![]() |
a co nie masz lepiej od ek? nie mogles biegac na frosty od 120lev bedac na +?
taki ek to od 150 dopiero zaczyna frosty wychodzac na 0 i mniej pewnie, wszystko jest wybalansowane. co z tego ze ty masz srednia podobna do 300+ek ze skilem 105? tak powinno byc, zadna profesja nie jest slaba |
@up
ja mam 207 ek, 99/96, cały rare set (jeszcze bez zabawek z tego updata) i na frostach mam waste. można siedzieć cały dzień, wywalając 140 bp mf, 2 pary softow i z 4 bp ultimate health potion, a loota jest 50k gp i jeden rare item jak sie poszczęści. mam z 4 mln kasy (zaraz podniesie sie lament ze knight jest za dobry bo ma pelno kasy) i nie mam co z nią robić, na demony nie pójdę, bo zabicie jednego demona solo to koszt rzędu 10k, 4 bp mf i bp heal potionow, warlocki podobna statystyka, z exury sie na nich nie wyleczę, potrzebuje bp mf+10-15 heal potionow, wiec lekko licząc 5k na warlocka, bp sd starcza na 6 warlocków mojemu 100 ed. knight najlepiej zarabia kasę, ale na tym 130+ levelu z tą kasą nie ma co robić. mag zawsze, obojętnie czy ma 50 level czy 350 level znajdzie miejsce gdzie może przepizgać każda ilość kasy na exp i/lub zabawę. |
Warto zastanowić się nad tym, co o leczeniu miał do powiedzenia Craban:
Cytuj:
|
zgadza sie, są to podobne cyfry. ale czy to dobrze ze mag leczy sie lepiej niż knight za wiele niższe pieniądze? policzmy
2 ultimate health potion=2*310=610 gp 2 exury vity=2*160 many=320 many= 250 many( Great Mana Potion)+100 many (Mana Potion)=120+50=170 gp na huncie ta skromna różnica czterokrotności ceny jest zauważalna. a skoro jest balansacja pod względem maksymalnego leczenia, to dlaczego nie ma pod względem obrażeń? czyli mag może sie taniej leczyć w ilościach takich jak knight a do tego ma 2-3 razy większe obrażenia, a na niektóre stwory i 10 razy. |
Cytuj:
Pozatym exana mort ma extha na 2 sec (jak potion)..... |
mag i tak jednym uhem leczy sie do konca co zmusza napastnikow do combo (wyzszy poziom)
przy ek takiego problemu nie ma, wystarczy spam sd odpowiednio dlugo wg. mnie powinno sie zabrac uhy/vite magom i zmniejszyc zasieg visa i run |
wszystko sprowadza sie do tego, ze knightowi hp rosnie bardzo mocno, a nie ma mozliwosci wykorzystania tego, podobnie jak wspominany juz wczesniej cap.
|
Cytuj:
@down Jest , jeden server 7.4 . Ale co za sens dla Cipow to robic . Lepszy wrobel w garsci czy golab na dachu ? (zobacz na inferne/dolere) |
Nie ma juz rozwiazania. Cipsoft przepierdolil wszystko rezygnujac z ograniczenia levelowego, notabene ktorego nie da sie juz niestety wprowadzic.
|
ograniczenie poziomu mozna w pewnien sposob wprowadzic, tyle ze w innej formie. blokujac hp magow na poziomie 100 (pozniej wzrost tylko many), mane knighta na 100 (dalej tylko hp) + nowe poty i moze cos z tego by bylo
nie tyle nieograniczone expienie co zbyt łatwe. taki metin2, nie ma ograniczenia ale poziom 80-81 bije sie z miesiac |
Cytuj:
|
Cytuj:
@edit Jak ja to kocham. -"Ale Cipsoft jest chujowy!" -"To daj rozwiazanie a nie narzekasz." -"Nie bo nie chce mi sie " / "Nie bo nie mam w tym interesu " / "Nie bo mam telefon z ambasady izraela " Pozdro$Pocwicz |
Jak dla mnie wprowadzenie ograniczenia lvl jest do kitu, tak ludzie rywalizują o miejsca na erigu, o prestiż, a tak to co? Zostaną tylko wary, zbieranie addonów i nic więcej. Każdy wybiera swój cel w tibi, a jeśli to jest rozwój postaci poprzez lvl (sporo obiera taką drogę) to już sprawa tej osoby. A btw jest bramka lvl 999lvl, może tam dostajesz spike sword, wielki napis game over i przenosi Cię na rooka ;P
|
Do twojej wiadomosci, to ze wszyscy narzekaja jest sygnalem dla tworcow gry ze cos jest nie tak, i to oni maja wprowadzac zmiany a nie gracze, ktorym do reki daje sie tylko proposal board i na tym poprzestaje. Ja nie widze powodu zeby sie glowic nad rozwiazaniem problemu ktory ani mnie nie dotyczy ( bo nie gram w Tibie od dawna ) ani nie mam na niego wplywu ( z powodu wymienionego wczesniej ).
|
Cytuj:
Ktos tam pisal, ze mag ma sie najgorzej. Nosz kufa bo spadne z krzesla, gdzie on ma sie najgorzej?! Vis na dysta co cholernie ulatwia expa, leczenie nie jest takie drogie, sd to juz sa x3 to on bierze na wara 4bp, a nie jak kiedys 12 wiec nie gadajcie. Palek nie ma zle ale ta exura san to naprawde zal dupe sciska jak sie tym leczy. Knight to sobie tymi potionami na expie jedynie moze bo na pvp to sie dlugo nie utrzyma. Sork jak sork ;). PS. Jednym slowem cipsoft zwalil caly system gry. Cos co trwalo kilka lat oni zmienili jednym zamachem nie myslac o skutkach tak samo jak nie wpadli wczesniej na to, ze ludzie osiagna takie lvl. @down Cipsoft chyba nie ma pojecia jak jest bo nie widze aby robili cos w tym kierunku. Jedyna rzecz jaka mnie dreczy to taka, ze nie wiem czy cipsoft zrobil to specjalnie czy zmienil wszystko bez chwili zastanowienia co bedzie dalej. I czemu on ma myslec? To cipsoft jest od tego aby robic gre dla graczy ale realnie zeby nie bylo otsa. Ludzie pamietajmy zasade, ze: Gra jest dla graczy, a nie gracze dla gry. |
Cytuj:
|
no wlasnie o to chodzi, ze chyba cip nie wie co jest zle albo nie zdaje sobie z tego sprawy
|
Cytuj:
|
Cytuj:
@down A, w którym miejscu napisałem, że narzekam na pracę Cip Softu? Masz rację, że jest coraz więcej GM-ów i więcej banów. Ale to tylko potwierdzenie moich słów, że to nie my mamy szukać rozwiązania tylko Cip Soft. A poza tym; co rozumiesz pod słowami "pomoc"? Pod nieudanymi postulatami i akcjami na forum.tibia.com? Czy może pod samodzielną pracą nad Tibią? |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
@UP
Ale pieprzysz. Nie ma komu pomagac tak? A to to co? http://forum.tibia.com/forum/?action=board&boardid=10 Tylko jakos cipsoft rzadko z tej pomocy korzysta.. |
@Up
No właśnie, na tym forum zalega masa tematów w których jest po 2k++ odpowiedzi , ale cipy sobie nic z tego i tak nie robią... Cytuj:
Cytuj:
Zresztą jak trapujemy to wiemy o gmie jak ten sie tylko zaloguje...więc coś kiepsko im to idzie :) |
Dokładnie jak kolega up wybocilem 150 ek, i nowy system leczenia expienia mi wcale nie przeszkadza. Kiedys bylem przeciwny botom dopoki nie sprobowalem sam, wszelkie problemy z brakiem kasy z liczeniem kazdego grosza z funem gry zniknely. Cipsoft nie robi zupelnie (NIC!!) zeby ukrucic ten preceder wiec czego z tego nie skorzystac. Wiec PANOWIE znalazlem lekarstwo na wszystko NG!!!
|
Teraz może ja wyjaśnię?
Kiedyś fakt, iż były małe hity ale była satysfakcja z wbicia lvla. A teraz? 200 lvl bije się jak kiedyś 100 itd..., więc? Taka ilość hp i many i możemy chodzić na co chcemy, a że teraz do "władzy" dochodzą łajzy które nie potrafią grać i wbijają ten 300 lvl w rok/ 2 lata. Kiedyś mieć 1kk do dużo a teraz? NIC. Biegają sobie w czym chcą i w jakim addonie im się spodoba, dlatego przemyśl to autorze posta. Nie chodzi o szybkość, a o umiejętność!!! ;) A tak inaczej mówiąc to komu gratulować, graczom czy botom? No właśnie, a bdb przykładem jest Wysysacz Dusz, który bił 200 lvl 6 lat!!! A wiecie co ma? Wszystkie addony, pełno kasy i może sobie na wiele, wiele rzeczy pozwolić, a Eternal Oblivion? Gra od początku powstania Tibii i ma może i zaledwie 300 poziom, ale ile bił te skille to wszystko? I kto wie czy on nie ma właśnie tych "RARÓW o które często ludzie monotonnie się pytają"?? |
a co moderator forum może? może pilnować czy gracze trzymają poziom rozmowy (a ty nie trzymasz), czy wypowiadaja sie na temat (nie wypowiadasz sie) i czy nie daja hack-linkow. to sa zadania moderatora. w tym temacie gracze wyrażają swoje opinie a nie dają porady co cip-soft ma zrobić bo oni i tak tego forum nie czytają.
|
Pytanie zostaje czemu Cipsoft ignoruje graczy .
|
Cytuj:
Cip Soft nie może mieć graczy gdzieś. Czemu? Jak wyjaśnisz słowa "mam gdzieś tych co dają mi kasę"? Cip SOft słucha graczy, ale ma też swoje problemy i plany. Nie może stworzyć 666 serverów, ale nie może też nie updatować Tibii. A jeżeli ignoruje to tylko to, czego nie może w cielić w życie. |
Cytuj:
|
Moim zdaniem nie powinni przywracać starego systemu, ponieważ opierał się na sile magicznej, co do knighta oczywiście nie pasuje. (Myślę, że Cipsoft to zauważył).
Powinni zbalansiwać heal potiony. Mniej więcej tak: Heal Potion- 50gp 100-150hp Strong Health Potion- 100gp 150-300hp 50lv High Heal Potion- 200gp 300-500hp 80lv Great Heal Potion 300gp 500-700hp 120lv X Heal Potion 450gp 700-1000hp 160lv Ultimate Heal Potion 600gp 1000hp-1300hp 200lv Elite Elixir 1000gp 1300hp 1600hp 250lv Oczywiście to tylko przykład. Mana potiony można by podobnie zbalansować ale ostatni potion kończył by się na 160lv. Dodam jeszcze że Cipsoft powinien rozwinąć bardziej potiony.(mam na myśli te inne nie tylko mana i heal). Dodać jakieś sklepy (cena ok. 5-10k) monstery (exp~hero+) żęby to było bardziej dostępne a nie tylko z bossów. Kilka moich potionów: Tibia Potion: Drop z wszystkich potworów +700expa (Leci jak woce z arcana) dodaje 500hp i 500mp. Master Elixir: sklep (2k/e) drop z magicznych monsterów +2100expa dodaje 1200many 160lv + exhaust 4 sec na manasowanie się tą samą miksturą Stone Elixir:sklep (5k/e) zwiększa obronę fizyczną o 10% przez 30min. Losowy Drop z kamiennych monsterów. To tylko kilka z moich pomysłów nie będę przedstawiał tu wszystkich pomysłów bo to mija się z celem. Wnioskując z tego co napisałem poprawienie oraz ulepszenie (zbalansowanie starych cen itd) potionów naprawiło by cała sytuacje tibijską. Tzn znikły by spory o leczenie dla knighta oraz dało by motywacjie grania (wszycy by chcieli potiony od 250lv) :D Chciałem napisać to all na tibi.com ale nie znam za bardzo angielskiego. Pozdro |
@up
też kiedyś nad tym myślałem, aby dodać mnóstwo nowych i rozwinąć stare potiony. Gra była by troszkę ciekawsza gdyby np wprowadzić potion który ma losowe działanie, raz może dodać nam +10hp na 30 minut (np gdy mam na fulla 400hp miałbym przez 30 minut 410) a kupując/ lootujac drugi i wypijajac dałby nam -20% obrony przed atakami fizycznymi na 15 minut ( to tylko przyklady !) |
Pomysl z potionami jest przyzwoity, progresywny koszt powoduje, ze nie ma imba leczenia 1500hp runka za 175gp. Pomysle jak to dopracowac i moze wrzuce do proposali.
|
@Up
"A kngiht nadal bije 40k/h i ma bp potionów za 5h na złówiach" Pzdro. |
Cytuj:
System z potionami jest całkiem niezły, wlałby trochę klimatu RPG. (z tymi obronami przed ataki fizycznymi czy lodem itp.). Jednak musiałby być b. dobrze dopracowany (jak wszystko zresztą), trzeba by było zrobić osobne potiony dla knightów, osobne dla palków, i osobne dla magów, z jedną ważną kwiestią: otiony to niezły sposób na rozrużnienie magów, że np. druid mógłby korzystać tylko z defensywnych potionów, a sorcerer odwrotnie. @down Tak jak powiedział Andrealfus, druid wypijając taki potion mógłby dostać np. 10% ochrony od ognia, a sorcerer wypijając swój potion zadawałby 10% dodatkowych obrażeń od ognia. |
Cytuj:
|
Cytuj:
mysle ze chodzi o cos takiego np : druid wypijajac potiona defensywnego dostaje dajmy na to, +20% obrony przed jakimis atakami czy cos w tym stylu, sorc wypijajac ofensywny dostaje np pare % do siły magi albo cos w tym stylu aby nie przesadzic |
Cytuj:
|
Cytuj:
@down 10% to tylko przykład, wiadomo, że ilość procentów musiałby być odpwiednio zrobione, nie bierz wszystko jakby było już na pewno w następnym update... |
tylko ze po przekroczeniu pewnego progu levelowego kasa przestaje być problemem, poprostu sie ja ma. Taki 200+ ed to nawet nie zauważy ze na huncie będzie miał kilka mf mniej wydane na leczenie bo kasa głownie idzie na runa i czary atakujące a nie na leczenie. poza tym, skoro sorc ma 10% silniejsze czary to stwor żyje 10% krócej czyli ze sorc dostaje 10% mniej dmg niż druid.
|
ja podałem tylko przykład ! ale badz co badz nowe poty by sie przydaly aby dodac do tej gry troche nowych elementów
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:51. |