Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo
(Post 2665440)
Tak btw, śmieszna sprawa - dzisiaj mój nauczyciel WOS'u powiedział nam, że tak na prawdę na większości kierunków (studia) poziom jest niższy lub taki sam jak w średniego poziomu liceum, więc...
... patrząc na liczbę studentów w Polsce to jest to bardzo prawdopodobne :p.
|
Zalezy, o jakich studiach mowil ten twoj nauczyciel. Jesli wziac pod uwage mase prywatnych szkol, ktore ostatnio pojawiaja sie jak grzyby po deszczu, to pewnie ma racje. Niestety, jest to spowodowane tym, ze teraz zdecydowana wiekszosc pracodawcow zyczy sobie wyzszego wyksztalcenia - najczesciej jest im bez znaczenia jakiego, wazne, zeby bylo "wyzsze". W zdecydowanej wiekszosci przypadkow to wyksztalcenie nie przyda sie w ogole, no ale - chce sie miec prace, trzeba spelnic wymagania. Jako, ze zdecydowana wiekszosc osob robi studia po to, zeby je zrobic wlasnie, to powstaje masa prywatnych szkol, ktore tylko w statucie wspominaja o zapewnieniu wyksztalcenia, a tak naprawde jedynym ich celem jest wystawienie papierka za pieniadze.
Ze tylko wspomne o znajomej, ktora uczeszcza na jedna z takich prywatnych uczelni we Wroclawiu - opowiadala mi, ze 4 raz podchodzi do poprawki (!) nieprzygotowana (!!), bo po co sie uczyc - jesli nie zda, to pojdzie raz jeszcze, a wladzom uczelni zalezy na pieniadzach.
Ciezko mi sie wypowiadac o sytuacjach w innych miastach, w kazdym razie w przypadku Wroclawia liczacymi sie uczelniami sa uczelnie panstwowe - zapewniam cie, ze na wiekszosci kierunkow w trybie stacjonarnym poziom jest zdecydowanie wyzszy od kazdego liceum.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Otakuma
HAHAHHAHAHAHAHA!! Może na humanie tak jest, ale studia techniczne to inna bajka.
|
Smieszny przesad. Kierunek humanistyczny = banal. To stwierdzenie jest jak najbardziej bledne, a utarlo sie przez to, ze wiekszosc ludzi "studiujacych" dla papierka konczy najlatwiejsze kierunki na uniwersytetach badz uczelniach prywatnych (w obu przypadkach najczesniej zaocznie, a na takim trybie studiow material stanowi z 50% tego, czego sie nauczysz na dziennych). Jesli wybierzesz sie na studia stacjonarne inne niz socjologia badz filozofia, to zapewniam cie - student tam nie tylko lezy i nic nie robi ;)
|