Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Matura 2010 (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=230072)

Hovvner 05-05-2010 18:34

10/11 na rozszerzeniu, fck yea :D

(nie)normalna 05-05-2010 18:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2756673)
Liczy sie wiedza, a nie profil klasy ;)

Popatrzylem na ten akursz podstawowy z matmy i powiem wam - przeciez do tego nie trzeba sie uczyc, zwykly uczen po prostu uczeszczajacy na lekcje powinien to rozwalic, wiec nie wiem, co za glab moze tego nie zdac. Widac, ze odpowiednik polskiego podstawowego, tak ulozony, zeby kazdego przepchnac :D

Dużo osób i tak powie, że to było nieziemsko trudne.

Jakie były zadania na matmie rozszerzonej? Bo na razie arkusza wynaleźć nie mogę.

Vil 05-05-2010 18:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez (nie)normalna (Post 2756680)
Dużo osób i tak powie, że to było nieziemsko trudne.

Dużo osób nie potrafi formułować złożonych zdań w języku którym posługuje się >15 lat oraz poprawnie przepisać 4-5 literowych słów angielskich.

Ot po epoce średniowiecza, renesansu i paru innych wkraczamy w epokę debilizmu ..

Rybzor 05-05-2010 19:03

@Sorbet
To nie pisałeś próbnej z rozszerzenia? Dużo osób u mnie w klasie które chciały to zdawać zrezygnowały po próbnej. Ciebie jak sądzę dopadł syndrom "wtf". Dziwne, bo jeżeli ktoś chce na serio zdawać rozsz matmę to powinien wiedzieć co go czeka. To nie jest jakiś tam pikuś i na serio trzeba potrafić rozwalać zadanka, których się nigdy nie widziało na oczy, nawet kiedy rozwiązało się ich mnóstwo ; p

@Hovvner
Chyba już dawno wszyscy przestali zwracać uwagę na te twoje "100%", "10/11!", brainmanie.

Kurde, ta matura to faktycznie bzdura nie matura. Polski pękł, matma dobrze, jutro angielski, czyli wiadomo, no i tylko w piątek WOS i walka o każdy procent : P To będzie moje największe wyzwanie na tych maturach.

Articuno 05-05-2010 19:31

Obliczanie wysokości w trójkącie równoramiennym - padłem, toż to jakaś kpina...

Lasooch 05-05-2010 19:33

Z podstawy myślę 90+ procent lekko (głupio się j*bnąłem z trapezem, 36-9=25, według mnie -,-), może 98, ale pewnie gdzieś coś pogubiłem.

Rozszerzona - trójkąt z analitycznej zj*bałem, ale analitycznej nie spodziewałem się i tak napisać, z tego co wiem prawdopodobieństwo też mam źle (ponoć 1/3 ma być, mi wyszły 3/8, przypominam, chodzi o rozszerzona, na podstawie 1/6) i pewnie też ostrosłup, bo wyszedł mega śmieszny wzór [afair (a*sqrt(3)*cos(alfa))/(4*sin(alfa)-1)]. Reszta chyba dobrze. Mogło być lepiej, ale nie jest źle : )

@down: też się nie stresuje i w sumie nie bardzo mi zależy. Tam, gdzie chcę, praktycznie na pewno dostanę się bez wysiłku.

CytrynowySorbet 05-05-2010 19:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2756684)
@Sorbet
To nie pisałeś próbnej z rozszerzenia? Dużo osób u mnie w klasie które chciały to zdawać zrezygnowały po próbnej. Ciebie jak sądzę dopadł syndrom "wtf". Dziwne, bo jeżeli ktoś chce na serio zdawać rozsz matmę to powinien wiedzieć co go czeka. To nie jest jakiś tam pikuś i na serio trzeba potrafić rozwalać zadanka, których się nigdy nie widziało na oczy, nawet kiedy rozwiązało się ich mnóstwo ; p

Spodziewałem się tego, co zrobili z podstawką. Że próbne takie trudne a prawdziwa będzie łatwiejsza... no cóż mówi się trudno.

A tak w ogóle... czy coś jest ze mną nie tak? W OGÓLE nie stresuję się tymi maturami, w ogóle one mnie nie obchodzą, nie zależy mi na wynikach... :|

Mazur199 05-05-2010 19:47

ktos sie nie bał i rozjeb**

http://img526.imageshack.us/img526/9608/33336513.jpg

Jutro ang - boje sie o słuchania, nie wiem jak bedzie wyraznie słychac lektorów z boooobokza i mam pytanie czy na rozszerzeniu moze sie zdarzyc tak ze nie bedzie rozprawki do wyboru? ile jest mozliwosci wypracowan i czego moga one dotyczyc? ( mam na mysli tak jak na podst list reklamacje,list czytelnika etc)

Rybzor 05-05-2010 19:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2756691)
Spodziewałem się tego, co zrobili z podstawką. Że próbne takie trudne a prawdziwa będzie łatwiejsza... no cóż mówi się trudno.

A tak w ogóle... czy coś jest ze mną nie tak? W OGÓLE nie stresuję się tymi maturami, w ogóle one mnie nie obchodzą, nie zależy mi na wynikach... :|

Właśnie rozszerzenie jest teraz trudniejsze, bo wcześniej, kiedy o zdaniu matury decydowało zdanie np rozszerzenia na 30%, jeżeli się wybrało, to umieszczali tam treści z podstawy. Co do przejmowania się, to to zależy chyba od studiów. Wiadomo, że jak ktoś chce na jakieś elite i napisał do dupy, to będzie się bał że go nie wezmą : P

@Up
powned ; d

Lasooch 05-05-2010 20:08

@hack: jeżeli Ci chakjerzy boją się matury podstawowej z matmy, to dupy z nich wołowe, nie informatycy.

@angielski: mam podstawę na sali gimnastycznej, czyli jeśli wylosuję miejsce daleko od głośnika, listening mogę skreślić. I tak przez pogłos nic nie usłyszę.

Na szczęście rozszerzenie w auli.

K.Jay 05-05-2010 20:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mazur199 (Post 2756692)
Jutro ang - boje sie o słuchania, nie wiem jak bedzie wyraznie słychac lektorów z boooobokza i mam pytanie czy na rozszerzeniu moze sie zdarzyc tak ze nie bedzie rozprawki do wyboru? ile jest mozliwosci wypracowan i czego moga one dotyczyc? ( mam na mysli tak jak na podst list reklamacje,list czytelnika etc)

Ostatnio przeglądałem z ciekawości przykładową maturę z angielskiego i w rozszerzonej jako ostatnie zadanie masz do wyboru: opowiadanie, rozprawkę bądź zaproszenie. Tematem rozprawek był np. "Twój stosunek do narkotyków (a ściślej do marihuany)", "zanieczyszczenie środowiska w dzisiejszych czasach" gdzie trzeba było wymienić kilka większych fabryk i dlaczego to właśnie one w znacznym stopniu przyczyniają się do zanieczyszczania środowiska.

K.Jay

Thavenix 05-05-2010 21:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2756690)
Z podstawy myślę 90+ procent lekko (głupio się j*bnąłem z trapezem, 36-9=25, według mnie -,-), może 98, ale pewnie gdzieś coś pogubiłem.

Rozszerzona - trójkąt z analitycznej zj*bałem, ale analitycznej nie spodziewałem się i tak napisać, z tego co wiem prawdopodobieństwo też mam źle (ponoć 1/3 ma być, mi wyszły 3/8, przypominam, chodzi o rozszerzona, na podstawie 1/6) i pewnie też ostrosłup, bo wyszedł mega śmieszny wzór [afair (a*sqrt(3)*cos(alfa))/(4*sin(alfa)-1)]. Reszta chyba dobrze. Mogło być lepiej, ale nie jest źle : )

@down: też się nie stresuje i w sumie nie bardzo mi zależy. Tam, gdzie chcę, praktycznie na pewno dostanę się bez wysiłku.

To chyba bardzo pospolity błąd, ja go popełnilem i kilka osob z mojej szkoly tez, nie wiem z czego on wynikał, byc moze mozg sam chcial widziec te 25 zeby nie bawic sie z pierwiastkami xd

Hovvner 05-05-2010 22:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2756684)
@Hovvner
Chyba już dawno wszyscy przestali zwracać uwagę na te twoje "100%", "10/11!", brainmanie.

http://i268.photobucket.com/albums/j...ame/u-mad1.jpg

Thavenix 06-05-2010 10:45

angol podstawa - parodia, 40-50 minut roboty dla srednio ogarnietego typa.

mysle kolo 95% :)

ale rozszerzenia sie troche obawiam, ale zobaczymy :) za 3 godzinki rozszerzenie

Rzyttofrajer 06-05-2010 11:09

Cytuj:

angol podstawa - parodia, 40-50 minut roboty dla srednio ogarnietego typa.
ta jasne już to widzę ze przeczytasz 2 teksty napiszesz krotka wypowiedz i list w 20 min
Szczerze mówiąc to były łatwiejsze matury niż ta (nie mowie ze ta była trudna)
zobaczymy na rozszerzeniu nigdy nie robiłem żadnych próbnych matur i nauczyciel nie pokazał mi co tam w ogolę jest idę na tkz żywioł co będzie to będzie

CytrynowySorbet 06-05-2010 11:16

Ang podstawa łatwizna, 90% jak nic :D Pierwszy raz w życiu zrozumiałem CAŁE SLUCHANIE.

Zobaczymy co na rozszerzeniu. Mam nadzieję, że będzie opowiadanie :>

Thavenix 06-05-2010 11:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rzyttofrajer (Post 2756831)
ta jasne już to widzę ze przeczytasz 2 teksty napiszesz krotka wypowiedz i list w 20 min
Szczerze mówiąc to były łatwiejsze matury niż ta (nie mowie ze ta była trudna)
zobaczymy na rozszerzeniu nigdy nie robiłem żadnych próbnych matur i nauczyciel nie pokazał mi co tam w ogolę jest idę na tkz żywioł co będzie to będzie

Napisanie krotkiej formy ~4-5 minut
Napisanie listu - 5-10 minut

Nie wszyscy pisza najpierw na brudno :)

Diablo91 06-05-2010 12:58

Wczorajsza matma - zdana ;)
Dzisiajeszy ANG - hm, nie łatwy nie trudny. Mocno średni :). Koło 80-90% powinno być. :D Chce się zakład o piwo wygrać :)

Ja jutro piszę WOS ; <. Jakoś pójdzie mam nadzieje.

hoomik 06-05-2010 14:27

Cytuj:

2 lata temu, podstawa, listening + writing z tekstem pisanym najpierw na brudno i przy przepisywaniu na czysto wnoszonymi drobnymi poprawkami = 40 minut. 100%. kthxbye.

Lasooch 06-05-2010 17:54

Oba angielskie >90%, nie ma innej opcji.

Podstawa: 40 minut, kthxbye.

Rozszerzenie: pierwsza część (pisanie+gramatyka) 45 min, półtorej godziny czekania, druga część (listening+reading) 35 min (w tym 20 z groszem listeningu).

Nie spodziewałem się, że będzie aż tak łatwo.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:22.