Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Rammstein czy Iron Maiden? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=27338)

Gufat III 13-02-2006 14:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pacek
matallica rządzi i tak, a z tej dwójki chłopcy z niemiec (rama sztajn) są zdecydowani lepsi chociaż i iron madensom nic nie można zażucić, o gustach sie nie powinno dyskutować każdy słucha tego co lubi, dal jednych jest to Behemot dla innych U2 albo 18 L, blog 27 (nie znam nikogo kto tego słucha ale i tak mu współczuje, trzeba nie mieć słuchu i gustu żeby to lubić) czy też Kazik czy też britney spierce, michał bajor, Betoven. Każdego gust trzeba szanować (oprócz skarjnych przypadków) więc to który zespół gra lepiej to indywidualna ocena każdego z nas.

Za przeproszeniem, gówno prawda. Gdyby o gustach się nie dyskutowało, fora muzyczne nie istniały by.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wikt
oba zespoly sa dobre na swoj sposob. Iron Maiden ma dlugie dobre piosenki i genialne teksty

Genialne? A słyszał waść kiedykolwiek Katatonię, czy może sięgając bliżej ziemi - Guns'n'Roses, Metallikę? Jak słyszę że ktoś mówi o genialnych textach, w obliczu takich płodów jak "Fear Of The Dark", to śmiac mi się chce, sorry ;-) Te texty nie są złe, ale nie sięgają szczytów i nazywanie ich genialnymi jest wielce przesadzone.

Matek 13-02-2006 14:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gufat III
Genialne? A słyszał waść kiedykolwiek Katatonię, czy może sięgając bliżej ziemi - Guns'n'Roses, Metallikę? Jak słyszę że ktoś mówi o genialnych textach, w obliczu takich płodów jak "Fear Of The Dark", to śmiac mi się chce, sorry ;-) Te texty nie są złe, ale nie sięgają szczytów i nazywanie ich genialnymi jest wielce przesadzone.

No jasne Gufat... a teraz twoje ulubione zdanie: "A gdzie dowody!". Bo narazie przedstawiles swoje zdanie bez dowodow. (Wiem, czepiam sie... i co?)

Gufat III 13-02-2006 21:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek
No jasne Gufat... a teraz twoje ulubione zdanie: "A gdzie dowody!". Bo narazie przedstawiles swoje zdanie bez dowodow. (Wiem, czepiam sie... i co?)

A jak wg. Ciebie można to udowodnić? Może tak że śmiać mi się chce, jak dorosły facet śpiewa o swoim strachu dotyczącym tego że "coś" jest blisko? No sorry, to ja już wolę krwawy, satanistyczny bełkot ;-)

Gangrel 14-02-2006 00:50

Gufat: Są w znacznej mierze genialne. Poczytaj sobie "Dream of Mirrors", "Blood Brothers" czy wreszczie "The Clansman". Zwalają z nóg, przynajmniej mnie. I nie widze w nich nic co by ustępowało "Master of Papets".

Shinjix 14-02-2006 11:47

@up, up up, up up up i up up up up
(czytaj: cztery posty wyzej)
hmmm... Kwestia gustu. Co do tekstow - to i niektore "satanistyczne bełkoty" mają bardzo fajne teksty.

@Matek
Tego sie nie da udowodnic. Po prostu do niektorych przemawiaja jedne teksty, a do innych drugie.

@Gufat
Kazdy mial/ma swoje fobie. Ja tam wole jak taki IM śpiewa o swoich fobiach, niz sataniostyczny, bezsensowny bełkot. Skoro śpiewanie o baniu sie ciemnosci jest smieszne, to jak mam nazwac spiewanie o sluzeniu zlu, szatanowi, itp, itd. skazujac sie tym samym na pieklo (bo do czego daza satanisci jak nie do piekla)? A co, moze mysla, ze szatan to taki "spoko ziomek", ktory posadzi po swojej prawicy, przytuli, otrze łezke? hrhr, -.-.

Do IM jeszcze nie przywyklem. Wciaz wole Rammstein'a, ktory jest ze mna od poczatku przygody z metalem. Moze kiedys IM wpadnie mi w ucho - na razie z heavy metalu wole Helloween.

Mag-Iron 14-02-2006 11:58

Im

Ogólnie słucham metal...jak widać w moim podpisie... ale to Iron Maiden moim zdaniem jest najlepszym zespołem(mój avatar...;) ), gdyż nie ma u nich elementów hip-hopu czy techno, są oryginalni!!!:D

Cebix 14-02-2006 23:39

Iron Maiden.

Rammstein mi nigdy nie leżał. Ironi to legenda, dla mnie obecnie najlepszy zespół świata. A co do tekstów IM... "Infinite Dreams", "Rime Of The Ancient Mariner", czy "Hallowed Be Thy Name"... http://img126.imageshack.us/img126/3809/drool4tc.gif
Majstersztyki.

Pozdrawiam.

Wikt 15-02-2006 05:25

no dobra, powiedzmy, ze to byla opinia bardzo subiektywna >_>

Gufat III 15-02-2006 21:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gangrel666
Gufat: Są w znacznej mierze genialne. Poczytaj sobie "Dream of Mirrors", "Blood Brothers" czy wreszczie "The Clansman". Zwalają z nóg, przynajmniej mnie. I nie widze w nich nic co by ustępowało "Master of Papets".

Ale Metallipa nie ma jakichś zachwycających textów. Chcesz texty oryginalne, posłuchaj późniejszej twórczości Bathory(po Blood Fire Death). Mimo że opowiadają o Vikingach, to jednak są dobre. Texty genialne... Obawiam się że takie w muzyce metalowej nie istnieją, ale nowa płyta Nevermore'a ma texty świetne i całkiem proste w przekazie. Polecam.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shinjix
@Gufat
Kazdy mial/ma swoje fobie. Ja tam wole jak taki IM śpiewa o swoich fobiach, niz sataniostyczny, bezsensowny bełkot. Skoro śpiewanie o baniu sie ciemnosci jest smieszne, to jak mam nazwac spiewanie o sluzeniu zlu, szatanowi, itp, itd. skazujac sie tym samym na pieklo (bo do czego daza satanisci jak nie do piekla)? A co, moze mysla, ze szatan to taki "spoko ziomek", ktory posadzi po swojej prawicy, przytuli, otrze łezke? hrhr, -.-.

Oczywiście, satanistyczny bełkot jest do dupy. Ale black metal, to nie tylko satanistyczny bełkot. Przesłuchaj Emperor'owe "Anthems To The Welkin At Dusk", idealny przykład tego, że black metalowe texty to nie muszą być tylko apokaliptyczne wizje końca świata i zejścia naszych beznadziejnych dusz do piekieł, ku uciesze Szatana :-)
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shinjix
Do IM jeszcze nie przywyklem. Wciaz wole Rammstein'a, ktory jest ze mna od poczatku przygody z metalem. Moze kiedys IM wpadnie mi w ucho - na razie z heavy metalu wole Helloween.

Akurat Helloween, to twórcy Power Metalu i to głownie grali :-) Choć szczerze przyznam, że ocierali się o hewi dość długo, ale to była stylistyka raczej ze środka ich kariery.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mag-Iron
Ogólnie słucham metal...jak widać w moim podpisie... ale to Iron Maiden moim zdaniem jest najlepszym zespołem(mój avatar... ), gdyż nie ma u nich elementów hip-hopu czy techno, są oryginalni!!!

Zabawne :) W Cephalic Carnage, Neurosis czy Mastodon też nie ma elementów techno i HH a nie są wg. Ciebie tak za***iści jak Ironi. Dziwne :-) Nie ma jak porządna argumentacja...

Olorion. 15-02-2006 21:23

@up

lepsze niz lyricsy behemotha

To nie sa piosenki o vikingu najezdzajacym wioske, mroku, smokach, szatanie czy co tam preferujesz. Wiekszosc z tych piosenek niesie jakies przeslanie, ale co bede mowil pogrązonemu w black metallowych utworach, gdize tresc jest oczywista i nie wymagajaca wiekszego myslenia (jesli sie zrozumie growl)

Gufat III 15-02-2006 21:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Olorion.
@up

lepsze niz lyricsy behemotha

To nie sa piosenki o vikingu najezdzajacym wioske, mroku, smokach, szatanie czy co tam preferujesz. Wiekszosc z tych piosenek niesie jakies przeslanie, ale co bede mowil pogrązonemu w black metallowych utworach, gdize tresc jest oczywista i nie wymagajaca wiekszego myslenia (jesli sie zrozumie growl)

Ja podałem Bathory jako luźny przykład tego, że nawet banalny text, który jest na swój sposób zabawą historyczną, potrafi w ciekawym ujęciu podpasować każdemu. Czytał pan chociaż tekst "Valhalla"? A "Hammerheart"? To jedno z największych osiągnięć black metalu (bo viking uważa się za coś, co wyrosło blacku, patrząc się na przeszłość zespołu Bathory). A mówiąc o dobrych textach, nawiązałem do Nevermore'a i płyty This Godless Endeavor. Przeczytaj teksty piosenek z tej płyty najpierw i nie wpieraj mi że ja mówię o smokach, vikingach i satanistycznych bełkotach, bo upłycasz potwornie. (sam Viking metal nie mówi też tylko o jakichś najazdach vikingów na wioski, patrz: "Valhalla, Hammerheart"

A patrząc obiektywnie - Behemoth ma kiepskie lyricsy, zwłaszcza do Pandemonic Incantations. Później zaczynają nawiązywać m.in. do Thelemy, mimo że można magię Theriona uznać za bzdurę, to jednak texty te przynajmniej do czegoś nawiązują.

Matek 16-02-2006 08:05

@Gufat: z tekstami piosenek jak z wierszami. Jedni beda dana piosenke uwazac za mega-wypas a inni za zwykly smiec.

Gangrel 16-02-2006 22:53

Helloween prekursorem Power Metalu?! A słyszał pan może o takim zespole jak Manowar? Zaczynali się bawić w Power 10 lat przed Helloween'em.

A do śpiewania o fobiach...nie widzę powodu dla którego dorosły facet nie miałby śpiewać o tym czego się boi. Jest to szczere, może dlatego wydaję się nam takie obce. Ale mnie się wydaje że chyba należy zerwać z standardem: "Faceci nie płaczą" i tym podobnym.

Gufat III 17-02-2006 15:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gangrel666
Helloween prekursorem Power Metalu?! A słyszał pan może o takim zespole jak Manowar? Zaczynali się bawić w Power 10 lat przed Helloween'em.

A do śpiewania o fobiach...nie widzę powodu dla którego dorosły facet nie miałby śpiewać o tym czego się boi. Jest to szczere, może dlatego wydaję się nam takie obce. Ale mnie się wydaje że chyba należy zerwać z standardem: "Faceci nie płaczą" i tym podobnym.

Po pierwsze, Manowar nie istniał 10 lat przed Helloween. Po drugie, Manowar grają heavy metal. Po trzecie: sądzę że mylisz epic metal z power metalem. Jest to w istocie podobne, jednak ma zgoła inną tematykę. Po czwarte: Manowar zaczął się bawić power metalem, ale znacznie później (nie przypadkiem na Louder Than Hell? może mi się wydaje) niż Helloween, który to wydał power metalową płytę Keeper Of The Seven Keys, w 1987 roku.
Więcej grzechów nie pamiętam.

edit:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Helloween
Polecam :-)

Mrok 17-02-2006 15:12

Rammstein The Best:]

Gadziu 18-02-2006 18:12

Iron Maiden

@Gufat

prfft zią ;]

Zolty-Sorcek 18-02-2006 19:08

Rammstein Lepszy XD

Zajefajna sonda...Rammstein lepszy przez texty i świeeetne albumy XD

--------------------------------------------------------------------------------

Rammstein!!! Im a big fan of Rammstein!!! Iron maiden tez słuchałem ale od Rammsteine jestem uzależniony.... Poza tym Iron Maiden to inna kategoria... To tak jakby porównywać skoki narciarskie i slalon gigant w obu są narty na nogach ale to co innego....
Z utworów Rammsteina polecam jeszcze Mein Herz brennt, keine lust, "reise, resie" i Sonne...

ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ MODERAORZE B) B) B) B)

Ja tam z utworów lubie : <srr za błedy w tytułach jeśli będą>

Mein Tein,Reise,Tu Ciero Puta,Benzin,Muuter,Kaine Lust,Mein Herz Brennt,Sonne, no i najlepsze ENGEL XD

Lubie też KoRna ,SOAD, Slipknot i OOMPH ! Jak coś XD

Markizek666 19-02-2006 23:24

A ja tam wole Kult xD
A tak do tematu hmm... Iron ma lepsze texty, Rammstein ma dobra muzyke, ale texty takie sobie.
I tak Kult Roxxx

Harven 20-02-2006 18:40

Zagłosowałem na rammstein bo: podoba mi się głos wokalisty, mają fajne brzmienie, podoba mi się ich numer(nie wiem jak się pisze ;d) Rozenroff. Ale iron maiden też lubię, tylko to są 2 inne zespoły. No ale i tak wole od rammsteina i iron maidena Sepulture :P

Caer 20-02-2006 19:16

JAJNIKI SATANA PWNZ!!! XD
Wolę Iron Maiden, co już wcześniej(chyba =p) napisałem. Nie lubię dzielenia metalu na heavy, death, power, srałer i cholera wie co jeszcze. Metal to metal i niech metalem pozostanie. Kropka. ;p

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:55.