Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   80 Pytań, Które Zrobią Z Ciebie Ateistę (rzekomo) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=200364)

Nari 10-12-2008 13:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vasudanin (Post 2370146)

To się dzieje po śmierci, a po śmierci człowiek traci świadomość, więc nie może podejmować żadnych decyzji.

Wg nauki KK świadomość jest spowodowana posiadaniem duszy- kłaniają się nauki na bierzmowanie.

S-75 10-12-2008 14:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vasudanin (Post 2370319)
A co w tym jest złego?

Co ma ateizm do satanizmu?

I tutaj pokazałeś, że nie wiesz nic. Co ma muzyka do tego, w co wierzysz/co wyznajesz? Pięknie ten stereotyp zniszczył pewien duchowny, który wraz ze swoim zespołem grali heavy metal. (Tak, to jest to "darcie mordy" ave satan i babcia666.)

Ato ,że ludzie na tym forum przestali sie szanować, próbują sie lansować na dzieciakach i coraz częściej gnębią ludzi z innymi poglądami(np wierzących). Jak nie patrzeć to ateizm ma coś do satanizmu. Zapewne nie tylko ja zauważyłem jak niektórzy użytkownicy coraz częściej to pokazują. Oczywiście ten "satanizm" to czysta improwizacja ludzi, którym się nudzi w życiu i chcą się wyróżnić na forum.

Voon 10-12-2008 14:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez S-75 (Post 2370398)
Jak nie patrzeć to ateizm ma coś do satanizmu.

Jak golonka do zsypu śmieci.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez S-75 (Post 2370398)
Oczywiście ten "satanizm" to czysta improwizacja ludzi, którym się nudzi w życiu i chcą się wyróżnić na forum.

Podaj definicje 'tego satanizmu'.

sphinx123 10-12-2008 14:38

Każdy kto ma odmienne poglądy od S-75, głosi je tylko po to żeby być fajnym na forum, is that clear?

Erhion 10-12-2008 14:44

Cytuj:

Wg nauki KK świadomość jest spowodowana posiadaniem duszy- kłaniają się nauki na bierzmowanie.
Hehe a ja słyszałem bardziej naukową teorie. :P Widzisz dzisiejsza nauka udowadnia jak wiele razy kościół się mylił.

Cytuj:

Pełny katolik= doinformowany, oraz douczony katolik, inaczej doskonały katolik. Do to czego powinni dążyć katolicy.
Nie wydaje mi się by dążyli. Poza tym naprawdę sądzisz, że Watykanowi potrzebni są rozumni i zorientowani wyznawcy? :) Im więcej tych ślepo wierzących bez swojego zdania tym lepiej.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2370438)
Każdy kto ma odmienne poglądy od S-75, głosi je tylko po to żeby być fajnym na forum, is that clear?

Na to wygląda.

Cytuj:

puste pytania, zadane przez pustych ludzi, którzy nigdy nie zamoczyli.
Pusta odpowiedź, napisana przez pustego człowieka.

Cytuj:

Hihihi dobre. Nie mają ze sobą nic wspólnego.

Nari 10-12-2008 14:58

@up
Co innego oficjalne cele religii a co innego sam Watykan, czy poszczególne cele.

S-75 10-12-2008 15:06

Tak, trzymajmy się kupy bo kupy nikt nie ruszy! A najciekawsze, że zawsze widzę te same nicki, zawsze. Jest pewna grupa użytkowników na forum, którzy cały czas podkreślają, że nie wierzą w Boga, a co ciekawe cały czas ekscytują sie zjawiskiem jakim jest szatan(związane to jest również z muzyka jaką słuchają). btw pytania w temacie są denne, a autorami owych pytań są ludzie anonimowi. Największym sukcesem diabła jest ciemnota ludzka.

Vasudanin 10-12-2008 15:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez S-75 (Post 2370524)
szatan(związane to jest również z muzyka jaką słuchają).

Do jasnej cholery, muzyka ma tyle wspólnego z szatanem, co zeszłoroczny śnieg z ciastem babci Heleny.
Cytuj:

Katolicyzm też.
Cytuj:

Ato ,że ludzie na tym forum (...)coraz częściej gnębią ludzi z innymi poglądami(np wierzących).
Bo jak taki ktoś, choćby gówno wiedział i kierował się tylko stereotypami wszystkich innych przekonaywał do swojej racji?
Cytuj:

A ja myślałem, że przez to, że mamy mózg. A co do nauk, nie mam ich jeszcze :cup:.
Cytuj:

Chyba o to w religii chodzi, żeby nie na wszystko znać odpowiedź. Wiara nie byłaby wiarą, jeżeli wszystko byśmy wiedzieli, i nie musieli wierzyć, bo byłoby to oczywiste.
Ale żeby wierzyć, trzeba wiedzieć. Wierzysz w powietrze, bo wiesz, że istnieje. Wierzysz w gwiazdy, bo wiesz, że istnieją. Wierzysz w słońce, bo wiesz, ze istnieje.

Fred_Flintston 10-12-2008 15:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2370001)
Niedoskonałość Katolicyzmu? Przykład pierwszy z głowy:

Ziemia jest płaska.

Kilkaset lat później - o pomyliliśmy się. Sorka.

;)

Wiedziałem, że ktoś prędzej czy później przytoczy ten błędny pogląd, jakoby Krk oficjalnie uznawał "płaskość" Ziemi.
Przypomnijmy może sobie, że wydana w XIII w. praca Tractatus de Sphaera, będąca przez 400 lat podręcznikiem akademickim, opisuje Ziemię jako kulę. Jakim cudem również Krzysztof Kolumb postulował dopłynięcie do Indii od "drugiej strony"? A co z Eratostenesem i wyznaczoną przez niego średnicą Ziemi (już w 230 r. p.n.e.!)?

Już nawet Wikipedia pisze:

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wikipedia
W średniowieczu, z nielicznymi wyjątkami, nie było w Europie wykształconych ludzi, którzy sądzili by że Ziemia jest płaska

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vasudanin (Post 2370557)
Ale żeby wierzyć, trzeba wiedzieć. Wierzysz w powietrze, bo wiesz, że istnieje. Wierzysz w gwiazdy, bo wiesz, że istnieją. Wierzysz w słońce, bo wiesz, ze istnieje.

Nie, nie. Ty wierzysz, że coś istnieje. Bo jakbyśmy wiedzieli, to nie nazwalibyśmy tego wiarą, a wiedzą.

Frapper 10-12-2008 15:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez S-75 (Post 2370524)
cały czas ekscytują sie zjawiskiem jakim jest szatan(związane to jest również z muzyka jaką słuchają).

Tak, zawsze spotykamy sie w nocy z wtorku na sobote i jemy koty z bombaju. TAK! TO WLASNIE JEST ELYTA TEGO FORUM! AV333!

Nari 10-12-2008 15:23

Cytuj:

A ja myślałem, że przez to, że mamy mózg. A co do nauk, nie mam ich jeszcze .
Nauki katolickie a poglądy naukowe często się skrajnie różnią, dlatego staram się być pomiędzy nimi ; P.

Cytuj:

Nie, wtedy wiesz, że to istnieje. Wierzyć można na podstawie takiej jak np. słowo. Czyli przykładowo powiem Ci, że, dajmy na to, przeczytałem powyżej dwudziestu książek. Bo przeczytałem. Wierzysz mi? No raczej tak. A skąd możesz wiedzieć, że je przeczytałem? Czyli jedyną podstawą jest moje słowo.

Yoh Asakura 10-12-2008 15:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vasu
Do jasnej cholery, muzyka ma tyle wspólnego z szatanem, co zeszłoroczny śnieg z ciastem babci Heleny.

Muzyka może i nie, ale jej tematyka już czasem tak, więc 0:1 w plecy, odrabiaj straty.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vasu

Nie, nie wierzysz. Po prostu wiesz. Wiedza a wiara to inne pojęcia, nie myl ich. Jeśli wiem, że coś na 100% istnieje, nie muszę w to wierzyć. 0:2.

Erhion 10-12-2008 15:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston (Post 2370561)
Wiedziałem, że ktoś prędzej czy później przytoczy ten błędny pogląd, jakoby Krk oficjalnie uznawał "płaskość" Ziemi.
Przypomnijmy może sobie, że wydana w XIII w. praca Tractatus de Sphaera, będąca przez 400 lat podręcznikiem akademickim, opisuje Ziemię jako kulę. Jakim cudem również Krzysztof Kolumb postulował dopłynięcie do Indii od "drugiej strony"? A co z Erastotenesem i wyznaczoną przez niego średnicą Ziemi (już w 230 r. p.n.e.!)?

Tak? No to czemu Inkwizycja zakazała wydania książki Kopernika? Skoro nie uznawała płaskości Ziemi to czemu zakazała takiej książki? Wikipedia pisze? A mi książki od historii (:)) piszą, że KK uważał Ziemie za płaską.

Tak jak KK uważał, że Ziemia to centrum wszechświata, tak jak uważał, że słońce krąży w okół Ziemi i wiele innych głupot.

Cytuj:

A co z Erastotenesem i wyznaczoną przez niego średnicą Ziemi (już w 230 r. p.n.e.!)?
A no nic. To tylko pokazuje głupote nauk średniowiecznego KK.

Yoh Asakura 10-12-2008 15:25

No to Kościół uważał, a Kościół tworzą ludzie, którzy zostali stworzeni przez boga, czyli omylni.

Yrothu 10-12-2008 15:26

To forum już dawno doprowadziło do tego, że wyrzekłem się swojej wiary...

Erhion 10-12-2008 15:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2370584)
No to Kościół uważał, a Kościół tworzą ludzie, którzy zostali stworzeni przez boga, czyli omylni.

Ja jestem za tym, by KK przestał zmieniać religie. Niech religia i jej wyznawanie wygląda tak jak za czasów Jezusa.

Vasudanin 10-12-2008 15:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2370600)
Niech religia i jej wyznawanie wygląda tak jak za czasów Jezusa.

Ofiary, kamieniowanie, zabijanie, tak?

Vil 10-12-2008 15:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2370584)

Kosciol jest zjednoczony gdy ma siegnac po swoje, gdy pociaga sie go do odpowiedzialnosci za cokolwiek - zaraz rozdrabnia sie na pojedynczych, omylnych ludzi.

Erhion 10-12-2008 15:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vasudanin (Post 2370608)
Ofiary, kamieniowanie, zabijanie, tak?

Hehe, a Jezus nie potępił kamieniowania? Chciał by składano mu ofiary? Ja mówie o sposobie traktowania wiary jaką przekazał nam Jezus, a nie żydowscy faryzeusze.

Mylisz religie żydowską(z tamtych czasów OFC) a tą którą pokazał Jezus. :)

Fred_Flintston 10-12-2008 15:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2370576)
Tak? No to czemu Inkwizycja zakazała wydania książki Kopernika? Skoro nie uznawała płaskości Ziemi to czemu zakazała takiej książki? Wikipedia pisz? A mi książki od historii (:)) piszą, że KK uważał Ziemie za płaską.

A o czym był temat pracy Kopernika? Nie o tym, że Ziemia jest płaska (bądź nie), tylko o tym, że się porusza. A czy na to były w średniowieczu jakiekolwiek dowody?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:09.