Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Wasze fobie (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=187968)

Fintex 05-08-2008 19:38

@Emok

Jak zobaczyłem tę fotkę to nie obrażając Twojego pupila na żygi mnie zebrało..

Ja mam fobie chyba tylko przed pająkami. Może trochę boję się wysokości, ale bez przesady.

Avallach 05-08-2008 19:39

Slythia, w odwecie zawsze możesz Emoka zrzucić z wieżowca. Zobaczymy czy mu przeszedł lęk wysokości.

<hmm> 05-08-2008 20:09

Slythia, a Twój awatar działa na moją Venustrafobię ; /
..jak mogłaś w tym temacie.. ; (

Ta wiadomość jest ukryta ponieważ Slythia jest na Twojej liście ignorowanych.

Edit: Bo jestem ciekawskie jajo, i chciałem zobaczyć jakie masz fobie ; )
Edit2: Odnośnie oceny "piękności" to może sobie darujmy. Fobie są w większości irracjonalne, i równie dobrze mógłbym zapytać co Ci może zrobić pająk na zdjęciu...
Edit3: O tej wiedziałem, ale może masz jakieś "tajne" ;)
Edit4: Dobra. Dodam Twój awatar do blokowanych w Content Filtrze i będzie spokój ; ). Zrozumienie fobii jako takiej to nie przeczytanie 3-4 słownego opisu. Pewnie bym się rozpisał ale ten temat jest raczej w formie „psychozabawy” a nie „zwierzenia i porady”; )
Edit5: No kto jak kto, ale Ty powinnaś wiedzieć najlepiej ; ) Sama też byś pewnie nie chciała rozmawiać o kąsających, włochatych pająkach po 2giej wylince ; ) so, skończmy temat ;)
Edit6: Ja kończe temat z tego samego powodu dla którego Ty nie patrzysz na zdjęcie pająka - fobia. Rozmowa o podmiocie fobii czasami pomaga zrozumieć przyczyny, z jednym wyjątkiem... Chciała byś rozmawiać z pająkiem o swoich fobiach? ; >
Edit7: (jak zwykle takie są rozmowy z Tobą ;p ) Fobia to własnie irracjonalnie motywowany strach/lęk, nie da się tak ot hop-siup określić przyczyny. Głównie po objawach określa się czy jest to fobia czy nie. Są ooooopasłe tomiska napisane przez ludzi którzy latami siedzieli w tych tematach. Szczególnie fobie 'społeczne' jest ciężko zrozumieć, bo składać się na nie może wiele incydentów z przeszłości "pacjenta"...
..zresztą jak to mawiał Freud.. wszystko to jest spowodowane zaburzeniami rozwoju psychosexualnego ;D

Koniec tych editów bo zaraz 'dzieci neo' każa nam iść na gg ; d

Slythia 05-08-2008 20:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez <hmm> (Post 2215370)
Slythia, a Twój awatar działa na moją Venustrafobię ; /
..jak mogłaś w tym temacie.. ; (

Ta wiadomość jest ukryta ponieważ Slythia jest na Twojej liście ignorowanych.

Jakim cudem widzisz mój avatar, jeśli jestem na Twej liście ignorowanych, hmm? Poza tym, skąd wiesz, że kobieta pokazana na nim jest piękna?

@up
A nie wiedziałeś? ; P
@edit
Ale Venustrafobia to lęk przed pięknymi kobietami, a nie kobietami ; P. Zaś arachno~ to lęk przed pająkami i owadami wyglądem im zbliżonym - nieważne, czy są ładne, czy też nie.
@edit
Ok, ale skąd mam wiedzieć coś więcej? Wszystkie polskie strony milczą na temat tej fobii... Ja psychologiem w końcu nie jestem ; ).
@edit
Ale ja właśnie nie wiem...
Nie spamujemy, więc dlaczego mielibyśmy sobie pójść?
@edit
No i ostatecznie przyrównał mnie do pająka... No dobra, skończę. Tylko zastanów się, czy to jest fobia, czy strach przed czymś... powstały przez doświadczenie ; ). Czegoś takiego nie można nazwać fobią.

Nari 05-08-2008 20:43

Pozwolę sobie zaznaczyć, że co dla jednych piękne dla drugich brzydkie :P. Więc pojęcie "piękna kobieta" jest względne.

Hakuoh 06-08-2008 01:20

O co nie offtop... O.o
Jest jakaś pełna nazwa fobii na lęk przed samotnością?

ripper 06-08-2008 01:23

Fobia na lęk, pwnd.

Yossarian 06-08-2008 07:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2215730)
O co nie offtop... O.o
Jest jakaś pełna nazwa fobii na lęk przed samotnością?

lęk przed samotnością - monofonia

Lęk przed lękiem fobofobia ;/

Moją ulubioną fobią jest zdecydowanie -
kaligynefobia (lęk przed pięknymi kobietami) - współczuje tym którzy ją mają.

A teraz zagadka dla czytelników tego tematu z lękiem do czego/kogo/itp może być związana pupafobia - czekamy na ciekawe sugestie, zastrzegam, że nazwa może być myląca. Oczywiście nie polecam także korzystania z żadnych źródeł wiedzy, zdajcie się na własną inwencje i wyobraźnie.

XeX 06-08-2008 12:29

Wie ktoś jak wyleczyć sie z klaustrofobii? Może pomogę Wam, jeśli napisze jak ją dostałem

Jak miałem z 7 lat, byłem u kolegi, który miał takie drzwi z jedną klamką, że jak się zamknęło wewnątrz tego pokoju, musieli otwierać z zewnątrz. No i zamknęliśmy się. 7 godzin tam byliśmy, gdyż jego rodzice w pracy, a siostra na dworze była xX.

A i na widok pająków na zdjęciach(nie w realu!!!) dreszcze mnie przechodzą xD

Hakuoh 06-08-2008 12:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 2215734)
Fobia na lęk, pwnd.

Fobia nie tyczy się tylko nienawiści do czegoś (czyt: homofobia).

ripper 06-08-2008 12:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2216123)
Fobia nie tyczy się tylko nienawiści do czegoś (czyt: homofobia).

Zacznijmy od tego, że fobia to nie lęk tylko paniczny, irracjonalny strach. Skończmy na tym, że chodziło mi o zabawne w pewnym sensie sformułowanie. I co mają fobie do nienawiści? Pomiędzy homofobią a nienawiścią do homoseksualistów jest ogromna różnica.

Wiatr 06-08-2008 13:03

A tak nawiasem , Camel Spider to sofluga... czyli to jest pajęczak. Lecz nie sam pająk.

Ascaron 06-08-2008 13:12

Nari-jeżeli szerszeń ugryzie w szyję, nawet nie uczulonego człowieka, to może umrzeć, bez antidotum, tylko wolniej puchnie szyja, niż u uczulonego człowieka.Puchnie szyja i się po prostu dusisz.Mój tata mówił, że od znajomych, co zajmują się pszczołami i osami, dowiedział się, że, gdy osa, albo pszczoła, nie pamiętam dokładnie, wyczuje człowieka SPOCONEGO, to u nich wywołuję FURIE.Więc może być nie ciekawie.

Shanhaevel 06-08-2008 13:15

@up
A przy pasiekach nie można jeść bananów, bo zapach oznaczający zagrożenie u pszczół pachnie jak banan. : )

ErAgOg 06-08-2008 14:31

No, ja jeszcze się szerszeni boję, bo uczulenie mam. Kiedyś mnie osa w palca ugryzła, to rękę do łokcia miałem 2x grubszą.

ripper 06-08-2008 15:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ErAgOg (Post 2216311)
No, ja jeszcze się szerszeni boję, bo uczulenie mam. Kiedyś mnie osa w palca ugryzła, to rękę do łokcia miałem 2x grubszą.

Noś przy sobie zestaw do zastrzyku z adrenaliny. Bez tego jesteś kaput, jak cię w złym miejscu i o złej porze coś użądli. No i strach powinien się zmniejszyć - będziesz zabezpieczony.

Martka 06-08-2008 15:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yossarian (Post 2215800)
A teraz zagadka dla czytelników tego tematu z lękiem do czego/kogo/itp może być związana pupafobia - czekamy na ciekawe sugestie, zastrzegam, że nazwa może być myląca. Oczywiście nie polecam także korzystania z żadnych źródeł wiedzy, zdajcie się na własną inwencje i wyobraźnie.

Mam dwa typy: lęk przed lalkami i lęk przed szczeniakami. Trafiłam? :>

Nari 06-08-2008 15:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ascaron (Post 2216179)
Nari-jeżeli szerszeń ugryzie w szyję, nawet nie uczulonego człowieka, to może umrzeć, bez antidotum, tylko wolniej puchnie szyja, niż u uczulonego człowieka.Puchnie szyja i się po prostu dusisz.Mój tata mówił, że od znajomych, co zajmują się pszczołami i osami, dowiedział się, że, gdy osa, albo pszczoła, nie pamiętam dokładnie, wyczuje człowieka SPOCONEGO, to u nich wywołuję FURIE.Więc może być nie ciekawie.

To raczej logiczne, że jeśli COKOLWIEK ugryzie Cię w witalny punkt, a ty szybko tego w odpowiedni sposób nie zaleczysz to jest większa szansa na zgon, nie?

Killuminati 06-08-2008 15:52

Ja się boje klaunów i lalek, nie wiem czemu, takie jakieś... ;-/ nie lalek typu jakieś Barbie, czy coś. Tylko takie porcelanowe. ;-(((!

Xendriel 06-08-2008 16:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Killuminati (Post 2216424)
Ja się boje klaunów i lalek, nie wiem czemu, takie jakieś... ;-/ nie lalek typu jakieś Barbie, czy coś. Tylko takie porcelanowe. ;-(((!

Pewnie jak byłeś mały obejrzałeś Laleczkę Chucky:p(Swoją drogą ten film naprawdę może przestraszyć dzieci i pozostawić ślad w ich psychice).

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:02.