Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Profesje (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=21)
-   -   Skillować czy Expić... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=58915)

Orshabaall 03-09-2006 20:46

expic, skillowanie to zajecie dla chalf-mozguf

Azgheros 08-09-2006 11:07

Nie każdy lubi skillować - ponieważ to dość nudne zajęcie. Czy da się tego uniknąć? Wydaje mi się, że tak. (choć może to nie jest prawdziwe do końca).

Po pierwsze - musisz nadrabiać słabe skille sprzetem - a więc jak expić, to w taki sposób aby mieć jak najwięcej kasy z tego!
Po drugie - jak najszybciej zdobądź 4 mlv - więc od razu kup sobie czar i go rzucaj non-stop - oczywiście wiąże się to z tym, że cały czas musisz mieć jedzenie pod ręką.
Po trzecie - dobry sprzęt to głównie tarcza, resztę możesz traktować trochę po macoszemu, choć dobra broń pod ręką - może czasami się przydać (czyt - uratować ci życie).
Po czwarte - aby nie mieć całkiem dupnych skilli - walcząc z potworami, tam gdzie się da - baw się nimi. Tzn zadawaj im jak najmniej obrażeń i pozwalaj się uderzać. Jesli to konieczne noś przy sobie słabszą broń. W ten sposób skille będą powoli rosły.
Po piąte. Tibia to tylko zabawa - jeśli czerpiesz frajdę ze skillowania - to to rób, jeśli nie, to unikaj tego jak ognia, ale nie pozwól też, aby twoja postać była zbyt słaba, warto przecież zwiedzać nowe lokacje, gdzie pałętają się mocniejsze stwory, nie wspominając o tym, że z niektórych nich ma się lepszy lot.

A teraz znawców tematu - proszę o konstruktywną opinię na temat moich porad :).

Vil 08-09-2006 13:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Azgheros (Post 978264)
Po drugie - jak najszybciej zdobądź 4 mlv - więc od razu kup sobie czar i go rzucaj non-stop - oczywiście wiąże się to z tym, że cały czas musisz mieć jedzenie pod ręką.

MF ftw _./

Cytuj:

Po trzecie - dobry sprzęt to głównie tarcza, resztę możesz traktować trochę po macoszemu, choć dobra broń pod ręką - może czasami się przydać (czyt - uratować ci życie).

Sprzet to glownie dobra bron, bijac potworka o polowe krocej dostajesz o polowe mniejsze obrazenia. Roznice w tarczach, poza cena, sa na wczesnym etapie gry marginalne.

Cytuj:

Po czwarte - aby nie mieć całkiem dupnych skilli - walcząc z potworami, tam gdzie się da - baw się nimi. Tzn zadawaj im jak najmniej obrażeń i pozwalaj się uderzać. Jesli to konieczne noś przy sobie słabszą broń. W ten sposób skille będą powoli rosły.

Samo expienie pozwala na przyrost skillow w tempie od 3 do 5 razy wolniejszym niz trening ( w zaleznosci od tego na jak miekkich mobach expimy ) co w zupelnosci wystarcza na odpowiednie miejscowki na danym levelu ( przykladowo do 20 levelu najszybsze miejscowki nie wymagaja wogole skillowania, od 20 przy ~50-55 skilla mozna spokojnie expic, okolo 30 zrobi sie z tego 60+ skilla co wystarcza juz na ok 25k/h expa = level co 2 godziny ). Trening powoduje wzrost levelu albo zaden, albo prawie zaden. Co za tym idzie ze skillujacym 20 levelem 75/75 wypada porownywac okolo 45-50 level ze skillami pod 70 lub wyzszymi. Wiadomo ktory jest silniejszy.

Toffik 08-09-2006 14:31

Powoli i pokoleii......

No cuż.... powinienes pierw skilowac[moim zdaniem;) ]gdzies tak do 55/55 a potem w expij 16 lvl tren do 65/65 wexpij 25 i tren do 75/75 tu juz trudno :o a dalej expij i skile 80/80 i dalej juz raczej nie skiluj.. bo juz za cinżko ewentualnie do 90 jak masz henci :) ale potem to tylko expij ;) ......

My991 08-09-2006 20:27

Cytuj:

No cuż.... powinienes pierw skilowac[moim zdaniem ]gdzies tak do 55/55 a potem w expij 16 lvl tren do 65/65 wexpij 25 i tren do 75/75 tu juz trudno a dalej expij i skile 80/80
Moim skromnym zdaniem skille 60/60 są zbędne przed ~30 levelem bo i tak expiąc trzeba męczyć się z tymi dwarfami, dwarfami soldierami, rotami, larvami i innym tego typu shitem. Oczywiście każdy ma inne zdanie...

Trajerq 10-09-2006 18:10

Ja Mam 31 lvl prawie 5 mlvl skille 71.Moim Planem Jest Wbić Skill 75 Kupić Pacc I Zaszaleć...Jak Sie Skonczy Pacc Znowu Skill Do 85 (Juz wtedy bd 50 lvl) I Gitara.Jeśli Nie Zamierzamy Kupić Pacc To Skillowac Według Planu...lvl skill lvl skill itd. Hail Nebula!!!

noobowaty mistrz 10-09-2006 20:43

najlepiej zrobic 50/50 i juz tylko expic

Cenarius 11-09-2006 07:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez noobowaty mistrz (Post 982369)
najlepiej zrobic 50/50 i juz tylko expic

najlepiej zrobić 80/80 i juz Tylko expic

Azgheros 11-09-2006 12:06

Jak widać każdy ma swoje zdanie - i w sumie dobrze. Trzeba tk grać - aby czerpać z tego jak największą przyjemność :). Ja dopiero teraz zacząłem nie co skilować, ale robię to tylko wtedy gdy mam inne zadania domowe ;) i mogę od czasu do czasu zerknąć na swoją postać. Pomimo słabego skilowania - mam postać na 20 poziomie i ze skilami 57/55 - a dzięki sprzetowi, cyklopy czy też dwarfy nie są dla mnie trudnym przeciwnikiem (no chyba, żeby został zaatakowany przez całą grupę i nie miałbym się gdzie wycofać - wtedy mogłoby być nieciekawie. Aktualnie wieć zajmuję się zdobywaniem kasy na jeszcze lepszy sprzęt - zwłaszcza zbroję (tarczę mam crown, fire axe i jest googd - przynajmniej jak dla mnie).

Darucan 11-09-2006 15:23

a tam pierdolicie! ja robilem kilka lvl i skillowalem!, np na 35 lvl mialem z 75/75 zrobilem 40 i 78/78 teraz chce 45 lvl i 85/85 potem 50 lvl i 90/90 i tak dalej ;]

noobowaty mistrz 11-09-2006 15:27

I tutaj wlasnie bardzo fajnie rysuje sie nam przewaga sorca/druta nad knightem. Knight musi trenowac, a sorc nie musi. :]

Cenarius 11-09-2006 18:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez noobowaty mistrz (Post 983019)
I tutaj wlasnie bardzo fajnie rysuje sie nam przewaga sorca/druta nad knightem. Knight musi trenowac, a sorc nie musi. :]

wcale nie MUSI

Trajerq 11-09-2006 19:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez noobowaty mistrz (Post 983019)

Sorc i drut za to bez run nie pujda na hunta i musza trenic mlvl stojac pod depo i robiac runy.

Cenarius 11-09-2006 19:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Trajerq (Post 983425)
Sorc i drut za to bez run nie pujda na hunta i musza trenic mlvl stojac pod depo i robiac runy.

LoooL nastepny mądry inaczej -.- co za brdury sorc wezmie sa bp manasów i git po kij mu runki no chyba że idzie na dragi/dle itp. ale nie expi się specjanie na huntach expi się samemu choćby monki czy inne sumony+wandy i git a nie runki -.-

morwi 11-09-2006 19:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Trajerq (Post 983425)

po update z rozdzkami mlvl leci przy huncie, na wyzszym lvl mfy+runy+vis

noobowaty mistrz 11-09-2006 19:29

Cenarius ty kutwa kazdego objezdzasz a sam masz pojecie mojej babci. Na dragi sie chodzi z runami? Wez sie kuffa schowaj, bo smierdzisz. Na dragi sie chodzi z tempestem (woce) + exori vis i leczy za pomoca exura gran/vity. Runy nie sa potrzebne.

Cenarius 11-09-2006 19:32

taaa na 90lvl+ to może i tak -.-

noobowaty mistrz 11-09-2006 19:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cenarius (Post 983487)
taaa na 90lvl+ to może i tak -.-

kuffa to juz drugi temat gdzie gadasz totalne glupoty dotyczace draga
widze ze nie byles nigdy na dragu (albo zabiles tylko kilka) i masz przed nimi paniczny strach
Wyjdz, tyle na ten temat.
Bye.

Cenarius 11-09-2006 19:36

LooL

ja gadam? widać twój nick odpowiada inteligęcji i wiedzy.....
może można expic już na 30 lvlu ale to raczej nie opłacalne......

noobowaty mistrz 11-09-2006 19:37

Palem oplacalne, pozostalymi profesjami nie.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:05.