Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Filmy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=30)
-   -   14 latek okrada 20 latka rl rozmowa (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=121116)

Kowa_l 16-03-2007 16:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez daniel40 (Post 1318825)
Nie olała? Żyjemy w Polsce człowieku... oni na takie coś leją.

Popieram ^^
Sideford ty koniecznie chcesz pokazac ze madry jestes ;) Zal...

Rane 16-03-2007 16:36

Po pierwsze to ja zostalem okradziony i to do mojego konta sie wlamano.

Wieć niech niektorzy nie pierdo** bzdur...

KorinaS 16-03-2007 16:36

@SoniaPz

idz lepiej zakup słownik ortograficzny a nie zajmuj się rzeczami co cię nie dotyczą, mogą Ci okraść twój cenny p-set ... a Pittero pewnie zagadał do Ciebie o radę co zrobić w takiej sytuacji zamulony polonisto...

@Rane

GZ pomysłowości :> miałem pare HAcków ale okazało się że to kolega z RL :P i wieczorem oddał rzeczy bo chciał spr. tylko moją reakcje :) a straciłem rzeczy warte 2,9kk~ powiem że niefajnie było :)

Rothes 16-03-2007 16:37

Śmieszą mnie ludzie wypowiadający się, a nie mający najmniejszego pojęcia o niektórych sprawach.

Sprzedaż itemów na allegro jest w pełni legalna zarówno według prawa polskiego i Tibia Rules. Jak ktoś uważa, że jest inaczej to byłbym wdzięczny za przytoczenie tutaj podpunktu regulaminu zabraniającego tego. Wiem, że zaraz znalazłby się ktoś, kto by powiedział: "ja dostałem za to bana". Byłbym jak najbardziej skłonny w to uwierzyć, bo reklamowanie usług za które można otrzymać prawdziwe pieniądze jest nielegalne. A to znaczy nie mniej nie więcej niż to, że jak powiesz w Tibii "sprzedam mpa za 100 zł" to dostaniesz bana, ale jak wystawisz sobie aukcję na Allegro to żadnych reguł nie naruszasz.

Inna sprawa to taka, że na policję można zgłosić każdy przypadek kradzieży internetowej, gdzie wartość skradzionego towaru przekracza 200 zł. Jeżeli te itemy były warte więcej to tak, mógł on z tym pójść na policję.

@Down

CipSoft na życzenie policji udostępnia adresy IP. Posiada też informacje na temat tego, co wydarzyło się na danym serwerze. Gdy odkryto, że istnieje bug umożliwiający tańsze kupno, a następnie droższą sprzedaż pewnego itemu u NPC, myślisz, że skąd wiedzieli kogo zbanować? Inną sprawą jest zapał polskiej policji do tego typu spraw, no ale gdyby chcieli to dałoby się udowodnić.

Galera_Warrior 16-03-2007 16:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rothes (Post 1318834)
Śmieszą mnie ludzie wypowiadający się, a nie mający najmniejszego pojęcia o niektórych sprawach.

Sprzedaż itemów na allegro jest w pełni legalna zarówno według prawa polskiego i Tibia Rules. Jak ktoś uważa, że jest inaczej to byłbym wdzięczny za przytoczenie tutaj podpunktu regulaminu zabraniającego tego. Wiem, że zaraz znalazłby się ktoś, kto by powiedział: "ja dostałem za to bana". Byłbym jak najbardziej skłonny w to uwierzyć, bo reklamowanie usług za które można otrzymać prawdziwe pieniądze jest nielegalne. A to znaczy nie mniej nie więcej niż to, że jak powiesz w Tibii "sprzedam mpa za 100 zł" to dostaniesz bana, ale jak wystawisz sobie aukcję na Allegro to żadnych reguł nie naruszasz.

Inna sprawa to taka, że na policję można zgłosić każdy przypadek kradzieży internetowej, gdzie wartość skradzionego towaru przekracza 200 zł. Jeżeli te itemy były warte więcej to tak, mógł on z tym pójść na policję.

Ale nie udowodnili by kradzierzy, no chyba ze cofka serva >.>

^Trial^ 16-03-2007 16:41

Cytuj:

ale np. sprzedasz konta z tibi na allegro jest nielegalna bo to jest hmm.. trade-account? czy jakos tak
poprostu tibia rules jest nie do konca dopracowana :>
bo nie widze wielkiej roznicy miedzy napisaniem w tibi sell account,mpa only rl cash ! a napisaniem tego na allegro.

zoom 16-03-2007 16:41

@Rothes
Dokladnie ujałeś to ze nie jest to nielegalne. Chociażby można to zobaczyć tutaj
http://www.trimerashop.com/ na stronie Pskonejotta a jest on senior tutorem.

daniel40 16-03-2007 16:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rane (Post 1318750)
A skad wiecie, ze adresu nie mam?!

Avast oraz Kerio Personal Firewall oraz skana zrobilem ad-aware
Teraz zainstaloalem sie Sygate Firewall

Jak używałeś Avast to niema co nie dziwie sie że hacka wyłapałes ;) Takich antyvir to nawet NASA używa ;) haha

Kowa_l 16-03-2007 16:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sideford (Post 1318849)
żal to ty masz na twarzy debilu jebany widać ze jestes takim "niby swaniaczkiem" i ci sie wydaje ze jestes madry i jak kogos okradniesz to on niema prawa sie odezwac bo to ty byłeś lepszy dosłownie jesteś internetowym dzikusem-kretynem

Twoje slownictwo mowi wszystko ... nie znasz innych slow ? w szkoel cie bija ze sie tu na wszystkich wyzywasz ? ...n/c

daniel40 16-03-2007 16:46

Cytuj:

Można zgłosić to prawda, ale idź z tym do nich a potem napisz nam na forum jaka była ich reakcja na to, tylko szczerze ;) Chetnie się pośmiejemy ;)

Myszoon 16-03-2007 16:47

Cytuj:

Art. 269b.
§ 1. Kto wytwarza, pozyskuje, zbywa lub udostępnia innym osobom urządzenia
lub programy komputerowe przystosowane do popełnienia przestępstwa (...) a także hasła komputerowe, kody dostępu lub inne
dane umożliwiające dostęp do informacji przechowywanych w systemie
komputerowym lub sieci teleinformatycznej,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1, sąd orzeka przepadek określonych
w nim przedmiotów, a może orzec ich przepadek, jeżeli nie stanowiły
własności sprawcy.
Miłego czytania.

Zdybywanie pass do tibii też podlega karze.

scorp 16-03-2007 16:47

Gratuluje wytrwałej i fajnej rozmowy Rast~.
Niedługo będzie to pewnie w FAKTACH,,,

pozdro

Draggy_Slayer 16-03-2007 16:51

wiekszosc ludzi tu jest ograniczona:)
mozesz miec policje na glowie za samo wrzucenie komus keylogera :) bo jest to nielegalne
a jakby ci psy zapukaly do domu a tam nielegalne oprogramowanie to bys mial cieplo jeden z drugim jak ten hakerek przez telefon

Xzonixek 16-03-2007 16:51

Buhahah typa wysmiac:P ale ma gadane:) Matka wogle wystraszona^^ PoLeWa:)

Rane 16-03-2007 16:51

Thx Scorp, ale ja nie chce tego jeszcze bardziej rozgłasniać, w ogole nie mialo byc rozglosu na ten temat.
Jak juz powiedziaelm, dla mnie ten temat jest zakonczony. Na policje nie pojde i juz zapomnaielm o sprawie.

Rothes 16-03-2007 16:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez daniel40 (Post 1318857)
Można zgłosić to prawda, ale idź z tym do nich a potem napisz nam na forum jaka była ich reakcja na to, tylko szczerze ;) Chetnie się pośmiejemy ;)

Rodzice znajomego zgłosili podobny przypadek i na komendzie policji w Suwałkach potraktowali ich profesjonalnie i bardzo poważnie.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez daniel40 (Post 1318847)
Jak używałeś Avast to niema co nie dziwie sie że hacka wyłapałes ;) Takich antyvir to nawet NASA używa ;) haha

Ja używam Avast!'a od ponad 3 lat. Gram w Tibię również ponad 3 lata, a hacka nigdy nie miałem. Co więcej w wolnym czasie zajmuję się hackingiem (nie tym tibijskim) i wcale nie uważam go za zły program antywirusowy. Jak się jest lamerem i nie umie komputera używać to zazwyczaj zwala się winę na program.

T3H_VirUs 16-03-2007 17:08

Załatwił sprawę kulturalnie jak należy ;P dał szanse gówniarzerii a ich rodzice tez powinni być zadowoleni ze sie nie spotkali z nim na policji :P

Baku' 16-03-2007 17:15

Koles zdesperowan, ale dobrze, ze tak to zalatwil. Moze ktos zapytac, czy oddali mu rzeczy?

Rane 16-03-2007 17:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Baku' (Post 1318912)
Koles zdesperowan, ale dobrze, ze tak to zalatwil. Moze ktos zapytac, czy oddali mu rzeczy?

Oddali, bo po pierwsze ich znalazłem, po drugie miałem dowody i dalej mam na to, co zrobili. Poza tym sie wystraszyli, wiec to tez podzialalo.
Na szcescie doszlo do rozejmu.

scorp 16-03-2007 17:19

ODDALI MU WSZYSTKIE RZECZY I NIE PYTAJCIE O TO WIECEJ;]

Vernx 16-03-2007 17:21

Ale mu oddali podobno :) i mówi ktoś że jakiś debil dzwonił ale postawcie się w jego sytuacji ma koleś 20 lat a jakiś gówniarz 14 letni kroi wam itemy na dużą wartość sam bym to zrobił
Btw ciekawe skąd miał telefon?

Slivi 16-03-2007 17:22

A skąd wiedziałeś że to właśnie ten koleś? (jak gdzieś było napisane to sorry, za dużo tego :p)

I tak należy robić w takich przypadkach. Może mniej ludzi będzie hakować.

Rzolniez 16-03-2007 17:24

Dobrze gosciu zrobił . Pozdro.

^Trial^ 16-03-2007 17:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rzolniez (Post 1318928)
Dobrze gosciu zrobił . Pozdro.

zgadzam sie z toba :>

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:00.