Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Niusy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=12)
-   -   Audycja o Tibii. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=73846)

limenu 22-04-2006 14:58

Uzaleznic mozna sie od wszystkiego, a fakt jest faktem, ze tibia to chyba najlatwiej dostepny mmorpg (malo wazy, za free i jest prosty jak konstukcja cepa).
Taka gra wciaga bardziej niz inna, bo musisz wciaz w nia grac (teoretycznie nie ma ona konca). W dodatku, im wiecej grasz tym jestes lepszy, i nawet 12 latek ma szanse tyrac innych (pewnie odreagowanie z problemow swiata realnego :P)

Ale cos w tym musi byc ze siedzac w autobusie, idac ulica, w sklepie, slysze pelno ludzi w wieku 12-15 lat, gadajacych ciagle o tibi (omg, takim bylem Oo!). Czemu nie slysze czegos takiego o WOW, albo o Lineage? (chociaz szczerze miwoac, kilku fanatykow tych gier tez znam).

Artykul takze nie oznacza, ze wszyscy co graja w tibie sa psychicznymi morderacmi, agresywnymi i nadpobudliwymi.
Poprostu, moi drodzy 10-13 letni koledzy, musicie byc jeszcze kontrolowani przez swoich rodzicow i kiedy dostajecie taka zabawke, zatracacie sie w niej.

A jezeli jestescie starsi i macie takie problemy, to na waszym miejsci bym sie zastanowil nad ta sytuacja...

Teo 22-04-2006 15:12

Gram bo lubie

Wg. mnie wszystko jest dla ludzi, tylko ze z umiarem a z tym jest najtrudniej. W Tibie gram dlugo. Potrafie siedziec 5h przez 4 dni z rzedy by pozniej nie logowac przez tydzien. Wszystko zalezy od zajec jakie mam zrobic i od pogody.B)
Taki maly offtop:
Jestem ciekawy czy historyjka z leszczem co matke krzeslem potraktowal, jest prawdziwa. Pachnie mi ona raczej dziennikarska sciema..ale w swiecie tibijskich graczy wszystko sie moze zdarzyc
I jeszcze jeden off:
Smiesza mnie komentarze ludzi, ktorzy pisza ze zrobili 20lv i gra im sie znudzila...tak naprawde to oni nic nie wiedza o Tibii..jak to jest isc na hunta z kumplami, ustawic sie na typa, ktory cos zrobil "jednemu z naszych"..widzieli trolle pod ab wiec stfu plz

=Pekin= 22-04-2006 15:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez limenu
Uzaleznic mozna sie od wszystkiego, a fakt jest faktem, ze tibia to chyba najlatwiej dostepny mmorpg (malo wazy, za free i jest prosty jak konstukcja cepa).
Taka gra wciaga bardziej niz inna, bo musisz wciaz w nia grac (teoretycznie nie ma ona konca). W dodatku, im wiecej grasz tym jestes lepszy, i nawet 12 latek ma szanse tyrac innych (pewnie odreagowanie z problemow swiata realnego :P)

Ale cos w tym musi byc ze siedzac w autobusie, idac ulica, w sklepie, slysze pelno ludzi w wieku 12-15 lat, gadajacych ciagle o tibi (omg, takim bylem Oo!). Czemu nie slysze czegos takiego o WOW, albo o Lineage? (chociaz szczerze miwoac, kilku fanatykow tych gier tez znam).

Artykul takze nie oznacza, ze wszyscy co graja w tibie sa psychicznymi morderacmi, agresywnymi i nadpobudliwymi.
Poprostu, moi drodzy 10-13 letni koledzy, musicie byc jeszcze kontrolowani przez swoich rodzicow i kiedy dostajecie taka zabawke, zatracacie sie w niej.

A jezeli jestescie starsi i macie takie problemy, to na waszym miejsci bym sie zastanowil nad ta sytuacja...

Pewnie dlatego że polacy nie mają kasy wydać 200 zł na WoWa i płacic jeszcze tyle siana miesięcznie :P ( oczywiscie są prywatne serwy -.- ) ,
a Tibia jest darmowa :] dopiero potem jak jeden kumpel kupi sobie Pacc to jego kolega odrazu leci do matki "mamo moi koledzy tez mają pacca " ehh

Zenuś 22-04-2006 15:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez =Pekin=
Pewnie dlatego że polacy nie mają kasy wydać 200 zł na WoWa i płacic jeszcze tyle siana miesięcznie :P ( oczywiscie są prywatne serwy -.- ) ,
a Tibia jest darmowa :] dopiero potem jak jeden kumpel kupi sobie Pacc to jego kolega odrazu leci do matki "mamo moi koledzy tez mają pacca " ehh

Taa i krzesłem w łep :D haha
@ Ja tam lubie grac w tibie i mam wdupie co inni o tym mysla :p

kamperos55 22-04-2006 16:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Roxman
TIBIA TO GRA DLA LUDZI A NIE DEBILI-_-

może nie dla debili ale raczej nie dla parapetów - to ładniej brzmi
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Roxman
LUDZIE JAK JESTESCIE PSYCHICZNI TO NIE GRAJCIE W TIBIE TYLKO WYSKOCZCIE Z OKNA,RZUCZCIE SIE POD POCIĄG ALBO SIE POWIESZCIE...

Albo zgłoście się do psychologa/psychiatry 8o i nie grajcie w tibie bo to odstrasza innych i stawia mnie w dziwnym świetle ....takim.....czerwonym.....:confused:

Matthew-Style 22-04-2006 17:01

-.-

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon of Piorun
Ci kretyni z radia i TV to naprawde, tylko sensacji szukają, już było mówione w tym temacie, że akurat do Tibii się przyczepili, a nie do jakiś innych gier. Ten typ co zabił swoją matkę to był poprostu nienormalnyc i tyle, a wogule to o uzależnieniu to pieprzenie, ja gram w Tibie bo mi się podoba i lubie i tyle poprostu play 4fun.Media po zatym, że nie lubią Tibii nie lubią też HIP-HOPu i wicewersa ja nie lubie mediów.

TY KRETYNIE CZYTAŁ BYŚ UWAŻNIE TYP NIE ZABIŁ SWOJEJ MATKI, IDIOTO TYLKO (A MOŻE AŻ ;P) POBIŁ. NIE KOMENTUJE DALEJ.......

paior 22-04-2006 17:07

Moze to ktos nagrac bo ja w tym czasie ebde na meczu ;(

Thimburd 22-04-2006 17:08

@Wszyscy którzy chcą link do tej audycji.
W poniedziałek mój starszy skompresuje tą audycję do mp3 (bo oni tam przechowywają to w jakimś specjalnym formacie) i da mi. Ja to shostuje na jakimś serverze (a najlepiej na kilku, bo pewnie przeciążycie je wszystkie :P) i będziecie mogli sobie to ściągnąć. Ale to dopiero w poniedziałek (lub wtorek jak nie będzie w pon.).
Więc cierpliwości. ;)

chaos greed 22-04-2006 17:08

A w mojej szkle...

nasza szanowna Pani Dyrektor wydala pismo zakazujące gry w TibieX(
LOL?!

Thimburd 22-04-2006 17:19

Hahaha, to już jest wogóle chore. Powinno się raczej wydać pismo zakazujące chodzenia na mecze albo noszenia bluz z kapturem... Hahaha, widać tutaj w jaki sposób media potrafią wpłynąć na głupią osobę która nie mając pojęcia o niektórych sprawach wydaje takie dziwaczne oświadczenia. Przecież to jest chore... No, a jak ta pani dyrektor sprawdzi czy ktoś gra w Tibię? Hahaha, już zaraz do tego dojdzie, że policja będzie nam wchodziła do mieszkań i sprawdzała czy na HDD znajduje się Tibia... Albo wogóle wszyscy dostawcy Internetu zablokują wszystkie strony z Tibią i wogóle samą Tibię (mój dostawca osiedlowy sam gra w Tibię, więc czuję się bezpieczny :P). Nie no, to jest naprawdę bezsensu. Tacy ludzie powinni pomyśleć trochę zanim podejmą jakieś działania... Ehhh, chory świat. Chora polska... Szkoda ludzi.

[edit]
A teraz patrzcie:
http://img190.imageshack.us/img190/1848/6661jj.png

Już wkrótce media będą gadać, że "Tibia to gra satanistyczna która namawia bezbronne dzieci do wynawania SZATANA. Tibia to ZŁA gra która jest owocem działań satanistów z Niemiec."
Chyba wyślę to do Polskich mediów. :x

Kompus 22-04-2006 18:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez chaos greed
nasza szanowna Pani Dyrektor wydala pismo zakazujące gry w TibieX(

A jak niby takie coś egzekwować? Co, będą wchodzić do mieszkań i sprawdzać?

ambele 22-04-2006 18:15

@Thimburd
heheheheh :D wiesz, jak moja Matka wczoraj usłyszała o moim deadzie, to wszystkie taborety pochowała xDD to chore jest...

andys112 22-04-2006 18:47

mhm powiemm szczeze trochemi zajelo pzreczytanie 14tu stron :P ale warto bylo

LUŹNA GUMA...

ja mam ten 85 lvl a gram 2razy w tyg po max 3h ... zreszta czestotliwosc mojej gry zalezy od mojego sasiada :p ktorego pozdrawiam :D

niemoge i niechce grac nawet dluzej poniewaz to chore co do siasiada :p to zalezy to od niego w takim stopniu ze sie scigamy w lvlu tylko :D zreszta wlasnie dlatego mamy 80+ ... :D pozdro for all mam nadzieje ze moje dzieci mnie nigdy niepobija krzeslem ... :P

Maciexx 22-04-2006 19:03

Co do audycji

Ja tam uważam że w pewnym sensie to oni racje mieli.
Ja nie gram w to całe dnie, bo jestem typowym noob'em, jak przegram to juz mi sie grać nie chce. Jednak tibio-maniacy trochę przesadzają, oni mysla tylko o tym i o niczym innym. Wiem, że wszyscy zbesztacie ta wypowiedz, ale to jest moje zdania

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Nie ważne kim jesteś, ważne, że jesteś.:]

Pirko 22-04-2006 19:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Suzorewu
Buahahahaah ja niemoge z tych de**** ktorzy probuja znalesc jakis temat do rozglosu tylko dla tego ze ich wiejska gazetka/radio ma za maly dochod...Dlaczego niby mamy przestawac grac bo ktos tam zmarl w Azji?? I to dziewczynka PYTAM gdzie byli jej rodzice?? TOZ TO NIE jest zjawisko powszechne!! Nikt nie ginie z przegrania! Jesli juz o sa jednostki !! Ciekaw jestem czy tak samo by bluzgali naukę gdyby zmarł ktos z PRZEUCZENIA sie! Nie jadl, nie pil tylko sie uczyl =.= Przepraszam za ortografie ale to mnie tak wpienia ze szok....POZDRO wszystkim i BACZNIE sledzcie co wasi STARZY sluchaja/ogladaja/czytaja -.-....

trzeba pilnować swoich rodziców, bo im się w głowach w końcu poprzestawia od tego wszystkiego...!!

Thorin-Debowa Tarcza 22-04-2006 19:13

@Dark knight
Na początku miała cieszyc oko, z czasem kiedy cip soft urusł w siłę utworzyli prawdziwą firmę i zaczeli zarabiać.

@Aureański newbie
Debilizm nie zalezy od narodowosci, a tak swoją drogą wg mnie najgorsi są polacy.

@To All
Nie należy graczy (większosc dzieci) odciągać od tibii, one same muszą zrozumieć i odejsc.

@Teo
Nic nie twierdzę, ale za swoich czasów także mówiłem "gram bo lubie";)

@Thimburd
Wszyscy z niecierpliwością czekamy :)

@Chaos Greed
No i? na infie nie bedziesz grał, ale w domu? Aczkolwiek jesli powie na zebraniach, ze jest zakaz to rodzice mogą ingerowac w dobieraniu gier.

@Maciexx
A ja twojemu postowi, jak i zarówno postowi w gazecie zaprzecze jednym zdaniem:
"To ze jeden, to nie znaczy ze wszyscy" Proste ;)

@Ambele
Jesli grasz w tibie, to jestes potęcjalnym "psychopatą" dla doroslych którzy przeczytali artykół.

@Do wszystkich
Co sie przejmujecie? piszą co piszą, muszą cos pisac. A firma cipsoft i tak nie skończy działąlnosci, wybronią sie w sądzie to raz, a dwa kto by miał stanąc im na drodze? Radio łódz? :p

A i jeszcze jedno, zauwazyliscie ze cholernie zmalała ilosc graczy? wg mnie to po tym updacie na 7.5

Maciexx 22-04-2006 19:23

@Maciexx

No dobrze, ale jeden jest zapowiedzia następnych. Nie twierdze że 100% tibijczyków będzie psychopatami, ale zagrożenie dla 1% istnieje dośc poważne

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Nie ważne jaki jesteś, ważne, że jesteś:]

Thorin-Debowa Tarcza 22-04-2006 19:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Maciexx
@Maciexx

No dobrze, ale jeden jest zapowiedzia następnych. Nie twierdze że 100% tibijczyków będą psychopatami, ale zagrożenie dla 1% istnieje dośc poważne

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

First, cytacik nie wyszedl? :D
Ok.. Ale patrz:
Ty, Ja i wiele forumowiczów, a raczej tibijczyków wie o tym, ale rodzice, media itp. o tym nie wiedzą. "Jesli on pobil, to ty tez mozesz, i twoi przyjaciele tez" Taką teze przyjmują dorosli, co jest głupie.

Maciexx 22-04-2006 19:38

No dobra, to jak zrobic cytat??
Bo dorosli sa przewrazliwieni, ale to wcale nie musi byc zła cecha.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Thorin-Debowa Tarcza 22-04-2006 19:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Maciexx
No dobra, to jak zrobic cytat??
Bo dorosli sa przewrazliwieni, ale to wcale nie musi byc zła cecha.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Naciskasz cytuj, albo po wybraniu opci "napisz posta" wciskasz
"Umieśc zaznaczony tekst w znaczniku QUOTE" i piszesz. ;)

A co do tego, ze to moze byc good cecha? !
Czy dobrą cechą nazwiesz to, ze musze wysłuchiwac kazania jak wychodze o 20:00 z domu, o gejach, mordercach, złodziejach, huliganach. Czy to dobrze? --.--
Rozumiem, ze matka prubuje sie troszczyc, ale bez przesady.

Maciexx 22-04-2006 20:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thorin-Debowa Tarcza
Naciskasz cytuj, albo po wybraniu opci "napisz posta" wciskasz
"Umieśc zaznaczony tekst w znaczniku QUOTE" i piszesz. ;)

A co do tego, ze to moze byc good cecha? !
Czy dobrą cechą nazwiesz to, ze musze wysłuchiwac kazania jak wychodze o 20:00 z domu, o gejach, mordercach, złodziejach, huliganach. Czy to dobrze? --.--
Rozumiem, ze matka prubuje sie troszczyc, ale bez przesady.

No dobra, źle ujałąlem, że to dobra cecha. Chodziło mi o dobre intencje. Bo ja tez kazania mam codziennie, np. że juz jest cimno, niebezpiecznie na ulicach o 20.30. Oni tak myslą i troszcza się o nas w ten sposób(często dość przesadnie). Ale trzeba to uszanować, chyba że wolisz żeby cie olewali.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Belopiq 22-04-2006 20:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ambele
@Thimburd
heheheheh :D wiesz, jak moja Matka wczoraj usłyszała o moim deadzie, to wszystkie taborety pochowała xDD to chore jest...

Eee tam, ja mam lepsze sny ;<

AibiT 22-04-2006 20:41

Może ktoś coś wiecej opowiedzieć o tej audycji ?? Lub moze ma ktoś ją nagraną bo coś te radio online szfankowało :(

Seele 22-04-2006 21:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez AibiT
Może ktoś coś wiecej opowiedzieć o tej audycji ?? Lub moze ma ktoś ją nagraną bo coś te radio online szfankowało :(

mówił ktoś że da w poniedziałek albo wtorek...tyle chyba wytrzymasz :baby:

Maxelin 22-04-2006 21:42

wiecie co wam powiem? TV Gazety i inne media maja tu (chodz nie calkowita)racje, dlaczego? bo tibia uzaleznia, tak uzaleznia, a czemu niemaja calkowitej racji? Bo niektorzy graja tylko poto zeby zabic czas dochodza tylko do 15 NAJWYZEJ 20 lvli i wyobrazacie sobie takiego kogos szalejacego po odcieciu neta albo pradu? Watpie.
jedynym wyjasnieniem takiego zachowania jest pazernosc, chec bycia najlepszym, niewincie mediow o ich artykoly i reportarze czy audycje, moze to swinie, ale w przypadku tibii jak juz powiedzialem maja racje, nie calkowita ale nienalezy miec im niczego za zle.

@Edit jestem ciekaw co mysla o tym moderatorzy? moze sie wypowiecie :D

SQsek 22-04-2006 22:12

Właśnie oglądam TVP3, Telekurier na żywo, Gra jak narkotyk.
Ogólnie redaktorki próbują oczernić wszystko, jakaś matka mówiła, że Tibia nie szkodzi, redaktor naczelny Click!'a bardzo ładnie bronił Tibię, widać, że się przygotował do programu ;)

Diuks 22-04-2006 22:32

A więc śmiech na sali jak oni to nadciągają... prawde i mają ale bez przesady...a ten koleś co był w tym telekurierze to dopiero ziomal, jedno ujęcie bylo z rookgardu pare z zamku kolo ab jak go mino jechał i pare z miasta...no normlanie jak bylem na tkaim poziomie zaawansoania tez nei bylem uzalezniony wg tak od 500k xp gra zaczyna dopiero naprawde wciągać :-) Na szczęście mam już to za sobą ^^ jaki fart ze nie ma wersji tibi na linuxa;p bo emulowac mi sie nieche xD

Jednym słowem koles mówił prawde i go za to kocham, a ten reporter mówił to czego sie nauczył an studiach coby zarobić;p

Ulelele 22-04-2006 22:44

nice

moze i zle gadali o tibi i tych innych grach np Wow . niezla reklame gier zrobili bo takie zle to kazdy looknie xD

Zoltex 22-04-2006 22:45

Ech...jeden patologiczny przypadek w którym jakiś typ pobił matkę krzesłem i od razu ile hałasu. Moim zdaniem jest to grubo przesadzone. I co niby wszyscy ludzie grający w tibie maja przestać grać ?

Kalejdoscop 22-04-2006 22:47

eehh
jakis gosc miał słabe nerwy zabawił sie w gma i potraktowal kogos slabszego krzeslem to od razu wszyscy beda zabijac nie -.-

Tahrus 22-04-2006 22:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Maxelin
wiecie co wam powiem? TV Gazety i inne media maja tu (chodz nie calkowita)racje, dlaczego? bo tibia uzaleznia, tak uzaleznia, a czemu niemaja calkowitej racji? Bo niektorzy graja tylko poto zeby zabic czas dochodza tylko do 15 NAJWYZEJ 20 lvli i wyobrazacie sobie takiego kogos szalejacego po odcieciu neta albo pradu? Watpie.
jedynym wyjasnieniem takiego zachowania jest pazernosc, chec bycia najlepszym, niewincie mediow o ich artykoly i reportarze czy audycje, moze to swinie, ale w przypadku tibii jak juz powiedzialem maja racje, nie calkowita ale nienalezy miec im niczego za zle.

@Edit jestem ciekaw co mysla o tym moderatorzy? moze sie wypowiecie :D

No coty, mój włefista grał w Tonego chołka 5 dni bez przerwy8o i do tego jakoś sie nieprzyczepiają. Gra uzależnia bo ma ten styl. Dostanie sie pałe w szkole można sie odstresować grając w to. To jest moje zdanie

Ojczul1 22-04-2006 23:04

Pare min temu na tvp3 było o tibi ale program zjebany dali jakiegos niedojebanego dzieciaka który gadał i grał w tibie babka na jakism 10lvlu i mówi ze ma dobry lvl-.-.Jedyny normalny człowiek tam to redaktor click powiedział im ze robia szum o nic.

Maxelin 22-04-2006 23:22

przez nauke mozna dostac slepoty przez czytanie po nocach i co?? do tego sie K*rwa nieprzyje*ia i takie jest k*rwa rozumowanie doroslych (takie ze wcale, zaprzeczaja sobie 1 zdanie drugim) a ja wam mowie piep**yc ich i grac dalej!!! 8o

Doom Terror 23-04-2006 00:17

widze ze coniektorzy sie oburzyli na "GW" ze tak podsumowala Tibie i WoW ale taka jest prawda jezeli dla niektorych gra staje sie wazniejsza od innych rzeczy to znaczy ze jest slaby i w realu nie odnosi sukcesow podpisuje sie pod artykulem gazety woberczej obiema rekami

Roteq 23-04-2006 00:52

sie przywalili

pobil matke bo mu tibie wylaczyla . Moze typeq byl jakis psychiczny . np mam siasiada ktury nie gral w tibie tylko np pegazusie w mario i jak prąd wysiadl to mialem smierc przed oczyma (rzucil sie na mnie ze zlosci) i co nie misali o tym w gazetach , telewizja tez by nie przyjechala poprostu te psy ogrodnika chca posmarowac cip soft bo im zazdroszczą sukcesu . a swoja drogo są ludzie i parapety i zawsze znajdzie sie typeq ktury pobije swoja matke za byle gowno!

Teo 23-04-2006 01:25

Mam na imie Teo i od 4 lat jestem uzalezniony...

Zlookalem program na tvp3 i az strach. Taka nagonka jak bumcyk kucyk. Pokazali jakiegos leszcza ktory mial z 10lat i wypowiadal sie w imieniu spolecznosci tibijskiej...poza tym pokazujac brutalnosc gry padl na zerku..chwile potem probowali udowodnic ze nie tylko dzieci sie moga wciagnac i wyemitowali reportaz o kolesiu co musial co 2h wstawac zeby poczte sprawdzic (sic!) i czul sie chory gdy na skrzynce meila nie znalazl. Boki bylo zrywac. Jedynym + byla wypowiedz redaktora Clicka!. Wydaje mi sie ze jak chcieli zrobic naprawde "krwawy" material to mogli wylaczyc neta w jednej z Oleckich kafejek..wtedy by zobaczyli co Tibia robi z czlowiekiem;)
Pozdrawiam

Boner3773 23-04-2006 01:35

eh....
ludzie żal mi was naprawde...
jak można mówić że nie jest sie uzależnionym od tibii, skoro gra się ~6h+ dziennie i nie mają na nic innego czasu...
żal mi takich ludzi...
taksamo spytaj sie alkocholika (jak bedzie chwilowo trzeźwy) czy jest alkocholikiem... co wam odpowie? -domyślcie sie

moim zdaniem robią afere bo coraz więcej dzieciaków w wieku podstawówki wciąga ta gra.

zastanówcie sie choć przez chwile... ile CipSoft zarabia na waszym graniu?
ile tracicie czasu?
ile straciliście przyjaciół?
ile kłutni wywołała Tibia?
ile razy sie wkurzyliście?

^pomyślcie troche co napisałem bo wiem dobrze...grałem w tibie około 2,5 lat, więc wiem co to jest. teraz przestałem grać. nie namawiam was abyście przestali zupełnie grać w tibie, lecz abyście przemyśleli to, i może troche na niższym priorytecie postawili gre w Tibie w swojej chierarhii wartości.^

ambele 23-04-2006 01:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Belopiq
Eee tam, ja mam lepsze sny ;<

To nie był sen moja droga(drogi? sorki, ale nie rozpoznaje po tym nicku kim jesteś >.<) ;] sama się do tego przynała (bez żadnej nutki ironii, czy czegoś w tym rodzaju) :P

rads0n 23-04-2006 02:19

Swoja droga ciekawe dla czego tylko w polsce takie cyrki :P

Qba =] 23-04-2006 02:29

Tesh oglądałem reportaż o tibii na regionalnej 3`ce. Nie spodziewajmy się, że będą mówić o grze komputerowej w samych superlatywach. Pokazali nieco dobrej i nieco złej strony. Nie ma się co oszukiwać, że można przestac grać w każdej chwilii ,bo większość nie może.
Gry, jak tibia mają w sobie to, że ciężko rozstać się z nimi od tak. Wielu z nas ma tam znajomych, bliższych lub dalszych. Nie można oczekiwać od siebie, że zrezygnuje się z tego wszystkiego w jednym momencie. Dla jednych ta gra znaczy więcej, dla innych mniej. Jedni po deadzie idą na dwór pograć w piłkę, inni okładają rodzinę stołkami...
Wszystko zależy od tego, jak ma się poukładane w głowie i na ile pozwoli się zawładnąć tej grze życiem realnym.
"Some games You play, some games play You..."

Co do reportażu: każdy wyraża swoje zdanie, a jakie może być zdanie tych, którzy nie dość ,ze w tibie nie grają , to jeszcze widzą jak ich dzieci spędzają przed nią tyle czasu... Kiedy nie grałem, to wydawało mi się to jedynie nudną , dwuwymiarową, pikselową głupotą.

Dzięki tej grze można poznać kolegów, poduczyć się języka , współpracy w grupie, a przede wszystkim odpręzyć się po ciężkim dniu.
Ale można też zatracić poczucie rzeczywistości, uzależnić się i s.p.i.e.przyć sobie realne życie...

Sorki, za przydługie kazanie, miłey zabawy _/

@Rads0n: nie tylko, w Chinach kolega zabił drugiego za miecz o wartości porównywalnej do sov/sca w tibii. Po prostu nie słyszymy o wielu przypadkach.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:58.