Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   skille knighta. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=1523)

Arut 03-05-2006 00:23

Def broni sie NIE LICZY. Ile razy to trzeba powtarzac?

A i ten na gorze, takie testy z gsem nic nie dadza, poniewaz gs ma bardzo zroznicowane hity, raz walnie za 5 a raz za 250 wiec to nie ma roznicy.

Geralt ze Spychowa 03-05-2006 00:24

tez gdzies czytalem, ze w walce brany pod uwage jest jedynie jeden defens tzn. przedmiot w ktorym jest jego wiecej. Wiec praktycznie zawsze wykorzystywana jest tarcza. Ale (zastrzegam sobie prawo :P) nie pamietam gdzie to wyczytalem (mozliwe ze gdzies tu na tibia.pl) a sam tego nie testowalem.

edit:
@up - no wiec wlasnie, chyba ktos dobrze prawil ;)

bosiak 03-05-2006 10:07

heh

no powiedz mi SKAD WIESZ ZE DEF BRONI SIE NIE LICZY???!!?!?!?!?!? prosze o link. i nie chcem linq do jakiegos poradnika napisanego przez gracza tylko cos od cipsoftu B)

Vil 03-05-2006 11:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arut

A i ten na gorze, takie testy z gsem nic nie dadza, poniewaz gs ma bardzo zroznicowane hity, raz walnie za 5 a raz za 250 wiec to nie ma roznicy.

Zatem na jakiej podstawie twierdzicie ze macie racje, skoro przez zroznicowane hity nie mozna tego jednoznacznie stwierdzic ? Zablokujcie 2x gsa, raz z fa, raz z bs. Czy obrazenia beda takie same/ zblizone/ wieksze dla fa/ wieksze dla bs ? Czy jest to wogoloe w jakims stopniu miarodajne ?

Konkluzja jest taka, zeby sie nie przejmowac i brac to co sie bardziej podoba, wiekszy def broni moze, ale nie musi wplywac na cokolwiek, wiec wybierajac swordy praktycznie nic nie tracimy, a jesli zyskujemy to i tak niewiele.

Ashlon 03-05-2006 12:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arut

Idz na dwarf guardy z demon shield + speary, a potem z demon shield + bs. Kiedy bedziesz otrzymywal SREDNIO mniej obrazen?

Dragonit 03-05-2006 13:48

Po prostu def shielda liczy się bodajże x2 a def broni x1 i sie podlicza.Def broni 2 recznej jest wyjątkiem.

Zygfryd 03-05-2006 16:07

Moze jeszcze powiecie, ze mam isc testowac na demonach albo behe/wrl? Bez przesady.. Przeciez na potworach ktore bija naprawde roznie nie da sie tego ocenic -.^
Poza tym.. zrobilem wprost genialny w swojej prostocie test. Poszedlem na slimy. Majac v shielda i f axe - zadko obrywalem za niewielka ilosc hp, tak samo po zdjeciu f axe. A gdy zdjalem shielda i zostawilem f axe.. Obrywalem troche czesciej i za podobna, moze troche wieksza ilosc hp. Wniosek? liczy sie zarowno def broni jak i tarczy, ale tylko ten wiekszy..

Cytuj:

Po prostu def shielda liczy się bodajże x2 a def broni x1 i sie podlicza.Def broni 2 recznej jest wyjątkiem.
W takie cos nigdy nie uwierze ;) Za proste na Cipsoft.. zreszta i tak nie prawdziwe wg mnie.

Vil 03-05-2006 19:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zygfryd
Wniosek? liczy sie zarowno def broni jak i tarczy, ale tylko ten wiekszy..

Zle. Przy blokowaniu bronia jednoreczna nie pomaga ci shielding.

Dwarven shieldem i knifem blokuje sie nieco lepiej niz samym bs pomimo ze ma mniej defa.

JUNIR 03-05-2006 20:58

hmm czyli do blokowania bardziej liczy sie tarcza i eq niż broń? (ja tam nie wiem robie knighta pierwszy raz ^^ )

Mam 15lv skille 65/65 mlv 4 ^^

I mam też małe pytanie jak już będe miał skille 70/70 to gdzie moge expić żeby jak najszybciej zarobić?

Na ghulkach? Czy na soldach zbierać bp kusz i je na fibule sprzedawać? (mam już prawie 2bp ale to jeszcze jak druidem grałem heh)

Zygfryd 03-05-2006 21:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil
Zle. Przy blokowaniu bronia jednoreczna nie pomaga ci shielding.

Dwarven shieldem i knifem blokuje sie nieco lepiej niz samym bs pomimo ze ma mniej defa.

Byc moze masz racje, nie potwierdze tego bo nie wiem.. Mi to i tak zwisa i powiewa ze sie tak wyraze.. Wystarczy dobra tarcza i dobre skille ;)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez JUNIR
hmm czyli do blokowania bardziej liczy sie tarcza i eq niż broń?

No chiba myslac logicznie dochodzi sie do wniosku, ze tarcza jest od blokowania ciosow, nieprawdaz? ;)
Hit najpierw idzie na tarcze, jak tarcza go zatrzyma masz 'chmurke', a jak nie to ze tak powiem idzie dalej.. Wtedy dziala cala reszta twojego sprzetu, jak sie uda to masz te zolte kreski a jak nie, obrywasz za jakas tam ilosc hp :P

Cytuj:

I mam też małe pytanie jak już będe miał skille 70/70 to gdzie moge expić żeby jak najszybciej zarobić?

To jest szeroki temat.. Przede wszystkim zalezy jakie masz eq ;) I skoro juz chcesz robic 70/70 to nie bij czegos, co mozesz bic z powodzeniem na nizszych skillach, bo to bezsens -.^

JUNIR 03-05-2006 22:31

Cytuj:

To jest szeroki temat.. Przede wszystkim zalezy jakie masz eq I skoro juz chcesz robic 70/70 to nie bij czegos, co mozesz bic z powodzeniem na nizszych skillach, bo to bezsens -.^a
No tak ale mi chodzi o to żeby jak najwięcej zarobić w jak najkrótszym czasie i z jak najmniejszymi stratami(na ghulkach z takimi skillami raczej nie bede musiał uhow tracić no nie? :D)

Moje eq wygląda tak:

Devil helmet//Noble armor//Guardian Shield//Fire Sword(niedługo BS)//Plate Legs//Buciki ^^ (mam jesce 25k ale narazie nie kupie nic lepszego bo teraz tylko skilluje wiec po co? :P ale 25k jest więc jakby co to na co je przeznaczyć? No i desert quest nie wykonany knightem i noob charem ^ czyli kolejne 20k)

To gdzie moge jak najszybciej zarobić? (wiem wiem głupie pyt. ale knightem gram pierwszy raz....)

Ateyah 03-05-2006 22:59

Cytuj:

(mam jesce 25k ale narazie nie kupie nic lepszego bo teraz tylko skilluje wiec po co? :P ale 25k jest więc jakby co to na co je przeznaczyć? No i desert quest nie wykonany knightem i noob charem ^ czyli kolejne 20k)

Wykonuj deserta,kupuj GSa i przy skilu 70 sobie expisz :)
BS narazie niejest priorytetem bo FS niema takich zlych statoi a z dwureczna bronia naprawde sie lvle szybko wbija :)

JUNIR 03-05-2006 23:14

hehe ale uhy ide na dwuręcznej ^^

No i mi nie o lv chodzi bo i tak na lv 20-25 skilluje do 75/75

Vil 04-05-2006 00:00

Podziel sie jeszcze pomyslem na czym chcesz z ta dwureczna expic na 70/70 zeby bylo szybciej niz z jednoreczna ?

Zygfryd 04-05-2006 10:55

@JUNIR
Jak masz pacca to proponuje scaraby i to chiba z gsem wlasnie.. Nie expilem tam ryckiem ale slyszalem, ze sie nienajgorzej zarabia..
A bez pacca.. proponuje huncic cos, co wywala duzo smieci, ktore da sie sprzedac.. ja wiem.. minosy? (na poludnie od kopalni dwarfow w dziurze, bo chiba jestes za slaby na mintwallin) Moze te soldiery.. Nie mam specjalnie pomyslu, bo ja zazwyczaj chce expic jak najszybciej, a nie zbierac kase :P

@Vil
Nie wiem jak dajesz rade mowic kazdemu w tym temacie ciagle, ze trzeba huncic efektywnie na danych skillach, a nie trenowac do upadlego bez rezultatow w expieniu.. :P

JUNIR 04-05-2006 11:02

Cytuj:

Jak masz pacca to proponuje scaraby i to chiba z gsem wlasnie.. Nie expilem tam ryckiem ale slyszalem, ze sie nienajgorzej zarabia..
A bez pacca.. proponuje huncic cos, co wywala duzo smieci, ktore da sie sprzedac.. ja wiem.. minosy? (na poludnie od kopalni dwarfow w dziurze, bo chiba jestes za slaby na mintwallin) Moze te soldiery.. Nie mam specjalnie pomyslu, bo ja zazwyczaj chce expic jak najszybciej, a nie zbierac kase
Pacc niestety nie mam bo mysle że sie nie opłaca kupiować pacc przed 40lv :)
(bo hp też jest potrzebne)

Cytuj:

@Vil
Nie wiem jak dajesz rade mowic kazdemu w tym temacie ciagle, ze trzeba huncic efektywnie na danych skillach, a nie trenowac do upadlego bez rezultatow w expieniu..
Ja to wiem i sie z tym zgadzam ale najpierw chcę troche zarobić i wole teraz trenować niż później(bo każdy knight ternować i tak będzie musiał)

Jeszcze jedno pytanie na które zwsze chciałem znać odp ale zawsze zapominam zapytać :baby:

Na jakich skillach i lv można solować GS? I tak samo smoki?

Zygfryd 04-05-2006 11:39

Cytuj:

Ja to wiem i sie z tym zgadzam ale najpierw chcę troche zarobić i wole teraz trenować niż później(bo każdy knight ternować i tak będzie musiał)

Jeszcze jedno pytanie na które zwsze chciałem znać odp ale zawsze zapominam zapytać :baby:

Na jakich skillach i lv można solować GS? I tak samo smoki?

Nie mowie akurat o tobie.. chociaz tez warto pomyslec :P

Co do solowania gsow to nie jestem zbytnio zorientowany, ale strzelalbym, ze 40+ lvl i 80/80+ z 2 handed bronia ofc i ringiem, byc moze +explo badz hmmy.

A dragi.. tak zeby tylko zabic 1 draga to starczy 20 lvl i skille 60/60~ z 1 reczna bronia + hmmy.. (nie mowic, ze sie nie da, bo kiedys tak zrobilem :) ), a tak zeby nie stracic prawie bp uhow (tylko pol bp ^_^ )wystarczy 2 reczna bron i skille 65/65~

Vil 04-05-2006 11:59

drag:

-dobra miejscowka
-65/65
-dwureczna bron

GS

-zalecam min. 75/75, na upartego mozna z nizszymi ale koszty ida w gore niesamowicie
-koniecznie dwureczna bron.

Ateyah 04-05-2006 13:57

Cytuj:

Podziel sie jeszcze pomyslem na czym chcesz z ta dwureczna expic na 70/70 zeby bylo szybciej niz z jednoreczna ?

Minosy,soldy,orki i wiele wiecej :)
Mozna i na cycach ale 1uh idzie na jakies 10 cycow a to niezawsze sie zwraca :)

JUNIR 04-05-2006 14:06

Cytuj:

Nie mowie akurat o tobie.. chociaz tez warto pomyslec

heh spoko ale ja sobie postawiłem taki cel żeby mieć jak najwyższe skille na jak najniższym lv ^^

Cytuj:

Co do solowania gsow to nie jestem zbytnio zorientowany, ale strzelalbym, ze 40+ lvl i 80/80+ z 2 handed bronia ofc i ringiem, byc moze +explo badz hmmy.

A dragi.. tak zeby tylko zabic 1 draga to starczy 20 lvl i skille 60/60~ z 1 reczna bronia + hmmy.. (nie mowic, ze sie nie da, bo kiedys tak zrobilem ), a tak zeby nie stracic prawie bp uhow (tylko pol bp ^_^ )wystarczy 2 reczna bron i skille 65/65~
aha a do blokowania?(ja skilluje z 3-4 kumplami którzy mają troche mniejsze skille niż ja ale też duże jak na lv jeden ma chyba 57/56 drugi 55/55 a trezci 54/53 jakoś tak)
jest też 2 sorców z lv 18 i 19 chyba co może z taka ekipą robić(lol)

Zygfryd 04-05-2006 14:21

@up
Shooterzy powinni miec nieco wiekszy lvl i zapewne mlvl na dragi ;)

A do blokowania dragow.. ja wiem.. 30-35+ lvl moze, w kazdym razie tak, zebys spokojnie sie uhal majac w miare bezpieczna ilosc hp i nie tracil jakby hp, ktore bys dostal uhajac sie.. (ciezko to wytlumaczyc ;/ ) Przykladowo :P : majac 500 hp max uhasz sie na 300 i masz max hp, ale mialbys powiedzmy 550, bo sila twojego uhania jest wieksza :P

Gumciu 04-05-2006 17:21

As ty masz palla czy co ze sie wypowiadasz a shielda dajesz takiego slabego?? na 16 knighcie powinno sie miec 65+ skille z obu a na 20 75+

Trzeba skillowac a nie expic i expic........omg X(

Pozdro:cup: :miecz:

Vil 04-05-2006 18:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gumciu
As ty masz palla czy co ze sie wypowiadasz a shielda dajesz takiego slabego?? na 16 knighcie powinno sie miec 65+ skille z obu a na 20 75+

Trzeba skillowac a nie expic i expic........omg X(

Zrob na 20 levelu 100/100, ja w tym czasie zrobie sobie wakacje, a jak mi sie bedzie chcialo to jeszcze z 10 leveli i sprobuj mnie zabic.

Slyth 04-05-2006 18:32

Panowie !
Witam serdecznie i takie małe pytanko ( fo tych bardziej doświadczonych najtów mam )

no skill 61/60 na 24 są dobre czy może jednak dotrenić do jakiejś innej barierki chociaż za bardzo to mi sie nie chce
no i drugie pytanko chłopaki na czym tutaj można expić bezz pacc
Fire Axe, Vampire Shield, Noble Armor, Plate Legs, Steel Helmet, Scarf no i może w co zainwstować ( mam jakies lootbagi to można cos sprzedać )

pozdrawiam

Djkwaku 04-05-2006 20:17

@slyth

Ja na 18 lvl'u miałem 60/60, na 25 65/65 a na 30 aktualnie mam 72/72 - P.S. inni robią skile 70/70 i masowo expią - tak więc to jest taka bariera przełamania. Ja i tak skiluje do 80/80, ponieważ nastawiam się na bloczenie :]. A wg mnie sam powinieneś zdecydować czy ci sie chce skilowac czy nie. Przecierz nikt ci nie każe. To twój wybór. Jeżeli masz dosyć skilowania, idź troche poexpić a potem znowu skiluj.

Slyth 04-05-2006 21:15

tak super tylko kurcze na czym ? :( bo ja naprawde niewiem jest to mój pierwszy najt biegam troche po zamku ale tam zajete czesto, szukalem minosow na foldzie nei znalazlem, niewiem czy mintlawin to dobre miejsce, soldiery tez troche lipne :/

Lucyferusek 04-05-2006 21:36

Blokowac mozesz nawet na 55 shieldingu , do blokowania bardziej potrzebny jest lvl im wiekszy tym wiecej zycia.Zamiast skilowac do 80/80 i marnowac 2 miechy to poexpcie troche.Wole miec 40 lvl i 70/70 niz 15 i 80/80.Mowie to z mojego doswiadczenia pozdro;]

Djkwaku 04-05-2006 22:21

@up

fakt ale jak będę miał skile 80/80 to mnie wszystko wali już - liczyć się bedzie tylko exp a pozatym chodzi mi także o exp na guardach z małych użyciem uhów :) .

@2xup

ja skilowalem

do 60/60 = rotki

do 66/66 = mino

powyzej = slime'y i nie narzekam :)

JUNIR 05-05-2006 02:32

A ja mam skille 67/67 i nadal na rotach skilluje LOL

Propan Butan 05-05-2006 08:10

knightem neijestem ale o skilowaniu od nich wiem od koelgi duzo i na rotach siedzi do 80/80 i pewnie dluzej na nich posiedzi

Zygfryd 05-05-2006 08:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lucyferusek
Blokowac mozesz nawet na 55 shieldingu , do blokowania bardziej potrzebny jest lvl im wiekszy tym wiecej zycia.Zamiast skilowac do 80/80 i marnowac 2 miechy to poexpcie troche.Wole miec 40 lvl i 70/70 niz 15 i 80/80.Mowie to z mojego doswiadczenia pozdro;]

Ja bym wolal miec 15 lvl i 80/80 ;) A wiesz dlaczego? Bo ten 40 lvl zrobilbym doslownie w ja wiem.. 2 tygodnie na luzach, a trening zajalby kilka tygodni..
Warto trenowac na niskim lvlu, jak sie umie wykorzystac swoje skille ;) Zreszta.. w ostatecznosci nie musza byc takie wysokie. Przyklad? Prosze bardzo:
Moim ryckiem po wyjsciu z rooka trenowalem do 50/50~ i wpadl mi przy okazji 13 lvl. Do 20 lvlu robilem 8-10k expa na godzine. Teraz robie 70/70~ i od 20~ lvlu bede expic do 40 lvlu robiac 20k~/h.
I co.. skilli nie mam super extra jak na lvl, a potrafie wyciagnac tak duzo k/h. I zeby ktos nie myslal, ze ktos mi pomagal w grze albo ze jestem w plecy :P Wychodze lekko na + i nie potrzeba mi pomocy innych ;)

Co do tego na czym trenowac.. Zalezy jakie znacie miejsca. Jak wiecie gdzie nie chodzi zbyt duzo ludzi to mozecie tam zostac :P Najlepiej trenowac na czyms, w co czesto wchodza obojetnie jakie hity, bo to decyduje o szybkosci treningu. Ogolnie wykorzystywane sa na poczatku trolle, potem dwarfy, roty, minosy czy slimy.
Znam goscia co do 90/90 trenowal tylko na dwarfach, a ja od 50/50~ lece na slimach.. (a co do tego ze powinna sie na nich trenic od 60/60 to kufno prawda :P, wystarczy miec kilka ihow badz brac nowego slima gdy bije juz zbyt mocno ;) - czyt. nowa matke dla niekumatych)

Vil 05-05-2006 09:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zygfryd
Ja bym wolal miec 15 lvl i 80/80 ;) A wiesz dlaczego? Bo ten 40 lvl zrobilbym doslownie w ja wiem.. 2 tygodnie na luzach, a trening zajalby kilka tygodni..

No wlasnie.

80/80 = okolo 300-350 godzin treningu. W tym czasie mozna np. :

-wytrenowac 70/70, wbic 55-60 level i skonczyc ze skillami 75/75 ( lub minimalnie nizszymi )

-wytrenowac 65/65 i zrobic jeszcze kilka leveli wiecej

przyjmujac pierwszy wariant, koncze z niewiele nizszymi skillami od twoich, gdy ty _zaczynasz_ expic ja mam kilka razy wiekszy level, 3x wiecej hp, kilka klas lepszy eq i zapas uhow.

wniosek:

przemysl, czy oplaca sie trenowac 3x dluzej zeby expic o 10% szybciej.

Zygfryd 05-05-2006 10:43

Cytuj:

No wlasnie.

80/80 = okolo 300-350 godzin treningu. W tym czasie mozna np. :

-wytrenowac 70/70, wbic 55-60 level i skonczyc ze skillami 75/75 ( lub minimalnie nizszymi )

-wytrenowac 65/65 i zrobic jeszcze kilka leveli wiecej

przyjmujac pierwszy wariant, koncze z niewiele nizszymi skillami od twoich, gdy ty _zaczynasz_ expic ja mam kilka razy wiekszy level, 3x wiecej hp, kilka klas lepszy eq i zapas uhow.

wniosek:

przemysl, czy oplaca sie trenowac 3x dluzej zeby expic o 10% szybciej.

Zgadzam sie z toba :P Napisalem ze gdybym mial wybrac.. to lepiej miec wieksze skille, bo szybciej sie zrobi te lvle.. Ale zeby byl taki wybor, to chiba musialbym kupic taka postac, bo te skille same sie nie wytrenuja 8o
Wg mnie robienie 80/80 na takim lvlu to bezsens,bo ciezko je wykorzystac ;) Gdybym chcial takie skille robic to bym robil, a jednak mam inne plany ;) Zreszta sam wiesz z innego tematu :p

Edit:
Ah.. i jeszcze cos. Nie mozna tez przesadzic w druga strone.. Bo mam kumpla, ktory zadowala sie z 10k/h na 50 lvlu. W prawdzie moglby robic te 15k/h ale troche sie boi.. ale to nie wazne :p Ja na tym lvlu planuje robic 40k~ przy skillach 80/80. Chiba jest roznica? ;) W ogole zauwazylem ze duzo osob ma hlvl tylko dlatego, ze graja calymi dniami. Nie raz dowiedzialem sie, ze jakis 80+ lvl robi 20k/h..

Edit2:
Zeby ktos nie pomyslal, ze kupowalem/chce kupic jakas postac.. -.- Mysle, ze wiecie o co mi chodzilo ;)

Djkwaku 05-05-2006 11:10

Mimo tego ja robie nadal skile 80/80 a potem expienie. Przyjemne expienie :)

Dragonit 05-05-2006 11:40

Cytuj:

No chiba myslac logicznie dochodzi sie do wniosku, ze tarcza jest od blokowania ciosow, nieprawdaz? ;)
Hit najpierw idzie na tarcze, jak tarcza go zatrzyma masz 'chmurke', a jak nie to ze tak powiem idzie dalej.. Wtedy dziala cala reszta twojego sprzetu, jak sie uda to masz te zolte kreski a jak nie, obrywasz za jakas tam ilosc hp :P

Bzdura

Zablokowac cios możesz max.2 razy w 1 rundzie.Następne ataki idą na zbroje,legi itd.1 cios możesz zablokować tarczą,ale nei muszisz,możesz także zablokować bronią(losowo)a możesz wogóle nie zablokować.2 cios możesz zablokować też tarczą albo bronią,możesz nawet oba ciosy zablokować bronią,albo oba tarczą,a możesz wogóle ich nie zablokować.Def tarczy jest raczej większy od defa broni,wiec jest troche większa szansa że zablokujesz tarczą.Shielding również nie liczy się do broni 1 ręcznej,ale słyszałem gdzieś,że pewna ilość shieldinga liczy się dobroni 2 ręcznej,ale tego nie testowałem.

Zygfryd 05-05-2006 12:24

@up:
A to przepraszam bardzo co w tym co napisalem jest bzdura?! Na przyszlosc - prosze czytac z wiekszym zrozumieniem :P

Nie wspominalem nic o przyjmowaniu max 2 hitow na runde.. (co jest ofc prawda) tylko o obrywaniu badz nie podczas pojedynczego ataku. ;)

Dragonit 05-05-2006 12:40

Przeczytałem uważnie i chodziło ci o to,że jak nie zasłonisz się przed atakiem tarczą,to atak idzie na zbroje a jak nie zablokujesz zbroją(albo innym elementem uzbrojenia)to obrywasz.

Zygfryd 05-05-2006 13:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragonit
Przeczytałem uważnie i chodziło ci o to,że jak nie zasłonisz się przed atakiem tarczą,to atak idzie na zbroje a jak nie zablokujesz zbroją(albo innym elementem uzbrojenia)to obrywasz.

No wlasnie.. i czy cos tutaj jest zle? :P Oczywiscie to wszystko dzieje sie podczas kazdego jednego ataku, nie rozklada sie na iles tam tur :P

Dragonit 05-05-2006 20:34

Tak,bo jak nie blokneisz tarcza możesz bloknoc bronia i odwrotnie.

JUNIR 05-05-2006 21:12

Dzisjaj se zrobie skille 68/68 B) :cup:

A na jakich skilla można na DS chodzić?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:00.