Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Death of Saddam Hussein (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=101014)

Lasooch 06-11-2006 17:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hrabia_Citizen (Post 1065997)
1. Dla autora; słowo "death" znaczy głuchy. Popraw na "dead".

Mhiihihihi, too much Tibia, babe ;*

edit: eh, za wolny jestem, już powyżej się posty pojawiły... ale i tak zostawię =P

Ghost Nieudany 06-11-2006 17:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bambuko
Może afekt i obrona konieczna byłyby częściowym wytłumaczeniem zabicia, nic więcej.

Obniżanie kary za przestępstwo w afekcie to akurat gówniane prawo - mordujesz albo gwałcisz kogoś, ale dostajesz zaświadczenie o słabym stanie zdrowia psychicznego, sądom wciskasz bajeczkę o wielkim szoku i wychodzisz wcześniej.

Hrabia_Citizen 06-11-2006 17:49

@Ghost, to nie takie łatwe w teraźniejszych czasach, może w latach 90'tych opinia psychologa się tak bardzo liczyła. Mylisz pojęcie zabójstwa ze względu na chorobę psychiczną z afektem. Mankamentem tego, że ktoś udowodni, że jest niepoczytalny jest to, że i tak idzie siedzieć, albo do więzienia albo do czubków.

Pozatym trzeba wziąć pod uwagę to, że uznanie zabójstwa, zabójstwem w afekcie nie jest takie proste. To uderzenie łopatą, gdy ktoś na Ciebie wyskakuje znienacka, strzał do włamywacza itp. Nie ma czegoś takiego jak gwałt w afekcie, możne ewentualnie go tłumaczyć wyzywającym strojem, ale to może skrócić wyrok o max rok.

Bambuko 06-11-2006 18:13

Nie mówię o prawnym, lecz o moralnym wytłumaczeniu zbrodni. Czyli chodzi o to, jak było naprawdę, a nie co powie oskarżony. I fakt, gwałt w afekcie to już brzmi dziwnie.

A tu taka z innej beczki sprawa - co z katem? Jak dla mnie, w naszych czasach jest to straszna rzecz. Dozwolona kara śmierci - no trudno, ale ktoś musi ją wykonać. To już nie jest wojna, gdzie strzelasz do wroga. Tutaj musisz po prostu zabić człowieka, który i tak zginie. I oczywiście kat zrobi to bez skrupułów, ale i tak mi go żal (nie wyskakiwać mi tu, że to iracki kat i tam jest inna mentalność, nie chodzi mi jedynie o opisywany w tym temacie przypadek).

Ghost Nieudany 06-11-2006 18:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hrabia_Citizen (Post 1066094)
@Ghost, to nie takie łatwe w teraźniejszych czasach, może w latach 90'tych opinia psychologa się tak bardzo liczyła. Mylisz pojęcie zabójstwa ze względu na chorobę psychiczną z afektem.

Nie mówię o CHOROBIE psychicznej, tylko o SŁABYM STANIE psychiki. To nie to samo, ja jestem chory psychicznie, bo cierpię na nerwicę, ale równie dobrze pan Zenek z trzeciego rzędu w kinie może być słaby psychicznie, bo jest zbyt podatny na stres i łatwo wpada w szał.

Cytuj:

Nie ma czegoś takiego jak gwałt w afekcie
A gówno, wszystko można zrobić pod wpływem stresu i silnych emocji, włącznie z wypiciem kubka herbaty.
Chociaż może masz rację, bo w praktyce gwałt sam w sobie jest działaniem pod wpływem niekontrolowanych emocji.

Hrabia_Citizen 06-11-2006 18:47

Wszelkie anomalia jak nerwica zaliczają się do chorób psychicznych.

Chessterr 06-11-2006 19:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hrabia_Citizen (Post 1066216)
Wszelkie anomalia jak nerwica zaliczają się do chorób psychicznych.

Mam wrażenie, że próbujesz krzyknąć przez posty: "Och, jaki ja jestem od was mądrzejszy! WIEM CO TO ANOMALIA!!!"

Etykom i księżom wyrok się nie spodoba, bo życia to największy dar i nie można człowieka zabić, bo traktują to jako zabójstwo.

Jednak Saddam zabijał pełen świadomości całe rodziny, jeśli wymordowałby Twoją rodzinę chciałbyś aby żył? Religia każe wybaczać, ale emocja by na to nie pozwoliły. Wyrok, hmmm... Czekam na wykonanie, ten cytaty już był:

"Kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie."

Ghost Nieudany 06-11-2006 19:03

@Hrabia_Citizen
Kurna, a czy ja napisałem COŚ INNEGO? Poświęć dziesięć minut dziennie na czytanie ze zrozumieniem.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bambuko
Tutaj musisz po prostu zabić człowieka, który i tak zginie. I oczywiście kat zrobi to bez skrupułów, ale i tak mi go żal (nie wyskakiwać mi tu, że to iracki kat i tam jest inna mentalność, nie chodzi mi jedynie o opisywany w tym temacie przypadek).

Wielki ma wybór w sumie - jest mordercą z wyboru, wątpię, by ludzie o zdrowych mysłach przymierzali się do tej roboty (nawet, jeśli są od wciskania guzika odpowiedzialnego za doprowadzenie trucizny przez rurki).

Zotemut 06-11-2006 19:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez - Prodigy - (Post 1065501)
Skoro on zabijał, to jego też zabić ? Znacie takie powiedzenie "Oko za oko, i cały świat oślepnie" ? Doskonale pasuje do tej sytuacji. Śmierć, to wg mnie niewystarczająca kara. Ja bym go skazał na dożywocie w celi, w której przez 24/7 leci Blog 27 z "Hey boy", to sam by się powiesił już w połowie piosenki.

Kiedys Ghandi powiedzial:
Cytuj:

Gdyby uznawac zasade Hammurabiego, "Oko za oko, zab za zab", to w niedlugim czasie swiat uczynilby sie slepym

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Eivrel (Post 1065683)
A co dadzą tortury? Widzę że raczej nie rozumiesz idei kary śmierci. W tym nie chodzi o to aby sprawić ból, cierpienie tylko o to aby usunąć danego człowieka ze społeczeństwa.

HEUEHUEHEUHEUEHUEH.
Nic nie dadza, yeah.

Niech mi ktos powie, w Strefie Gazy itp Sadam zabijal w afekcie?
[email protected]
Bedzie cierpial jak cholera ale nic nie dadza, fiu.

8o
Sadam nie zabil milionow ludzi!
Wydawal na to rozkazy!
A to jest roznica huhu

Bambuko 06-11-2006 19:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ghost Nieudany (Post 1066242)
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bambuko (Post 1066158)
Tutaj musisz po prostu zabić człowieka, który i tak zginie. I oczywiście kat zrobi to bez skrupułów, ale i tak mi go żal (nie wyskakiwać mi tu, że to iracki kat i tam jest inna mentalność, nie chodzi mi jedynie o opisywany w tym temacie przypadek).

Wielki ma wybór w sumie - jest mordercą z wyboru, wątpię, by ludzie o zdrowych mysłach przymierzali się do tej roboty (nawet, jeśli są od wciskania guzika odpowiedzialnego za doprowadzenie trucizny przez rurki).

Ale jest to tragedia tej osoby, nawet jeśli go to nie obchodzi. Można by antyczny dramat napisać.

spider-bialystok 06-11-2006 19:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chessterr (Post 1066237)
Etykom i księżom wyrok się nie spodoba, bo życia to największy dar i nie można człowieka zabić, bo traktują to jako zabójstwo.

Jednak Saddam zabijał pełen świadomości całe rodziny, jeśli wymordowałby Twoją rodzinę chciałbyś aby żył? Religia każe wybaczać, ale emocja by na to nie pozwoliły. Wyrok, hmmm... Czekam na wykonanie, ten cytaty już był:

"Kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie."

I oczywiscie w grupie "Wierzacy"... ;)

De'sH 06-11-2006 20:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zotemut (Post 1066254)
Wydawal na to rozkazy!
A to jest roznica huhu

nie ma...

hitler i stalin tez wydawali rozkazy...

Chessterr 06-11-2006 20:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1066352)

:] Przedstawiłem opinie przez dwa pryzmaty.

p.l 06-11-2006 21:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1066352)

nie ma oficjalnego stanowiska Kościoła co do kary śmierci.

spider-bialystok 06-11-2006 21:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez p.l (Post 1066565)
nie ma oficjalnego stanowiska Kościoła co do kary śmierci.

A czy Jezus nie uczyl aby wybaczac? Co z "Nie zabijaj"? No chyba, ze nad nauke Jezusa ktos stawia nauke Kosciola...

kamosblue 06-11-2006 21:11

Cytuj:

Wydawal na to rozkazy!
A to jest roznica huhu

Huhu, twoim tokiem myslenia idzie wywnioskowac, ze na wojnie kazdy zabijajcy kogos zolnierz musi byc osobno sadzony ;] Odpowiedzialnosc ponosi dyktator, niestety w moim mniemaniu jest to logiczne.

Eivrel 06-11-2006 21:57

Cytuj:

A tu taka z innej beczki sprawa - co z katem? Jak dla mnie, w naszych czasach jest to straszna rzecz. Dozwolona kara śmierci - no trudno, ale ktoś musi ją wykonać. To już nie jest wojna, gdzie strzelasz do wroga. Tutaj musisz po prostu zabić człowieka, który i tak zginie. I oczywiście kat zrobi to bez skrupułów, ale i tak mi go żal (nie wyskakiwać mi tu, że to iracki kat i tam jest inna mentalność, nie chodzi mi jedynie o opisywany w tym temacie przypadek).
Jest wiele takich ciężkich robót i jakoś pracownicy muszą sobie z nimi radzić. Ja myślę że taki kat stosuje podobną taktykę jak mówiła moja szkolna pani psycholog. W pracy robi swoje a po powrocie do domu wszyściutko zapomina i żyje własnym życiem. Faktem jest że jakby taki psycholog przejmował się wszystkimi problemami swoich uczniów nawet poza pracą to długo by nie pożył. Podobnie jest z katami.
Cytuj:

Cytuj:

A co dadzą tortury? Widzę że raczej nie rozumiesz idei kary śmierci. W tym nie chodzi o to aby sprawić ból, cierpienie tylko o to aby usunąć danego człowieka ze społeczeństwa.
HEUEHUEHEUHEUEHUEH.
Nic nie dadza, yeah.
Mógłbyś sprecyzować?

spider-bialystok 06-11-2006 22:16

Cytuj:

Gdzie ty miales Saddama w Strefie Gazy? -.- Najpierw poczytaj a potem sie wypowiadaj.

Bambuko 06-11-2006 22:35

Eivrel - psycholog, bądź co bądź, pomaga ludziom.

Ghost Nieudany 06-11-2006 22:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Eivrel
W pracy robi swoje a po powrocie do domu wszyściutko zapomina i żyje własnym życiem.

Nie ma co, genialne porównanie powiernika tajemnic ludzkiego umysłu z egzekutorem.
Jeszcze pewnie powiesz, że ksiądz spowiednik tak samo myśli i radzi sobie z takowymi problemami jak kat?

Człowieku, psycholog ma mózg zawalony ludzkimi problemami. Zabójca (bo jak inaczej nazwać 'kata'?) ma wyniszczone sumienie faktem, iż wykonuje - mniej lub bardziej słuszne - wyroki na innych ludziach. Pojął różnicę?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zotemut

Nikt ci nie powie, bo Saddam ma tyle związanego ze Strefą Gazy co Radek Sikorski z polityką prorodzinną Uzbekistanu.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:23.