Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Kampania przeciw przemocy fizycznej wobec dzieci. "Zobacz-Usłysz-Powiedz" (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=191371)

Nari 03-09-2008 17:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2256820)
O to chodzi, dzieciom trudno zrozumieć pewne rzeczy, dlatego jest zabezpieczenie w postaci groźby kary. Dziecko nie rozumie praw rynku, dlatego może nie zrozumieć złych skutków jakie wynikają z kradzieży. Dlatego jak zwinie coś ze sklepu to dostanie po łapach. Zrozumie, że jeżeli za coś jest kara = złe.

Kwestia zrozumienia jest pojęciem względnym : ). Dziecko może rozumieć prawa rynku nawet na poziomie dorosłego, lecz nie potrafi kontrolować wpływu z zewnątrz, oraz emocji, na wymaganym poziomie. Wiedza nie da poprawy. Bardziej doświadczenie. Proces zdobywania doświadczenia można "ułatwić" przez dyscyplinę, bądź "utrudnić" przez jej nadmiar.

@down, tu masz nade mną przewagę, bo ja nie wiem co i jak z tym drukowaniem ; P. Choć bynajmniej się już nie dziwię czemu Polska ma tak mało pieniędzy.

sphinx123 03-09-2008 17:15

@up

Wiesz, ja kiedyś myślałem, że państwo może wydrukować tyle pieniędzy ile chce XD

Fred_Flintston 03-09-2008 17:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2256825)
Jest dokładnie odwrotnie.

http://pedagogika.ipsir.uw.edu.pl/te...doc/harris.doc

Serious Sam 03-09-2008 17:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston (Post 2256810)
I to jest właśnie w tym najgorsze. Nie mówcie, że zostaliście wychowani na "dobrych ludzi" tylko dlatego, że rodzice lali was pasem w dzieciństwie. Czy Wy, bez tego bicia, zeszli byście na dno? Nie, a wydaje mi się, że przytłaczająca większość ludzi bitych w dzieciństwie ma uraz do swoich rodziców.

Nie mówię, że zostałem wychowany na dobrego człowieka tylko poprzez lanie mnie pasami.Rodzice przecież tłumaczyli mi co dobre, a co złe...Zapewniam Cię, że nic mi się nie stało od tego bicia.Uraz do rodziców?Skąd?

janek@ 03-09-2008 21:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Juzefek (Post 2254871)
Aaaaa, może jeszcze mamy pilnować, by nikt nie potknął się, bo można to uznać za przemoc ze strony kamienia (rzeczy) o którą dana osoba się potknęła?

Dobra możesz już się schować.
Fakt faktem, organizacja bierze klaps zbyt serio, ale spójrzmy na to z innej strony, że niektóre giną od głupoty swoich rodziców... Sensu krytyki nie widzę o ile chodzi o czyjeś życie, a ty?

Popieram akcję, ale bez przesady, klaps dwa razy, trzy to jeszcze nie wystarczająco, aby dziecko przeobrazić w łobuza/kalekę. Przecież szczerze mówiąc również byłem karany przez rodziców, ale co mi to zaszkodziło? A no ukończyłem dobre liceum, a usterek w psychice jakoś tako nie widzę.

Karanie jest konieczne w wychowywaniu dzieci, trzeba je nauczyć co to jest życie, które czasem daję nam po mordzie więcej niż byśmy mogli to udźwignąć. Jednak z karaniem nie można przesadzać, zwłaszcza gdy jakiś pseudorodzic pozwala sobie na nagminne bicie przyszłości narodu.

Shanhaevel 03-09-2008 22:56

Cytuj:

@down, tu masz nade mną przewagę, bo ja nie wiem co i jak z tym drukowaniem ; P. Choć bynajmniej się już nie dziwię czemu Polska ma tak mało pieniędzy.
Z offu:
A imię twe Inflacja. : O

Erhion 04-09-2008 07:54

Cytuj:

nagminne bicie przyszłości narodu.
Haha. Patrz kiedyś w dawnych czasach nikt nie gadał o szkodliwości bicia. Jak się należało to dzieciak dostawał lanie. I co tamto społeczeństwo było dobrze wychowane, na ludzi. A dziś? Bezstresowcy myślą, że wszystko im wolno, łamią prawo, przemoc w szkołach, na ulicach, pełno kurwa pijanych i zaćpanych nieletnich.

Poczytam i potem skomentuje, ale znając życie to bełkot jakiegoś "dobrego" pedagoga.

Kulikos 04-09-2008 14:10

Ja pamiętam, że jak byłem niegrzeczny to za młodu rodzice zawsze wyciągali strzykawke. Co w niej było, nie wiem, ale wtedy szedłem do łóżeczka i miałem kolorowe sny, albo już całkiem grzeczny prosiłem, żeby puścili mi moje dziecięce kasety w moim pro malutkim zabawkowym magnetofoniku. Muzyka mnie totalnie uspokajała...

A tak na poważnie, to akcje uświadamiające powinny być prowadzone w miejscach bardziej odpowiednich niż forum o tibii. Moje zdanie jest takie, że rodzic ma prawo zastosować tego "klapsa" jako wspomagacz kiedy ma się do czynienia z naprawde trudnym dzieckiem. Ja pamiętam, że jak rozrabiałem to najpierw ze mną rozmawiali, gdy to nie skutkowało dostałem z kapcia po dupie. Nie czuje się z tego powodu jakoś skrzywdzony czy zmolestowany. Nie mówię tu oczywiście o przypadku katowania tego malutkiego chłopca, czy o sytuacji gdy wracasz do domu i dostajesz z kolanka w głowę za sam fakt, że żyjesz, bo to nadużycie władzy rodzica, że tak się wyrażę. Więc bić, ale z umiarem (jeśli durnego klapa można nazwać biciem).

Dj Fara0n 04-09-2008 15:37

http://www.joemonster.org/filmy/4480...Czy-bic-dzieci

I sprawa jasna.

Fred_Flintston 04-09-2008 15:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2257339)
Haha. Patrz kiedyś w dawnych czasach nikt nie gadał o szkodliwości bicia. Jak się należało to dzieciak dostawał lanie. I co tamto społeczeństwo było dobrze wychowane, na ludzi. A dziś? Bezstresowcy myślą, że wszystko im wolno, łamią prawo, przemoc w szkołach, na ulicach, pełno kurwa pijanych i zaćpanych nieletnich.

Hehe, bo dobre wychowanie to takie w którym co niedzielę chodzi się do kościółka, a "żeby do obiadu podawać coca colę" to prawdziwa herezja.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2257339)
Poczytam i potem skomentuje, ale znając życie to bełkot jakiegoś "dobrego" pedagoga.

No, lepiej słuchać domorosłych rodziców - piętnastolatków z tibiowego foruma.

@EDIT
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zalgadis (Post 2257612)
Dla mnie ten temat został wyczerpany, każdy myśli co innego itd itd.

Eee, takie coś da się powiedzieć o wszystkich tematach, przecież można sobie podyskutować :)

Zalgadis 04-09-2008 16:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston (Post 2257591)
Hehe, bo dobre wychowanie to takie w którym co niedzielę chodzi się do kościółka, a "żeby do obiadu podawać coca colę" to prawdziwa herezja.

Masz coś do coca coli? To woda z barwnikiem i tylko 30,000% cukru więcej.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston (Post 2257591)

Powiedział 2 latek.

Dla mnie ten temat został wyczerpany, każdy myśli co innego itd itd.

Erhion 04-09-2008 16:27

Cytuj:

Ja słucham siebie (mam swoje zdanie). I wiesz nie zgadzam się z większością psychologów, pedagogów bo większość gówno wie. To, że ktoś ma magistra, doktora czy inny tytuł nie robi z niego mądrego człowieka.

Cytuj:

Chyba nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi.

Frapper 04-09-2008 17:34

ta, moze rybe przestana w szkole bic.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:29.