Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Niusy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=12)
-   -   Teaser IV - Tutorial (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=178688)

Bambs18 14-06-2008 13:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez popolz (Post 2113437)
DO wszystkich tumanow co mówią ze tibia schodzi na psy .
Jak by schodzila nie grał bys 20h dzienie idioto .
Po 2 jak by schodziła na psy nie grało by tyle ludzi i ludzie by nie kupowali paccow .
POMYSLCIE ZANIC COS NAPISZECIE PSY .

10latki .

Co ty czlowieku pierdolisz ? Ja nie gram nawet godzine dziennie .... anyway ludzi gra wiecej niz kiedys tylko porownaj srednia wieku teraz a kiedys ? Skoro lubisz dzielic server z 10 latkami ktorzy Cie spamuja Wow ale masz fajny poziom to Elo

@Do Ludzi ktorzy mowia ze my nazekamy a nie mielismy nigdy 30 lvl + ? Spoko kupie sobie pacca , TibieNG , zrobie kngihta wbije 60/60 , postawie go na boota i za 2 miesiace mam 100 lvl ? O to teraz chodzi w tibi tak?

P.S Za dwa uptejdy Cipsoft doda Cave Boota oczywiscie dla pacc ...

Pr0'N 14-06-2008 13:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wylansowany (Post 2113571)
Zastanawiam się dlaczego wszyscy krytykują ten tutorial. W końcu, po update nie będzie "Fri itanz plx!!!!", "ej dajcie cosi", "jak urzyc liny", "eee wie ktosi jak dojsici do depo" itp.

Ehe, myślisz że przeciętny dwunastolatek będzie czytał jakieś tutoriale?

Dodatkowo po depo będą się walały jakieś debilne czerwone czapeczki i spellbooki

szast11 14-06-2008 13:42

Kompletnie mi się to nie podoba. Jest nowy świat i zamiast odrobiny klimatu by zdobyć własne eq bo nikt nie ma na sprzedaż, to ide do jakiegoś gościa i mnie obdarowuje jak Święty Mikołaj. Żal. Tak jak inni po co tutrioale dla dzieci dla 7 lat. Niech grają w Smerfy 3 albo coś podobnego. Jak ktoś ma wątpliwości co do profesji to są strony fanowskie i 1 000 000 tematów na forach. Co do pierwszego terenu, mi to tam wisi i tak to omine. Ale nie ma się co przejmować. Ile doświadczony gracz siedzi na roku 1,2 dni? Potem mu to ryba. Tylko zabrali mi przyjemność zlotowania pierszego wlaśnego eq, jagby był nowy świat ;(

Tom The Tanner 14-06-2008 13:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Aevolana (Post 2113048)
to dla czego w nią grasz?

Nie gram.

Wjal

yashima 14-06-2008 13:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Michos
@Pr0'N
No, nie będziesz mógł już 10cio levelowcom wciaskać spellbooków mówiąc, że one im dają +20 do ataku i leczą za free...

Michos

< znaczki >

Pr0'N 14-06-2008 14:08

Ty Michos masz jakieś kompleksy? Najpierw wyklinasz na swoim acc na wszystko co się da, a później jeszcze na kontach kolegów się wyżywasz ;s

Mama śniadania nie zrobiła i zły jesteś?

Depeszowiec92 14-06-2008 14:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez TaTaskers (Post 2113502)
@do tych co mówią, że tibia jest latwa itp.
A nie wpadliście na pomysł, że nowy gracz moze nie umieć posługiwać się liną, nie umieć przesówac jego ukochanych worków i nie umieć tak jak wy expic na botach i później się cieszyć z 50 lvl z którego nabiło się tylko 5 lvl'i sam?

No sorry jak ktoś nie wie co to znaczy "use" lub "use with" to naprawde jest jakiś ułom -.- Ja np jak zaczynałem mając linę od razu kapłem jak się ją używa i myślę że taki tutorial to kolejny kit.

yashima 14-06-2008 14:26

Cytuj:

@Depeszowiec
W wielu gracz nie ma tak, że klikamy prawym klawiszem, tylko przeciągamy ikonke na konkretne miejsce, albno klikamy dwa razy a przedmiot sam się używa. Poza tym, czemu niby mam używać liny na jasnej plamie na ziemi? Skąd niby taki nowy wie, że w tym miejscu się wchodzi na górę? Tak samo-czmu niby w ziemi kopiemy tlyko tam, gdzie jest stos kamieni, a gdzie indziej się nie da? Tutorial dla nowych graczy to faktycznie bardzo dobra rzecz.

@Pr0'N
Jadłem śniadanie. Ale mam kur*a dość ludzi, którzy niezależnie co Cipsoft Zrobi-zrzędzą.

Dziękuję
Michos

Tak od siebie
@Pr0'N
Zgodziłem się wysyłać Michosowi wiadomości, bo ma bana. i co? ;p

loko92 14-06-2008 14:28

@up: kurwa, co wy na*******acie... macie tu komentować i dyskutować na temat zbliżającego sie update'u.

Mnie zaskoczyło to, że poczatkowi gracze dostaną eq! Jakos tak łatwo bedą mieli :p

Jedrekkg 14-06-2008 14:34

Mam pytanie wie ktos kiedy beda wprowadzone zmiany na rooku ???

Bambs18 14-06-2008 14:53

]

No kazdy wie ale nikt Ci nie powie .... pomyslcie 5 razy zanim cos napiszecie ..

szast11 14-06-2008 14:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jedrekkg (Post 2114067)

Przez takich graczy sa takie tutorial'e -.-. A o czym dyskutujemy

Duke Dran 14-06-2008 14:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jedrekkg (Post 2114067)

Jak będzie updejt?

Elmor. 14-06-2008 15:23

@ Ten abdejt

Następny uptade - Tibia stanie się OTSem. Wszystko idzie w dobrą stronę. Hail OTS !

VanBobel 14-06-2008 15:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez VanBobel (Post 2112890)
Ja pier*ole, mogliby dodać jakieś questy typu Pits of Inferno np. Quest bylby podzielone na kilka misji. W każdej misji musialaby brać udzial każda z profesji.
Np. 1 misja dostanie sie do komnaty na lodowych wyspach w ktorych by wystepowal bardzo silny boss wody i lodu porownywalny silą do orshabaala np. Ice Demon lub cos w tym stylu, do komnaty mialby dostep tylko srocerer, misja byla by bardzo trudna, zostaly by wprowadzone jakies charakterystyczne dla tego miejsca potworki. Z owego bossa leciałby przedmiot np. czesc jakiejs mistycznej ksiązki lub coś w tym stylu.
2. misja polegalaby na dostanie sie na Edron i dojscie do komnaty w, ktorej znajdowalby sie boss ognia np. Fire Demon, dostep do tej misji mieli by tylko druidzi. Z tego bossa lecialaby druga czesci tej mistycznej książki...
3. misja znajdowalaby sie na Tiquandzie. W tej misji należy dostać sie do kolejnej komnaty, w ktorej natomiast by występował boss ziemi np. Earth Demon lub coś w tym stylu... z niego, tak jak z pozostalych wypadalaby kolejna czesci owej ksiązki. Dostęp do tej misji mieliby tylko knighci.
4 misja znajdowala by sie gleboko pod Callassa. Należało by dojsc natomiast do komnaty, w ktorej występowałby natomiast boss energi. Wyglądem przypominalby węgorza elektrycznego. Dostęp do tej misji mieli by tylko palladyni, ponieważ tylko ich bełty są wstanie przebić gruba skóre węgorza...

Dojscie do każdej komnaty nie bylo by łatwe, droga byla by bardzo długa i występowaly by na niej stowry charakterystyczne dla danego żywiołu z jekiego pochodzi boss.. np. ziemia-jakieś ziemne stowry lub coś w tym stylu..

Po zdobyciu wszystkich czesci mistycznej księgi nalezy udać sie na wieże Kharos, do komnaty Ferumbrassa, wszystkie czesci położyć na specialnym stole w ten sposob czesci sie połacza i powstanie księga. Po nacisnieciu na księge w plecaku pojawi sie nagroda charakterystyczna dla danej profesji np. jeżeli księge zaznaczy knight dostanie niezwykły miecz np. majacy 55 ataku lub wiecej. Drużyna ma 30 sec. na odebranie nagrody bo po tych 30 sec. do komnaty przybywa ferumbrass aby zgładzic wszystkich tych co smieli sie zajżec do jego księgi zaklęc..

Quest byłby trudniejszy od dzisiejszego poi, można by go zrobić tylko raz w miesiacu na danym serverze.

AAaa i jeszcze jak by byla mozliwosc Skinningu, np. im wyzszy poziom skinningu tym czesciej skorujesz potworki ;]

Vavi 14-06-2008 15:49

Moje stanowisko w tej sprawie jest neutralne. Ni huhu nie widzę sensu w tym, ale nie przeszkadza.

popolz 14-06-2008 15:53

Cytuj:

Co ty czlowieku pierdolisz ? Ja nie gram nawet godzine dziennie .... anyway ludzi gra wiecej niz kiedys tylko porownaj srednia wieku teraz a kiedys ? Skoro lubisz dzielic server z 10 latkami ktorzy Cie spamuja Wow ale masz fajny poziom to Elo

@Do Ludzi ktorzy mowia ze my nazekamy a nie mielismy nigdy 30 lvl + ? Spoko kupie sobie pacca , TibieNG , zrobie kngihta wbije 60/60 , postawie go na boota i za 2 miesiace mam 100 lvl ? O to teraz chodzi w tibi tak?

P.S Za dwa uptejdy Cipsoft doda Cave Boota oczywiscie dla pacc ...

Nie gadam z 10 latkami bo znimi sie nie dogadam .
Ty nie siedzisz 20godzin dzienie.. wiesz mnie to jebie .
Po co grac na bocie jak to zadna przyjemnosc pacanie ? .
Ja gram dla przyjemnosci a nie dla expa =s .

CytrynowySorbet 14-06-2008 15:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez thoro (Post 2113708)
Ale zastanowcie sie tak - czy to wogole jest potrzebne?
Nie bylo tego i kazdy sobie radzil.

W takim razie po co w ogóle update'y? Przecież wcześniej każdy sobie radził. Najlepiej przywrócić wersję Tibii do alfa (o ile taka była) i zostawić. Jakoś damy radę. I nie będzie na co narzekać.

Instynkt 14-06-2008 16:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryba (Post 2112499)
Po update, wszelkie nowo utworzone postacie już nie będą pojawiać się w świątyni, ale na małej wysepce leżącej na południe od wyspy Rookgaard. ... podstawowe umiejętności, takie jak: prowadzenie walki ... Gracz zaopatrzony w pierwsze punkty doświadczenia, podstawowy ekwipunek i najprostsze umiejętności dopiero teraz gotowy jest postawić swą nogę na wyspie Rookgaard. Dla doświadczonych graczy przejście tego przewodnika nie będzie konieczne; będzie można go po prostu ominąć.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryba (Post 2112499)
... wyrocznia przeniesie Cię na Wyspę Przeznaczenia ... przeciwnicy stawać się będą coraz silniejsi i silniejsi.

Heyah

Wniosek:

1. Wysepka lezaca przy Rookgaardzie
2. Rookgaard
3. Wyspa Przeznaczenia
4. Mainland

Heh ... byli Rookstayerzy i Ci co graja na Mainie ... a teraz bedziemy mieli AZ 4 miejsca, gdzie bedzie mozna zdobywac lvl nie przechodzac dalej ... ^^

Moze byc ciekawie

PeZet Dr. =]

Bartek11 14-06-2008 16:36

Ludzie ale wy dziwni dla czego uważacie, że jak knightowi na początek dali brass seta to już OTS wkońcu on i tak se plate kupi na starcie?? Nie rozumiem was, a dla takiego newba to duża pomoc i mniej straconego czasu :o

UP^^

Zgadzam się w 100% te 4 miejsca na wyspie przeznaczenia (każda prof będzie miała inne) będą super (można się będzie sprawdzić no i dorobić troszke kasy na start)

szast11 14-06-2008 16:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bartek11 (Post 2114327)
Ludzie ale wy dziwni dla czego uważacie, że jak knightowi na początek dali brass seta to już OTS wkońcu on i tak se plate kupi na starcie?? Nie rozumiem was, a dla takiego newba to duża pomoc i mniej straconego czasu :o

UP^^

Zgadzam się w 100% te 4 miejsca na wyspie przeznaczenia (każda prof będzie miała inne) będą super (można się będzie sprawdzić no i dorobić troszke kasy na start)

W pierwszym dniu serva tez sobie kupi?? Wiem, że to rzadka sytuacja ale psują moje ulubione elementy gry...

Rybzor 14-06-2008 17:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Instynkt (Post 2114321)
Heh ... byli Rookstayerzy i Ci co graja na Mainie ... a teraz bedziemy mieli AZ 4 miejsca, gdzie bedzie mozna zdobywac lvl nie przechodzac dalej ... ^^

Moze byc ciekawie

PeZet Dr. =]

Może być ciekawe, zwłaszcza jeśli pierwsza wyspa będzie mała z kilkoma potworami dla treningu (które mogą nie zadawać prawie dmg i oddawać minimalny exp), a na Wyspie Przeznaczenia znajdziesz jedynie podziemia z chellengem, po przejściu którego nie będzie odwrotu : o.

Innymi słowy; na pewno nie będą to miejsca do expienia na stałe.

*Imprezka* 14-06-2008 17:33

Jak dla mnie to Tibia staje sie coraz bardziej dziecinna, "bajkowa". Juz teraz jest, a co powiedziec po update ktory moze przyciagnac mase dzieciakow. Zreszta takich poradnikow jest masa na supported fansites. Wiec po co zajmowac update takimi sprawami? No chyba ze juz pomyslow nie maja z kad sciagac. Ja osobiscie przestalem w to grac odkad diametralnie zaczela sie zmieniac. 6 lat temu klimat gry byl o niebo lepszy niz teraz.

yashima 14-06-2008 18:07

Cytuj:

Cytuj:

na Wyspie Przeznaczenia znajdziesz jedynie podziemia z chellengem, po przejściu którego nie będzie odwrotu : o.
Nie wiedziałem, że upadłeś już tak nisko, że sam nie wiesz co wcześniej napsałeś.

Według Tibia.com, a również twojego tłumaczenia, z Wyspy Przenaczenia wydostajesz się poprzez rozmowę z "Kapitanem Kurtem", który, jak sądzę, nie będzie w podziemiach, tylko w porcie. A więc, w podziemiach z Challangem będzie można siedzieć ile się chce, tak jak na zwyczajnym Rooku.
No chyba, że uważasz, że port Kurta jest na najniższym poziomie podziemi...

Michos

< .znaki. >

Jedrekkg 14-06-2008 18:21

Zna ktos date letniego uptade ??

kaxiorek 14-06-2008 18:34

@up
tak wczoraj

@topic
Pomysł moim zadaniem dobry. Zwalczy on może choć trochę "fri itanzs plix"
Wiele osób uważa ze update z tutorialem będzie do dupy, nie zapomnijcie jednak o innych rzeczach jakie cipy dodadzą ;]

btw. test ma być prawdopodobnie w następnym tygodniu (przynajmniej tak piszą na tutor boardzie)

Bartek11 14-06-2008 19:54

Najlepsze będzie to, że jak koleś padnie na wyspie przeznaczenia to nie ma powrotu po itemki bo pewnie od razu na maina ;] Nooby będą płakać :/

Chyba, że będzie tam depo i temple to już co innego

walusprax 14-06-2008 21:15

Zajefajny updeyt ja oceniam na duzy plus xD

ALEFAJOWY UDEYT NARESZCIE COS DLA TYCH NOWYCH GRACZY JA OSOBISCIE BEZ POMOCY KUMPLA NIE WIEDZIAL BYM CO I JAK WIEC OCENA W SKALI 0-10____-----11 Xd8o8o8o8o8o8o8o:cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup ::cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup:

<hmm> 14-06-2008 21:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez *Imprezka* (Post 2114385)
...update ktory moze przyciagnac mase dzieciakow. Zreszta takich poradnikow jest masa na supported fansites.

I właściwie to jest sedno sprawy.
Gra MA przyciągać więcej dzieciaków, bo to one przynoszą największe zyski dla Cipsoftu.
A jako, że najliczniejsza(?) narodowość w tibii nie ma supported fansite(czytaj: tutorzy maja problem z odsyłaniem do konkretnych informacji w ojczystym języku) świetnym pomysłem jest "pismo obrazkowe" - dla dzieciaków idealne.

@`ci co im update niszczy klimat`
Skoro dla was klimat to nie grafika, rozmowy z NPC, questy i współżycie z różnymi(narodowościowo,wiekowo,kulturowo) graczami, to polecam grę pac-man. Tam też można przekręcić licznik "expa", grając samemu i robiąc ciągle to samo.

A nie zastanawialiście się czy to przypadkiem nie wy się zestarzeliście? A ta gra jest ciągle kierowana do tej samej kategorii wiekowej? ;>

Cygan Slejter 14-06-2008 21:39

@up
Nie masz w ogóle pojecia o jaki klimat chodzi miec skończ pier***** wstydu oszczędz

szast11 15-06-2008 00:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cygan Slejter (Post 2114772)
@up
Nie masz w ogóle pojecia o jaki klimat chodzi miec skończ pier***** wstydu oszczędz

Wiesz ostatecznie można sobie samemu klimat zrobić z kumplami, na huntach qeustach itp. Ale faktycznie Cip'y od siebie już spierdoliły go wystarczająco.

naiwny20 15-06-2008 01:53

Sam pomysł wydaje sie dobry, jakie będzie wykonanie i skutki zmian zobaczymy po update
Ktoś tam wspomniał na początku tematu aby zrobić test IQ i znajomości języka angielskiego
w 100% popieram taki pomysł zmniejszyło by to liczbę "linow lopatow itp"
BTW zastanawia mnie proca z jednego screenu, może chcą utrudnić trening paladynem
Zmiany są potrzebne, ale mogli by dodać jakieś nowe dłuższe i ciekawsze zadania, aby trzeba wybrać się sporym teamem coś na wzór PoI
Każdy może mieć swoje zdanie więc po co sie wzajemnie obrażacie
Pozdrawiam wszystkich

Hybki 15-06-2008 03:05

Szczerze mowiac to klade na to wielka KOPE i tak nie zwracalem uwagi na tychdzieciakow co krzycza free items please itp,jedyne co mnie mierzi to to,ze na nowym swiecie nie bede musial stanac oko w oko ze scorpionem na 8 lvlu aby zdobyc scale armor bo wszystko bede mial od poczatku.

ShosVern 15-06-2008 06:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cygan Slejter (Post 2114772)
@up

W takim razie wytłumacz o jaki klimat Ci chodzi?

Zamne 15-06-2008 07:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez popolz (Post 2114224)
Nie gadam z 10 latkami bo znimi sie nie dogadam .
Ty nie siedzisz 20godzin dzienie.. wiesz mnie to jebie .
Po co grac na bocie jak to zadna przyjemnosc pacanie ? .
Ja gram dla przyjemnosci a nie dla expa =s .

ja gram dla expa, ale dlaczego wniosek, ze nie dla zabawy?

mana'potion 15-06-2008 08:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Instynkt (Post 2114321)
Heyah

Wniosek:

1. Wysepka lezaca przy Rookgaardzie
2. Rookgaard
3. Wyspa Przeznaczenia
4. Mainland

Moze byc ciekawie

PeZet Dr. =]

Ciekawe jak się będą nazywać osoby grające na wyspie przeznaczenia.

@Topic
Pomysł zajebisty. Najbardziej mi się podoba to eq. Up na duży +

CytrynowySorbet 15-06-2008 08:26

Ja tu czegoś nie rozumiem. Tylko narzekacie, a żeby coś docenić to już brakuje łaski. Nie pomyśleliście, że wam może się nie podobać, ale za to spodoba się tysiącom innych graczy?

Mówicie "cipy psują grę" - to nie grajcie! Nikt wam nie każe! Skoro nic wam się w tej grze nie podoba, a co za tym idzie nie macie przyjemności z grania w nią, to nie widzę sensu, żebyście nadal w niej byli.

"Lepszy rydz, niż nic" znacie takie przysłowie? Lepszy byle jaki (według was) update, niż jego brak. A może wolicie, żeby update'y były co rok, dwa lata, a może w ogóle? Jak gra zatrzyma się w miejscu, to wtedy wam się spodoba?

Ametystowec 15-06-2008 10:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2115334)
Ja tu czegoś nie rozumiem. Tylko narzekacie, a żeby coś docenić to już brakuje łaski. Nie pomyśleliście, że wam może się nie podobać, ale za to spodoba się tysiącom innych graczy?

Mówicie "cipy psują grę" - to nie grajcie! Nikt wam nie każe! Skoro nic wam się w tej grze nie podoba, a co za tym idzie nie macie przyjemności z grania w nią, to nie widzę sensu, żebyście nadal w niej byli.

"Lepszy rydz, niż nic" znacie takie przysłowie? Lepszy byle jaki (według was) update, niż jego brak. A może wolicie, żeby update'y były co rok, dwa lata, a może w ogóle? Jak gra zatrzyma się w miejscu, to wtedy wam się spodoba?

1
Jak to TYLKO narzekacie? A pochwalający ten update forumowiczów, to nie widzisz?

2
Słuchaj, jeżeli ktoś gra w tibie trzy lata, i ma tam swoją postać to nie łatwo się jest z nią rozstać, gdyż ona z dnia na dzień ma coraz większą wartość sentymentalną. (Zakładam, że masz poniżej 80 poziomu, więc możesz nie wiedzieć, jakie to uczucie)

3
Lepszy rydz, niż nic? Ok, dostaniesz po mordzie od dresa - lepszy rydz, niż nic, bo jednak coś dostałeś. Lepiej (byle co), dostać niż nie dostać wcale. ^^

Demon_Alcochol 15-06-2008 11:03

Bezsensu bezsensuX( Tibia schodzi na psyX( Eq na poczatek co to kurrr... OTS co ten Cip robi...niedlugo runy i amunicja sie niebeda konczyly....

Osks 15-06-2008 11:20

Sentyment do postaci? 8o No to dojebales chlopcze :D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:59.