Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Ta brzydka Katana... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=12176)

Shardzik 26-02-2005 21:38

Wszystko fajnie, ale po co odgrzewac temar sprzed prawie pół roku?

Royal_Knight 01-03-2005 20:48

Katana? That is name of meal??

Kurrrdee!!! Zawracasz glowe o jakis durny patyk ktorym mozna polaskotac! A zreszta w tibii mamy raczej magiczne bronie nie? Jakos nie widzialem zeby jakis miecz plonal. A co do tego to zrob temat o fire swordzie! Zauwazyliscie ze to rapier ktory plonie?? Fire sword zostal urazony i nie powinien byc przez panienki elfy wykuty tylko przez fire devilce :P :berserk:

Micki 01-03-2005 21:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Król Pchel
@Topic
Ehh...niewiem o co ci chodzi Tibia to tylko gra, a nie Rl life.Więc co cię obchodzi jakaś tam Katana?

Co ty masz do katany na rooku najlepsza bron.

Micki 01-03-2005 21:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Król Pchel
@Topic
Ehh...niewiem o co ci chodzi Tibia to tylko gra, a nie Rl life.Więc co cię obchodzi jakaś tam Katana?

Co ty masz do katany na rooku najlepsza bron. ;)

Royal_Knight 02-03-2005 21:51

omg
ile ty masz lat??
katana to gowno demona (tm)
nie wiem jak tym mozna atakowac wiec sie odwal

Bobi 05-03-2005 15:33

Witam. Popieram autora tematu. Ja sam jestem wielkim fanem historii/kultury japońskiej. Sam się przyznam, że nie wpadło mi do głowy aby ulepszyć katane ale popieram ten pomysł. Katana była w pewnym sensie (odważe się użyć tego słowa) duszą samuraja. Proces jej tworzenia był za***iście długi porównując z czasem tworzenia normalnego miecza. Katana powinna być conajmniej lepsza od serpent sworda. A dla zainteresowanych. Zanim taki samuraj szedł se na bitwe robił coś co porówując z rycerzami europejskimi było całkiem nie do pomyślenia. Mianowicie... BRAŁ KOMPIEL. Potem nakładał bawełniane kimono, potem jeszcze jedno kimono i krótki spodenki i nakolenniki po czym nakładał zbroje która składała się z wielu pojedyńczych części. Samurajowie byli daleko bardziej honorowi niż rycerze europejscy. Jeśli taki statystyczny Kowalski był samurajem i przegrał bitwe/zawiódł swojego pana popełniał seppuku czyli rozcinał se brzuch. I jeszcze jedno! Nie pieprzcie mi tutaj, że samurajowie walczyli jedną kataną. Wielokrotnie walczyli dwoma! Wogóle samurajom zależało aby przestraszyc przeciwnika wiec zakładali odpowiednie- straszliwe masko-hełmy. I na koniec. Gdyby nie *******eni amerykanie i ich rządza interesów piękna tradycja samurajska przetrwałaby dłużej. To by było na tyle. Mam nadzieje, że dowiedzieliście się czegoś dzięki mnie a ja się ciesze, że mogłem sie z wami podzielic moją wiedzą. Prosze nie krytukujcie Khana za ten temat bo zgadzam się z nim i jest mi smutno gdy miesza sie z błotem jedną z najpiękniejszych rzeczy na świecie- kulture japońską....

TheNatoorat 05-03-2005 15:45

Tak, fajnie, tylko jak poszłoby z osobami, które mają już katanę? Nagle na rooku ludzie zaczęliby powalać minosy dwoma ciosami?
Jest wiele marzeń, jednak większości po prostu nie da się spełnić...

Kendrek 06-03-2005 18:18

Ale pomyślcie. Katana to "dusza" samuraja. Gdyby miał ją stracić prędzej popełnił by seppuku. Ciekawe co by sie stało, gdyby do Cipów wpadł "Ostatni samuraj ;)"......

Szczerze mówiąc juz od kilku lat interesuję się samurajami, ich sposobem bycia i walki.... dodatkowo po obejrzeniu "Ostatniego samuraja" szukałem Kodeksu Bushido w necie ale nie znalazlem :(. Jeśli ktoś zna jakąś stronkę z tym Kodeksem to prosze o podanie jej.........

Mały1 09-03-2005 13:05

ludzie o mnien to nawet w tibi z galtin geana mogom zrobic qlocka]i tak na to samo wyjdzie :baby:

wembley 10-03-2005 22:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez pihorinio
Khan za dużo Dragon ball-a czy innej bajeczki wpływającej na dzięcięcy czesto mózg! Juz nie raz widziałem ja małe brzdące chodza i sie nawalaja z jakies kame... cos tam albo za dużo anime czy coś tam... żenada

ty jesteś sam jak żenada, normalne prawda że dzieci bawią się w jakieś seriale? DragonBall to najlepsze anime jakie wyszło kiedyś na rynku, nie znas zisę na DB, siedziałemw Db 2 lata i znam jego całą hisotrię -.-

ps. zapwne ty bawiłeś się w yatamana czy pokemony..

Valai 11-03-2005 10:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Khan
Taa.. Katana w Tibii to syf jakich mało. Ci, którzy się znają zdają sobie sprawę, że miecze samurajskie były jednymi z najlepszych broni siecznych w dziejach. Zarówno piękne jak i zabójcze. Wykorzystywane nawet w dzisiejszych czasach (Equilibrium, Matrix, Pulp Fiction). Według legend przecinały jednym cięciem 7 ludzi. (badania dowodzą, że 3). Tworzone przez najlepszych płatnerzy czasem nawet przez całe życie. Ech..

Ale dlaczego piszę o tym. Cóż, nie podoba mi się, co z Kataną zrobili CIPowie w Tibii.
Po pierwsze "You see a katana" już brzmi bez sensu. Poza Japonią Katana jest nazwą własną więc powinno być "You see Katana".
Po drugie - te statsy.. Katana jedynie na rooku ma jakies znaczenie. Na mainie nawet do treningow nikt ich nie chce tylko walają się po ziemi. Troche też boli, że jest jednoręczna, no ale cóż - samuraje walczyli oburącz bo taki mieli styl. Sam miecz jest wystarczająco lekki by władać jedną ręką.
Po trzecie - Cena... Oryginalna Katana kosztuje w przeliczeniu na dolary od 150-50k$. A na Tibii nie mozna jej ani kupic, ani sprzedac. (pomijając rook) Jedynie na Campie ponoć zchodzi za mniej niz 10 gp.
Po czwarte - wygląd Katany na Tibii tez pozostawia wiele do życzenia. Wygląda powiedzmy jak Carlin Sword - tyle, że z obciętą gardą. Widzieliście kiedyś na oczy Katanę? Bo CIPy chyba nie!
Po piąte - dostępność. Katana wypada z Vampirów? (chyba o jedno Anime za dużo..) Z rotwormów? Skąd niby? Swordy i Mace to jeszcze, bo to prawie jak smieci.. Powinna wylatywać z Hero, WW lub BK.

Także, w sumie to Katana w Tibii jest kataną tylko z nazwy. (Tak zbeszcześcić, tak piękny miecz. Hańba i dyshonor!) Jedyne co trzyma mnie przy zyciu to fakt, że Nanigata już wyszła ciut lepiej.

BTW. Macie moze inne grafy Katan do Tibii?

Tibia nawiązuje do sredniowiecza i nowożytności a nie dzieji z samurajami ;/.
Niech robią jak chcą ,ich sprawa.

Knight Simon Dark lord 11-03-2005 10:13

ja uważam że siłe katany powinni podwyższyć nie o dużo ale powinni bo w końcu chyba lepszy jest jakiś magicznie wykuty miecz od honorowej katny u mojego dziadka wisi katana na ścianie i fajnie wygląda powinni tą grafike zmienić

Aried Wojtas 12-03-2005 13:25

katany to są najpiękniejsze miecze!!!!!!!
nie wiem jak mozna bylo ją tak zbeszcześcić!!
PETYCJĘ do CIPów!!!!!!!
Ja chcę pieknej prawdziwej katany
:)
serialnie
interesuję sie mieczami i uwazam ze katana jest jednym z najpiękniejszych i zabójczych mieczy

NCrash 13-03-2005 01:06

nei wiem po co woogole taki post... jak ci sie nie podoba i ma za maly atak to np. GS'a (giant sworda dla tych co nie wiedza) zmien na katane a swoja katane ktora zrobisz w paincie i ladniejsza to wklej na miejsce GS'a i ju

CZYTAJ PORADNIK PIMP MY TIBIA

Shadow Guard 15-03-2005 16:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Khan
Taa.. Katana w Tibii to syf jakich mało. Ci, którzy się znają zdają sobie sprawę, że miecze samurajskie były jednymi z najlepszych broni siecznych w dziejach. Zarówno piękne jak i zabójcze. Wykorzystywane nawet w dzisiejszych czasach (Equilibrium, Matrix, Pulp Fiction). Według legend przecinały jednym cięciem 7 ludzi. (badania dowodzą, że 3). Tworzone przez najlepszych płatnerzy czasem nawet przez całe życie. Ech..

Ale dlaczego piszę o tym. Cóż, nie podoba mi się, co z Kataną zrobili CIPowie w Tibii.
Po pierwsze "You see a katana" już brzmi bez sensu. Poza Japonią Katana jest nazwą własną więc powinno być "You see Katana".
Po drugie - te statsy.. Katana jedynie na rooku ma jakies znaczenie. Na mainie nawet do treningow nikt ich nie chce tylko walają się po ziemi. Troche też boli, że jest jednoręczna, no ale cóż - samuraje walczyli oburącz bo taki mieli styl. Sam miecz jest wystarczająco lekki by władać jedną ręką.
Po trzecie - Cena... Oryginalna Katana kosztuje w przeliczeniu na dolary od 150-50k$. A na Tibii nie mozna jej ani kupic, ani sprzedac. (pomijając rook) Jedynie na Campie ponoć zchodzi za mniej niz 10 gp.
Po czwarte - wygląd Katany na Tibii tez pozostawia wiele do życzenia. Wygląda powiedzmy jak Carlin Sword - tyle, że z obciętą gardą. Widzieliście kiedyś na oczy Katanę? Bo CIPy chyba nie!
Po piąte - dostępność. Katana wypada z Vampirów? (chyba o jedno Anime za dużo..) Z rotwormów? Skąd niby? Swordy i Mace to jeszcze, bo to prawie jak smieci.. Powinna wylatywać z Hero, WW lub BK.

Także, w sumie to Katana w Tibii jest kataną tylko z nazwy. (Tak zbeszcześcić, tak piękny miecz. Hańba i dyshonor!) Jedyne co trzyma mnie przy zyciu to fakt, że Nanigata już wyszła ciut lepiej.

BTW. Macie moze inne grafy Katan do Tibii?

Mam pomysł na nową Katanę do Tibi, lecz niestety narazie do niej grafy nie mam. Plz zajrzyj do topicu "Propozycje na nową broń, armory, itd..."

fire_arrow 15-03-2005 18:34

hmm
no tak
samuraje walczyli jedną ręką
taaaaaaak
ale była jesze jedna żęcz które jużywali
a wiecie czego?/
pewnie nei
samuraje uzywali na drugą rękę krutszego meicza jeśli byli godni i uzyskali meicz walcząc w turnieju
hmm katana w tibi to syf prawda dawno atkiego syfu niewidziałem
ja sam posiadam około 6 bokenów katane robiono przez 6 miesięcy
japoniczycy
najpierw pompowali powietrze w ziemei do smoka oczywiście tak neibyło ale onei myśleli inaczej
nastempnie zbierali metal
kiedy wysdzedł około 5-7cm kawałęk metalu
łamali go w pół i znów
zkaładali zbeuijając i tak w kółko
po zrobnbeiniu miecz niemogli go tzrymać za długo anei za krutko w piecu wypalając bo będzie metal zbyt kruchy lub zbyt gientki
(pewnie cipowie wypalają żle i im kaatan neiwyszła 8o )
potem dawali meicz do obrupki woskowaej ap ote mwosk zcierali nastepnie obrabiali go tak dokładnie że trudno zrobić to lepiej nawet pzrez nowoczesne maszyny i ludzi
kiedy skończyli :cup:
miecz nisprzedawali byel komu X(
musiałbyć to młody zlowiek który zostanei samurajem :2handed:
lub człowiek honoru :] meiczy neispzredwali żezinikom :Ork:

:x:

Patryk :P 05-08-2005 18:59

Katana

Katana w tibi jest slaba poniewasz rozne magiczne swordy napewno sa lepsze od Katany np. Fire sword coprawda katana powinna byc mieczem najlepszym z niemagicznych X( !!

Paul Pavon 05-08-2005 20:15

Ale masz problebem z jakąś kataną jak chcesz cie wyżalic do CIPsoftu to podaj!!!!

__________________________________________________ _____________
Paul Pavon :mag: Lock Leath :elf:
lvl 26 lvl 10
mlvl 32 mlvl 3
Druid Palladin
Pacera Harmonia
20/25 sword 41/34

best combo 210 best combo 50
best solo dragon best solo troll
best team giant spider best team troll(smile??-.-

:flaga_pl: ???
Yes. :swe: -.-

Descartes 05-08-2005 21:14

@Up: Ja pier*ole, ludzie! Popatrzcie na datę założenia tego tematu zanim napiszecie kolejnego durnego posta!

jogurt0 05-08-2005 22:42

prawda. byly to doskonale bronie najdzielniejszych a nie byle jakich noobow ktorzy kupili na rynku.

Predator_cs 06-08-2005 11:35

Fakt

Masz racje. Katana jest bronią mającą swoją bardzo długą tradycje i jest pewnego rodzaju symbolem Japoni. Też o tym myślałem dlaczego jest taka słaba w tibi prubowalem sobie tłumaczyć ż jest to najlepsza niemagiczna broń z mieczy ale nawet tak nie jest, jakiś brzydki longsword nie mający żadnych szans z Kataną w RL jest lepszy? To poprostu jakiś żart. Cipsoft w pewien sposub mógł obraźić niektórych Japończyków tym co z Nią zrobił. Zamiast być zakrzywiona zrobili prostą jak kij a dotego przypomina bardziej jakiś krótki mieczyk z bylektórego sklepu a nie broń honorowego samuraja. Napewno wiele osób sie zawiodło. Moją pierwszą postacią marzyłem by zdobyć "legendarną' Katane i co? Zdobyłem coś co tylko z nazwy jest Kataną a z wyglądu śmieciem i tak też jest.
Mamj tylko nadzieje żę następny upadate (bo na tego nie ma co liczyć, oprucz może zmiany wyglądu) Zmieni jej drastyczne wykorzystanie w grze i poprawi statsy tej broni na lepsze, by hociarz bylo by sobie można wytłumaczyć żę jest tro najlepsza nie magiczna broń.

A może zrobią umagicznioną Katne?

Bakura 06-08-2005 11:44

@up

W pełni się zgadzam.Sam jestem wielkim fanem Japonii (manga itp;P) Ale z tą kataną to naprawde przegieli.Dali jakiegoś badziewia...już mogli wogóle jej nie dawać bo ja jestem załamany.

-Res- 06-08-2005 12:00

Zbierzcie podpisy i wyslijcie do cipsoftu -.-
Oni tego poprostu nie zmienia bo dla nich najwazniejsze sa zyski ...

Taki siaki mag 06-08-2005 12:17

Samuraj...

CZe, w zupełności popieram Khana i jego opinie na temat Tibijskiej katany. A całe to gadanie o niej, nie fajnie by było gdyby CIPy stworzyły nową prof. Samuraj. Taki ziomek miałby dostępną jakąś super katane tylko dla niego, :p oraz jakąś tam magie, np. niewidzilaność no bo jak chciał taki samuraj to umiał sie stać niewidzialny i chodzić bezszelestnie, i inne takie tam typowo samurajskie czary. Alr to tylko marzenia :( .

Katana ma tradycje i kulture, CIPy nie powinni jej zlekceważać.

Descartes 06-08-2005 12:22

@Up: Niee, nowych profesji raczej nie będzie, byłoby to niekorzystne dla już istniejących profesji. Co najwyżej "potworka" (mam na myśli NPC, nie bierzcie tego tak dosłownie :))

Według mnie najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby zamienienie Bright Sword na Katana i na odwrót. (oczywiście tylko nazwy, ew zrobić nowe grafiki)

Xtreme 06-08-2005 12:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez pihorinio
Khan za dużo Dragon ball-a czy innej bajeczki wpływającej na dzięcięcy czesto mózg! Juz nie raz widziałem ja małe brzdące chodza i sie nawalaja z jakies kame... cos tam albo za dużo anime czy coś tam... żenada

hehe dragon ball jest spox ...... sorry był Ale te dzieciaczki naprawde są po***ane -.-
:baby:

Sadamq 06-08-2005 12:44

A mi szczerze to dynda... Używacie tej katany ? Ile sie na nią patrzycie ? Może z 10 sek. przechodząc przez jakis resp rotów i tyle. Naprawde, Katana jest jednym z najmniej uzywanych mieczy w tibii, więc po cholere ta dyskusja ? ;/

Spartakus 06-08-2005 13:09

Hmmm...
Mysle ze powinno zostac to poprawione albo usuniete z uwagi na to iz jest to skladnik kultury japonskiej a regulamin tibi zabrania obrazania religi, przekonan, kultu w jakikolwiek sposob.

A tak pozatym to mogliby polepszyc staty katany bo w rl ten miecz wymiata.Niedawno w japoni laserem wyrownano tak jego boki ze wchodzil w stal jak w maslo!

Khan 06-08-2005 13:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sadamq
A mi szczerze to dynda... Używacie tej katany ? Ile sie na nią patrzycie ? Może z 10 sek. przechodząc przez jakis resp rotów i tyle. Naprawde, Katana jest jednym z najmniej uzywanych mieczy w tibii, więc po cholere ta dyskusja ? ;/

Właśnie dlatego. Katana jest jednym z najlepszych mieczy w dziejach ludzkości, pod wieloma względami.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Spartakus
Mysle ze powinno zostac to poprawione albo usuniete z uwagi na to iz jest to skladnik kultury japonskiej a regulamin tibi zabrania obrazania religi, przekonan, kultu w jakikolwiek sposob.

Musiałby sie jakiś japoniec upomnieć, a na to nie ma co liczyć raczej.

--------------
Osobiscie mi by wystarczyło gdyby zmienili nazwę tego ścierwa co jest na rooku kataną zwanę, na Heavy Blade, albo coś w tym stylu.

--------------
A poza tym - ten temat założyłem prawie rok temu, wieć ostrożnie z krytyką co do mojej osoby.

MS_nake 06-08-2005 14:49

katana

w pewnym sensie katana jet najlepszym mieczem.... na rooku , jest pożyteczna do oszukiwania graczy ze sprzedawaniem brighta . :p a teraz na poważnie , jakby ktoś zbierał podpisy do cipsoftu to może na mnie liczyć

Kraon 06-08-2005 14:51

Taa... Katany Rulez (oczywiscie nie te z tibii) wg. mnie powinny :
1. Mieć o wiele lepszą grafe
2. Conajmniej 120 atk.
3. Powinno powstac kilka rodzajów katan i zrobic skill katana fighting (wg.mnie katana na to zasługuje)

ps.w spr.ślimaczka jest spooko katana

to link

Jedi Master 06-08-2005 15:10

..::KaTaNa ::..

Zgadzam się! Katana wygląda jakby była jakimś śmieciem. W Realu jest to bardzo cenna, lekka oraz piękna broń. CIPy chyba robią sobie jaja z Nas - robiąc z takiej broni gorszego śmiecia niż z Longsworda.
Tak poza tematem CIPy powinny zmienić wygląd Katany, ponieważ nie różni się prawie niczym od bright Sworda - co jest często wykorzystywane przez oszustów i thiefów w sprzedaży ( podłożą za pierwszym razem bright sworda; dadzą Cancel na Trade; za drugim razem podłożą Katane a jakiś biedak da Accept nie patrząc dokładnie co qpuje, gdyż jest podniecony bardzo niską ceną np. 1/2 ceny albo 5 k za brighta X( ). ;)

Descartes 06-08-2005 15:21

@Up: Dobrze mówisz. (Ale to tak przy okazji :))

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kraon

to link

Nie podoba mi się, brak jej wygięcia. Wiem, że są też proste miecze Katana, ale to są już takie "inne".

Zobaczcie, co przed chwilą skombinowałem:
http://img324.imageshack.us/img324/9671/katana7xy.png

Geharb 06-08-2005 20:46

ale status ma jedak niemały,jest najlepsza bronią na rooku,a to jednak coś
@edit:dobry pomysł z tymi podpisami,jakby co to sie podpisze

W3BSTERek 06-08-2005 21:23

Masz rację stary. Ja miałem okazję dotknąć ostrza Katany w rl. Bolało... Metal który był kuty task wiele razy jest wytrzymały i dlatego ten miecz zawsze był ostry.
BTW ja też sie wqurw*** i zrobiłem własne SPr dla "katany". Ale nie mogę go zamieścić.

Ashlon 06-08-2005 21:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kraon
Taa... Katany Rulez (oczywiscie nie te z tibii) wg. mnie powinny :
1. Mieć o wiele lepszą grafe
2. Conajmniej 120 atk.
3. Powinno powstac kilka rodzajów katan i zrobic skill katana fighting (wg.mnie katana na to zasługuje)

to link

1.Racja
2.Fakt, powinni podniesc troche cene, skill katany, ale nie do 120 -.- Moze podniesiemy mls do 8000010101010 att?
3.Mogliby wprowadzic kilka rodzajow katan. Co do skilla - nie przesadzaj. Niedlugo moze wprowadza dragon lance fighting, giant sword fighting, crossbow fighting - bo wg mnie te bronie na to zasluguja? ;)

Kraon 07-08-2005 10:33

a znajdx mi w prawdziwym swiecie gigant sword'a :p

S.P.M 07-08-2005 10:50

Już to chyba ktoś mówił...
Tibia to gra w której mnóstwo magicznych broni.
Samuraje nie mieli szansy walczyć płonącymi mieczami albo mieczami-z-piłką.
Nie wymyślaj, ze zwyczajnych broni katana jest jedną z mocniejszych. Wygląd mogliby zmienić, ale nic pozatym.

Bronas 08-08-2005 18:50

Ja Jestem Za

Tak katana powinna być lepsze i ładniejsza np atk:35 def 30
Macie mój podpis
X(

Bronas 08-08-2005 18:52

Ja Jestem Za

Katana Zasługuje na polepszenie wyglądu i jakości (np: atk35 def 20)
Macie mój podpis
Usuńcie ten jeden post

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:02.