Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Dyskusje polityczne wszelakie (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=231682)

Vil 10-01-2011 18:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2796828)
PO w odroznieniu od PiS nie przymusza do wiary i nie miesza w szkolach tak, by kierowano tylko w jedna strone (poglad). Kto pamieta gimnazjum w latach 2005-2007 ten wie.

Do wiary nikt nikogo nie przymusza, a promowanie betonowego fundamentalizmu co najwyżej może dopełniać obrazu groteski tej partii, ale niczym groźnym nie jest.

Ashlon 12-01-2011 18:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gtyk (Post 2796841)
To prawda, ze czas na reformy byl lepszy. Ale polityka rzadzi sie swoimi prawami. Jak ogolowi spoleczenstwa wytlumaczyc, ze reformy sa potrzebne, kiedy wszystko idzie wzglednie dobrze i jakos sie kreci? Przeprowadzenie reform w takim okresie jest strzalem w stope. Po pierwsze dlatego ze nie mozna wtedy siac propagandy sukcesu, bo reformujac przyznajemy, ze jednak jest niezbyt dobrze, ze trzeba naprawiac sytuacje. Z drugiej strony opozycja ma latwe zadanie wtedy, spoleczenstu latwiej jest wmowic wtedy, ze te reformy sa po to, zeby rzadzacym jeszcze latwiej bylo sie nakrasc.

No tak, ale politycy sa wybierani po to, zeby dobrze prowadzic kraj, a nie zeby napchac sobie kieszenie latwa forsa.

No ale skoro sami ministrowie mowia tak (odnosnie kandydowania do Sejmu i Senatu):
Ukryty tekst:

- Nie ma gwarancji, że jeśli wygramy wybory, to ci sami ministrowie znajdą się w rządzie. Wybory do Parlamentu Europejskiego będą dopiero za trzy lata, a zawsze lepiej mieć jakiś fotel, więc zostaje start do Sejmu lub Senatu - przyznaje ważny polityk z zarządu Platformy. O tym więcej w "Gazecie Wyborczej".

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/niepe...wiadomosc.html

To czego mozna od nich wymagac?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus
Mówisz ze przeciętnie zarabia się 2000 netto?? Nie wiem co ty za bajki opowiadasz! U nas większość z moich znajomych/sąsiadów itp itd ma coś kolo 1200-1400 w porywach do 1600 , Ci co maja 2000 to już żyją jak pany. (nie mowie wcale tylko o młodych na utrzymaniu rodziców , ale także o tych co maja rodziny lub żyją na swoim) To mężczyźni , kobieta która ma ponad 1000 jest już zadowolona.

Jesli w duzym miescie prowadzisz wlasna dzialalnosc gospodarcza, to w zakresie wykanczania mieszkan mozesz osiagnac te 2000zl, jednak nie jest to regula - czasami jest wiecej, czasami mniej.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia
O ile etyka istnieje.

U mnie istniala. Nie wspominajac juz o tym, ze kazdy tak marudzil na ten obowiazek chodzenia na zajecia, a jak przyszlo co do czego, to kazdy sie cieszyl z darmowej 5, ktora podciaga mu srednia.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kubon
Nic sie nie zmieni, dopoki nie pojawi sie nowa partia, zlozona calkowiecie z nowych ludzi, ktorzy nie nalezeli wczesniej do zadnej z obecnych partii, bowiem kazdy nowy, mlody czlowiek, ktory wstepuje do istniejacych juz ugrupowan przesiaka nie tylko ich pogladami, ale tez sposobem dzialania (innymi slowy - jezeli w partii kradna, to i on bedzie krasc, bo wszyscy tak robia, a on tez chce sie nachapac).

Posluze sie slowami JKM - "nie chodzi o zlikwidowanie swin, chodzi o zlikwidowanie koryta".

A teraz z serii "sukcesy polityki zagranicznej rzadu" - Rosja w swoim raporcie oczywiscie cala wine zrzucila na polskich pilotow. Widac "bratanie sie" z Rosjanami w wydaniu Tuska skonczylo sie na poklepywaniu po plecach - znowu.

Lasooch 12-01-2011 20:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2797113)
U mnie istniala. Nie wspominajac juz o tym, ze kazdy tak marudzil na ten obowiazek chodzenia na zajecia, a jak przyszlo co do czego, to kazdy sie cieszyl z darmowej 5, ktora podciaga mu srednia.

I bez sensu. Ja bym wolał nie mieć piątki podciągającej średnią i nie musieć tracić czasu na takie bzdury (chociaż moi nauczyciele mieli dość liberalne spojrzenie i przymykali oko na moje prawie 300 godzin nieusprawiedliwionych w 3 klasie LO). Na średnią i tak nikt nie patrzy.

Ashlon 12-01-2011 22:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2797123)
I bez sensu. Ja bym wolał nie mieć piątki podciągającej średnią i nie musieć tracić czasu na takie bzdury (chociaż moi nauczyciele mieli dość liberalne spojrzenie i przymykali oko na moje prawie 300 godzin nieusprawiedliwionych w 3 klasie LO). Na średnią i tak nikt nie patrzy.

W moim przypadku akurat lekcje religii bardziej przypominaly lekcje religioznawstwa, a dodatkowo - jak ktos nie mial ochoty sluchac - siedzial i uczyl sie/odrabial lekcje - problemu nie bylo.

A na srednia patrza ci, ktorzy celuja w stypendium, a w takim wypadku "darmowa" piatka to zawsze korzysc.

Lasooch 12-01-2011 22:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2797142)
W moim przypadku akurat lekcje religii bardziej przypominaly lekcje religioznawstwa, a dodatkowo - jak ktos nie mial ochoty sluchac - siedzial i uczyl sie/odrabial lekcje - problemu nie bylo.

A na srednia patrza ci, ktorzy celuja w stypendium, a w takim wypadku "darmowa" piatka to zawsze korzysc.

Stypendia są afaik na tyle niskie, że czas poświęcony na niepotrzebną naukę - czy raczej potrzebną tylko do podbicia średniej - możnaby poświęcić rozdawaniu ulotek i wynieść więcej miesięcznie. Chodzi oczywiście o naukę przedmiotów, których nie zdaje się na maturze, bo matursko wypada dobrze zdać.

SoulHunter 13-01-2011 13:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2796828)
PO w odroznieniu od PiS nie przymusza do wiary i nie miesza w szkolach tak, by kierowano tylko w jedna strone (poglad). Kto pamieta gimnazjum w latach 2005-2007 ten wie.

Program PiS jesli chodzi gospodarke polega na "wiecej wydac kasy" co sie sprowadza do jednego: minimalne ciecia lub ich brak w najbardziej pompowanych sektorch jak wlasnie koscioly.

Ale nie, ze Tusk jest <ok>. Bo wie, ze ciecia sa potrzebne, ale ich nie robi. Chcial ciec w administracji to Komorowski zablokowal. Po chuj? Nikt sie nie dowie kiedy beda ciecia wydatkow.

PS: bym rzekl PiS jest pol konserwatywne-pol teologiczne, jako ze chce mieszac cala wiare z prawem.

Myślę, że PiS zwyczajnie posługuje się wiarą jako rodzajem sztandaru - trzeba pamiętać, że ich elektoratem są w większości ludzie konserwatywni, często starsi - stąd "nacisk na wiarę".

A tak naprawdę PiS kreuje kult jednego człowieka - Jarosława Kaczyńskiego. A Kaczyński ten kult buduje wokół trumny swojego brata, z którego za życia jakieś 70% Polski się wyśmiewało, a po śmierci zrobiono z niego "ikonę narodu polskiego"...

Co więcej ja mam "protencje" do Kaczora o coś zupełnie innego - idiota "pobrzękuje szabelką" i wkłada Rosjanom paluch w oko, a Polska zwyczajnie jest za słaba, żeby brać się z Rosją za łby.

Dragon-Fly 13-01-2011 16:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2797143)
Stypendia są afaik na tyle niskie, że czas poświęcony na niepotrzebną naukę - czy raczej potrzebną tylko do podbicia średniej - możnaby poświęcić rozdawaniu ulotek i wynieść więcej miesięcznie. Chodzi oczywiście o naukę przedmiotów, których nie zdaje się na maturze, bo matursko wypada dobrze zdać.

A co z nagrodą prezesa rady ministrów dla najlepszego ucznia w szkole? Nie dotarłem do informacji o tym, ale w szkole średniej sięga ona ponoć 3k na semestr.

Duch Niespokojny 13-01-2011 17:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2797203)
A co z nagrodą prezesa rady ministrów dla najlepszego ucznia w szkole? Nie dotarłem do informacji o tym, ale w szkole średniej sięga ona ponoć 3k na semestr.

Jakbym przegrał "wyścig" o tę nagrodę tylko dlatego, że jakiś dekiel sobie średnią podwyższył darmową szóstką z religii, to bym Giertycha na pal nabił.

Dragon-Fly 13-01-2011 19:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2797211)
Jakbym przegrał "wyścig" o tę nagrodę tylko dlatego, że jakiś dekiel sobie średnią podwyższył darmową szóstką z religii, to bym Giertycha na pal nabił.

Z tego co słyszałem, to gościu/gościówa, która tylko nabija średnią, przegrywa z np. laureatem olimpiady ;).

spider-bialystok 13-01-2011 21:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez SoulHunter

Co więcej ja mam "protencje" do Kaczora o coś zupełnie innego - idiota "pobrzękuje szabelką" i wkłada Rosjanom paluch w oko, a Polska zwyczajnie jest za słaba, żeby brać się z Rosją za łby.

Miedzy wymachiwaniem szabelka, a wlazeniem w dupe jest jeszcze duzo rozsadnych postaw.
Ale coz, obecna Polska ma to do siebie, ze ma wielkie kompleksy (co zachod powie, swiat sie z nas smieje) oraz lubi plaszczyc sie i ponizac przed wiekszymi (USA, Rosja, Niemcy).

Lasooch 13-01-2011 22:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2797203)

W szkole z tysiącem uczniów najlepszym uczniem nie jest ten, kto się stara o dobrą średnią, tylko ktoś wybitny. I jakbym przegrał - niezależnie, czy zależałoby to od szóstki z religii - o 0,06 punkta średniej po wdupieniu iluś godzin, to bym się... zirytował. Dlatego nie warto. To jak loteria.

Litawor 23-01-2011 13:01

http://www.newsweek.pl/artykuly/sekc...ista--,69781,1

W miarę ciekawa rozmowa z Žižkiem (słoweńskim filozofem).

Cacuss 24-01-2011 23:14

Dzięki Litawor, bardzo ciekawy wywiad.

Tak mnie naszła myśl filozoficzna po przeczytaniu tego tekstu.. Nie sądzicie, że ludziom jest za dobrze, bo doszukują się non-stop jakichś nieszczęść, końców wszystkiego?

A tak na serio, nie wiem czy był ostatnio poruszany problem imigrantów, który także był pokazany w tekście od Litawora. Jak odnosicie się do wywalenia Romów z Francji, ogólnie Turków w Niemczech, i Romów na Słowacji? Co ciekawe, często w gazetach jest napisane, że na Słowacji to nie jakiś wielki problem bo mało ich jest, ale sam kiedyś byłem na wycieczce i co mnie bardzo zdziwiło, czego w Polsce nigdy nie zauważyłem - Romowie tworzą tam sobie swoje miasteczka, bez żadnych uprawnień, takie jakby koczowiska ukryte przed państwem, i za bardzo przyjaźnie to na nie-Romów tam nie patrzą. Trochę to jakoś mi nie współgra z cywilizowanym krajem i cywilizowanymi ludźmi (Romowie na Słowacji).

Albertus 25-01-2011 01:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cacuss (Post 2798864)
Dzięki Litawor, bardzo ciekawy wywiad.

Tak mnie naszła myśl filozoficzna po przeczytaniu tego tekstu.. Nie sądzicie, że ludziom jest za dobrze, bo doszukują się non-stop jakichś nieszczęść, końców wszystkiego?

A tak na serio, nie wiem czy był ostatnio poruszany problem imigrantów, który także był pokazany w tekście od Litawora. Jak odnosicie się do wywalenia Romów z Francji, ogólnie Turków w Niemczech, i Romów na Słowacji? Co ciekawe, często w gazetach jest napisane, że na Słowacji to nie jakiś wielki problem bo mało ich jest, ale sam kiedyś byłem na wycieczce i co mnie bardzo zdziwiło, czego w Polsce nigdy nie zauważyłem - Romowie tworzą tam sobie swoje miasteczka, bez żadnych uprawnień, takie jakby koczowiska ukryte przed państwem, i za bardzo przyjaźnie to na nie-Romów tam nie patrzą. Trochę to jakoś mi nie współgra z cywilizowanym krajem i cywilizowanymi ludźmi (Romowie na Słowacji).

Ja już dawno mówiłem ze to będzie ogromny problem za jakiś czas. Tak jak już jest na zachodzie. Ale Europa obudzi się gdy będzie za późno.

PS.Nie mam nic do dodania nie chce wywoływać flame.

janek@ 25-01-2011 19:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cacuss (Post 2798864)
Jak odnosicie się do wywalenia Romów z Francji, ogólnie Turków w Niemczech, i Romów na Słowacji?

To będzie niebawem przymus i realna przyszła polityka niektórych państw. Kiedyś gdzieś czytałem o odrębnym Muzułmańskim sądzie w Londynie, które za prawo uwazało zwykły koran. Nie wiem jak może w ogóle taki twór istnieć w kraju z własną konstytucją i prawem, prawo obyczajowe nie jest żadnym prawem, a już na pewno prawem nie mozna nazwać tego co jest w tych starych pismach Mahometa. Nie tyle co bym widział konieczność wywalenia wszystkich, co tych, którzy nie potrafią się w ogóle przystosować do życia w państwie prawa - tacy ludzie tylko trują.

Europa jest za bardzo Liberalna, za 70+ lat liczba ludności wzrośnie do 11 mld +, którzy w części będą chcieli emigrować do państw z bierzącą wodą i jedzeniem w sklepach. Okrutne to jest, ale kraje europejskie nie powinni takich ludzi w ogóle wpuszczać, o ile sami nie będziemy chcieli przeżyć. Przyrost naturalny Europy duży nie jest, Społeczeństwa azji mnożą się na potęgę (Chiny to inna bajka), w tym Afryki. Taki napór zindoktrynowanych (matko ale trudny wyraz) ludzi to zagrożenie nie tyle dla poziomu życia zwykłych ludzi, co dla prawa, które jest zmienne względem obyczajów panujących w społeczeństwie.

Voon 26-01-2011 18:17

@janek@:
Pierdolisz głupoty. Imigranci są siłą roboczą a ta napędza gospodarkę. Inną sprawą są zasiłki rozdawane na prawo i lewo.

janek@ 26-01-2011 19:29

Siłą roboczą do momentu, anglicy się burzą bo polacy pracująza pół darmo. Za 70 lat to będzie niezła sieka, zobaczysz jak dożyjesz, oczywiście nie wziąłem tego z powietrza tylko z pewnego artykułu w necie national geographic. Wyobraż sobie 2-3 mld ludzi z innych regionów świata, to takie 50+ Rzeczpospolitych.

@down
Pracują za pół darmo > wszedzie ich przyjmują > nikt nie chce zatrudniać anglików. Proste? : >

Hakuoh 26-01-2011 20:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@ (Post 2799094)
Siłą roboczą do momentu, anglicy się burzą bo polacy pracująza pół darmo.

Anglicy sie burza, bo zabiera sie im miejsca pracy jak juz co.

Litawor 28-01-2011 15:41

Rozmowa z prof. Jerzym Osiatyńskim, byłym ministrem finansów (w latach 90.), obecnie doradcą prezydenta Komorowskiego:
http://www.polityka.pl/kraj/rozmowy/...iatynskim.read

(na pisanie szkoda mi czasu, ale linkami mogę się dzielić :))

A tutaj tekst wyjaśniający obecne problemy z emeryturami. Polecam:
http://www.polityka.pl/rynek/1512130...-naprawde.read

Litawor 31-01-2011 21:49

Ważna informacja, którą można było przegapić w natłoku newsów o katastrofie smoleńskiej:
http://www.lewica.pl/?id=23366

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:21.