Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   "Mein Kampf" a polskie prawo. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=158552)

Memento Mori 29-12-2007 21:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez .Matrik. (Post 1812794)

Zapoznałem się, miałem to przed świętami w szkole i wiem, że w Austrii rzeczywiście powitali Hitlera dość hucznie, a Czesi sudeccy sami połamali szlabany graniczne, ale wydaje mi się, że jakby on wciąż i wciąż podbijał kolejne państwa, to inne mocarstwa poczułyby się (w końcu) zagrożone. Przecież obietnice Hitlera okazały się bzdurami.

A jak wytlumaczysz bierna postawe Anglikow gdy Niemcy zaatakowaly Polske? Mogli od razu zareagowac, pare miesiecy wczesniej zostal podpisany sojusz ktory zapewnial pomoc Wielkiej Brytanii w razie ataku Hitlera na Polske.

Lionix 08-05-2008 20:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 1805848)
Zawsze ktoś może wykupić prawa autorskie...

haha to by bylo dobre :D

Rohas 08-05-2008 20:17

*up
Archeologia - nowy sposób na życie? :o

Athelas 08-05-2008 21:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Adolf Hitler
Nie kocham Niemców. Są dla mnie tylko fanatyczną masą służącą do podbicia świata

Na filmie z historii pojawiło się takie zdanie fuhrera rzeszy. btw. zamiast gadać co ma piernik do wiatraka zapytajcie: Co ma Hitler do Aryjczyka? A oglądając ten film (przemówienie) skupiłem się na tłumie. Wszyscy wiwatowali. Hitler cały czas gestykulował. Trzymał w napięciu. A analizując jego przemówienie na sucho, jest ono bez sensu. Więc nie mówcie że zdobył władzę tylko kosztem polski (choć po części), bo Niemcy też cierpieli. Jego mózg został uszkodzony przez gaz bojowy. Miał nieszczelną maskę tlenową. Wylali go z akademii sztuk pięknych w Wiedniu, więc się wkurzył. Przetrzymywał w napięciu ludzi przed przemówieniem, by później ryknąć jak najgłośniej i przekonać ludzi do siebie. Traktowali go jak Boga. To było chore! Co się stało, już się nie odstanie, Cieszmy się tym co mamy. Oto pogląd trzynastolatka.

Erhion 08-05-2008 21:50

My też kochamy archeologów. Szkoda, że oni nas nie.

Athelas 08-05-2008 21:52

dobra, zamiast wyrażać swoje zdanie w jednym teacie zróbmy ich 432195729, to będzie dobrze -.- Komentowanie starych postów to Archeologia. A pisanie swojego zdania w starym temacie to unikanie założenia nowego. Więc?

Kuchi 09-05-2008 21:35

To jest przestepstwo...

Rohas 09-05-2008 21:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kuchi (Post 2048327)
To jest przestepstwo...

Może jakośrozwiniesz swoją wypowiedź? Co wg. Ciebie jest przestępstwem? Bo z tego co ja się orientuję, to można Mein Kampf posiadać, lecz nie jest ona dopuszczona do sprzedaży. Nawet babka na historii nam ją pokazywała, a do tego widziałęm jeden egzemplarz tejże książki w bibliotece miejskiej.

ripper 10-05-2008 16:16

A mi ta nagonka na "Mein Kampf" kojarzy się z paleniem "złych" książek przez nazistów, czego, jak donosi WP, mamy dziś 75-tą rocznicę = )

Thomisson 11-05-2008 08:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Frapper (Post 2050948)
Powinni reagowac zanim rozbudowal wojsko.

Wojsko kończył rozbudowywać w 1938 więc nie za bardzo było jak wtedy zaatakować.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Frapper (Post 2050948)
Juz po zdobyciu sudet czeskich bylo za pozno na reakcje i nie bylo mowy o uniknieciu dzialan wojennych na ogromna skale.

Oczywiście, ze można było. Ale Stalin wolał porozumienie z Hitlerem, niż z WB i Francją. Jest tak samo winny wojny jak "Firer".

Maethi 11-05-2008 17:00

Może to będzie wypowiedź dość kontrowersyjna, ale ja postulowałbym za wprowadzeniem tej książki w kanon lektur. Jest to zdecydowanie pozycja, którą trzeba znać i może to wyjść społeczenstwu na dobre.

Nacjonaliści i Ci pseudo-patrioci ktorzy wczytuja sie w Mein Kampf staja sie jeszcze wiekszymi idiotami. Taka lektura w szkole i wspolna interpretacja "zla" i podejscia [na lekcjach polskiego lub historii] moglaby doprowadzic do zmniejszenia procentu takich idiotow.

Zreszta jako pozycja literacka mi sie bardzo podobala. Hitler pisal dosc jasnym jezykiem i zdecydowanie literacko jest to fajna ksiazka :).

Thomisson 11-05-2008 17:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Maethi (Post 2051814)
Może to będzie wypowiedź dość kontrowersyjna, ale ja postulowałbym za wprowadzeniem tej książki w kanon lektur. Jest to zdecydowanie pozycja, którą trzeba znać i może to wyjść społeczenstwu na dobre.

Społeczeństwo nie jest chyba na to gotowe.

Martka 11-05-2008 17:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Maethi (Post 2051814)
Taka lektura w szkole i wspolna interpretacja "zla" i podejscia [na lekcjach polskiego lub historii] moglaby doprowadzic do zmniejszenia procentu takich idiotow.

Albo do jego zwiększenia. Poza tym, słyszałam, że Mein Kampf to gniot i często wieje nudą. Poza tym, spory procent uczniów nie czyta lektur w ogóle, więc wątpię żeby tą chciało w ogóle wziąć do ręki.

Maethi 12-05-2008 00:37

@up
To nie sluchaj tylko czytaj. potem się wypowiedz czy to gniot.
Nie czytaja lektur bo tak naprawde te lektury samym tytulem odstraszaja. I osoby starsze swoimi gadkami odstraszaja - i zle!

Aregin 18-05-2008 15:37

ksazke tak owa posidam(nie pytajcie skad jak i wogole jakim cudem bo i tak wam nie powiem) Ale jest zabrniona w Polsce,za posiadanie chyba nic Ci nie zrobia ale ja bym byl ostrozny;]

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:01.