Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Problem z komputerem? Napisz, tutaj. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=126449)

Kaisuis 01-06-2010 21:54

Witam, ja tez jestem tym nieszczesliwcem ktory ma kicki, chodze chodze i w pewnym momencie stop. Musze restartowac tibie, internet jest raczej. Komputer nowy i szybki, troche czytalem i chce spytac o moje watpliwosci :

neostrada 2 mb. Czy kicki mozliwe sa przez obciazenie lacza, tzn ja wylaczam wszystko ale np brat gra w cos, oglada strony.
Czy jesli to router (co jest mozliwe) to czy w mojej sytuacji mozna cos poradzic - w domu dzialaja 4 routery na raz, na kazdym trzeba odblokowac port? Czy starczy ten glowny?

Prosilbym o pomoc.

Edwardo 03-06-2010 02:19

Jaki Ty masz dom, że 4 routery masz?

Gelt 03-06-2010 03:19

Takie obciążenia raczej lagują grę niż kickują. Aczkolwiek możliwe jest, że jest to powodem. Jak to przy długim lagu.
Przeglądanie stron raczej nie wchodzi w grę, nie obciąża to tak łacza. Co innego gdy on też gra przez internet.

Kaisuis 03-06-2010 13:44

Jesli ci powiem jaki mam dom to bedziesz wiedzial co zrobic?
Lagi mam rzadko, wieczorem troche, ale to raczej wina przeciazonego amerykanskiego serwera. Nie przeszkadzaja mi, gorzej z tym zatrzymaniem tibi, macie jakies pomysly?

Edwardo 04-06-2010 01:08

Po co? Bo jak masz na 1 piętrze 4 ruciaki to gratuluję ;)

Kaisuis 04-06-2010 10:46

Nie rozumiem po co odp? Masz rozwiazanie problemu?
Poza kolekcja routerow mam internet w plusie, jak to bedzie dzialac? antena jest u mnie w miasteczku wiec zasieg dobry..

ponczus 04-06-2010 11:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kaisuis (Post 2763120)
Nie rozumiem po co odp? Masz rozwiazanie problemu?
Poza kolekcja routerow mam internet w plusie, jak to bedzie dzialac? antena jest u mnie w miasteczku wiec zasieg dobry..

No to jak masz neta w plusie to zapomnij o mmo. Znane są przypadki prób grania w mmo po necie z sieci komórkowej. W 90% przypadków była potrzebna pomoc psychologów i długa opieka w ośrodkach zamkniętych, w pozostałych 10% przypadków pomagał już tylko grabarz.

Cenzurek 07-06-2010 19:23

System Win 7
Problem:
Komputer wymaga do wykonania każdej zmiany na komputerze(instalacja, ściąganie itd.) hasła administratora.
Mam niby 3 konta na ko9mpie:
Jakieś OM
Jakieś ASPNET-administrator
I moje Albert XXX(jedyne widoczne przy logowaniu)
Nie ustawiałam żadnego hasła nigdy itd.
Jak to obejść skoro mam tylko dostęp do mojego konta, a na admina nie, bo nie znam hasła.

Dzizz. Nie mogę tak tylko na necie siedzieć.
POMOCY!

Cenzurek 09-06-2010 00:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cenzurek (Post 2763845)
System Win 7
Problem:
Komputer wymaga do wykonania każdej zmiany na komputerze(instalacja, ściąganie itd.) hasła administratora.
Mam niby 3 konta na ko9mpie:
Jakieś OM
Jakieś ASPNET-administrator
I moje Albert XXX(jedyne widoczne przy logowaniu)
Nie ustawiałam żadnego hasła nigdy itd.
Jak to obejść skoro mam tylko dostęp do mojego konta, a na admina nie, bo nie znam hasła.

Dzizz. Nie mogę tak tylko na necie siedzieć.
POMOCY!

Proszę o pomoc...

Herbi_Oxyna 09-06-2010 00:20

Może to i głupie i oklepane, ale w tym wypadku na serio proponuję formata :D

Wogóle to jakieś dziwne, że na siódemce masz ASPNET Admina. Kto ci instalował, czy dane oprogramowanie jest legalne (kurwa, po co ja pytam?).
Tutaj masz kilka tematów, może znajdziesz coś zdatnego:
http://forum.ks-ekspert.pl/topic/755...e__hl__has%B3o
http://www.tricks.com.pl/lamanie-zer...hasla-windows/

Po zmianie możesz ustawić na swoim koncie uprawnienia admina i usunąć zbędne profile.

@down
To co za debil instalował go z kontem OM i administratora? o_O

Cenzurek 09-06-2010 00:33

Z góry dzięki za pomoc, jutro zobaczę co z tego wyjdzie.
A co do oryginalności, to jest oryginalny win 7 X(

Pepeszka. 10-06-2010 00:57

Witam.Otóż mam problem jakieś 2h temu przestała mi działać myszka.Zastygła w miejscu.Ok zresetowałem komputer myszka zastygnięta na środku ekranu.Ciągle to samo.. Mam myszke laserową , jest podłączona a najdziwniejsze jest to że świeci się, przygasa lekko jak nią nie ruszam a jak porusze to się spowrotem zaświeca tak jakby była jednak sprawna.Niewiem co zrobić :P Poruszam się samą klawiaturą ;d Mógłby ktoś szybko odpowiedzieć?:P

Edwardo 10-06-2010 01:09

Może kabel uszkodzony?

Herbi_Oxyna 10-06-2010 01:29

@pepeszka
Podłącz inną myszkę i zobacz czy efekt jest ten sam, jeśli tak, wina systemu/portu usb/drivera? a jeśli nie, to problem z myszą.

Rybzor 10-06-2010 14:16

Jakie to złącze? PS/2 czy USB?

Edwardo 10-06-2010 15:57

Jak ma laserówkę to na 90% jest to USB ;p

Lord Dreathan 10-06-2010 16:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Edwardo (Post 2764529)
Jak ma laserówkę to na 90% jest to USB ;p

Ja mialem laserowa na ps2 ;) W zasadzie to mam, na drugim kompie:D

Herbi_Oxyna 12-06-2010 19:37

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc powiedzcie, co mi wykrywa i czy to bezpieczne (Jest to program 'Megavideo Video Downloader' i ściągnąłem go z Softonic.com, więc raczej jest bezpieczny, ale wolę się upewnić.)

http://img688.imageshack.us/img688/7908/banload.png

Pepeszka. 12-06-2010 20:26

Hmm problem z myszką się rozwiązał niewiem co jej było ( to niebyla myszka pod usb ) teraz mam inny problem coś mi się z klawiaturą popsuło ... niedziała backspace po każdym naciśnięciu entera pojawia mi się znak równości a znak równości działa też jak enter ;o niedziała także num lock czy to wina jakiegoś wirusa czy coś?

Herbi_Oxyna 12-06-2010 20:58

A może po prostu zmieniłeś klawiaturę? Wiesz w opcjach regionalnych, czy jakoś tak.. xD

Pacz_knight 12-06-2010 21:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pepeszka. (Post 2764434)
Witam.Otóż mam problem jakieś 2h temu przestała mi działać myszka.Zastygła w miejscu.Ok zresetowałem komputer myszka zastygnięta na środku ekranu.Ciągle to samo.. Mam myszke laserową , jest podłączona a najdziwniejsze jest to że świeci się, przygasa lekko jak nią nie ruszam a jak porusze to się spowrotem zaświeca tak jakby była jednak sprawna.Niewiem co zrobić :P Poruszam się samą klawiaturą ;d Mógłby ktoś szybko odpowiedzieć?:P

Heh, a to dobre, bo ja miałem ten sam problem kiedyś kilka razy.
Podłączałem dwie przewodowe myszki z łączem PS2 i nadal nie działały. Dziwne, bo może było coś nie tak ze stykiem, a mysz na USB działała bez problemu.

Natomiast jeśli chodzi o klawiaturę, to nie mam pomysłu jak ci pomóc.
Ale raczej wątpię żeby był to jakiś wirus, a o takowym nigdy nie słyszałem...

Petross 21-06-2010 23:46

proszę o usunięcie posta

Berbatov 28-06-2010 19:32

Mam ostatnio problem z komputerem. 5 latek cały czas mi się zawiesza. Nie ma reguły. Godzina bez zawiechy to maksimum. Z początku jest pojedynczy pisk z obudowy komputera, następnie zatrzymuje się cały obraz, chwilę mogę jeszcze poruszać kursorem myszy by po chwili i ta stanęła. Po zatrzymaniu się kursora komputer zachowuje się w dwa różne sposoby:
a) komputer "pracuje", ale ekran robi się czarny, po restarcie w trakcie ładowania Windowsa wyłącza się.
b) od razu się wyłącza - w trakcie oglądania filmu - seriali na stronie z serialami online bądź youtube czy Windows Media Playerze.

Jako że moje informatyczne kompetencje kończą się na sformatowaniu dysku - co też zrobiłem, bo i tak żadnych ważnych danych nie miałem - proszę o pomoc.

Pan i Wladca 28-06-2010 19:45

Pewnie masz graficzną zintegrowaną i ci siada, a razem z nią procek, albo na odwrot :> Zaneiś go do najblizszgo sklepu komputerowego powiedzia ci o co chodzi bo wyglada to bardzioej na hardware niż software.

Berbatov 28-06-2010 19:54

Kartę graficzną mam "normalną". Zakupioną w lutym, tak przy okazji.

Lord Dreathan 28-06-2010 20:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Berbatov (Post 2768553)
Mam ostatnio problem z komputerem. 5 latek cały czas mi się zawiesza. Nie ma reguły. Godzina bez zawiechy to maksimum. Z początku jest pojedynczy pisk z obudowy komputera, następnie zatrzymuje się cały obraz, chwilę mogę jeszcze poruszać kursorem myszy by po chwili i ta stanęła. Po zatrzymaniu się kursora komputer zachowuje się w dwa różne sposoby:
a) komputer "pracuje", ale ekran robi się czarny, po restarcie w trakcie ładowania Windowsa wyłącza się.
b) od razu się wyłącza - w trakcie oglądania filmu - seriali na stronie z serialami online bądź youtube czy Windows Media Playerze.

Jako że moje informatyczne kompetencje kończą się na sformatowaniu dysku - co też zrobiłem, bo i tak żadnych ważnych danych nie miałem - proszę o pomoc.

Co prawda objawow pod puntkem "a" nie mialem, ale sprawdz temperature procesora( oczywiscie w okolicach czasowych, kiedy komputer swiruje) Sa do tego rozne programy zeby to zrobic w windowsie, lub tez mozesz wejsc do biosa i biosie sprawdzic. Ale wazne, nie sprawdzaj odrazu po odpaleniu kompa, tylko po jakims czasie. O ile pamietam, przyjmuje sie ze dla procesora amd granica resetu kompa to 55-60 stopni, intel mial chyba ciut wyzszy prog.

Doniuuu 28-06-2010 20:17

Napiszę tutaj swój problem, bo to problem z komputerem w końcu. Otóż:
Pobrałem ze strony tibia.pl najnowszą wersję Tibi i gdy ją włączam wyskakuje mi jakiś błąd:
"Video surface allocation failed (error code 15)
Please choose another video graphics mode"

Jak sobie z tym poradzić ??

Mam laptopa czy to coś zmienia ?

Berbatov 28-06-2010 20:18

@Lord Dreathan

AMD, 48 stopni po niecałej godzinie użytkowania.

Gelt 28-06-2010 20:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Doniuuu (Post 2768573)
Napiszę tutaj swój problem, bo to problem z komputerem w końcu. Otóż:
Pobrałem ze strony tibia.pl najnowszą wersję Tibi i gdy ją włączam wyskakuje mi jakiś błąd:
"Video surface allocation failed (error code 15)
Please choose another video graphics mode"

Jak sobie z tym poradzić ??

Mam laptopa czy to coś zmienia ?

Options->Graphics->Advanced

Wybierz odpowiedni silnik graficzny sposród 3:
DirectX 5
DirectX 9
OpenGL

Na jednym z nich powinno wszystko śmigać.

@Berbatov

Możliwe, ze to procek. Aczkolwiek to co opisałeś pasuje też to popsutej karty graficznej. Mówisz, że masz nówke sztukę z lutego.. Może magistrala na płycie głównej jest uszkodzona.
Nałożyłeś na procka paste? Plastelinę? Sprawdziłeś czy jest dobrze włożony?

Doniuuu 28-06-2010 23:18

Tylko problem w tym, że okno Tibi mi się nie otwiera i nie mogę wejść w te opcje co wyżej wymieniłaś. Inaczej nie da się tego zmienić ??

Gelt 29-06-2010 01:42

Powinno pomóc:

http://forum.tibia.pl/showpost.php?p...46&postcount=5

Lord Dreathan 29-06-2010 22:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Berbatov (Post 2768574)
@Lord Dreathan

AMD, 48 stopni po niecałej godzinie użytkowania.

Teoretycznie powinno byc ok, ale czy sprawdzales temperature po graniu w gre ktora wyciska siodme poty z Twojego kompa? Bo co innego jak byl wlaczony, a co innego jak grasz/ogladasz filmy/pakuje pliki itp.

Ogolnie piski z obudowy sugeruja ze to wina hardware'u, wiec Pan i Wladca i tak ma racje;p Jesli posiadasz instrukcje od plyty glownej, albo poszukasz wersji elektronicznej, to powinnien tam byc dzial, gdzie mozesz sprawdzic co oznaczaja piski z obudowy ( np. 2 krotkie jeden dlugi, tylko pamietaj ze instrukcja MUSI byc do Twojego modelu plyty glownej) Moze to cos pomoze. Jak nadal nic, to jeszcze polecam 2 inne fora. Wymagaja rejestracji, ale warto. www.dvhk.pl , www.peb.pl . Sa to typowo "specjalistyczne" fora, wiec mysle ze oni postawia trafniejsza diagnoze;)

Doniuuu 29-06-2010 23:58

Dzięki Gelt problem rozwiązany.
jednak mam jeszcze jeden o wiele wiele większy. Mam laptopa i gdy włączam np. Tibie mogę w nią pograć co najwyżej 20-30min. bo po tym czasie wyłącza mi się po prostu komputer. W prawym górnym roku klawiatury komp jest cały gorący. Jak sobie z tym poradzić ?

Edwardo 03-07-2010 00:40

Zawsze po tym czasie się wyłącza komputer nawet jeśli nie grasz w Tibię?

Mazur199 13-07-2010 23:20

mam taki mały problem, od ostatniego formata i reinstalowania firefoxa mineło sporo czasu,grubo ponad rok i troche tekstów wpisywało w wyszukiwarkach, mam takie pytanie, jak usunac podpowiedzi firefoxa dotyczace wpisywania tekstu np chciałem dzisiaj wpisac w wyszukiwarce Lite on i od razu pokazywały mi sie podpowiedzi zwrotów które juz wpisywałem np literatura romantyzmu, listy wertera etc (taaak potrzebowałem do matury : P ), co trzeba wyłączyc w opcjach? bo ten 'nowszy' firefox jakis poryty jest

z góry dzieki

Herbi_Oxyna 13-07-2010 23:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mazur199 (Post 2771701)
mam taki mały problem, od ostatniego formata i reinstalowania firefoxa mineło sporo czasu,grubo ponad rok i troche tekstów wpisywało w wyszukiwarkach, mam takie pytanie, jak usunac podpowiedzi firefoxa dotyczace wpisywania tekstu np chciałem dzisiaj wpisac w wyszukiwarce Lite on i od razu pokazywały mi sie podpowiedzi zwrotów które juz wpisywałem np literatura romantyzmu, listy wertera etc (taaak potrzebowałem do matury : P ), co trzeba wyłączyc w opcjach? bo ten 'nowszy' firefox jakis poryty jest

z góry dzieki

Narzędzia > Wyczyść historię przeglądania > Szczegóły
i zaznaczasz dane formularzy i historia wyszukiwania.

Okres do wyczyszczenia: Wszystko.

Makasto 16-07-2010 01:42

Witam mam pytanie, powróciłem do grania po dłuższej przerwie, mam teraz laptopa jest lepszy niż poprzedni komp o duużoo i zacząłem napotykać takie dziwne lagi , nie mam pojęcia czemu. W ogóle jak chodze to się lekko zwiesza, ale to nic jest to do przeżycia, ale np. jak podchodze pod drzwi domku, schodze drabinką na dół to musi to potrwać 3- 10 sekund zanim się odwiesi. Wie ktoś w czym tkwi problem, jak go zlikwidowac?

Edwardo 16-07-2010 23:39

Może zmień ustawienia grafiki? Pokombinuj z Open GL.

Herbi_Oxyna 18-07-2010 00:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Makasto (Post 2772168)
Witam mam pytanie, powróciłem do grania po dłuższej przerwie, mam teraz laptopa jest lepszy niż poprzedni komp o duużoo i zacząłem napotykać takie dziwne lagi , nie mam pojęcia czemu. W ogóle jak chodze to się lekko zwiesza, ale to nic jest to do przeżycia, ale np. jak podchodze pod drzwi domku, schodze drabinką na dół to musi to potrwać 3- 10 sekund zanim się odwiesi. Wie ktoś w czym tkwi problem, jak go zlikwidowac?

Phy... Mam laptopa lepszego od mojego kompa, ale na photoshopie się muli. Laptop stacjonarce nie równy.

ForeverYoung 20-07-2010 12:26

Problem z Tibia

Witam, Chcę od nowa zacząc gre w tibie. Wszystko zrobilem tak jak należy.Ściągnąłem tibie,zrobilem postac.. lecz gdy wchodze do gry to po kilku minutach rozłącza mi sie internet.. i tak ciagle.. nie weiem co sie dzieje,nigdy wczesniej nie mialem takich problemow.. jesli wiecie jak mogę ten problem rozwiazac to prosze o pomoc.Z góry DZIĘKUJĘ

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:15.