Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Matura 2008 (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=172326)

Ashlon 05-05-2008 14:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2040026)
1. Oda do mlodosci i Jakis wiersz K. Przerwy- Tetmajera - trzeba bylo opisac ich stosunek do wczesniejszych pokolen i ogolnie cos o utworach/epokach.

Teksty dotyczyly mlodosci i stosunku mlodego pokolenia do starszego. Tez pisalem ten temat, bo Lalki nie moglem strawic i nie przeczytalem, natomiast wypracowanie nr1 wydal mi sie latwiejsze niz drugie. Ogolnie sprowadzilo sie to do tego, ze najpierw trzeba bylo nudzic o mlodziezy, ktora wg Mickiewicza jest super i w ogole, natomiast u Tetmajera bezsilna i melancholijna. Mozna bylo nadmienic, ze ci od Mickiewicza chcieli walczyc, pokazac sile, ci drudzy - byli zdolowani brakiem niepodleglosci i nieudanymi powstaniami.

@Gimlos : hehe, ale wam dowalili, to juz ciekawsze bylo "Ogniem i Mieczem" na ktorejs z probnych matur. Szkoda, ze nie bylo tego na podstawce, bo swiezo po lekturze jestem :D

Vanhelsen 05-05-2008 15:09

Tekst o blogach, spodziewam się minimum 13pkt, co do wypracowania, wybrałem Lalkę, jedna z niewielu lektur które był;em wstanie w liceum przeczytać i które mnie zainteresowały, a czy będzie zaliczenie? Jak egzaminator nie powie, że wypracowanie to streszczenie to będzie OK :)

Arnisan 05-05-2008 16:18

A wybralem sobie pierwszy temat ;p przeczytalem ten o lalce i nie zrozumialem co mialbym pisac ;D z drugiej strony nie przeczytalem ksiazki...;D Mysle, ze poszlo w miare dobrze. Mam nadzieje, ze trafilem w klucz ;P Myslicie, ze wspomnienie o Romantycznosci byloby walorem? Albo, ze Oda jest tez zwana "manifestem mlodosci"? ;D
Czytanie ze zrozumieniem bylo calkiem przyjemne, na nic nie bede liczyl bo pewnie sie przelicze, ale tez poszlo w miare dobrze.
Teraz czekac na pozostale..na matme =O

Matilus 05-05-2008 16:50

Ogólnie to próbna była łatwiejsza... 8o

Xendriel 05-05-2008 16:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 2040328)
Tekst o blogach, spodziewam się minimum 13pkt, co do wypracowania, wybrałem Lalkę, jedna z niewielu lektur które był;em wstanie w liceum przeczytać i które mnie zainteresowały, a czy będzie zaliczenie? Jak egzaminator nie powie, że wypracowanie to streszczenie to będzie OK :)

U mnie tak samo, z tekstu o blogach kolo 13-14pkt, wypracowanie trochę gorzej ale wydaje mi się że na zaliczenie powinno starczyć.

Jak by ktoś nie widział to daję przykładowe rozwiązania
podstawowy http://cdn.gazeta.pl/bi.gazeta.pl/im...0/m5180235.pdf
rozszerzony http://cdn.gazeta.pl/bi.gazeta.pl/im...0/m5180237.pdf

Gimlos 05-05-2008 18:40

@Ashlon
Ogniem i Mieczem bylo swietne, wtedy blisko 90% stuknalem ;) Teraz dali bardzo trudne pytania do tekstu, duzo ludzi potraci tam punkty. Wypracowania stosunkowo trudne, ale mi akurat Mrożek bardzo podpasowal. Z racji ze wyglada na to, ze srednia z rozszerzonej bedzie w tym roku bardzo niska - wynik na poziomie 70-80, na jaki licze, bedzie duzym atutem w walce o miejsce na studiach : d

Ulrikk 05-05-2008 21:35

a co to za roznica zdawac roszerzone od podstawowego? xd

Tompior 05-05-2008 22:42

No to jutro angielski.

Poziom podstawowy - 120 minut
Poziom rozszerzony - 190 minut
Poziom dwujezyczny - 240 minut <--- dluuuuugo ;D

Gonzo 06-05-2008 00:54

Powodzenia wszystkim ;).

Sesef 06-05-2008 07:26

Nom powodzenia, powodzenia :) (ja che list prywatny na maturę:P)

Niech moc przezwycięży strach :P

Jutro WOS (sam nie zdaję, ale mam ustną z polaka)

Matilus 06-05-2008 11:20

Angielski podstawa była łatwa jak nie wiem co. : ) Liczę na ponad 80% gdzieś. : )

ripper 06-05-2008 13:04

http://wiadomosci.onet.pl/1742927,11,item.html

Mogłem iść do zawodówki = )

Dwik 06-05-2008 15:23

W sumie wyszło mi po podsumowaniu że mam jakieś 20-23/32 pkt z zadan zamknietych no i licze na jakies 13-15/18 pkt z wypracowania. A wam jak poszlo ? (mam na myśli poziom rozszerzony)
@down_Gimlos
Temat rozprawki według mnie był przyzwoity, łatwo było wymyśleć jakies za i przeciw, wymagało to jednak znajomości wyrażeń pod rozprawkę. Mimo wszystko jak jakies 80% osób piszących wybrałem opowiadanie.
@Tompior
Heh, mi głównie poleciały punkty na listeningu (generalnie jakieś 50% z każdego) i na gramatyce.

Mumakil 06-05-2008 15:24

angielski spoko , w zamknietych jeden blad mi sie wkradl z tą książką "save cash save the plante" czy jakoś tak - 34/35 punktów

w otwartych źle przeczytałem i napisałem do której jest sklep a nie od której :/ wydało mi się to logiczne

narazie pewny jestem tych 2 błędów , wciąż mam nadzieje na ponad 90% :)

Gimlos 06-05-2008 15:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dwik (Post 2042292)
W sumie wyszło mi po podsumowaniu że mam jakieś 20-23/32 pkt z zadan zamknietych no i licze na jakies 13-15/18 pkt z wypracowania. A wam jak poszlo ? (mam na myśli poziom rozszerzony)

Kompletny banał :| Moze potraca ci ktorzy skusili sie na rozprawke, bo temat byl troche nie ten tego, jako ktos kto pisal opowiadanie - mam na to cicha nadzieje ;)

Tompior 06-05-2008 15:53

No to sprawdzilem odpowiedzi z dwujezycznej.
Listening - 12/20 (bez wypracowania)
Reading - 21/30 (bez wypracowania)

Do tego, oba teksty (wypracowania) poszly mi w miare dobrze, wiec uwazam, ze dostane okolo 70-75%

Ashlon 06-05-2008 16:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 2042069)
http://wiadomosci.onet.pl/1742927,11,item.html

Mogłem iść do zawodówki = )

I tak powiedza, ze ci ludzie to do dupy byli :P Ale mowiac powaznie :
a) zastanawiam sie, jakim sposobem ci ludzie tak slabo napisali
b) zastanawialem sie i nie wymyslilem lepszego sposobu sprawdzania wiedzy
Zastanawiajace jest, ze czasami klucz jest po prostu glupi. Ale coz, szczescie sprzyja lepszym.

Dwik 06-05-2008 16:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2042404)
Zastanawiajace jest, ze czasami klucz jest po prostu glupi. Ale coz, szczescie sprzyja lepszym.

Wydaje mi się że ta informacja to trochę tak pod publiczkę, coby pocieszyć maturzystów że nawet jak napisali słabo nie znaczy że są głupi, bo proszę bardzo pan profesor też nie podołał. Generalnie wedłgu mnie chodzi tutaj bardziej o schematyczność uczenia naszych roczników, a tego jak byli nauczani ci panowie.

Slythia 06-05-2008 16:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2042404)

Nie sa do dupy ; ). Po prostu klucz nie uwzglednia osob nie myslacych szablonowo, jak nas ucza w szkole. Ten autor ma kojarzyc sie z tym, to ma oznaczac to... Jesli napiszemy inaczej - jest zle. Wszelka kreatywnosc jest wrecz karana... Te dwa punkty za "szczegolne walory pracy" nie pomoga. U mnie w szkole podkreslali, ze na maturze, zwlaszcza z polskiego, nie mamy za duzo myslec, gdyz zawsze w kluczu sa najbardziej oczywiste rzeczy. Na jednej z probnych matur mialam wymienic synonimy alienacji. 3/4 klasy mialo zla odpowiedz. Dlaczego? W slowniku masz 6-10 pojec, w kluczu dwa...

Poza tym, slyszalam tez historie, w ktorej autor napisal analize wlasnego wiersza... Okazala sie ona bledna.

Arnisan 06-05-2008 17:35

@up
To byla Szymborska co zle zinterpretowała swoj wlasny wiersz ;D dostala chyba z calej matury ~~60%

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:20.