Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Dyskusje światopoglądowe (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=205236)

Wylansowany 30-06-2009 20:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2583662)
Generalnie wszyscy wierza w tego samego Boga, tylko go inaczej nazywaja.

A co z tymi, którzy w ogóle w nic nie wierzą?

Milan ognia 01-07-2009 12:46

Co do celu życia wierzących w 'Jedyną_Słuszną_Religię' - prowadzenie na ziemi życia według dekalogu (pomijając przykazanie dotyczące samej wiary - pierwsze trzy, to reszty chyba każdy powinien ich przestrzegać) by osiągnąć życie wieczne.

Alanus Lutinum 01-07-2009 17:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2583755)
Jak dla mnie konkretna religia jest mniej wazna niz ogolno pojeta wiara w Boga. Gdy bedziesz dobrym(dobroc to pojecie wzgledne) czlowiekiem - masz szanse na zycie wieczne w niebie/valhalli itp. A to czy Bog jest jeden czy jest ich wielu nie ma wiekszego znaczenia. Szczerze, to nie wiem czy cos jest po smierci, ale chcialbym wierzyc, ze nasze zycie nie konczy sie na zwyklej smierci, tylko cos po nas pozostaje. Dlatego tez powstal, taki twor jak religia, zeby ludziom latwiej bylo nazywac w slowa to co czuja. Glupio byloby sie wyrazac ciagle "wierze w cos, jak bede dobry to pojde gdzies".

Patrząc na genezy różnych religii śmiem tak wątpić. Jest ona wymyślona, raczej po to, aby wysysać kasę z głupich ludzi co się przejawia w literaturze ("Antek" Bolesława Prusa) i historii (starożytny egipt, aztekowie, straszenie ludzi zaćmieniem słońca itd.), a także w filmach (Apocalypto itd.). Nawet komik George Carlin o tym opowiada - http://www.youtube.com/watch?v=DnQmTQQD-0w. Nie muszę cytować jego słów, jest to dośc znana przemowa. Mimo tego, twoja teoria jest w miarę ciekawa, tyle że początki wierzeń były zupełnie inne, a śmierć to tylko część religii.

Milan ognia 01-07-2009 19:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Alanus Lutinum (Post 2584789)
Patrząc na genezy różnych religii śmiem tak wątpić. Jest ona wymyślona, raczej po to, aby wysysać kasę z głupich ludzi co się przejawia w literaturze ("Antek" Bolesława Prusa) i historii (starożytny egipt, aztekowie, straszenie ludzi zaćmieniem słońca itd.), a także w filmach (Apocalypto itd.). Nawet komik George Carlin o tym opowiada - http://www.youtube.com/watch?v=DnQmTQQD-0w. Nie muszę cytować jego słów, jest to dośc znana przemowa. Mimo tego, twoja teoria jest w miarę ciekawa, tyle że początki wierzeń były zupełnie inne, a śmierć to tylko część religii.

Zwłaszcza religie z okresu początków ludzkości (chwalenie drzew, kamieni) miało na celu wysysanie kasy (chyba przez owe drzewa...).

robek 01-07-2009 19:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wylansowany (Post 2583872)
A co z tymi, którzy w ogóle w nic nie wierzą?

Muszą w coś wierzyć - nawet jak nie wierzą w boga, to wierzą, że go nie ma ; P

Vil 01-07-2009 19:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez robek (Post 2585099)

Przeciwienstwem wiary nie jest wiara w cos innego tylko jej brak, i to jest akurat bardzo logiczne.

robek 01-07-2009 20:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2585192)
Przeciwienstwem wiary nie jest wiara w cos innego tylko jej brak, i to jest akurat bardzo logiczne.

niby tak, lecz gdyby przyjał, że wierzy w NIC to dalej w coś wierzy (w tym wypadku w to nic, lecz nie ma to wiekszego sensu, dlatego nie wiem, co skloniło mnie do napisania tego posta - masz racje patrzac pod tym ogolnym kontekstem, a nie łapaniem za słówka ; p).

Gimlos 01-07-2009 20:40

Cytuj:

Jeżeli zakładam, że może on istnieć, ale jest równie spora szansa na to, że jest tylko wytworem ludzkiej wyobraźni - w co wierzę?

@down
Właśnie, zastanawiałem się jak to ładnie ująć w słowach : d

Duch Niespokojny 01-07-2009 20:42

Cytuj:

Nie. Można po prostu nie wierzyć w Boga, bo nie ma ku temu racjonalnych przesłanek, ale jednocześnie uznawać możliwość jego istnienia (tyle że jako dużo mniej prawdopodobną).

robek 01-07-2009 20:59

"nawet jesli twoja racja jest twojsza niz mojsza, to moja racja jest racja mojsza niz twojsza, co znaczy ze moja racja jest racja najmojsza"

wnioskując, wyraziłem tylko swoja opinie - powiedzmy wierze, że nic tam nie ma - umre i koniec. wierzcie sobie w braki wiary, zakladajcie czy bóg istnieje czy nie, rozwazajcie mozliwosci nad tym istnieniem etc., ja mam swoja opinie i mam prawo ja wyrazic ^^ nigdzie nie jest napisane ze jest prawdziwa, niekoniecznie musicie sie z nia zgadzac.

Ashlon 01-07-2009 21:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gimlos (Post 2585480)
Jeżeli zakładam, że może on istnieć, ale jest równie spora szansa na to, że jest tylko wytworem ludzkiej wyobraźni - w co wierzę?

W gry losowe :P

Lasooch 02-07-2009 00:27

Co do tych wszystkich katolickich 'cudów'... poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale mechanika kwantowa chyba zakłada, że możliwe jest przeniknięcie przez ścianę (jest po prostu bardzo mała szansa, że Ci się uda, jak spróbujesz... go on, try it!), więc myślę, że zanik komórek nowotworowych jest możliwy? ; )

Exodus 02-07-2009 00:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2586067)
Co do tych wszystkich katolickich 'cudów'... poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale mechanika kwantowa chyba zakłada, że możliwe jest przeniknięcie przez ścianę (jest po prostu bardzo mała szansa, że Ci się uda, jak spróbujesz... go on, try it!), więc myślę, że zanik komórek nowotworowych jest możliwy? ; )

mozliwe to jest tylko teoretycznie, a naprawde nie ma uja

Lasooch 02-07-2009 00:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2586068)
mozliwe to jest tylko teoretycznie, a naprawde nie ma uja

Ale jest to jakby nie patrzeć naukowe wyjaśnienie katolickich cudów.

Draggy_Slayer 02-07-2009 00:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2583717)
Kiepski przyklad, dwoch pedalow moze sie bzykac za obopolna zgoda, zwlok o zdanie nie zapytasz.

smiem twierdzic, ze sztywnemu nieboszczykowi wszystko jedno
w niebo ani inne takie pierdoly nie wierze, umierasz i koniec, nie ma cie, wiec jak dla mnie moje zwloki ktos moglby najpierw 15 razy zgwalcic, potem zjesc a nastepnie wysrac je na skwerku miejskim zaraz obok osiedlowych burkow i jakos malo by mnie to wzruszylo, bo jak juz mowilem, bylbym nie zywy. Zawsze jakas altenatywa do bycia zjedzonym przez robale:)

Rav 02-07-2009 00:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Draggy_Slayer (Post 2586072)
Zawsze jakas altenatywa do bycia zjedzonym przez robale:)

wydaje mi sie ze najlepszym sposobem jest chyba 'na zyda'

krematorium wita

Draggy_Slayer 02-07-2009 01:15

@up
mi tam wszystko jedno ;p niech sie inni martwia

Duch Niespokojny 02-07-2009 11:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Draggy_Slayer (Post 2586072)
w niebo ani inne takie pierdoly nie wierze

Gdybyś wierzył, tym bardziej cię to nie powinno ruszać - albo jesteś w piekle i masz troszkę większe zmartwienia niż to, co dzieje się teraz z twoim ciałem na Ziemi, albo w niebie i nic cię już nie obchodzi.

Draggy_Slayer 02-07-2009 13:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2586300)
Gdybyś wierzył, tym bardziej cię to nie powinno ruszać - albo jesteś w piekle i masz troszkę większe zmartwienia niż to, co dzieje się teraz z twoim ciałem na Ziemi, albo w niebie i nic cię już nie obchodzi.

ale zauwaz, ze tylko (u wiekszosci) reigii ktore jednak w niebo wierza jest cos takiego jak bezczeszczenie zwlok, to samo polskie prawodawstwo, mozesz isc za to do wiezienia dlatego, ze nasz kraj lamie konstytucje i jest panstwem wyznaniowym

Lasooch 02-07-2009 13:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Draggy_Slayer (Post 2586385)
ale zauwaz, ze tylko (u wiekszosci) reigii ktore jednak w niebo wierza jest cos takiego jak bezczeszczenie zwlok (...)

Co więcej te religie są hipokrytyczne, sam pomysł przywiezienia do Polski ciała JP2 jest wyjątkowo barbarzyński.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:13.