Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Kick-boxing czy Tekwondo? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=170954)

Gelt 15-04-2008 11:44

Spoko, jak trafisz to niewykluczone, że będę "leżał i kwiczał". Ale problem w tym, że nauczyć się trafiać z takie kopa tam gdzie się chce wcale nie jest łatwo. Jakbyś się nie znał. Inf. od byłego mistrza polski :-)

Poza tym, jak ktos wyżej pisał, najpierw zrób to tak, żebym nie przewidział tego ruchu. I wtedy możesz kopać.

piotrek_690 15-04-2008 12:45

no masz moze racje ale az tak trudno trafic nie jest, wystarczy jakas zmyla( np. niby chcesz bu jebanc prostego on trzyma garde a i a tym momencie walisz h kicka kiedy od upusza lekko rece). Mi osobiscie pomoglo kilka lekcji od brata kumpla, chodzil od malego na muyai thai(wiem ze zle napisalem) i teraz jest instruktorem.
Tylko trzeba sie przywzyczaic do bolu piszczela;/
Wiecie co nam kazal robic na poczatku: szpagat i wyskok oraz zarciagnie pachwin;p

Gelt 15-04-2008 13:27

W czasie napadu wygląda to zupełnie inaczej. O to mi głównie chodzi. Żeby zachować spokój., co łatwe nie jest. Skoncentrować się, uderzyć i skutecznie trafić. Sala to zupełnie coś innego niż ulica.

piotrek_690 15-04-2008 13:49

no sala czy turniej to co innego niz ulica . W takich wypadkach to oczywiscie trzeba zachowac spokuj, moim zdaniem w takich sytuacjach najlepiej komus pizdnac "4" w morde badz w klate, lub jebac z calej pary w szczeke, efekt taki ze jak mocno uderzyles to juz poprawiac nie trzeba.

Gelt 15-04-2008 14:27

Łatwo powiedzieć, ciężej wykonać. Zwłaszcza, ze typków jest zazwyczaj co najmniej 2.

piotrek_690 15-04-2008 14:49

zgadza sie ciezko wybrnac z takiej sytuacji ale ja jakos wybrnelem nie chwalac sie;p Najpiej pizdac slabszemu lub odepchnac i w nogi ile sil :)

Rankor 15-04-2008 17:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez piotrek_690 (Post 2002784)
no masz moze racje ale az tak trudno trafic nie jest, wystarczy jakas zmyla( np. niby chcesz bu jebanc prostego on trzyma garde a i a tym momencie walisz h kicka kiedy od upusza lekko rece).

Niby chcesz mu strzelic prostego dla zmyly.. a tu KONTRA! Planowanie walki na kilka posuniec w przod jest jedna z glupszych rzeczy, jakie mozna zrobic. Cos sie sypnie i automatycznie przegrywasz (bo w koncu mial obnizyc garde - w ogole, nie rozumiem, na jakiej zasadzie to dziala, ze niby uderzam z prostego a mu odpuszczaja rece? brak logiki).

Cytuj:

looknij na filmiki z mma lub k1 to zobacz jaka role odgrywaja h kicki
h tzn. na glowe? Pomijajac fakt, ze malo kto osiaga taki poziom jak ludzie tam walczacy, to musze ci przyznac racje. h kicki odgrywaja bardzo wazna role - bez nich, ilosc obalen tych kopiacych by drastycznie zmalala :p A tak na powaznie, gdyby te kopniaki byly takie boskie, wszyscy by je uzywali. Na szczescie tak nie jest. ;)

piotrek_690 15-04-2008 19:49

h kick roxxxxxxxxxxxxx

http://www.maxior.pl/film/55021/Cro_...tory_Highlight
obejrzyj sobie ten filmik, tu nie chodzi o to ze jak ja zrobie zmyle to on zrobi to potem ja zrobie tak a on wtedy tak to ja go wtedy pizdne tak ...
nie w tym rzecz , kazdy glupi jak widzi ze chcesz go uderzyc zakrywa sie rekami (trzyma garde) i jak zaslania sie rekami to boki glowy zostaja nie chronione, jak tylko widzisz ze on podnosi rece do gory szykujesz mu h kicka na banie_ to tylko 1 przyklad.

Gelt 15-04-2008 20:00

No nie wiem, jak ja widze, że leci bomba to robie krok w tył, jeśli mam szanse, kontratakuje. A co do tego h kick. Powtarzam, to jest mistrz świata. Robi to szybko i mocno. Ilu ludzi tak potrafi.? Jest to skuteczne, ale umieć to wykorzystać.. Tym bardziej przy 2 przeciwnikach..

Slavny 15-04-2008 20:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez piotrek_690 (Post 2003452)
kazdy glupi jak widzi ze chcesz go uderzyc zakrywa sie rekami (trzyma garde)

Wydaje mi się, że gardę trzyma się przez cała walkę, nie tylko jak ktoś probuje Cię uderzyć.

sphinx123 15-04-2008 20:50

@ileśtamup

Taa, taekwondo jest gorsze bo sie dłużej trenuje ? n/c... tak samo ten argument ze 'szpanowaniem' - Uczysz sie sztuki walki dla kogoś? :<

Zonta 15-04-2008 21:12

jak sam spostrzegles gdy ktos lapie h kicka jest wielki szal a dlaczego nie jest tak czy zwyklym prostym ? bo trudno to wykonac w walce -.-' Moje zdanie o tobie jest niskie widac ze nigdy tak naprawde nie walczyles na ulicy w nocy wracajac z imprezy. Jest to taka adrenalina ze nie myslisz " a ch*j wloze mu h kicka bede kozak" rozgladasz sie jak szybko skonczyc walke zeby typ cie nie gonil albo poprostu odrazu uciekasz ( najlepsze wyjscie) trenuje 7 lat i wsadzic h kicka w glowe podczas walki sportowej tez nie jest takie proste a masz jeszcze czas na myslenie ( w walce na ulicy tego NIE MA! ) mozesz sobie pozwolic na kombinacje (wiekszosc to poruszanie i kozystanie z bledow przeciwnika. Walki w ktorych pierwszy albo ostatni cios to K.O poprzec h kick sa niezwykle zadkie i nie slyszalem zeby na ulicy ktos wkladal h kick poniewaz ktos rozsadny wie ze moze sie to skonczyc wywrotka badz zlapaniem nogi ( to nie sala treningowa z matami tylko powyginany chodnik ) kick na udo czy podbrzusze jest szybszy od h kicka dlatego jest czesciej wykozystywany w walce na ulicy. W walce sportowej sa tez PKT za kombinacje a h kick jest bardzo wysoko punktowany dlatego tez jest calkiem czesto wkladany do kombinacji!! to tyle

piotrek_690 15-04-2008 21:19

czlowieku ja nie mowile ze jak Cie ktos zaczepi albo zaczepia to jestes opanowany i teria 1 h kick i gosciu lezy, tylko to jest najbardziej skuteczne.
Uwierz mi wiem co to jest na*******ac sie, bijac sie z kims myslisz tylko jak mu ryj obbic i tyle ,zgadzam sie ze wylapujesz bledy przeciwnika itp
mi chodzilo o to ze to jest najbardziej skuteczne i itd.

Zonta 15-04-2008 22:39

h kick nie jest najbardziej skuteczny i koniec kropka. Jest widowiskowa i bardzo mocna technika ale nie jest najbardziej skuteczny juz bardziej bym powiedzial ze hak prosto w podbrodek, albo obrotowa na podbrzusze ale nie h kick

piotrek_690 16-04-2008 08:17

zonta chyba nie doszlismy do jakiegos porozumienia :) W sytuacji jak 2 typow sie do Ciebie przyjebalo, najlepiej uderzyc z calej sily w okolice brody, a drugiego odepchnac i s*******ac ile sil w nogach lub jesli wiesz ze dasz rade na*******ac ich ile wejdzie...
jaka kurva obrotowa na podbrzusze??!!

Gelt 16-04-2008 10:25

Trzeba mieć niezłą parę, żeby położyć kolesia jednym strzałem z ręki.. ;x Skuteczniejszy byłby atak w skroń. Zresza.. Ja nie wiem kto Cię napadł, ale chyba dzieci z przedszkola. Jesli ktoś Cię napada to zazwyczaj umie sie bić i nie zejdzie po jednym strzale.

@down
Gratuluje, byłeś taki super że wyciągnąłeś z nich jeszcze po ile lat mają.? Już myslałem, że masz jakieś pojęcie o walce, ale jak Ty mi mowisz, że lepiej uderzyć w szczękę niż w skroń to płakać się chce.

piotrek_690 16-04-2008 14:52

w skron ??
nie ma nic bardziej zwalajacego znog niz porzadny prosty/sierp w szczeke :)jak chcesz zalatwic goscia 1on1 to "4" na ryj albo w klate.
btw dzieci z przedszkola maja u Ciebie po ok 19 lat??

sphinx123 16-04-2008 14:55

W skroń, ponieważ czaszka tam jest słabsza, zresztą jakieś magiczne tętnice tam przebiegają. Nie mam super siły i myślę że jedno moje uderzenie w szczękę by nie wystarczyło, dlatego wolę zaatakować skroń.

Tompior 16-04-2008 16:07

Oj gadacie o ciosach na szczeke. Co jak co, ale zeby takim ciosem powalic trzeba byc chyba bokserem...
Najskuteczniejsze ataki: w jaja//tchawice//oczy//splot sloneczny// no i jak sie dobrze trafi to w skron...
Dodatkowo mozna komus noge wyeliminowac mocnym kolanem w okolice uda (tzw. bocian)

zoliax 16-04-2008 17:42

Bocian? Hehe, na przerwach w gimnazjum "w to" się bawiliśmy. A nos i uszy też potrafią zaboleć... :P
A co do skroni... Zwykle stoi się raczej frontem do twarzy przeciwnika, więc przy uderzeniu w skroń siła jest zmniejszona(sinα? :P ), a co za tym idzie-efektywniejszy jest strzał w szczękę. Teoria w przypadku boksera. A jak to wygląda w przypadku bojowników ulicznych? Noł ajdija...
A tak na marginesie to polecam uderzenia w głowę będąc wyposażonym w rękawicę wspomaganą. Mając jakieś 150% umiejętności walki wręcz mamy z 80% szans na trafienie krytyczne i pozbawienie przeciwnika przytomności. :P

@edit
A tematem rozmów miało niby być "Teakwondo czy Kick-boxing"... :P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:56.