Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Powiedz STOP! indoktrynacji religijnej w szkole! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=143236)

Vansider 21-08-2007 14:29

Ktoś tam zaczął gadać o pedofilach,dla mnie to po wyjsciu z wiezienia (Jak zostali wczesniej złapani) to powinni ich puszczać na leczenia albo ich wykastrować i po kłopocie.

Chesterkaa 21-08-2007 14:49

Tak apropo kosciola. Dlaczego miliony zl. sa przeznaczane na budowy nowych "swiatyn", a nie dla schroniska dla bezdomnych ? Podobno w kazdym miejscu mozna porozmawiac z bogiem. Wiec dlaczego ludzie wierzacy nie moga sie spotykac kurwa na gorach pod krzyzem tak jak to kiedys bylo, a teraz nagle im sie zachialo wielkich siwatyn z pozlacanymi oltarzami i witrazami w oknach ktore kosztuja krocie -.- kosciol saks (imo)

@ up

Lol ? Moze i dac ich na leczenie, ale z tym kastrowaniem to zasadziles jak golab na parapet -.- myslisz, ze molestowaie polega tylko na wsadzaniu penisa do pochwy malej dziewczynki lub odbytu malego chlopczka ? >.<

Bambuko 21-08-2007 14:59

Jak tak bardzo się martwisz biednymi, to czemu pijesz colę, zamiast wody, a reszty nie oddajesz biednym? Argumentacja bez sensu.

Kyrfal 21-08-2007 15:58

leczenie pedofilli moze byc tanie i tam zdjecie pocisku i cena 1.5zł, podpis pewnego jegomoscia, nicka niestety nie pamietam (ale juz szanuje)

wiec co ty gadasz o jakims leczeniu Vansider, to jest juz sam skandal ze w polsce wiecej wydaje sie na utrzymanie więźnia niz na rente dla osoby ktora przepracowala w tym kraju parenascie albo i paredziesiat lat.. tak mowie jako niemiły i bolesny fakt

a co do Chesterkii ze absoltnie sie zgadzam.. kosciol do ktorego ja chodze akurat jest skromny (w porownaniu z takimi blizej miast) ale mila atmosfera jest i pytam sie kur** po co takie bogate robic? dokladnie tak jak napisalas- powinno te pieniadze przeznaczyc sie na biednych..

Chesterkaa 21-08-2007 22:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bambuko (Post 1614679)
Jak tak bardzo się martwisz biednymi, to czemu pijesz colę, zamiast wody, a reszty nie oddajesz biednym? Argumentacja bez sensu.

nie pije koli ; ) oddaje ciuchy dla biednych, zawsze to jakis krok do przodu...

Tasior 21-08-2007 23:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chesterkaa (Post 1614649)
Lol ? Moze i dac ich na leczenie, ale z tym kastrowaniem to zasadziles jak golab na parapet -.- myslisz, ze molestowaie polega tylko na wsadzaniu penisa do pochwy malej dziewczynki lub odbytu malego chlopczka ? >.<

Odpowiedni zabieg i facet będzie żył bez testosteronu. Ergo: odechce mu się. Skor łan for sosajeti!

Chesterkaa 22-08-2007 14:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tasior (Post 1615608)
Odpowiedni zabieg i facet będzie żył bez testosteronu. Ergo: odechce mu się. Skor łan for sosajeti!

no to chyba lepsze jest juz leczenie >.< bo jak sie wyleczy to moze bedzie mial pociag do normalnych kobiet ; o a jak sie pozbawi go testosteronu to zonka bedzie miala z nim problemy ; [

Nowy minister edukacji utrzymuje kurs wyznaczony przez Romana Giertycha. Uległ presji i włączył ocenę z religii do średniej. Teraz chce wprowadzić ten przedmiot na egzaminie maturalnym.

Smetana 22-08-2007 15:05

Cytuj:

Wiec dlaczego ludzie wierzacy nie moga sie spotykac kurwa na gorach pod krzyzem tak jak to kiedys bylo, a teraz nagle im sie zachialo wielkich siwatyn z pozlacanymi oltarzami i witrazami w oknach ktore kosztuja krocie
No to nie jest prawda. Kościół od zawsze chciał wielkich świątyń z pozłacanymi ołtarzami i witrażami w oknach :P.

Ashlon 22-08-2007 15:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chesterkaa (Post 1616516)
no to chyba lepsze jest juz leczenie >.< bo jak sie wyleczy to moze bedzie mial pociag do normalnych kobiet ; o a jak sie pozbawi go testosteronu to zonka bedzie miala z nim problemy ; [

Narkoman zawsze bedzie narkomanem, pedofil zawsze bedzie pedofilem - nawet po leczeniu, co najwyzej moze zostac pedofilem "nieczynnym". Ale tak czy siak ryzyko jest bardzo duze. Kastracja dla takich i po klopocie.

A pozlacane koscioly po co sa? Po to, zeby przyciagac ludzi. Powiedz mi, jaka wybierzesz swiatynie - pelna chwaly, zlota, ludzi czy mama, smierdzaca lepianke?

Kyrfal 22-08-2007 16:39

@up
kurwa, odroznij smierdzaca lepianke od skromnego ale milego kosciolka

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Smetana (Post 1616533)
No to nie jest prawda. Kościół od zawsze chciał wielkich świątyń z pozłacanymi ołtarzami i witrażami w oknach :P.

:baby:8oX(
KARKAKRKAKRKAK BUYM BUK CYK CYK PIK FUK
przepraszam, ponioslo mnie ale jak widze takie kretynskie posty to mnie krew zalewa

Chesterkaa 22-08-2007 17:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 1616560)

A pozlacane koscioly po co sa? Po to, zeby przyciagac ludzi. Powiedz mi, jaka wybierzesz swiatynie - pelna chwaly, zlota, ludzi czy mama, smierdzaca lepianke?

Szczerze ? Zadne z tych no ale jesli bym musiala to drugie, byle by nie bylo smierdzace ; ]

mialam kiedys taka akcje, ze moja matka zostala poproszona przez ksiedza parafii o zrobienie pucharu takiego ze steropianu do powieszenia na komunie. Wszystko bylo cacy- wiele pracy w to wlozyla, recznie malowala wszystko wycinala... Bylo skromne (imo takie powinno byc) zadnego zlota, zwykle kolorki... Matka mojej koelzanki to zobaczyla i postanowila zrobic swoja. Wyciela puchar i obkleila go zlotym , tandetnym papierem... i sciagnela to mojej matki, a zawiesila swoje... Ksiadz nie byl zadowlolony, ale nie chcial sie z nia klocic, bo to byla taka baba, ze musiala postawic na swoim.

Ludzie sa rozni ; ] jedym sie zloto podoba,a dla innych to tandeta ; ]

Smetana 22-08-2007 17:07

@Kyrfal
Ciekawe argumenty przedstawiłeś (dla niekumających to żadne :P).

Vil 22-08-2007 22:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chesterkaa (Post 1616516)
Nowy minister edukacji utrzymuje kurs wyznaczony przez Romana Giertycha. Uległ presji i włączył ocenę z religii do średniej. Teraz chce wprowadzić ten przedmiot na egzaminie maturalnym.

no to jestesmy pozbawieni jakichkolwiek zludzen, ze jesli Kosciol zachce, to ktokolwiek bedzie zastanawial sie przed daniem.

Vivat czwarta wladza !

Smetana 22-08-2007 22:47

A za rok religia obowiązkowo na maturze :).

Vansider 22-08-2007 23:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 1616560)
Kastracja dla takich i po klopocie.

Ha! A jednak kstracja ownóje ;[
A co do kościoła,Wszysko się dzieję za sprawą Ojca Prowadzącego~

p.l 23-08-2007 00:11

Odniosę się do dwóch postów (nie chce mi się cytować)

<cut, nie doczytalem>

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez chyba Vill
~księża wpierniczają się jako pośrednicy między Bogiem a człowiekiem

sam Chrystus powołuje ich jako pośredników/szafarzy sakramentów [polecam lekturę PŚ], więc jak ma ktoś pretensje to niech zmieni wyznanie.

Cytuj:

coś o wyzłacanych świątyniach itd
Wyjaśnię to przenośnią bo inaczej chyba nie trafi:
Kiedy chcesz się zaręczyć, dlaczego ukochanej dajesz pierścionek ze złota a nie jak (?)Gustlik w Czterech Pancernych nakrętkę od śruby?
Dlaczego na uroczyste obiady jada się w ładnej zastawie a nie plastikowych talerzach?

Cytuj:

o bogactwie księży -> samochodach
Niestety niewielu księży posiada dar bilokacji, a jakoś muszą dotrzeć do każdego potrzebującego wiernego (np. z sakramentami). To tak jakby pytać, po co komu samochód w pracy?

A co do samego tematu autor widocznie naczytał się gazety wybiórczej i nie ma dokładnych informacji. Zamiast religii można uczęszczać na etykę.

Druga rzecz ...
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez strona
gloryfikowanie jednego nurtu i zwyczajne bałwochwalstwo.

BUAHAHAHAHA, pisząc ten tekst losowałeś w słowniku mądrze brzmiące słowa?

ps2. (do autora tematu) Masz dziecko orginalnego Macromedia Flash, że publikujesz swf-y w internecie?

Amaris' Shadow 23-08-2007 00:18

Mnostwo idiotycznych postow, jak zawsze zreszta, ale tez pare ciekawych zdan. Te zacytowane przez p.l to juz szczyt. Ludzie, jestem ateista a moglbym was duzo nauczyc jesli chodzi o wasze wyznanie.

Vansider 23-08-2007 00:25

@Up Zuy ateista!!11 one oen,kolega z piekła już na ciebie czeka ;[

Vil 23-08-2007 02:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez p.l (Post 1617645)
sam Chrystus powołuje ich jako pośredników/szafarzy sakramentów [polecam lekturę PŚ]

Z tego co wiem oficjalnym ksiedzem moze zostac kazdy, kto nie ma chuci i przetrzyma seminarium, mieszanie do tego Chrystusa to moim zdaniem naduzycie. To tak samo jak usilne wmawianie ludziom, ze wybor papieza przez conclave jest natchniony Duchem Sw a nie czyniony rekami ludzkimi.

Cytuj:

Zamiast religii można uczęszczać na etykę.

dodaj: "ktora w wielu przypadkach istnieje wylacznie na papierze, ze wzgledu na skale zjawiska niechodzenia na religie".

Kyrfal 23-08-2007 02:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Smetana (Post 1616780)
@Kyrfal
Ciekawe argumenty przedstawiłeś (dla niekumających to żadne :P).

powiedzialem po prostu co mysle o twoich twierdzeniach :). otoz kosciol chrzescijanski (w wiekszosci swojej historii) mial charakteryzowac się skromnoscia a ksieza i inni czlonkowie kosciola ubogim trybem zycia, tylko w najblizszej nam histori zaczely sie takie rzeczy jakie opisales

Ashlon 23-08-2007 03:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kyrfal (Post 1617973)
powiedzialem po prostu co mysle o twoich twierdzeniach :). otoz kosciol chrzescijanski (w wiekszosci swojej historii) mial charakteryzowac się skromnoscia a ksieza i inni czlonkowie kosciola ubogim trybem zycia, tylko w najblizszej nam histori zaczely sie takie rzeczy jakie opisales

2 zdania i tyle bledow...a) kto kazal ksiezom zyc w ubostwie? b) historii to ty chyba sie nie uczyles, w sredniowieczu (uogolniajac oczywiscie) co 2 papiez mial dzieci, a celibat zostal wprowadzony dopiero w XI wieku, wiec chyba troche patrzysz wybiorczo na temat kosciola.

Co do porownania zloty kosciol vs lepianka - doskonale ujal to p.l - czemu WY/MY lubimy wszystko to, co piekne, zlote i bogate, ale ksiadz (tez czlowiek) ma zyc w biedzie? Mi np nie przeszkadza to, ze wybudowano piekna Bazylike sw. Piotra...sorry, ale czy wielki kosciol od razu anuluje modlitwe i wiare w Boga?

Thot 23-08-2007 03:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1617963)
dodaj: "ktora w wielu przypadkach istnieje wylacznie na papierze, ze wzgledu na skale zjawiska niechodzenia na religie".

Nie wspominając już o tym, że - zwykle z braku pieniędzy - etykę musieliby prowadzić księża, co do których mieszane uczucia mają nawet wierzący...

Wracając do tematu, ocena z religii na świadectwie to jawna dyskryminacja wyznawców innych religii /sorry za powtórzenia/ i ateistów. Ba, to nawet krok wstecz jeśli chodzi o wolność wyznania. Nie pieprzcie głupot, że etyka jest dobrą alternatywą...

Z doświadczenia i z opinii znajomych wiem, że wystarczy tańczyć tak jak zagra katecheta, a dobra ocena z religii jest pestką. Potwierdza się teza, że Ci, którzy nie wchodzą w konflikty z księdzem, opowiedzą się po jego stronie w jakiejs klasowej debacie, itd itp. mają łatwiej.

Błaha sprawa- 2 kartkówki z religii, gdzie ksiądz prosił o wypowiedzenie się na dane zagadnienia. Pierwszą napisałem na temat, nie zgadzając się z opinią kochanego katechety, na drugiej wyraziłem wielkie ubolewanie z powodu ataków na pewną stację radiową pod przewodnictwem szanownego ojca (choć praktycznie wcale nie tyczyło się to tematu). Oceny: 2/5+. Fakt, moja szkoła może być wyjątkiem... Ale jeśli w najlepszym liceum w 80-tysięcznym mieście katechetą jest ktoś taki, to sami odpowiedzcie sobie na pytanie "co jest grane?".

Nie piszcie, że ataki na kler są w modzie... To nie wybory miss, tylko walka o prawa...

Jasne, że chciałbym, żeby moje dzieci uczyły się religii w podstawówce, gimnazjum, nawet liceum... Ale nie, żeby były przymusowo rozliczane z tego w co wierzą, jak mocno i jak potrafią to wyrazić...

Vanhelsen 23-08-2007 03:44

Cytuj:

[...]Zamiast religii można uczęszczać na etykę.[...]

Ale to tak trąci rasizmem na tle religijnym... bo niby dlaczego jest wybór tylko Religia (dom. Katolicka) vs. Etyka... Jeżeli już chcą się bawić w religię to proszę bez dyskryminacji, równe prawa dla innych wyznawców -.-"

Kyrfal 23-08-2007 04:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 1617987)
2 zdania i tyle bledow...a) kto kazal ksiezom zyc w ubostwie? b) historii to ty chyba sie nie uczyles, w sredniowieczu (uogolniajac oczywiscie) co 2 papiez mial dzieci, a celibat zostal wprowadzony dopiero w XI wieku, wiec chyba troche patrzysz wybiorczo na temat kosciola.

dobra dobra, moze nie byłem orłem z histori (tu musze przyznac racje z tym co napisales), ale bledów ort nie mam, styl moze kiepski ale taki juz mam no a reszta, nie chce mi sie po prostu pisac starannie na tym forum? wole napisac niestarannie i bez bledow niz jak pisza inni "Pienknie, ale s blendami", proste :>

Cytuj:

Mi np nie przeszkadza to, ze wybudowano piekna Bazylike sw. Piotra...sorry, ale czy wielki kosciol od razu anuluje modlitwe i wiare w Boga?

cos takiego powiedzialem? chodzi tu tylko o to ze koscioly powinny byc skromniejsze bo pieniadze ktore sa przeznaczane na budowe ogromnych kosciolow mogłyby być przeznaczone na osoby potrzebujące

ari2423 23-08-2007 06:06

tu taka ciekawostka z innego forum jak ktos chce moze przeczytac, nie ma ona zwiazku z tematem no ale zawsze cos :

Źródła wydarzeń opisanych w poście otwierającym ten temat szukać należy we wczesnym konflikcie między Pawłem, a grupą Jana, Jakuba i Piotra. Apogeum tego konfliktu miało miejsce w roku 43 naszej ery, kiedy to wcześni chrześcijanie z Jerozolimy oskarżyli Pawła o występowanie przeciwko prawu mojżeszowemu. Ostatecznie przed gniewem tłumu ocalili go Rzymianie. Nigdy im tego nie zapomniał i w pokoju z cesarstwem stworzył nową religię w oderwaniu od mojżeszowych korzeni. W pokoju z cesarstwem, bowiem inaczej mogłoby mu się nie udać. Dla osiągnięcia swojego celu stworzył doktrynę polityczną, w myśl której wszelka władza pochodzi od Boga:

List do Rzymian 13, 1
Każdy niech będzie poddany władzom, sprawującym rządy nad innymi. Nie ma bowiem władzy, która by nie pochodziła od Boga, a te, które są, zostały ustanowione przez Boga. Kto więc przeciwstawia się władzy - przeciwstawia się porządkowi Bożemu. Ci zaś, którzy się przeciwstawili, ściągną na siebie wyrok potępienia.

Skoro tak, to w jaki sposób przeciwstawiać się władzy, nawet złej i okrutnej? Przecież oznaczałoby to przeciwstawianie się się samemu Bogu!

Nauki Pawła są fundamentem praktycznie wszystkich współcześnie działających kościołów chrześcijańskich, wyjątki są słabe i nieliczne. Zatem chrześcijaństwo było jakie było i jest takie, jakie jest i inne być nie mogło. Także współcześnie inne być nie może. Jest to w pełni logiczny wniosek, jaki można wyciągnąć uważnie śledząc i analizując historię tej religii. Gdyby nie postać Pawła, religia ta byłaby całkiem inna. Nie byłoby centralnych kościołów, a małe grupy wyznaniowe jak we wczesnym chrześcijaństwie.

Ktoś może zatem powiedzieć zostawmy Pawła i wróćmy do źródeł, do nauk Jezusa z Nazaretu, czytajmy uważnie Ewangelie. Oczywiście można, ale i tu pojawiają się problemy. Osobiście poszedłbym za Jezusem daleko, ale nie do końca. W Ewangeliach jest wiele cytatów Jezusa, które od niego odpychają. Nie ma nawet pewności co do jego boskości. Są cytaty, które w tej kwestii sieją więcej wątpliwości, niż cokolwiek wyjaśniają.

A jeśli do tego dodać, że wedle obecnej wiedzy ewangelistów było co najmniej kilkunastu (a w Biblii jest tylko czterech); że odnaleziono i odczytano niemal pełną ewangelię Judy i - wbrew temu, czego całe wieki uczono - okazuje się, że był to najlepszy i najwierniejszy uczeń Jezusa; że zwoje z Qumran ukazują nam esseńskie korzenie Nazaretańczyka... To jak uwierzyć, że biblijna droga do Boga jest prawdziwa?

Ja nie potrafię.

Vansider 23-08-2007 10:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chesterkaa (Post 1614649)

A tak na marginesie,nie,nie myślę że molestowanie po tylko to co wypisałaś,ale dla mnie kara za to powinna być jednolita,nie ważne co robił dziecku.

Smetana 23-08-2007 11:50

@Kyrfal
No to jak nie byłeś orłem z historii i nie masz o tym pojęcia nie nazywaj moich postów kretyńskimi idioto. Widziałeś kiedyś jakiś zabytkowy kościół ze średniowiecznego miasta? Poza romańskimi ociekają złotem i są wielgachne. Tym kościół przyciągał wiernych kiedyś i zrobił im takie pranie mózgu że do dziś są tego efekty....

Duch Niespokojny 23-08-2007 12:01

Cytuj:

Wyjaśnię to przenośnią bo inaczej chyba nie trafi:
Kiedy chcesz się zaręczyć, dlaczego ukochanej dajesz pierścionek ze złota a nie jak (?)Gustlik w Czterech Pancernych nakrętkę od śruby?

Owszem, ale jeśli się nie mylę, to w małżeństwie/narzeczeństwie chodzi o coś więcej niż obsypywanie ukochanej złotymi pierścionkami... Sam nie mam nic przeciwko budowaniu pięknych i drogich kościołów, przynajmniej dopóki nie będę musiał płacić na to z moich podatków. Ale jeżeli tylko na tym (i na pustych obrzędach i rytuałach, od tych potępianych jako pogańskie i bałwochwalcze różniących się jedynie formą) ma polegać religia, to chyba zakrawa to na lekki absurd...
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kyrfal (Post 1617973)

Popatrz jakie kościoły budowano w średniowieczu. Przypomnij też sobie, że dziesięcina (oddawanie 10% swoich dochodów na rzecz Kościoła) była wówczas obowiązkowa, powszechna była sprzedaż odpustów i "relikwi". Dorzućmy jeszcze, że istniało wtedy osobne Państwo Kościelne i już masz obraz "ubóstwa" kleru w tamtych czasach. To, że istniał etos ascety i pokutnika (obowiązujący raczej owieczki Kościoła, żeby chętniej oddawały na jego rzecz swoje pieniądze) nie znaczy, że każdy żył jak św. Franciszek.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kyrfal (Post 1618028)
dobra dobra, moze nie byłem orłem z histori

Jakim prawem rzucasz więc takie teksty:
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kyrfal (Post 1616722)
:baby:8oX(
KARKAKRKAKRKAK BUYM BUK CYK CYK PIK FUK
przepraszam, ponioslo mnie ale jak widze takie kretynskie posty to mnie krew zalewa

?

Ashlon 23-08-2007 14:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kyrfal (Post 1618028)
dobra dobra, moze nie byłem orłem z histori (tu musze przyznac racje z tym co napisales), ale bledów ort nie mam, styl moze kiepski ale taki juz mam no a reszta, nie chce mi sie po prostu pisac starannie na tym forum? wole napisac niestarannie i bez bledow niz jak pisza inni "Pienknie, ale s blendami", proste :>

Nie chodzilo mi o bledy ortograficzne/skladniowe, tylko rzeczowe.
Cytuj:

cos takiego powiedzialem? chodzi tu tylko o to ze koscioly powinny byc skromniejsze bo pieniadze ktore sa przeznaczane na budowe ogromnych kosciolow mogłyby być przeznaczone na osoby potrzebujące
Z jednej strony masz racje, ale w Pismie nie jest powiedziane, ze "ksiadz ma pomagac potrzebujacym, zwykly czlowiek nie", - wiec dziwie sie, ze kazdy wymaga tego od ksiezy, a sam niewiele robi. Oczywiscie zdazaja sie wyjatki.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thot
Wracając do tematu, ocena z religii na świadectwie to jawna dyskryminacja wyznawców innych religii /sorry za powtórzenia/ i ateistów. Ba, to nawet krok wstecz jeśli chodzi o wolność wyznania. Nie pieprzcie głupot, że etyka jest dobrą alternatywą...

Dwie sprawy - raz, ze nie w kazdej szkole etyka jest prowadzona przez ksiezy. Dwa, dziwi mnie wasza walka o rownosc religii. W sumie to sie nazywa hipokryzja - 90% osob rzucajacych takie argumenty ma w dupie inne religie, po prostu to jest najlatwiejszy argument, zeby sie nie uczyc religii. No, ale zalozmy, ze jednak cie ta rownosc interesuje - czemu, skoro na calym swiecie wyznawcy innych religii maja chrzescijanstwo gdzies? Czemu w takiej Arabii Saudyjskiej stwierdzenie, ze potrzeba rownouprawnienia dla chrzescijanstwa zbywane jest smiechem?

Cytuj:

Z doświadczenia i z opinii znajomych wiem, że wystarczy tańczyć tak jak zagra katecheta, a dobra ocena z religii jest pestką. Potwierdza się teza, że Ci, którzy nie wchodzą w konflikty z księdzem, opowiedzą się po jego stronie w jakiejs klasowej debacie, itd itp. mają łatwiej.
Nie demonizuj, bo to zalezy od nauczyciela, takie same rzeczy dzieja sie i na historii, biologii i WOSie, jesli nauczyciel jest lipny. Jesli powiesz, ze na kazdej innej lekcji kazdy nauczyciel chetnie broni swoich pogladow/slucha krytyki swojej osoby, to zwyczajnie ci nie uwierze.
Cytuj:

Błaha sprawa- 2 kartkówki z religii, gdzie ksiądz prosił o wypowiedzenie się na dane zagadnienia. Pierwszą napisałem na temat, nie zgadzając się z opinią kochanego katechety, na drugiej wyraziłem wielkie ubolewanie z powodu ataków na pewną stację radiową pod przewodnictwem szanownego ojca (choć praktycznie wcale nie tyczyło się to tematu). Oceny: 2/5+. Fakt, moja szkoła może być wyjątkiem... Ale jeśli w najlepszym liceum w 80-tysięcznym mieście katechetą jest ktoś taki, to sami odpowiedzcie sobie na pytanie "co jest grane?".
Skoro tak - czemu nie olejesz dla swietego spokoju i bedziesz pisal "pod dyktando"? Nie interesuje cie ten przedmiot, wiec to ci nie robi roznicy, a bedziesz mial tylko lepsza srednia. Pomysl, ze w niektorych szkolach ksieza/katecheci prowadza normalne lekcje ;)

Vil 23-08-2007 14:34

Cytuj:

Mi np nie przeszkadza to, ze wybudowano piekna Bazylike sw. Piotra...sorry, ale czy wielki kosciol od razu anuluje modlitwe i wiare w Boga?

Mi rowniez nie przeszkadza ze jest, przeszkadza mi natomiast to, ze szuka sie wszelkich sposobow zeby wydac publiczne ( czyli nasze ) pieniadze na glepowa swiatynie ( i nie tylko ), zamiast uruchomic publiczna zbiorke i zbudowac tyle, ile narod uzna ze potrzebuje ..

Jestem goracym zwolennikiem wprowadzenia podatku wyznaniowego, tak, aby nikt wbrew wlasnej woli nie musial ponosic jakichkolwiek kosztow z tytulu utrzymywania czegokolwiek zwiazanego z kultem religijnym.

Thot 23-08-2007 14:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 1618456)
Dwie sprawy - raz, ze nie w kazdej szkole etyka jest prowadzona przez ksiezy. Dwa, dziwi mnie wasza walka o rownosc religii. W sumie to sie nazywa hipokryzja - 90% osob rzucajacych takie argumenty ma w dupie inne religie, po prostu to jest najlatwiejszy argument, zeby sie nie uczyc religii. No, ale zalozmy, ze jednak cie ta rownosc interesuje - czemu, skoro na calym swiecie wyznawcy innych religii maja chrzescijanstwo gdzies? Czemu w takiej Arabii Saudyjskiej stwierdzenie, ze potrzeba rownouprawnienia dla chrzescijanstwa zbywane jest smiechem?

To chyba nie walka o równość religii, tylko próba zrozumienia gdzie jest granica. Mnie ta sprawa już teoretycznie nie dotyczy, ale jednak ciągle trapi. Nie chodzi o żadne równouprawnienia, sęk w tym, że wprowadza się obowiązkową ocenę z religii zanim wymyślono sprawiedliwą alternatywę.

Cytuj:

Nie demonizuj, bo to zalezy od nauczyciela, takie same rzeczy dzieja sie i na historii, biologii i WOSie, jesli nauczyciel jest lipny. Jesli powiesz, ze na kazdej innej lekcji kazdy nauczyciel chetnie broni swoich pogladow/slucha krytyki swojej osoby, to zwyczajnie ci nie uwierze.
Jasna sprawa, tyle, że nauczyciel historii nie każe mi wierzyć, że toczyliśmy zwycięskie boje na Madagaskarze, a po lekcji z księdzem - fanatykiem mogę się dowiedzieć kilku rzeczy na temat dzisiejszego świata, których podręczniki nie zdementują. W rezultacie ocenianym się jest nie za faktyczną wiedzę, tylko - o wiele częściej niż na przedmiotach pokroju historii - za poglądy.
Cytuj:

Skoro tak - czemu nie olejesz dla swietego spokoju i bedziesz pisal "pod dyktando"? Nie interesuje cie ten przedmiot, wiec to ci nie robi roznicy, a bedziesz mial tylko lepsza srednia. Pomysl, ze w niektorych szkolach ksieza/katecheci prowadza normalne lekcje ;)
Moim zdaniem to utwierdziłoby księdza w przekonaniu, że racja stoi po jego stronie. Mógłby nawet pomyśleć, że odnalazł jakąś zagubioną owieczkę ;|. Pisanie 'pod dyktando' nie leży w naturze niektórych. Gdyby wszyscy wykazywali bierną postawę... Strach pomyśleć

Ashlon 23-08-2007 16:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thot (Post 1618499)
Moim zdaniem to utwierdziłoby księdza w przekonaniu, że racja stoi po jego stronie. Mógłby nawet pomyśleć, że odnalazł jakąś zagubioną owieczkę ;|. Pisanie 'pod dyktando' nie leży w naturze niektórych. Gdyby wszyscy wykazywali bierną postawę... Strach pomyśleć

Najlepszym wyznacznikiem takiego pisania i stosunku do ksiezy-fanatykow jest coraz mniejsza ilosc mlodziezy w kosciolach. Poczekaj 10 lat, Kosciol przebudzi sie i zobaczysz, w jakiej wtedy beda panice ;)

Thot 23-08-2007 16:35

Myślę, że zobaczę znacznie prędzej :)

Patton 01-11-2007 23:30

Ja uwazam ze religia powinna odbywac sie w salce katechetycznej jak jeszcze za komuny! Program religii jest tez beznadziejny moj ostatni to : godnosc czlowieka :baby: pacieza by nauczyli a nie takie cos... szkola ma prawo i obowiazek zachowac neutralnosc swiatopogladowa!!! I az 2 godziny religi sa w mojej szkole... pozatym chodze do gimnazjum im jana pawla II i pierwsza lekcja zawsze zaczynana jest modlitwa duchu swiety... jestem katolikiem ale bardzo mi sie to nie podoba! Eeeh w polskiej szkole jest jeszcze wiele do zrobienia..... Piszcie!!!!

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:09.