiam ile błedów ort poleciało w tym tekscie. Co do dysleksji to niejest to tylko od błędów ort i innych takich, poczytaj sobie o tym, zanim znowu puscisz znowu głupi text tego co tam na góże.

Powiedz mi, bez pytania sie/sprawdzania w necie, na czym polega :
-dysgrafia
-dysortografia
-dysleksja
Sorry, ale gdybym ja byl chory na cos, wiedzialbym raczej, co to za choroba. Nie napisalbym "jestem chory na raka,aids i cos jeszcze, nie pamietam".

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez S.P.M
Dżuma i cholera znana był od pradawnych czasów. AIDS - przed II W¦ nikt o tym nie słyszał, i pewnie w Europie to nawet nie występowało. Potem wraz z epidemi± free love & flower power się rozprzestrzeniło po całym ¶wiecie.

Slyszeli, tylko podpisywali to pod inne gatunki chorob. Tak samo rak - mysleli, ze po prostu siada organizm. Rak skory? Czesto mylony z tradem (nie tradzikiem! ;)) A dysfunkcje trudno bylo wylapac, bo maloktory umial pisac/czytac/malowac ;) Arystokracji bylo stosunkowo malo, wiec i mniejszy odsetek byl. I czesto przyklejano komus takiemu latke "glupka".

@Topic : czyzby temat sie wyczerpal? Skonczyly sie nam argumenty? ;)
@Igomas : dobrze gadasz ;)

Boryna 21-01-2006 07:46

ja już 2 lata jestem studentem a na WKU nie zaniosłem za¶wiadczenia ze studiuje :) mam kat. A i jakos mnie "ojczyzna nie wzywa" :D ( chyba juz jestem na rezerwie z tego co sie orientuje)

a co do armi zawodowej to słyszałem ze ma być taka w pełni do 2010 r.
I jestm jej zwolennikiem bo armia z poboru w dzisiejszych czasach to tylko zbedny worek na pieni±dze bez dna.

Walekifa 21-01-2006 10:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pogromca pk

ehhh,nawet nie wiesz ile czasu spędzałem kój±c ortografię,było jedno w życiu dyktando za któe dostałem czwórkę,w innych robiłem po 12-15 błędów.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:08.