Męczennik (
łac. martyrus - "świadek, męczennik") - w
chrześcijaństwie, a szczególnie w
katolicyzmie i
prawosławiu - chrześcijanin, który przetrwał prześladowanie jako ortodoks lub został uśmiercony za wiarę w
Jezusa Chrystusa.
Czy Ci, którzy walczyli w PW byli zabijani za Chrystusa? Za to, że byli Polakami.
Cytuj:
Honor to pojęcie względne. Michael Jackson (postać wybrana zupełnie losowo jakby co, nic do niego nie mam) może uważać, że ma honor. Kwestia czy uwierzyć jemu, że ma honor, czy jego wrogom uważającym, że go niema.
|
Nie porównuj MJ, do śmierci za ojczyznę. Tu bardziej chodzi o walkę/śmierć z honorem. A nie powiesz mi, że człowiek który walczy fair i do samego końca, nie pokazuje, że ma honor.
Cytuj:
To akurat z przyzwyczajenia i tęsknoty ludzie wracają do ojczyzny. Pozostaje pytanie, czy wychodzi im to na zdrowie...
|
No właśnie - z tęsknoty do ojczyzny, do ludzi, którzy w niej są. Czy zawsze musi coś wychodzić 'na zdrowie'? Jeżeli czuję się spełniony w tym co robię i kim jestem, to na prawdę mam w dupie to, że mógłbym robić coś innego co jest więcej płatne. Bo to mi sprawia przyjemność. Przykład: sprawia mi przyjemność przybywanie w ojczyźnie, wśród znajomych, wśród wspomnień dziadków itd. Jestem dumny z tego, że znajduję się na terenach, gdzie kiedyś ludzie ginęli za Polskę i siali postrach wśród wrogów.
Cytuj:
Jeżeli szanujesz i podtrzymujesz Polskie tradycje, to powinieneś ponarzekać tak chociaż dwa razy dziennie... (Nie ośmielę się przyrównać w tej sprawie Polaków do przedstawicieli innych narodowości...
|
Ja szanuję i staram podtrzymywać Polskie tradycje, a nie narzekam 2x dziennie. Na ogół nie narzekam.
Cytuj:
Europa kusi zarobkami pare razy wiekszymi, jesli nie jest sie wyjatkowo mocno przywiazanym do 'ojczyzny' to jest chyba najmocniejszy argument przetargowy w wyscigu o zatrzymanie fachowcow w kraju.
|
To już jest osobista sprawa każdego człowieka, czy chce wyjechać za granicę i zostawić wszystko, czy woli być w Polsce. Ja bynajmniej nie mam zamiaru się wynosić - za dużo rzeczy mnie tu trzyma.
Cytuj:
"nic mnie w tym kraju debili nie trzyma, wyjezdzam, bo tam zaplaca mi tyle ile mi sie nalezy za godziwie wykonywana robote, a Kosciuszka, Edelmanem i Monte Cassino to sie moge podetrzec gdy nie dadza mi nawet kredytu na mieszkanie w tym zapyzialym kraju". Tyle ma wspolnego.
|
W skrócie - pieprzyć historię, wołałbym mieszkać w kraju bez przeszłości, heroizmu bohaterów, żeby tylko więcej zarobić?
Cytuj:
Mozemy sie za to poszczycic posiadaniem przeszlo 93% swiatowych pomnikow Karola W.
|
Trudno, żeby większość jego pomników była w Australii, skoro urodził się w Polsce.
(Nie, nie jestem katolikiem).