Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Rok szkolny (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=220523)

CytrynowySorbet 25-10-2009 15:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2673396)
Lecz cóż złego jest w posiadaniu podręczników/wzorów na ławce podczas sprawdzianu? Przecież nawet na maturze (i z matematyki, i z fizyki) każdy posiada kartę wzorów, z której może bez ograniczeń korzystać. Przecież w matematyce nie chodzi o to, by pamiętać te wzory (które czasem, przyznam, mieszają mi się) lecz o to, by umieć je zastosować w zadaniach.

Ale ja nie powiedziałem, że takie rozwiązania są, złe, ba, uważam że są świetne. Bo w matematyce np. czy fizyce nie chodzi o to, żeby zapamiętać zadanie, tylko wykorzystać wzory, dane i swój mózg. Ale skoro tak nie ma, to trzeba się jakoś przystosować. Sam uważam, że wypracowania maturalne na maturze są złe, lepszym rozwiązaniem było by podanie klucza i napisanie na jego podstawie ZGODNEJ i INTERESUJĄCEJ pracy, ale mimo to napiszę tak jak trzeba.

Lasooch 25-10-2009 16:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __HAPPY_SVEN__ (Post 2673392)
wzory sie nie rymujom ;[

A kwadrat plus be kwadrat
Ruwna sie ce kwadrat

Piękny rym, kwadrat-kwadrat. Gdzie się niby nie rymują? :/

Albertus 25-10-2009 17:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2673396)
Lecz cóż złego jest w posiadaniu podręczników/wzorów na ławce podczas sprawdzianu? Przecież nawet na maturze (i z matematyki, i z fizyki) każdy posiada kartę wzorów, z której może bez ograniczeń korzystać. Przecież w matematyce nie chodzi o to, by pamiętać te wzory (które czasem, przyznam, mieszają mi się) lecz o to, by umieć je zastosować w zadaniach.

mialem to napisac ;p ale zobaczylem ze bylo napisane.

Lechista 25-10-2009 19:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2673391)
Ale powiedz mi, jaki to problem zapamiętać 2 wzory na krzyż, kiedy pamięta się tekst n piosenek?

Nie jest to problem ale gdy tych wzorów jest więcej-sprawdzian z całego roku to już się zaczynają schody i wzory się mieszają.
@Do kogos tam up
W podręczniku są pokazane przykłady tylko tych łatwych zadań, za to tych trudnych nigdy nie ma i podręcznik tu już ci nic nie pomoże

CytrynowySorbet 25-10-2009 20:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lechista (Post 2673626)
Nie jest to problem ale gdy tych wzorów jest więcej-sprawdzian z całego roku to już się zaczynają schody i wzory się mieszają.

Dlatego powinno się uczyć systematycznie (ahahaha. nie żebym ja się uczył).

Cytuj:

@Do kogos tam up
W podręczniku są pokazane przykłady tylko tych łatwych zadań, za to tych trudnych nigdy nie ma i podręcznik tu już ci nic nie pomoże
Jeśli mówimy o rozszerzeniu - rzeczywiście nie ma. Ale rozszerzenie zobowiązuje do ponad przeciętnych umiejętności.

Litawor 26-10-2009 00:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lechista (Post 2673626)

To się odnosi nie tylko do matematyki i zawsze mnie to denerwowało, bo uniemożliwiało samodzielną naukę.

Lasooch 26-10-2009 00:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2673885)
To się odnosi nie tylko do matematyki i zawsze mnie to denerwowało, bo uniemożliwiało samodzielną naukę.

Mam z fizyki zbiór zadań Operonu autorstwa Falandysza, jest fajny. Większość zadań ma opisane w pełni rozwiązania i niektóre są rzeczywiście dosyć trudne. Więc na szczęście brak trudniejszych zadań nie jest reguła ; )

Rybzor 26-10-2009 00:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2673886)
Mam z fizyki zbiór zadań Operonu autorstwa Falandysza, jest fajny. Większość zadań ma opisane w pełni rozwiązania i niektóre są rzeczywiście dosyć trudne. Więc na szczęście brak trudniejszych zadań nie jest reguła ; )

Tylko, że "trudne" to pojęcie względne. To, co Tobie wydaje się trudne dla kogoś innego nie musi takim być. Oczywiście nic nie sugeruje, zwracam tylko na to uwagę.

Lasooch 26-10-2009 01:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2673890)
Tylko, że "trudne" to pojęcie względne. To, co Tobie wydaje się trudne dla kogoś innego nie musi takim być. Oczywiście nic nie sugeruje, zwracam tylko na to uwagę.

Mam na myśli dość trudne zadania jak na poziom licealny, ale też nic ponadto wykraczającego. Litawor mówił o samodzielnej nauce, rozumiem że chodzi o naukę odpowiednią do danego poziomu (czyli nie spodziewamy się nauczyć całek z podręcznika do matmy do 3 klasy podstawówki).

refresher 26-10-2009 18:00

@up Dlaczego nie próbować? Jak ktoś chce to może. Ja dzieliłem jak poznałem liczby, bo mi tata powiedział jak, a w szkole nie miałem problemów z rozumowaniem.

Gelt 26-10-2009 18:19

Nie porównuj dzielenia do skomplikowanych zadani fizycznych..:s

Lasooch 26-10-2009 19:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez refresher (Post 2674180)
@up Dlaczego nie próbować? Jak ktoś chce to może. Ja dzieliłem jak poznałem liczby, bo mi tata powiedział jak, a w szkole nie miałem problemów z rozumowaniem.

Też, o ile pamiętam, opanowałem cztery podstawowe działania (oczywiście w pewnym zakresie) i czytanie zanim poszedłem do szkoły. Ale teraz, w 3 kl. liceum na rozszerzeniu z matmy i fizy zdarzają się rzeczy, z którymi mam problem (choć każdy z tych problemów jest do przeskoczenia).

Hovvner 26-10-2009 21:03

Nie ma trudnych zadań, są co najwyżej takie nad którymi trzeba dłużej posiedzieć i pomyśleć :)

domin3x 26-10-2009 22:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hovvner (Post 2674344)
Nie ma trudnych zadań, są co najwyżej takie nad którymi trzeba dłużej posiedzieć i pomyśleć :)

Właśnie dlatego są trudne - zadania łatwe robi się w kilka minut, a nad tymi trudnymi się nawet po kilka godzin.

Hovvner 26-10-2009 22:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez domin3x (Post 2674440)
Właśnie dlatego są trudne - zadania łatwe robi się w kilka minut, a nad tymi trudnymi się nawet po kilka godzin.

Nie trudne a problematyczne ;)

Slythia 26-10-2009 22:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hovvner (Post 2674443)
Nie trudne a problematyczne ;)

Albo zwyczajnie czasochłonne...

Tompior 26-10-2009 22:58

Sa tez zadania upierdliwe, w ktorych trzeba sie rozpisywac na kilka stron :D

@Slythia: Odnosnie wzorow na lawce - u nas wykladowca nie pozwala na zadne wzory. Zauwazyl, ze osoby majace przed soba podane wszystko jak na tacy nie uzywaja mozgu i bardzo czesto na sile probuja dopasowac dane, do byle ktorego wzoru :p

Slythia 26-10-2009 23:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 2674453)
@Slythia: Odnosnie wzorow na lawce - u nas wykladowca nie pozwala na zadne wzory. Zauwazyl, ze osoby majace przed soba podane wszystko jak na tacy nie uzywaja mozgu i bardzo czesto na sile probuja dopasowac dane, do byle ktorego wzoru :p

Jak ja się cieszę, że trafiłam na takiego, a nie innego wykładowcę mimo opinii, jakie o nim krążą.

Co więcej - wydaje mi się, że na kole z mechaniki będziemy mogli korzystać z zeszytów ;D.

Vil 27-10-2009 00:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 2674453)
u nas wykladowca nie pozwala na zadne wzory. Zauwazyl, ze osoby majace przed soba podane wszystko jak na tacy nie uzywaja mozgu i bardzo czesto na sile probuja dopasowac dane, do byle ktorego wzoru :p

u mnie przez 2 ostatnie lata wiekszosc egzaminow odbywala sie metodą "przynies wszystko co ci sie moze przydac" - byly notatki z wykladow, rozwiazane zadania z kolokwiow i egzaminu z lat poprzednich itp. Wazne bylo to, zeby nie byly to xerowki - dopuszczalne byly materialy samodzielnie przygotowane, wskazujace mimo wszystko jakis zasob zdobytej na ich przygotowywaniu wiedzy. Do tego jesli ktos przygotowujac sie do egzaminu rozwiazal wszystkie mozliwe zadania - dlaczego nie nagrodzic go mozliwoscia latwego zdania ?

Co do zadań trudnych, czasochlonnych i teczowych: uscislijcie, czy nadal rozmawiacie o sprawdzianach czy egzaminach. Jesli tak - zadan na 2-3 godziny z oczywistych wzgledow na nich nie znajdziecie. Jesli nie, i zadania te rozwiazujecie popoludniami - dopuszczalna jest kazda forma podpierania sie dostepnymi informacjami, wiec nie widze problemu.

Slythia 27-10-2009 00:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2674521)
Co do zadań trudnych, czasochlonnych i teczowych: uscislijcie, czy nadal rozmawiacie o sprawdzianach czy egzaminach. Jesli tak - zadan na 2-3 godziny z oczywistych wzgledow na nich nie znajdziecie. Jesli nie, i zadania te rozwiazujecie popoludniami - dopuszczalna jest kazda forma podpierania sie dostepnymi informacjami, wiec nie widze problemu.

Mówiąc o zadaniach czasochłonnych miałam akurat na myśli moje zadanko z fizyki, z którym męczę się już od pięciu godzin...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:46.