Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Świadomy Sen - Twój własny wyimaginowany świat... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=171202)

Molochor 05-05-2008 16:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ascaron (Post 2037964)
Ja wczoraj przeczytałem ten temat.Co do afirmacji to mam sobie mówić np.:,,Zapamiętam sen''? Na tym polega afirmacja? Czy jeżeli będę już we śnie i np. zrobię RT, to jeżeli już będę wiedział, że, to sen, to w trakcie snu będę mógł robić co mi się żywnie podoba? Załóżmy ruchać przysłowiową Rihanne(wole Veronice z serialu ,,Marina'').

Tak mniej więcej. Ale każdy afirmuje się na swój sposób. Musisz znaleźć Jakieś słowa które na Ciebie najlepiej działają i ich używać. Ale jeśli sobie uświadomisz że to sen (nieważne jak) to co chcesz to robisz. Tylko nie możesz się za bardzo podniecić bo się obudzisz.

Zamor1 05-05-2008 16:54

Cytuj:

Ja wczoraj przeczytałem ten temat.Co do afirmacji to mam sobie mówić np.:,,Zapamiętam sen''? Na tym polega afirmacja? Czy jeżeli będę już we śnie i np. zrobię RT, to jeżeli już będę wiedział, że, to sen, to w trakcie snu będę mógł robić co mi się żywnie podoba? Załóżmy ruchać przysłowiową Rihanne(wole Veronice z serialu ,,Marina'').

Inteligencie, w ktorym przyslowiu wystepuje Rihanna ? hmm ? bo ja nie znam :<

zoliax 05-05-2008 17:12

Nie znasz? Tu się wytworzyło(za względu chyba na pierwszy post) coś w stylu: "Każdy lucid dreamer dyma rajanę!"

Dark Horseman 05-05-2008 17:50

Cytuj:

O ile bedziesz mial wystarczajaco duzy poziom kontroli to mozesz robic wszystki co Ci sie podoba ;]

Ulrikk 05-05-2008 19:03

czy RT bedize dzialac, gdy co jakis czas bede wyciagal z kieszeni komorke i sprawdzal czy godzina sie zmienia? (zegarek w komorce elektroniczny ofc xd)

Dark Horseman 05-05-2008 21:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ulrikk (Post 2040785)
czy RT bedize dzialac, gdy co jakis czas bede wyciagal z kieszeni komorke i sprawdzal czy godzina sie zmienia? (zegarek w komorce elektroniczny ofc xd)

Tak, ostatnio LD mialem wlasnie dzieki spojzeniu na zegarek (jeszcze z FA polaczone xP). Patrze 5.10. Patrze drugi raz 6 i 3/4 xDDDDDDD

Donatz 05-05-2008 22:07

Ja ostatnio mialem sen, robilem co chcialem ale nie wiedzialem ze to sen (myslalem ze jestem w realu).

Czy to znaczy ze brakowalo mi tylko RT??

(tzn byloby to LD ale balem sie przesadzic bo nie wiedzialem ze to sen.)

Molochor 06-05-2008 18:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Donatz (Post 2041250)
Ja ostatnio mialem sen, robilem co chcialem ale nie wiedzialem ze to sen (myslalem ze jestem w realu).

Czy to znaczy ze brakowalo mi tylko RT??

(tzn byloby to LD ale balem sie przesadzic bo nie wiedzialem ze to sen.)

Czy mogłeś np. Coś stworzyć lub zniszczyć jedynie tym, że pomyślałeś ew.powiedziałeś że chcesz żeby tego tu nie było.
Czy początek tego snu był taki, że wstałeś z łóżka??

Donatz 06-05-2008 20:12

W normalnym snie zazwyczaj tylko ogladam co sie dzieje i nie mam na to wplywu, a w tym sie moglem chodzic gdzie chcialem, myslalem, ale nie wiedzialem ze to sen i dlatego nie moglem niczego stworzyc.

Molochor 06-05-2008 20:33

@up: Jesli zrobisz RT to powinieneś się domyślić że to sen, nie ważne co wcześniej mogłeś robić. Ale idziesz w dobrą stronę do pierwszego LD xD. Też tak miałem.

Thadel 06-05-2008 20:40

Właśnie już ćwicze od wczoraj :s Metodą WILD, ale zobacze też WBTB albo VILD :)

Ascaron 07-05-2008 23:33

Minęły trzy noce, a ja tylko drugiej nocy zapamiętałem 1 sen.Może za krótko się afirmuje przed snem-po prostu dość szybko zasypiam.Dziś 4 noc czyli 4 podejście.Grunt, to chcieć i wierzyć, że się uda.Nie poddam się bez walki:wiking:

Athelas 08-05-2008 16:24

Ja skończyłem z dziennikiem, a i tak zapamiętuje 3+ sny na dzień. Wystarczył tylko 1 tydzień, a potem jakoś szło bez. LD miałem, fajne było miasto na pustyni i zmiana nocy w dzień xD Afirmacja się przyda nie tylko do LD. Dzisiaj na przykład, zaczytałem się w blogu jakims, patrze na zegar - 6,5 h snu zostało. Myslę dupa, jutro będę zombi. To się afirmuję się: Jutro rano będę wypoczęty i tak 30x, i... Działa! Wyspany obudziłem się, i rześko poszedłem do budy, na wf szło mi lepiej niż zawsze (choć graliśmy w noge; wolę ręczną lub siatkę), i super ;) Polecam taką afirmację! Z drugiej strony, sny są dziwne. Dzisiaj na przykład, jeden z 4 zapamiętanych snów polegał na zaśnięciu na ulicy (xD) i posiadaniu LD w tamtym śnie. A żeby RT zrobić nie wpadłem :(

btw. dawno mnie nie było. Tęskniliście? :baby:

--Cienius-- 13-05-2008 16:43

Musze sie pochwalic wytworzylem swoj pierwszy swiadomy sen ... 7 dni mi to zajelo ale sie udalo... Latalem najpierw nad jakims lasem i uswiadomilem sobie ze to nie realne zrobilem test rzeczywistosci i psikus :}... Tylko to co chcialem zrobic nie wygladalo to tak fajnie tzn wiem zeby to nasptenym razem zrobic MUSZE dokladnie zaplanowac co chce robic gdzie z kim itp Takie szczegoly pomagaja!
pozdro

Cacuss 13-05-2008 19:04

Athelas pewnie, że tęskniliśmy.
Kiedyś też, wpadłem na pomysł, żeby przy afirmacji mówić, iż będę rano wyspany. I dupa. Obudziłem się, a raczej się nie obudziłem, zaspany jak zawsze.

@Down: A ja chciałem zrobić Ci przyjemność. :P <zartu ciag dalszy?> .

Athelas 13-05-2008 21:08

@up to nie wiem. Mi się udało, ale o 18 byłem bardzo śpiący.

@topic Drugie LD było, jak się rozkręcisz to jest luzik ;)

@edit i zapomniałem pogratulować Cacussowi żartu ^^ gz za joke
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cacuss
Athelas pewnie, że tęskniliśmy.

Molochor 14-05-2008 19:40

@Ascaron: Ile czasu się afirmujesz??
@topic: Znowu jeszcze 2 razy miałem LD. Było supeeer. Koledzy w szkole mi zazdroszczą bo nie mieli ani jednego LD.

--Cienius-- 17-05-2008 20:52

No wiec tak... Zacalem przygode z LD 1.5 tyg temu wytworzylem do tej pory 2 LD... 1 Bylem nad jakims lasem pomylslaem ze to nierealne zebym latal nad lasem zoriblem test rzeczywistosci... i 1 LD sie udal(tzn uswiadmoilem sobie we snie ze snie :D) Chcialem robic cos na co mialem ochote, lecz jak juz wyobrazalem sobie to i chcialem zeby to powstalo to zaczal sie sciemniac ekran i nie moglem tego wykonac... Pomyslalem po przebudzeniu ze moze trzeba to bardziej zaplanowac szczegoly itp... Wczoraj to zaplanowalem dokladnie ze to robic chce tam i siam ma byc dzien itp... I nadal jak chcailem zrobic to po uswiadomieniu sie we snie nie moglem tego zrobic!! Prosze o pomoc jakies wskazowki, moze ktos cos takiego/podobnego mial moze jakis sposob jest?
Prosze o odp
=]

Donatz 17-05-2008 23:24

Ja dosyc dlugo probuje ale nie mialem LD.
Nie narzekam bo wiem ze sam jestem sobie winny, nie przykladam sie, czesto mi sie nie chce afirmowac.

Musze sie zmotywowac! :)

vuxes 17-05-2008 23:33

Ja wczoraj zrobiłem we śnie RT (popatrzyłem na dłonie), po czym się obudziłem. Chyba coś nie tak robię.

Arcan 18-05-2008 00:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez vuxes (Post 2062226)
Ja wczoraj zrobiłem we śnie RT (popatrzyłem na dłonie), po czym się obudziłem. Chyba coś nie tak robię.

Prawdopodobnie zachwyt z LD był tak wielki, że cię wybudził. To częste za pierwszym razem. Ja jeszcze LD nie miałem ale dużo o tym czytałem. Wielu osobom zdarzało się w ten sposób wybudzić. Następnym razem opanuj chwilowo emocje ;)
Już nie mogę doczekać się własnego LD, tylko nie wiem czy robie właściwy RT. Gdy patrzę na zegarek (wskazówkowy), to mój RT polega na drugim sprawdzeniu godziny i sprawdzeniu, czy wskazówki są w tym miejscu co były.

Nari 18-05-2008 13:43

Umm... Już kiedyś ćwiczyłem LD, jeszcze kiedy był możliwy podział na grupy (paranormalni :P) na tibia.pl, i jakoś mi się nie chciało. Mam nadzieję, że teraz mi się uda.

Czy LD trwa tyle ile śpimy? Czy da się dostosować szybkość upływania czasu? Ponoć ogranicza nas tylko wyobraźnia, nie?

vuxes 18-05-2008 13:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2063048)
Umm... Już kiedyś ćwiczyłem LD, jeszcze kiedy był możliwy podział na grupy (paranormalni :P) na tibia.pl, i jakoś mi się nie chciało. Mam nadzieję, że teraz mi się uda.

Czy LD trwa tyle ile śpimy? Czy da się dostosować szybkość upływania czasu? Ponoć ogranicza nas tylko wyobraźnia, nie?

Czas we śnie upływa tak samo jak w realnym świecie.

CytrynowySorbet 18-05-2008 14:20

A mi się nie udaje :<

Leżę sobie wieczorem przed snem, w domu cicho, oczyszczam umysł (chyba, to nie jest takie proste) i w myślach powtarzam sobie "zaraz zasnę i będę pamiętał swój sen", ale nie zasypiam (znaczy zasypiam, ale kilkanaście minut później), a tym bardziej nie pamiętam snu. Dacie jakieś wskazówki co do afirmacji i w ogóle całej tej "operacji" ? Bo bardzo chciałbym taki sen przeżyć :)

Dodam, że próbowałem już 3 razy (3 noce).

Komandos 18-05-2008 16:27

@CytrynowySorbet
Z tym zapamiętywaniem snów to różnie bywa.
Moje myśli zetknęły się z tym tematem ok. 2 tyg temu. Od poniedziałku zabrałem się do sprawy z większym zaangażowaniem. Tzn tak jak w twoim przypadku - afirmacja, oczyszczanie umysłu.
Efekty są takie:
wtorek - 2 sny zapisane
środa - nic
czwartek - 1 sen
piątek po juwenaliach bez żadnej afirmacji - 2 sny, najlepiej zapamiętane odkąd zacząłem się w to bawić
sobota - prawie 5 snów! co prawda o krótszej fabule, ale liczba ładna
niedziela - nic

Więc różnie to bywa.
Ponoć po przebudzeniu warto nie robić gwałtownych ruchów, jak na początku nic nie pamiętasz, to próbuj się ułożyć w pozycji, w której spałeś.
Obowiązkowo musisz prowadzić dziennik snów, w końcu będziesz miał co w nim napisać.

Wniosek - trzeba być pozytywnie nastawionym i wytrwałym. Takie jest moje zdanie.

Lafa 18-05-2008 19:00

LD to wspaniala zabawa ;d. Dzieki temu zaoszczedzilem duzo czasu np. zawsze chcialem miec 200 lvl (wiem glupie ;d) i w czasie LD wyobrazilem sobie ze taki mam. Pogralem troche i poszedlem latac. Praktycznie dzieki temu mozna sprawdzic czy oplaca sie cos kupic. Wczesniej duzo myslalem nad kupnem ps3
ale we snie zrobilem sobie konsolke i nie podobala mi sie gra na niej i dzieki temu moglem spozytkowac hajs w inny sposob. Co do nauki polecam metode WILD bo jest najlatwiejsza (bynajmiej dla mnie). PO tygodniu pamietalem juz 2-3 sny a LD mialem po 10 dniach. RT nalezy cwiczyc na realu jezeli chce sie szybko miec LD dobra metoda to zegarek albo lustro. Btw. jak bedzie was cos gonilo np. mnie ostatnio gonil chrupek Lays nalezy zatrzymac sie i spytac co chce. Moze Ci dac prezent a moze zaatakowac ale skoro to twoj sen to rozwal go szybko i obowiazkowa popros o prezent. Przydaje sie do dzienniczka snow.
PS. Wiem ze duzo osob uzywa LD do byzkania sie ale jest wiele ciekawszych rzeczy do zrobienia wiec w 1 LD polecam cos czego nigdy nie zrobicie jak latanie bo na sex w rl przyjdzie kiedys czas (no moze nie z doda czy kogo sobie wymazycie)

Darkk'Horseman 18-05-2008 19:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez vuxes (Post 2063056)
Czas we śnie upływa tak samo jak w realnym świecie.

Przestan klamac xP
Mozesz w rl przespac 5 minut, spedzajac we snie 5 lat. ;]

Athelas 18-05-2008 23:11

@up a ty ban, i nowe konto ;) dobry ziomal ^^

@topic ech, 3, no ale się nie przykładam, więc dobrze. Technika nie ruszania się po obudzeniu działa, wróciłem do snu, z czego raz na rl to było, a raz w fałszywym przebudzeniu (xD).

@Cienius nie mam takiego problemu. Po prostu sen ciągnie się nadal, a ja gdy chce mnie wyrzucic, krzyczę "Ostrośc x1000" i spoks. spróbuj po uświadomieniu, nie wiem, mocno chciec zostac, lub się afirmowac "będę miał długi świadomy sen". Na większośc problemów działa afirmacja, więc z problemem zgłaszajmy się do naszej podświadomości, która afirmację wyłapie ^^

kombinacja alt + c mi nie działa, nie rzucac się

Komandos 20-05-2008 11:47

Kiedyś czytałem historię pół żartem pół serio.
Komuś śnił się mecz piłkarski, akurat ta osoba miała strzelać karnego. Rozbiega się, uderza lecz od razu się budzi, bo uderzył stopą w ścianę. Coś takiego.

Ja natomiast miałem coś takiego.
Jakiś agresywny pies się do mnie przyczepił, pierwszy atak odparłem, za drugim razem mnie ugryzł, natomiast przy trzecim razie złapałem go lewą ręką za głowę, a prawą pięścią miałem wymierzyć cios, jednak nagle się obudziłem i uderzyłem ręką w ścianę : D
Jestem niemal pewny, że to uderzenie w ścianę to nie był dalszy ciąg snu.

Darkk'Horseman 20-05-2008 15:55

Up

Czasami tak jest... Np ja mialem tak ze snilo mi sie ze mnie typo kopnal, i sie obudzilem i to poczulem xP, chociaz w nic nie walnalem ;d

Xantro 20-05-2008 18:09

Pewnie przez emocje wybudzacie się lekko ze snu i "spada" z was blokada. Po takim uderzeniu w ścianę musisz się obudzić xD

Athelas 20-05-2008 19:41

To już lepiej tak, niż jakby miała ta klatka zostać na was po obudzeniu ;d choć to nie problem, można się wystraszyć.

CytrynowySorbet 20-05-2008 20:26

W końcu zapamiętałem swój sen :D Wszystkie szczegóły (chyba)... Naskrobałem trochę w zeszycie, dziś mam nadzieję na następny krok - obym pamiętał zrobić RT...

Nari 21-05-2008 17:03

O.o przedwczoraj 2 sny, raczej 1.5, a dziś 1, ale calutki i długi :P I jeszcze dawniej miałem to, że przypominały mi się sny co dopiero po obudzeniu. A ten dzisiejszy to normalnie śniłem, szkoda, że nie do końca świadomie.

Athelas 22-05-2008 11:34

Je, je, je, je!!! 4 LD. Ktoś z was nie ma full kontroli? ja już mam. I wiem jak ją uzyskać. Należy pomyśleć:

"Chcę xxx. To mój sen, i ja jestem tu panem." Po czymś takim na pewno to się pojawi ;)

btw. LD co cztery dni to dobry wynik? co sądzicie?

Komandos 22-05-2008 14:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Athelas (Post 2069636)
Je, je, je, je!!! 4 LD. Ktoś z was nie ma full kontroli? ja już mam. I wiem jak ją uzyskać. Należy pomyśleć:

"Chcę xxx. To mój sen, i ja jestem tu panem." Po czymś takim na pewno to się pojawi ;)

btw. LD co cztery dni to dobry wynik? co sądzicie?

Wydaje mi się, że dobrze, tym bardziej, że każdy z trenujących marzy o takim wyniku.
Ja pamiętam dzisiaj tylko zarys jednego snu, a wiem/lub mam przeczucie, że był bardzo ciekawy, rozbudowany.
Jedyne co mi utknęło w pamięci to strach przed śmiercią, instynktowa chęć przetrwania (sen był o a jakiejś apokalipsie).

Athelas 23-05-2008 10:11

@up też tak mam czasem, ale później mi to minęło, i sny zapamiętywałem (4-5 mi się udaje).

@topic sam nie wierze. 5 (słownie: piąte) LD miałem, a ostatnie było wczoraj. Jestem mile zaskoczony, afirmacja jednak czyni cuda. Choć moje uświadomienie jest raczej bez RT, po prostu nagle czuje, że to sen. Potem walę RT, i wiem że sen. Chwila podniecenia, ale żeby mnie nie wywaliło, od razu przystępuje do dzieła. To jest Super!!!

CytrynowySorbet 23-05-2008 11:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Athelas (Post 2069636)

Rozumiem, że to taki sposób afirmacji, tak? Daaaaj jeszcze jakieś rady, bo jedyne, co mi się udaje, to czasem zapamiętać jakiś sen, a ja chcę więcej :P

Athelas 24-05-2008 12:27

No wiesz, niektórzy mają tendencję do pamiętania 4 snów po pierwszej nocy ćwiczeń (ja xD), a niektórzy przez tydzień nie pamiętają nic. Polecam:
-Afirmację - to najważniejsze!
-Dziennik snów - jest on bardzo potrzebny. I nie pisz tam z jakąś składnią, czy gramatyką, nabazgraj swój ciąg myślowy co do snu.
-Wizualizuj przed snem - musisz wyobrazić sobie, co będziesz robił w LD. Będziesz to wiedział, więc nie zmarnujesz okazji na myślenie, tylko to zrobisz.
-Utrzymanie snu dłużej - jak Cię wywala ze snu, to kręć się i mów "jak się przestane kręcić, to będę we śnie". Działa, sprawdzałem.
-Kontrola - Jeśli nie masz full kontroli, to napisałem co trzeba mówić w poprzednim poście. Tak, Jest to rodzaj afirmacji w pewien sposób.
OOBE - jak nie wiesz co to, to wikiedia.pl. Jeśli chcesz to uzyskać, podczas LD nagle się oderwij, spróbuj nagle wstać. Nie próbowałem, czytałem o tym właśnie na wiki. Ja się w OOBE nie bawię, LD mi wystarczy ;) Może kiedyś.

P.S. Dziś nie miałem LD, ale jak zawsze 4 sny zapamiętane. Od razu po obudzeniu ich nie pamiętam, ale na przykład śnił mi się sklep z lodami, to jak pomyślałęm sobie "kupię se/sobie dzisiaj loda jak wyjdę" sen mi się automatycznie przypomniał. Snów sprzed tygodnia nie pamiętam wszystkich, ale LD zawsze zapamiętuje. Bo po co mi inne sny? :D

Darkk'Horseman 24-05-2008 17:47

Afirmacja>
Mozgowi trzeba powiedziec lopatologicznie czyli:

NIE "Bede mial dzisiaj LD"
tylko "Kiedy dzisiaj bede snil, bede wiedzial, ze snie"

; ]

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:55.