Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Marsz Ateistów i Agnostyków (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=221741)

Beh0lder 03-10-2009 15:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Serious Sam (Post 2659005)

Co do krzyża na sali urzędowej. Można tam powiesić, tak jak mówisz symbole innych religi - np. bogów z każdego afrykańskiego plemienia, tyle tylko, że to nic by nie zmieniło. Trochę dystansu.

Aww nie mowie o tych mniejszych religiach gdzie wyznawcow liczy sie gora w 4 liczbach. Tylko tych glownych ;s.Choc najlepiej nic nie wieszac ^^.

Dragon-Fly 03-10-2009 16:47

Ateiści odpowiedzcie mi: a to nie jest tak, że to właśnie Wy sprzeciwiacie się aborcji? Przecież każdy "zarodek" to niepowtarzalny zlepek genów. Katolik wie, że ma raj po śmierci, więc suma sumarum mu to może wisieć. A ateista?

Vasudanin 03-10-2009 16:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2659114)
Ateiści odpowiedzcie mi: a to nie jest tak, że to właśnie Wy sprzeciwiacie się aborcji?

Przecież to kościół zakazuje aborcji, nie?

Michoss 03-10-2009 17:27

Cytuj:

Ateiści odpowiedzcie mi: a to nie jest tak, że to właśnie Wy sprzeciwiacie się aborcji? Przecież każdy "zarodek" to niepowtarzalny zlepek genów. Katolik wie, że ma raj po śmierci, więc suma sumarum mu to może wisieć. A ateista?

A ateista twierdzi że powstanie 'niepowtarzalnego zlepka genów' to przypadek. Za to katolik uważa że aborcja to morderstwo. Widać jaki z ciebie chrześcijanin.

Gonzo 03-10-2009 17:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Michoss (Post 2659135)
A ateista twierdzi że powstanie 'niepowtarzalnego zlepka genów' to przypadek. Za to katolik uważa że aborcja to morderstwo. Widać jaki z ciebie chrześcijanin.

on ma flage upru w podpisie, nie dyskutuj z nim, "idiocie nic nie wytłumaczysz, co najwyżej zniżysz się do jego poziomu a wtedy on pokona cię swoim doświadczeniem".

Co do marszu:

jaki ma to cel, tak konkretnie? Ateiści przecież o nic nie walczą, są akceptowani. Gdzieś kilka stron wstecz przeczytałem porównanie parad równości do tego marszu, hmm, imho, homoseksualiści o coś walczą, natomiast ateiści... nie muszą walczyć. ;O

to tak jakbym ja zorganizował "Marsz Wegetarian", no bo w końcu jestem inny niż większość, nie jem mięsa, wpieprzam soję, to mogę się pochwalić.

Trochę bez sensu.

Muszkiet 03-10-2009 17:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2659157)
Co do marszu:

jaki ma to cel, tak konkretnie? Ateiści przecież o nic nie walczą, są akceptowani. Gdzieś kilka stron wstecz przeczytałem porównanie parad równości do tego marszu, hmm, imho, homoseksualiści o coś walczą, natomiast ateiści... nie muszą walczyć. ;O

to tak jakbym ja zorganizował "Marsz Wegetarian", no bo w końcu jestem inny niż większość, nie jem mięsa, wpieprzam soję, to mogę się pochwalić.

Trochę bez sensu.

Radził bym przeczytać cały temat, tu chodzi większą obojętność religijną ze strony państwa.

Beh0lder 03-10-2009 17:59

Cytuj:

Podalem przyklad ze moze byc to ateistka rownie dobrze moglabybyc to inna wyznawczyni tej waszej religii ktora po czesci leje na te wasze zasady , tak czy siak narzucacie swoje zdanie i poglad;p
Ja nie jestem przeciwko aborcji.

Cytuj:

Tak tylko ze tobie nikt nie narzuca jedzenia miesa ;s ani wiesza wyprutych flakow w sejmie ;s

Gonzo 03-10-2009 18:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Muszkiet (Post 2659160)
Radził bym przeczytać cały temat, tu chodzi większą obojętność religijną ze strony państwa.

Obojętność religijną? To znaczy, że ateiści chcieliby mieć więcej praw niż inni? Bo nie rozumiem.

Muszkiet 03-10-2009 18:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2659164)
Obojętność religijną? To znaczy, że ateiści chcieliby mieć więcej praw niż inni? Bo nie rozumiem.

To znaczy że ateiści niekoniecznie chcieli by oglądać krzyże w instytucjach państwowych:P

Gonzo 03-10-2009 18:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Muszkiet (Post 2659176)
To znaczy że ateiści niekoniecznie chcieli by oglądać krzyże w instytucjach państwowych:P

rofl'copter.

na prawdę was to tak denerwuje, czy może, hm, gorszy? Dobrze, że nazwałeś to "obojętnością religijną" - większość ludzi mijających "krzyże w instytucjach państwowych" 1) nie chodzi do kościoła albo 2) chodzi, żeby odstać tą godzinę i wrócić do domu. To się nazywa właśnie "obojętność" - nikt nie zwraca na to uwagi. Ja nie jestem specjalnie religijny, do kościoła pójdę tylko w święta z powodu rodziny (ale to akurat z innego powodu, w Boga wierze, nie wierze z kolei w instytucję kościoła i "jedyną słuszną interpretację Biblii")... ale krzyże mi nie przeszkadzają.

Czyli wiele hałasu o nic.

Litawor 03-10-2009 18:23

Krzyż jest tylko objawem wpływów Kościoła w tym państwie. Wiszenie symbolu instytucji religijnej w instytucji państwowej, która odpowiadać ma jedynie przed obywatelami, sugeruje, że Kościół w jakiś szczególny sposób wpływa na jej prace. Trudno, żeby podobało się to osobom innych wyznań/bezwyznaniowym.

Cytuj:

Nie rozumiem, co ma do tego niepowtarzalność genomu zarodka. Mamy ze względu na nią skazywać kogoś na cierpienie?

Poza tym lepiej zostawmy aborcję w spokoju. To nie jest tak, że wszyscy ateiści popierają legalizację aborcji, ani że wszyscy ludzie wierzący są przeciw niej.

Beh0lder 03-10-2009 18:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2659185)
rofl'copter.

na prawdę was to tak denerwuje, czy może, hm, gorszy? Dobrze, że nazwałeś to "obojętnością religijną" - większość ludzi mijających "krzyże w instytucjach państwowych" 1) nie chodzi do kościoła albo 2) chodzi, żeby odstać tą godzinę i wrócić do domu. To się nazywa właśnie "obojętność" - nikt nie zwraca na to uwagi. Ja nie jestem specjalnie religijny, do kościoła pójdę tylko w święta z powodu rodziny (ale to akurat z innego powodu, w Boga wierze, nie wierze z kolei w instytucję kościoła i "jedyną słuszną interpretację Biblii")... ale krzyże mi nie przeszkadzają.

Czyli wiele hałasu o nic.

Czyli nie jest obojetnie wzgledem religii bo gdyby nie zwracali na to uwagi nie wieszaliby krzyzy ;).
Cytuj:

w Boga wierze, nie wierze z kolei w instytucję kościoła i "jedyną słuszną interpretację Biblii")
Ktora bodajze poskladal kosciol z tych Ewangelii ktore im sie podobaly , i postarali sie aby reszta nie ujrzała swiatla dziennego ;]

Dragon-Fly 03-10-2009 19:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Beh0lder (Post 2659161)
Podalem przyklad ze moze byc to ateistka rownie dobrze moglabybyc to inna wyznawczyni tej waszej religii ktora po czesci leje na te wasze zasady , tak czy siak narzucacie swoje zdanie i poglad;p
Ja nie jestem przeciwko aborcji.

Nasza? Nie jestem chrześcijaninem.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Michoss (Post 2659135)

Jak wyżej, cwaniaku :).

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2659196)
Poza tym lepiej zostawmy aborcję w spokoju. To nie jest tak, że wszyscy ateiści popierają legalizację aborcji, ani że wszyscy ludzie wierzący są przeciw niej.

Dzięki za odpowiedź z "drugiej strony" :).

Gonzo 03-10-2009 19:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Beh0lder (Post 2659197)
Czyli nie jest obojetnie wzgledem religii bo gdyby nie zwracali na to uwagi nie wieszaliby krzyzy ;).

Myślę, że są one wieszane z powodu tego, że jest to praktykowane od dawien dawna...

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2659196)
Krzyż jest tylko objawem wpływów Kościoła w tym państwie. Wiszenie symbolu instytucji religijnej w instytucji państwowej, która odpowiadać ma jedynie przed obywatelami, sugeruje, że Kościół w jakiś szczególny sposób wpływa na jej prace. Trudno, żeby podobało się to osobom innych wyznań/bezwyznaniowym.

Myślę, że to nie wiszący krzyż, a ludzie dają kościołowi wpływy... Krzyż ma sugerować, że wszystko co się dzieje, robione jest pod okiem Boga, a nie, że kościół wszystko kontroluje... ;) Kocham teorie spiskowe. :D

Litawor 03-10-2009 19:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2659230)
Myślę, że są one wieszane z powodu tego, że jest to praktykowane od dawien dawna...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_sejmowy Może mi teraz powiesz, że ten krzyż, choćby z punktu widzenia jego historii, nie symbolizuje przejęcia władzy przez katolików?

Cytuj:

Myślę, że to nie wiszący krzyż, a ludzie dają kościołowi wpływy... Krzyż ma sugerować, że wszystko co się dzieje, robione jest pod okiem Boga, a nie, że kościół wszystko kontroluje... ;) Kocham teorie spiskowe. :D
Bóg nie potrzebuje żadnych krzyży. To Kościół się nimi posługuje. A jest on tylko symbolem tych wpływów, oczywiście, że sam ich nie daje.

Muszkiet 03-10-2009 20:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2659185)
Ja nie jestem specjalnie religijny, do kościoła pójdę tylko w święta z powodu rodziny (ale to akurat z innego powodu, w Boga wierze, nie wierze z kolei w instytucję kościoła i "jedyną słuszną interpretację Biblii")... ale krzyże mi nie przeszkadzają.

Też jestem wierzący i mnie krzyże wiszące np. w szkole denerwują, sądzę że państwo powinno być niezwiązane z żadną religią.
"Oddajcie więc Cezarowi to, co należy do Cezara, a Bogu to, co należy do Boga."

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2659230)

Oj, w PRL'u nie wisiały ;)

Wielki MarIuSzzo 03-10-2009 21:08

Cytuj:

on ma flage upru w podpisie, nie dyskutuj z nim

Oczywiscie powszechnie wiadomo, ze PO i PiS sa partiami najlepszymi, pewnie na jedna z nich sam glosowales (i rowniez pewnie nie masz pojecia o tych partiach, po prostu sugerujesz sie telewizja). A nie, sorry, nie glosowales, jeszcze gowniarz jestes.

Cytuj:

"idiocie nic nie wytłumaczysz, co najwyżej zniżysz się do jego poziomu a wtedy on pokona cię swoim doświadczeniem".

ehh, ta oryginalnosc. stan przed lustrem i powtorz to co sam napisales a ja wyzej zacytowalem.

#\/
spinam sie jak widze razacy kretynizm

Otakuma 03-10-2009 21:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielki MarIuSzzo (Post 2659303)
Oczywiscie powszechnie wiadomo, ze PO i PiS sa partiami najlepszymi, pewnie na jedna z nich sam glosowales (i rowniez pewnie nie masz pojecia o tych partiach, po prostu sugerujesz sie telewizja). A nie, sorry, nie glosowales, jeszcze gowniarz jestes.

ehh, ta oryginalnosc. stan przed lustrem i powtorz to co sam napisales a ja wyzej zacytowalem.

Nie spinaj się tak ;)

Beh0lder 03-10-2009 23:53

Cytuj:

#\/

Czemu wszyscy zakladaja ze ktos jest dzieckiem bo sie z nim nie zgadzaja ? Przewaznie zawsze gdzie jest jakis spor to pojawiaja sie teksty w stylu ze ktos jest bachorem

co do oryginalnosci to chyba cos przestawil bo powinno byc
"nie dyskutuj z idiota , bo znizysz sie do jego poziomu i pokona cie doswiadczeniem"

Gonzo 04-10-2009 02:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2659235)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_sejmowy Może mi teraz powiesz, że ten krzyż, choćby z punktu widzenia jego historii, nie symbolizuje przejęcia władzy przez katolików?

Weź Ty się w końcu zdecyduj. Raz mówisz do mnie, że wikipedia to gówno a nie źródło informacji, a za drugim razem, podajesz ją jako źródło. Wg. mnie, krzyż niczego nie symbolizuje.

i co ten marsz da, że zdejmą krzyż i kościół straci wpływy? Rozumiem, że państwo nie powinno mieć oficjalnej religii, ale myślę, że walką z tym powinna zająć się partia polityczna, a nie banda ludzi, którzy myślą, że ktoś na nich zwróci uwagę, bo im "nie pasuje krzyż sejmowy". dopóki krzyż sobie wisi i nie wpływa na politykę, to mi osobiście to nie przeszkadza. A jakoś nie zauważyłem, by miał on wpływ na cokolwiek. Po prostu sobie... wisi.

Cytuj:

odezwał się wielki kozak, 2 lata wcześniej urodzony... żałosne. I nie PO, czy PiS. Trzymam się z daleka od polityki, jeśli na kogoś bym miał głosować, byłoby to SLD, bo PO/PiS/UPR są złożone z właśnie takich yetich jak ty, co stawiają wszystkich poniżej siebie. Nawet nie powiem ci żebyś się ogarnął, bo po twoich postach wnioskuję, że idiotą pozostaniesz...

... a teraz idź namawiać ludzi do głosowania na UPR, partii, która np. jest przeciwko Unii Europejskiej, lmfao. ;) Dobrze, że takich idiotów jest mniej niż 5 procent.

Cytuj:

to jak to sam ładnie określiłeś, spinaj się patrząc w lustro/na swoje zdjęcie, bo powinieneś.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Muszkiet (Post 2659294)
Oj, w PRL'u nie wisiały ;)

Masz rację. Ale ludzie, co od początku byli przeciwni komunistom, w większości byli katolikami. Praktykowali na uboczu. Imho, krzyż jest dla nich symbolem wyrazu swojej religijności.

(post pisany bez ładu i ogarnięcia, sorry resory, 2 w nocy, wróciłem do domu i nie potrafię sklejać dobrze zdań).

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:12.