Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Dyskusje światopoglądowe (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=205236)

ozahalski 02-07-2009 22:48

Powiem tak- Jezus umarł, ale "paru" ludzi utrzymuje jego interes.

Exodus 02-07-2009 23:04

Mozliwe, ze Bog to po prostu ten wielki wybuch, z ktorego powstal wszechswiat, lub to cos co wybuchlo? Bog nie musi byc w postaci osoby/czlowieka. Roznie mozna rozumiec jego definicje.

zoliax 02-07-2009 23:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2586943)
Bzdura, istnienie Boga nic nie tłumaczy - skąd wziął się Bóg?

Z tego samego źródła co Wielki Wybuch. :D
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ozahalski (Post 2586961)
Powiem tak- Jezus umarł, ale "paru" ludzi utrzymuje jego interes.

Tak też powiedziałeś.

Vasudanin 02-07-2009 23:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2586994)
Bog nie musi byc w postaci osoby/czlowieka.

Ale nawet w biblii pisze, że człowiek został stworzony na podobieństwo Boga.

zoliax 02-07-2009 23:30

Słowo-klucz: "podobieństwo"! Niestety spora cześć tej religii nie powinna być rozumiana dosłownie.;d

Plutocracy 02-07-2009 23:33

Religia jest po to aby nie było nudno i miałoby się na czym wojny opierać.

Grocix 02-07-2009 23:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez zoliax (Post 2587010)
Z tego samego źródła co Wielki Wybuch. :D

Akurat od odkrycia przyczyny Wielkiego Wybuchu jesteśmy całkiem blisko ;)

A swoją drogą, całego tematu nie czytałem, także nie wiem, czy ten argument się już pojawił. Zapominacie o tym, że od chrześcijaństwa/judaizmu są starsze, umarłe już religie. W starożytności religia miała odpowiadać ludziom na pewne pytania, wyjaśniać zjawiska (vide "Skąd się biorą pioruny" - Rzuca je Zeus). Cywilizacja dojrzała, na stare pytania znalazły się odpowiedzi i pojawiają się inne pytania spowodowane tylko i wyłącznie ludzkimi emocjami (jak np. strach przed śmiercią, powstaje pytanie "Co po niej?). I na te pytania odpowiada Biblia, Jezus, Kościół. Widzicie analogię?

Albertus 03-07-2009 00:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grocix (Post 2587061)
Akurat od odkrycia przyczyny Wielkiego Wybuchu jesteśmy całkiem blisko ;)

A swoją drogą, całego tematu nie czytałem, także nie wiem, czy ten argument się już pojawił. Zapominacie o tym, że od chrześcijaństwa/judaizmu są starsze, umarłe już religie. W starożytności religia miała odpowiadać ludziom na pewne pytania, wyjaśniać zjawiska (vide "Skąd się biorą pioruny" - Rzuca je Zeus). Cywilizacja dojrzała, na stare pytania znalazły się odpowiedzi i pojawiają się inne pytania spowodowane tylko i wyłącznie ludzkimi emocjami (jak np. strach przed śmiercią, powstaje pytanie "Co po niej?). I na te pytania odpowiada Biblia, Jezus, Kościół. Widzicie analogię?

ludzie zawsze interesowali sie co bedzie po smierci , i nie tylko w katolicyzmie sa te kwestie poruszane , zobacz religie slowiansko-nordyckie , egipska , grecka itp.

Grocix 03-07-2009 00:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2587085)
ludzie zawsze interesowali sie co bedzie po smierci , i nie tylko w katolicyzmie sa te kwestie poruszane , zobacz religie slowiansko-nordyckie , egipska , grecka itp.

Oczywiście. Ale mowa jest o katolicyzmie, w którym z drugiej strony sprawy "najprostsze", pokroju właśnie tych piorunów, przestały być poruszane. Jednym słowem - jest to swoista ewolucja innych religii, dopasowana do ówczesnych czasów i jak możemy zauważyć, ciągle zmieniająca się, aby nie głosić jakichś anachronizmów (które i tak głosi :)).

Exodus 03-07-2009 00:23

Tutaj kazdy mowi o czym innym ;f . Ja mowie o ogolnym pojeciu Boga, ty o katolicyzmie itp Ciezko sie dogadac w ten sposob.

Grocix 03-07-2009 00:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2587101)
Tutaj kazdy mowi o czym innym ;f . Ja mowie o ogolnym pojeciu Boga, ty o katolicyzmie itp Ciezko sie dogadac w ten sposob.

Nie rozumiemy się. Dla mnie jakakolwiek religia, wiara w siły nadprzyrodzone, przeznaczenie, Boga jest tym o czym napisałem wyżej - próbą odpowiedzi na pytania.

CytrynowySorbet 03-07-2009 12:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grocix (Post 2587061)
W starożytności religia miała odpowiadać ludziom na pewne pytania, wyjaśniać zjawiska (vide "Skąd się biorą pioruny" - Rzuca je Zeus). Cywilizacja dojrzała, na stare pytania znalazły się odpowiedzi i pojawiają się inne pytania spowodowane tylko i wyłącznie ludzkimi emocjami (jak np. strach przed śmiercią, powstaje pytanie "Co po niej?). I na te pytania odpowiada Biblia, Jezus, Kościół. Widzicie analogię?

Uważano że Zeus zrzucał pioruny - technologia się rozwinęła i odkryto skąd są pioruny. Więc prędzej czy później technologia tak się rozwinie, że nauka udowodni też nieistnienie tego waszego Boga.

Exodus 03-07-2009 13:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2587487)
Uważano że Zeus zrzucał pioruny - technologia się rozwinęła i odkryto skąd są pioruny. Więc prędzej czy później technologia tak się rozwinie, że nauka udowodni też nieistnienie tego waszego Boga.

to jest tez twoj Bog, zreszta watpie ze kiedys udowodnia jego nieistnienie

Grocix 03-07-2009 13:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2587487)

No przecież o tym mówię ;)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2587514)
to jest tez twoj Bog, zreszta watpie ze kiedys udowodnia jego nieistnienie

Bóg jest tego, kto w niego wierzy. Nie wiesz, tylko wierzysz, że on istnieje. Ja też nie wiem, ale nie wierzę. Jakim prawem narzucasz nam swojego Boga?

Exodus 03-07-2009 13:49

Skoro jest jeden Bog dla mnie, to on jest tez Bogiem wszystkich ludzi, proste. Niewazne czy w niego wierza, czy nie.

Pjona 03-07-2009 13:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2587532)
Skoro jest jeden Bog dla mnie, to on jest tez Bogiem wszystkich ludzi, proste. Niewazne czy w niego wierza, czy nie.

Ale dlaczego mu to mowisz?

Grocix 03-07-2009 13:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2587532)

I gdzie tu jakakolwiek logika...?

CytrynowySorbet 03-07-2009 14:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2587514)
to jest tez twoj Bog

Przecież pisałem już, że jestem ateistą. Nie wierzę w żadnego boga. I NIE, to nie jest tak, że wierzę w to, że on nie istnieje -.-

Exodus 03-07-2009 14:12

Chodzi o to, ze JESLI jakis BOG istnieje i jest on stworca swiata, to jest on Bogiem dla KAZDEGO czlowieka, czy ktos tego chce czy nie. Tak samo jak mieszkasz na planecie Ziemia, jest to TWOJA planeta, tak samo jest z Bogiem.

I nie narzucam faktu, ze Bog musi istniec, ale jesli istnieje to jest tak jak wyzej opisalem.

@down
Nie trzeba byc religijnym, aby wierzyc w Boga.

Grocix 03-07-2009 14:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2587550)
Chodzi o to, ze JESLI jakis BOG istnieje i jest on stworca swiata, to jest on Bogiem dla KAZDEGO czlowieka, czy ktos tego chce czy nie. Tak samo jak mieszkasz na planecie Ziemia, jest to TWOJA planeta, tak samo jest z Bogiem.

I nie narzucam faktu, ze Bog musi istniec, ale jesli istnieje to jest tak jak wyzej opisalem.

Takie gdybanie nie ma najmniejszego sensu. Jedynym co można stwierdzić na chwilę obecną (nie czekając do śmierci, bo to chyba wtedy ma wyjść na jaw czy Bóg/Thor/Marduk istnieją, czy też nie) to to, że religie opierają się tylko i wyłącznie na WIERZE... A o wierze już pisałem.

@Up
A co określasz jako "religijny"? Jakakolwiek wiara w jakiekolwiek siły nadprzyrodzone, wiąże się z tym, o czym cały czas piszę.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:42.