![]() |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
EDIT: Cytuj:
Jest tu p[rzytoczony podział na sport umysłowy i fizyczny. Dla waszej wiadomości, jest to podział czysto teoretyczny (prawnie jest sport albo go nie ma) i jesli już e-gamming zostanie wpakowany do sportu, to zapewniam was, że wyląduje w sporcie umysłowym, obok szachów... Ponawiam swoje pytanie, bo jakoś wcześcniej odpowiedzi ani słychu, ani widu: Co Wam przeszkadza w uznaniu e-gammingu jako sport, co to zmieni w waszym życiu... |
Cytuj:
|
Cytuj:
Padłeś. Cytuj:
Oni grają w wirtualnym świecie. Ich gry 'niema'. Niewiem jak można taką różnicę przeoczyć. Ja nie odbieram osobą uprawiającym e-gaming miana cyber sportowca, gamera, e sportowca; jednak póki co nie są oni sportowcami i nazywanie ich tak może ubliżać ludzą preferującym tradycyjne podejście do tematu. Widzę, że tu sami znawcy tematu jak Gmoch piłki. |
Nie trzeba myśleć <lol2>, zagrałbyś z taką osobą co gran na turniejach to byś zobaczył. Ty byś pewnie wszedł i odrazu strzelał gdzie popadnie.
- taktyka! To tak jakbyś walczył w wojnie ale przy monitorze, trzeba myśleć. "Twój kubek jest już pełny i nic więcej nie wleje się" Cup and Mug theory. Jeżeli nie rozumiesz sentencji trudno :P. W definicji sportu nie ma nic na temat czy to realny świat czy wirtualny. Nie ma różnicy czy grasz w szachy na stole czy w komputerze na turnieju. No cóż wy to najlepiej byście się zamkneli na świat i bronili przed postępem. Jak wam nieodpowiada jedźcie do Afryki do jakichś plemion, będziecie mieli spokój. |
Cytuj:
Gry w szachy tez nie ma. Tworzy sie w umysle gracza. Do dyspozycji masz tylko figury i jakas smieszna tablice. EOT, moj punkt widzenia zostal przedstawiony. |
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Ech staje się to jałową dyskusją. Wasz jeden argument jest niewystarczający. Wymyślcie coś nowego oprócz tego, że to sport może dziać się tylko w rzeczywistości.
Cytuj:
|
Cytuj:
W CS'ie raczej nie myslisz nad ruchem przeciwnika, a w szachach raczej tak. Cytuj:
|
Nie wiem z czego miałbyś się tak roześmiać, nie przedstawiliście żadnego większego argumentu prócz tego że np. CS dziejes się w świecie wirtualnym. Co jest śmiesznym argumentem, bo miejsce gry czy to w szachach, piłce czy grze komputerowej nie ma znaczenia, liczy się czy ty wykonujesz czynności fizyczne lub umysłowe.
Ty myślisz właśnie, że np. w takim CS to tylko biegasz i szukasz przeciwnika i strzelasz. Lecz nie zastanwiasz się, badasz otoczenie, czy gdzieś się mógł ukryć, itp co będe pisał jak i tak nic z tego nie dotrze do Ciebie. |
Cytuj:
Pozatym: od kiedy to fakt, ze nie myslisz o ruchu przeciwnika oznacza, ze nad gra nie myslisz? Zastanawiam sie, czy obronca druzyny A przewiduje jak zachowa sie obronca druzyny B. Juz widze, jak sie meczy intelektualnie rozwiazujac ten problem. Ale chcecie myslenia, prosze bardzo: turnieje gier RTS. Tam sie mysli, nawet ciezej niz w szachach. A jak ja gram w jakiegokolwiek RTSa to nie mysle, ale ja gram REKREACYJNIE. Pozatym, ktos kto stwierdza, ze w CS sie nie mysli jest dla mnie zwyklym laikiem, ktory gada o grze o ktorej nie ma pojecia i widzial ja co najwyzej w sklepie na polce. To nie Quake ludzie. |
Ojeju, powiem coś cichym głosikiem, aby nikt nie słyszał :
Cytuj:
To wg was, czy się akcja dzieje w rzeczywistości czy w świecie którego niema niema znaczenia, na szczęście ludzie którzy za to odpowiadają mają dojżalsze zdanie. Cytuj:
|
Cytuj:
Ide i myśle,czy on czai się za ścianą,może na dachu,albo jest gdzieś za mną. Trezba przewidzieć ruchy i gdyby jeszcze było tego mało,neiwidzisz gdzie on jest i musisz myśleć błyskawicznie!Bo jak nie to keal. Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Miałem rację nic nie dotarło do Ciebie, jesteś jak Giertych:
Idzie manifestacja "Giertych musi odejść" - krzyczą ludzie. Giertych w wiadomościach - "Oni nie strajkują przeciwko mnie, tylko w związku ze szpitalami czy coś innego". |
Cytuj:
|
Cytuj:
Do Ciebie tez nie dociera... |
Keel podaj jeden powód dlaczego sport nie może być w świecie wirtualnym.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Masz rację. Koniec mojego udziału w tej dyskusji. |
Wikpedia jest tworzona przez ludzi, którzy tam zaglądają i tak proszę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sportowiec Jest na Wiki koniec dyskusji :D. |
No cóż, każdy przedstawił swoje racje, nikt nie jest w stanie nikogo przekonać. Argumenty, ani jednej, ani drugiej strony, do nikogo nie przemawiają. Myślę, ze w tej dyskusji nie zostanie powiedziane nic nowego, dlatego kończe w niej swój udział :) Ja przedstawiłem swój argument. Dla mnie jest on wystarczająco mocny, dla innych gówno znaczy. Kwestia poglądów. Owych poglądów dyskusja na forum raczej nie zmieni. ;P
Cytuj:
@Down: Teraz to żeś namieszał ;p |
Cytuj:
|
Z calego tematu wywnioskowalem(glownie od tych co uwazaja CS'a za sport), ze kazda czynnosc jest sportem...A wiec koncze dyskusje tutaj.Moj argument" CS to nie sport tylko e-sport.Tyle mialem do powiedzenia.
Dziekuje |
No to CS to sport, bo e-sport to sport :D.
Koniec dyskusji. |
Cytuj:
2. Bicie kogokolwiek krzeslem nie ma nic wspolnego z Tibia, tu chodzi o zjechana psyche tego dziecka. W tym wypadku to Tibia ztriggerowala takie zachowanie, ale to wszystko kreci sie wokol psychiki - takie same zachowania moze wywolac film/muzyka/ksiazka/SPORT (co zreszta czesto mamy okazje zaobserwowac...) Cytuj:
Cytuj:
Dopoki gracz MYSLI, STRESUJE SIE, WYSILA SIE w swiecie realnym, to sport JEST w swiecie realnym. A kolorowe obrazki na ekranie komputera to tylko skutek uboczny... Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
a) Mamy rywalizacje b) Doskonalimy sie c) Wykonujemy wysilek fizyczny/umyslowy I jeszcze pare innych punktow... Panowie CS'owie, zostalismy na zgliszczach, wszyscy heretycy padli i grzecznie podziekowali, to jak... robimy offtopa? ^.^ |
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Jako że nikt nikogo nie przekona, ja tylko dodam od siebie, że nie chce dożyć czasów, kiedy to na miano sportowca będzie zasługiwał piłkarz, jak i ktoś kto symuluje piłkarza przed komputerem. |
Cytuj:
Lekcje to taki 'skutek uboczny'. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Te wasze tłumaczenie na zarzut wirtualnego świata wygląda jak do tej pory tak : ale to się nieliczy!! Naprawdę, niema co polemiki nawet zaczynać. ps. niemogłem się powstrzymać. |
Cytuj:
|
Ostatni cytat i zwijam manaty bo ta dyskusja prowadzi donikad:
Cytuj:
Podsumowujac: dyskusja z gatunku " czy Redd's to piwo czy tylko napoj alkoholowy ", nie ma sensu sie klocic o to czy jest to "sport" czy "e-sport" ( bo kogo to k**** obchodzi ), warto raczej sie skupic nad tym, czy wolimy dac mozliwosc rozwoju ludziom ktorzy chca ten e-sport wspoltworzyc ( -> niech scena wyjdzie z undergroundu i niech nikogo nie dziwi 20 latek profesjonalnie < nie nalogowo > grajacy w gry komputerowe ), czy moze wolimy zeby nawaleni %% rozbijali sie o 3 nad ranem na ulicach. Pzdr. Was to nie boli ze ktos bedzie sobie gral i pojedzie na WCG. |
Cytuj:
|
Tak to wszystkich co piszą, że e-sport to nie sport: pytanie, więc co do cholery robi tam fragment "sport" ?!
e-sport teoretycznie jest gałęzią sportu, więc co wam stoi na przeszkodzie podpisać petycję, dac możliwość rozwoju tym którzy się e-sportem interesują... czy to zmieni jakoś świat? Czy dzieciaki grające dla rozrywki z nogę zaczną grać w FIFę, bo to będzie przecierz sport już... Czy na olimpiadzie pojawi się FIFA, CS? Jakoś szachy sportem są długo, a na olimpiadzie ich nie ma, więc czego sie bojicie? Że zamiast "Kawiarenka internetowa" będziecie mieć szyld "Centrum Rekreacji Sportowej"? Tak się NIE stanie... Jedynie co WY zauważycie innego, to to, że będzie o tych troche głośniej, a jak uda ci się wygrać wielkiej rangi turniej to będziesz miał wzmiankę na świadectwie... nic więcej na tej ziemii się nie zmieni... |
Cytuj:
A tak na serio podejrzewam, ze jakies inne (tzn. powazne ;)) powody by sie wygrzebalo ^.^ Cytuj:
Czytaj na glos i powoli: Cytuj:
To tak jakby z tekstu "uwazam ze Giertych jest madry" wynikal naturalny kolor muminkow... Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Narazie tyle. @down: Gralbym, gdyby nie to ze nie lubie pilki noznej pod kazdym wzgledem (nie bijcie tylk... o kur*aaaAARGHH...) |
Od siebie tylko dodam, ze na WCG ruszyly eliminacje do turnieju FIFA 2006. Matek sie juz zapisal, kto gra z nim?:)
|
Cytuj:
|
Conclusion:
e-sport - sport
1 - 0 ;) Cytuj:
A teraz na serio. E-sport będzie sportem prędzej czy później, wszelkie argumenty przeciw IMHO zostały obalone (w tym niektóre niedokładnie). Mimo to przytoczę jeszcze jeden argument... Twierdząc, że e-sport nie może być sportem możecie skrzywdzić niektórych ludzi. Jeżeli ktoś nie nadaje się do wysiłku fizycznego, nie ma talentu ani umiejętności do gry w szachy itp. a jedyną rzeczą jaka mu dobrze idzie jest przechodzenie (wygrywanie) rozgrywek komputerowych. (oczywiście pomijając że jest on anemikiem o grubych okularach, bo przecież każdy kto korzysta z kompa tak wygląda, no nie? ach te stereotypy) Nie ma on szans sprawdzić się na arenie "sportu" ? Kiedyś zostało powiedziane, że sport powinien zawierać tyle dyscyplin, by każdy mógł się w nim sprawdzić. Czy wy chcecie odebrać ludziom szansy zostania sportowcem, tylko dlatego ze jeżdżą na wózkach inwalidzkich? IMHO smutny aspekt, ale ten argument jeszcze nie padł. (może uda się ożywić dyskusję :p ) |
moje zdanie jest takie e-sport powienien byc zaliczany jako sport moze polska w jakiejs dyscyplinie wreszcie by sie wybila (ten mundial porażka), gdzies slyszalem ze w chinach w warcrafcie maja lige tak jak u nas w pilce
:P pod petycja sie podpisalem.. :P |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:30. |