Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Harry Potter and the Deathly Hallows (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=107303)

Czarna_Mamba 20-07-2007 23:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez KalasantyX (Post 1560535)
W tym z Zakonu Feniksa oprócz tytułu to pamiętam, że HP zaatakowały te dementory czy jakoś tak i na końcu była evul walka Dubledora (?) z Voldemortem.

No to niewiele pamiętasz. A dementorzy większą rolę odgrywają w trzeciej części. W Zakonie Feniksa masz na myśli pewnie Śmierciożerców. ^^

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez KalasantyX (Post 1560535)
Co roku coś jest nie tak z nauczycielem od czarnej magii, baa, zawsze odchodzi. W jedynce chyba zginął, w dwójce stracił pamięć, w trójce z powodu tego, że był wilkołakiem odszedł, a w czwórce zostaje podmieniony za pomocą eliksiru wielosokowego(?).

No ba, w szóstej części poniekąd zostało to wyjaśnione. Voldemort sam starał się o posadę nauczyciela Obrony przed Czarną Magią, ale został odrzucony.

Kojotes 20-07-2007 23:30

Harry Potter, cóż, miło wspominam tę serię bo zetknąłem sie z nia jako 10 latek (czyli 8 lat temu) i to właśnie dzięki niej uświadomiłem sobie, że ksiązki to nie tylko nudne i nieaktualne (w większości) lektury szkolne.
Co do zarzutów o komercyjnym charakterze serii, zostały one spowodowane zapewne nie tyle książką, co filmem (w pewnym stopniu 'easy way' dla tych, którzy podążają ogólną modą 'ziomuf' i książek nie czytają) i jego promocją: plakatami, maskotkami, grami karcianymi, zabawkami, grami komputerowymi.......
Dopóki nie powstał 1 film, tego crapu nie było.
Zgodzę się jednak, że część 6 (a i miejscami część 5) powoli traciły klimat i to nie było już to samo.
Część 7 jednak z pewnością przeczytam.

Pozdrawiam.

Gogar 21-07-2007 01:06

Właśnie wychodzę do empiku, ciał :P

Calen Futh 21-07-2007 02:04

Mamba, czy to Ty byłaś przed chwilą w Radio Zet ? Bo jakaś Panna, przed chwilą mówiła, że dostanie książkę od siostry z Londynu. Jesli dobrze pamietam, to ty chyba tez cos o tym pisalas xd

Czarna_Mamba 21-07-2007 02:22

Dokładnie, to byłam ja. ^^ Nawet mnie przedstawił, Paulina. Tylko jestem wkurzona, bo mnie rozłączyło po tym. Ale dam radę, napiszę e-maila albo jutro na sekretariat zadzwonię.

Borucao 21-07-2007 04:54

Ja jestem bardzo ciekawy jak się skończy książka. Może już ktoś wie? Jak by co PW :)

Pedziej 21-07-2007 09:06

To jest Polski tytuł ''Harry Potter i grobowe świętości<relikwie>'' ktoś pytał nie :p
Ja czekam bardziej na 3 tom ''Eragona''. Ale Pottera też musze se kupić wszystkie stoją na półce od Kamnienia Filozoficznego przez Czare Ognia aż do Księcia Półkrwi <wszystkie przeczytane ma sie rozómieć:p>

Gogar 21-07-2007 09:31

Nie ma to, jak mieszkać w mieście 100 000 mieszkańców... Oczywiście o północy empik był zamknięty i dopiero o 09:00 idę kupić książkę. A ja radia zet nie słucham, bo to syf, więc nie słyszałem Cię mambo ;p

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pedziej
To jest Polski tytuł ''Harry Potter i grobowe świętości<relikwie>''

A mi sie śniło, że tytuł był "Harry Potter i Szybki Byll (User z naszego forum ;D)"

[edit]
09.41
MAM!!!1111111
Po wielu trudnościach z kupnem w końcu mam :P
Nie dość, że musiałem wyżebrać 90zł od rodziny, to a moim mieście cenę podnieśli do 100 zł i musiałem wydać kasę przeznaczoną na śniadanie. Poza tym przesadzili, bo 100zł za 607 stron w twardej okładce ALE ta okładka to szwindel, bo w środku jest twarda otoczona jakimś takim materiałem, i na tę twardą okładkę jest nałożona papierowa ;;;;; Ale już dziś zaczynam czytać, wiem tylko, że na koniec książki jest rozdział "Nineteen years later" HEHEHE :D
[edit2]
Ostrzegam, książka jest napisana trudnym językiem :P Czasem muszę aż do słownika zaglądać >:]

Spyhardzik 21-07-2007 11:07

To skoro 19 lat pozniej to potter przezyje, bo jakby wygral voldemort to 19 lat pozniej ? Rozpierdolil by wszyskich w 2 miechy, nie trzeba by bylo czekac na 19 lat.

Gogar 21-07-2007 11:10

@up nie wiem, nie czytałem, żeby sobie nie spoilować :P

Calen Futh 21-07-2007 11:28

Akutalnie przeczytalem juz cztery pierwsze przetłumaczone rozdziały. Ostro jest xd Czekam na resztę ;x

Badzo 21-07-2007 11:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Calen Futh (Post 1561057)
Akutalnie przeczytalem juz cztery pierwsze przetłumaczone rozdziały. Ostro jest xd Czekam na resztę ;x

skad masz? ;)

Parys 21-07-2007 12:07

Jeśli chcecie zamieścić spoiler, róbcie to w znacznikach hide, żeby nie psuć zabawy innym. Jeśli się ktoś nie dostosuje dostaje ostrzeżenie. Recydywa? Ban na 4dni.

Calen Futh 21-07-2007 13:35

Badzo, na PW Ci link wyslalem.

Kulikos 21-07-2007 13:43

Przeczytałem kilkanaście stron po angielsu ale się poddaje. To nie to samo co mieć książke w łapie ;p
Btw. ściągnijcie sobie fanowskie fake tej książki :D uśmiać się można ;p jaką to nuby mają wyobraźnie...

Ukryty tekst:
Belatrix zabije Rona ;]

Calen Futh 21-07-2007 15:31

@up:
Ukryty tekst:
Jesli tak jest to dlaczego Ron wystepuje w epilogu?

A to dla wszystkich - odnosnie epilogu :
Ukryty tekst:
Harry ożeni się z Ginny, będą mieli trójkę dzieci: Jamesa, Albusa oraz Lily. Ron weźmie ślub z Hermioną, a ich córka nazywać się będzie bodaj Różyczka. Nawet Draco będzie miał swojego synka Scorpius'a xd Neville Longbottom będzie nauczycielem zielarstwa Hogwarcie

Thoder 21-07-2007 15:32

@Kulikos
Ej po cholerę kłamiesz?
Przeczytałem przed chwilą epilog. Dziewiętnaście lat później.
Ukryty tekst:
"Więc to jest mały Scorpius," powiedział Ron pod nosem. "Upewnij się, że pokonasz go w każdym teście, Różyczko. Dzięki Bogu, że odziedziczyłaś inteligencje po matce."
"Ron, na litość boską," powiedziała Hermiona, w połowie sroga, w połowie rozbawiona. "nie próbuj nastawiać ich przeciw sobie, zanim jeszcze nie zaczęli nawet szkoły!"

Uther92 21-07-2007 15:40

Ja właśnie biorę się za czytanie wersji ANG...
Ale i tak przeczytałem pare spoilerów, mi to nie przeszkadza.

Aval'yah 21-07-2007 15:45

A ja mam zdjęcia całej książki już od 3 dni, teraz się potwierdziło, że to nie był fake ;p

Spoile:
Ukryty tekst:
Zginie Snape, Lupin, Voldemort

Ukryty tekst:
Snape nie był zdrajcą. Na Dumbledorze i tak ciążyła jakaś klątwa, przez którą miał i tak najwięcej rok życia, Snape miał go zabić, żeby chronić Malfoya

Ukryty tekst:
W jednym z ostatnich rozdziałów Harry dowiaduje się, że musi umrzeć żeby Voldemort zginął. Poświęca się dla innych, dostaje z Avada Kedavry, ale nie ginie. Na wszystkich zostaje nałożona tarcza ochonna, taka sam jak ta która uzyskał Harry, dzięki poświeceniu swojej matki. Voldemort ginie od swojego własnego zaklęcia.

Ukryty tekst:
Epilog ma miejsce 19 lat później, Harry ma dzieci z Ginny, Ron z Hermioną wysyłają je do Hogwartu

nab 21-07-2007 15:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Badzo (Post 1561081)
skad masz? ;)

Ja tam na Harry-Potter.net.pl info odnosnie ksiazki znalazlem

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:03.