![]() |
Powiem tak- Jezus umarł, ale "paru" ludzi utrzymuje jego interes.
|
Mozliwe, ze Bog to po prostu ten wielki wybuch, z ktorego powstal wszechswiat, lub to cos co wybuchlo? Bog nie musi byc w postaci osoby/czlowieka. Roznie mozna rozumiec jego definicje.
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Słowo-klucz: "podobieństwo"! Niestety spora cześć tej religii nie powinna być rozumiana dosłownie.;d
|
Religia jest po to aby nie było nudno i miałoby się na czym wojny opierać.
|
Cytuj:
A swoją drogą, całego tematu nie czytałem, także nie wiem, czy ten argument się już pojawił. Zapominacie o tym, że od chrześcijaństwa/judaizmu są starsze, umarłe już religie. W starożytności religia miała odpowiadać ludziom na pewne pytania, wyjaśniać zjawiska (vide "Skąd się biorą pioruny" - Rzuca je Zeus). Cywilizacja dojrzała, na stare pytania znalazły się odpowiedzi i pojawiają się inne pytania spowodowane tylko i wyłącznie ludzkimi emocjami (jak np. strach przed śmiercią, powstaje pytanie "Co po niej?). I na te pytania odpowiada Biblia, Jezus, Kościół. Widzicie analogię? |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Tutaj kazdy mowi o czym innym ;f . Ja mowie o ogolnym pojeciu Boga, ty o katolicyzmie itp Ciezko sie dogadac w ten sposob.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Skoro jest jeden Bog dla mnie, to on jest tez Bogiem wszystkich ludzi, proste. Niewazne czy w niego wierza, czy nie.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Chodzi o to, ze JESLI jakis BOG istnieje i jest on stworca swiata, to jest on Bogiem dla KAZDEGO czlowieka, czy ktos tego chce czy nie. Tak samo jak mieszkasz na planecie Ziemia, jest to TWOJA planeta, tak samo jest z Bogiem.
I nie narzucam faktu, ze Bog musi istniec, ale jesli istnieje to jest tak jak wyzej opisalem. @down Nie trzeba byc religijnym, aby wierzyc w Boga. |
Cytuj:
@Up A co określasz jako "religijny"? Jakakolwiek wiara w jakiekolwiek siły nadprzyrodzone, wiąże się z tym, o czym cały czas piszę. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:42. |