Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   80 Pytań, Które Zrobią Z Ciebie Ateistę (rzekomo) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=200364)

Lasooch 11-12-2008 19:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2372450)
Ciebie też zamordujemy, najwyżej pójdziemy do piekła.

Z tym, że wg kościoła on już może pójść do piekła.

Dragon-Fly 11-12-2008 19:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2372458)
Z tym, że wg kościoła on już może pójść do piekła.

Już tego nie rozdrapuję, piekło, niebo, grzechy itd... Samo dzielenie ludzi: tego można zabić bo jest w 2 miesiącu, bo nie ma mózgu, bo to zarodek (hail moralność). Dla mnie ten "zarodek" to wartościowy człowiek i ja nie pozwolę go zabijać.

Duch Niespokojny 11-12-2008 19:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston (Post 2372394)
A dokładniej to jakich?

Że zaraza nie jest wywołana przez brak higieny, zanieczyszczenia i wszędobylskie gryzonie, tylko jest karą bożą, a najlepszym sposobem na zatrzymanie epidemii jest chodzenie na klęczkach i bicie się pejczem po pleckach. Że autorzy Biblii są autorytetami w sprawach naukowych. Że odpuszczenie grzechów można sobie kupić w hipermarkecie. Że kawałek ciała świętego albo fragment krzyża ma magiczną moc. Długo by można wymieniać...

Bluray 11-12-2008 19:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2372454)
Jak nie myślisz to się nie wypowiadaj.
Mowa o zarodku i aborcji, nie 17letniej osobie.

I tu pokazujesz jaki jesteś żałosny, zabijać bezbronną istotę, która jest człowiekiem? Sam nie jesteś lepszym człowiekiem, niż owy zarodek, który jest równie wartościowy jak każdy człowiek.

@down
A czy mu tu wołamy "Do gazu!"?

sphinx123 11-12-2008 19:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2372466)
Już tego nie rozdrapuję, piekło, niebo, grzechy itd... Samo dzielenie ludzi: tego można zabić bo jest w 2 miesiącu, bo nie ma mózgu, bo to zarodek (hail moralność). Dla mnie ten "zarodek" to wartościowy człowiek i ja nie pozwolę go zabijać.

Na murzynów, homoseksualistów i innowierców można wołać "DO GAZUUU", mimo że to też wartościowi ludzie...

Dragon-Fly 11-12-2008 19:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2372481)
Na murzynów, homoseksualistów i innowierców można wołać "DO GAZUUU", mimo że to też wartościowi ludzie...

To jest twoja opinia, w zasadzie całkiem "ciekawa".

Hakuoh 11-12-2008 20:00

Cytuj:

I tu pokazujesz jaki jesteś żałosny, zabijać bezbronną istotę, która jest człowiekiem? Sam nie jesteś lepszym człowiekiem, niż owy zarodek, który jest równie wartościowy jak każdy człowiek.
No tak, wtedy zdrowie matki w niektórych przypadkach jest nieważne. Bo jak już umrzeć/stracić zdrowie to z zarodkiem.
@edit
Mam pomysł. Zgwałćmy wszystkie kobiety, urodzą dzieci, bo aborcja jest be, będzie przyrost naturalny, nie będziemy musieli się angażować w problemy zdrowotne i finansowe.

Dragon-Fly 11-12-2008 20:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2372491)
No tak, wtedy zdrowie matki w niektórych przypadkach jest nieważne. Bo jak już umrzeć/stracić zdrowie to z zarodkiem

O ile wiem, to aborcja w takich przypadkach jest dozwolona...?
Cytuj:

@edit
Mam pomyśl. Zgwałćmy wszystkie kobiety, urodzą dzieci, bo aborcja jest be, będzie przyrost naturalny, nie będziemy musieli się angażować w problemy zdrowotne i finansowe.
Przepraszam, że użyję takich słów.
Jesteś idiotą czy tylko udajesz?

Bluray 11-12-2008 20:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2372491)
No tak, wtedy zdrowie matki w niektórych przypadkach jest nieważne. Bo jak już umrzeć/stracić zdrowie to z zarodkiem

Czy poruszaliśmy tu temat o aborcji, gdy zagrożone jest życie matki?

Hakuoh 11-12-2008 20:06

Poruszam głos kościoła w tej sprawie.

Cytuj:

Przepraszam, że użyję takich słów.
Jesteś idiotą czy tylko udajesz?
Ironia rządzi.

@down
To było odnośnie tego, co Watykan sądzi o zgwałconych kobietach (w Polsce jest możliwość dokonania aborcji, jeżeli ciąża jest wynikiem gwałtu).
Jeżeli ktoś oglądał historię JPII cz. 3 na kanale Viasat History to wie, o co chodzi (pzdro dla wiedzących).
@2down
Literówka, my bad.
Cytuj:

Gdzie ten głos?
Cytuj:

Zarodek do któregoś miesiąca nie posiadają rozwiniętego mózgu więc tym samym możemy tylko mówić o komórkach, które w tym okresie się rozwijają.
Co do aborcji głos katolików jest ciekawy, a zarazem śmieszny. Tak się czepiają ludzi w życiu prywatnym, a ciągle wychwalają o wolnej wolności.
Jeżeli twierdzą, że zarodki to istoty żywe i że jak dziecko umrze to i tak pójdzie do (rzekomego) nieba. Okej, niech pozostawią w takim układzie wybór matkom, najwyżej to one będą się smażyć w (rzekomym) piekle.

Dragon-Fly 11-12-2008 20:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2372507)
Ironia rządzi.

W twoim wykonaniu - raczej nie :f.

Bluray 11-12-2008 20:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2372507)
Poruszam głos kościoła w tej sprawie.

Gdzie ten głos? To?
Cytuj:

Cytuj:

Mam pomyśl.
O czym?

Cytuj:

@edit
Mam pomyśl. Zgwałćmy wszystkie kobiety, urodzą dzieci, bo aborcja jest be, będzie przyrost naturalny, nie będziemy musieli się angażować w problemy zdrowotne i finansowe.
I gnijmy w więzieniach.

Nari 11-12-2008 20:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2372481)

KK ich przecież toleruje, nie słyszałem, że ma coś do Murzynów, O.o, a homoseksualizm uważa za chorobę i odstęp od, że tak powiem, normalności, czyli coś co można w wolnym tłumaczeniu przełożyć na chorobę psychiczną, częściowo bynajmniej.

Lasooch 11-12-2008 20:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2372583)
KK ich przecież toleruje, nie słyszałem, że ma coś do Murzynów, O.o, a homoseksualizm uważa za chorobę i odstęp od, że tak powiem, normalności, czyli coś co można w wolnym tłumaczeniu przełożyć na chorobę psychiczną, częściowo bynajmniej.

Bynajmniej to nie przynajmniej, ignorancja językowa to choroba (choć - niestety - nie odstępstwo od normy), na stos z Narim!

Fred_Flintston 11-12-2008 20:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2372474)
Że zaraza nie jest wywołana przez brak higieny, zanieczyszczenia i wszędobylskie gryzonie, tylko jest karą bożą, a najlepszym sposobem na zatrzymanie epidemii jest chodzenie na klęczkach i bicie się pejczem po pleckach.

Wydano jakiś oficjalny dokument kościelny mówiący o tym? Biczowali się tylko nieliczni, traktując to zresztą jako dodatek do normalnego leczenia :)

Cytuj:

Że autorzy Biblii są autorytetami w sprawach naukowych.

:o

O tym dogmacie (?) nie słyszałem w ogóle. Więc pewnie błędny :)

Cytuj:

Że odpuszczenie grzechów można sobie kupić w hipermarkecie.

Odpusty zapewniano w większości za zasługi: udział w krucjacie (śmierć na tejże - odpust zupełny :) ), odmawianie modlitw, datek na kościół itd. Już przed Lutrem, na Soborze Laterańskim IV ograniczono sprzedaż odpustów. Jak widać, nie była to praktyka częsta.

Cytuj:

Że kawałek ciała świętego albo fragment krzyża ma magiczną moc.

Relikwie nie miały żadnej magicznej mocy.

Michoss 11-12-2008 21:06

Cytuj:

Dla mnie ten "zarodek" to wartościowy człowiek i ja nie pozwolę go zabijać.
Invitro też negujesz, bo zabija setki niewykształconych płodów?

Cytuj:

Odpusty zapewniano w większości za zasługi: udział w krucjacie (śmierć na tejże - odpust zupełny ), odmawianie modlitw, datek na kościół itd. Już przed Lutrem, na Soborze Laterańskim IV ograniczono sprzedaż odpustów. Jak widać, nie była to praktyka częsta.
Ty chyba sobie żartujesz? Nie dość że częsta, to jeszcze droga. Wbijał sobie szlachcic który zabił wszystkie sługi, sypał workiem złota "było mu dopuszczone". Księża zarabiali na tym krocie.

Dragon-Fly 11-12-2008 21:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Michoss (Post 2372624)
Invitro też negujesz, bo zabija setki niewykształconych płodów?

W WC Kwadransie zostałem zapewniony (podczas wywiadu z jakimś tam naczelnym lekarzem), że żaden z reszty płodów nigdy nie trafia na śmietnik i jest przechowywany w lodówce aż do jego użycia - o ile tego nie zmieniali. Taką wersję przyjmuję.

Tom The Tanner 11-12-2008 21:15

Chrześcijanie uznali, że nie da się na te pytania odpowiedzieć. I nazwali je pytaniami pierwotnymi czy coś takiego. W razie czego zasłaniają się tym terminem. :D Ale i tak imo te pytania są całkiem bez sensu i rzal mi ih bo przedstawiają paradoksy w założeniu, że bóg jest, a tego nie można udowodnić, ani potwierdzić.

Nie potrzeba żadnych pytań... katolicyzm istnieje, ponieważ jest propagowany przez wszystko, a jeśli coś go nie propaguje, to jest to jak najszybciej zwalczane.

Wpajanie wartości już od najmłodszych lat sprawia, że ludzie stają się fanatykami będącymi w stanie oddać życie za ideę o której w ogóle nic nie wiedzą, do tego dochodzi jeszcze alienizm w społeczeństwie i ogólne ogłupianie ludzi. Nie ma to jak manipulacja na skalę światową. Sam bym był w stanie robić ludziom wodę z mózgu za takie pieniądze.

Michoss 11-12-2008 21:25

Cytuj:

W WC Kwadransie zostałem zapewniony (podczas wywiadu z jakimś tam naczelnym lekarzem), że żaden z reszty płodów nigdy nie trafia na śmietnik i jest przechowywany w lodówce aż do jego użycia - o ile tego nie zmieniali. Taką wersję przyjmuję.
Omuj!
Dotarło do mnie, że niedługo KK będzie akceptował TYLKO invitro!
Wyobraźcie sobie! Podczas normalnego zapłodnienia TYLE SETEK PLEMNIKÓW ginie, a gdyby tylko znaleźć jajeczka, to mogłyby się z nich wykształcić dzieci! MORDERSTWO!
A ile komórek jajowych ginie w ciągu życia kobiety! NALEŻY NATYCHMIAST PRAWNIE NAKAZAĆ ZACHODZENIA W CIĄŻĘ PRZY KAŻDEJ OKAZJI!

Przecież mogłoby być z tego tyle dzieci! To barbarzyństwo pozwolić im nie-ożywać! To morderstwo!!!!

Tom The Tanner 11-12-2008 21:35

Michoss, tak będzie. Bez jaj.

Quezacoatl 11-12-2008 22:01

Cytuj:

Samo dzielenie ludzi: tego można zabić bo jest w 2 miesiącu, bo nie ma mózgu, bo to zarodek (hail moralność). Dla mnie ten "zarodek" to wartościowy człowiek i ja nie pozwolę go zabijać.
Ja szczerze uwielbiam gdy ludzie mają takie podejście. W Japonii bardzo ładnie to przełożyli na trzęsienie ziemi. A dokładniej: "Martwię się, bo po trzęsieniu mój stół krzywo stoi. To nic, że budynek obok się zawalił grzebiąc setki ludzi."

A teraz przełożenie na ten konkretny przypadek, bo pewnie za trudno będzie wam zrozumieć.
Jak tak cenisz każde życie, to dlaczego nadal siedzisz na dupie? Won do biednych krajów 3ciego świata ratować umierające dzieci! Ty się tu martwisz o płody umierające bezboleśnie i jeszcze bez świadomości, jak tam ludzie zdychają jak psy na ulicach, w bólu i z głodu i pragnienia. Patrz na problem globalnie, i oddaj cały dobytek na cele dobroczynne, bo to w końcu ratuje życie!

Świat nie jest sprawiedliwy i prawdopodobnie nigdy nie będzie. Nadmierne zamartwianie się do niczego nie prowadzi.

roneepso 11-12-2008 22:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Quezacoatl (Post 2372724)
Ja szczerze uwielbiam gdy ludzie mają takie podejście. W Japonii bardzo ładnie to przełożyli na trzęsienie ziemi. A dokładniej: "Martwię się, bo po trzęsieniu mój stół krzywo stoi. To nic, że budynek obok się zawalił grzebiąc setki ludzi."

A teraz przełożenie na ten konkretny przypadek, bo pewnie za trudno będzie wam zrozumieć.
Jak tak cenisz każde życie, to dlaczego nadal siedzisz na dupie? Won do biednych krajów 3ciego świata ratować umierające dzieci! Ty się tu martwisz o płody umierające bezboleśnie i jeszcze bez świadomości, jak tam ludzie zdychają jak psy na ulicach, w bólu i z głodu i pragnienia. Patrz na problem globalnie, i oddaj cały dobytek na cele dobroczynne, bo to w końcu ratuje życie!

Świat nie jest sprawiedliwy i prawdopodobnie nigdy nie będzie. Nadmierne zamartwianie się do niczego nie prowadzi.

hedonista
realista
signed.

:D

Rozpad promieniotworczy nie zachodzi bez przyczyny - nadmiar energi w jądrze atomu go powoduje. I jak tu nie wierzyc w stwora spagetti.

Bluray 11-12-2008 22:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Michoss (Post 2372657)
Omuj!
Dotarło do mnie, że niedługo KK będzie akceptował TYLKO invitro!
Wyobraźcie sobie! Podczas normalnego zapłodnienia TYLE SETEK PLEMNIKÓW ginie, a gdyby tylko znaleźć jajeczka, to mogłyby się z nich wykształcić dzieci! MORDERSTWO!
A ile komórek jajowych ginie w ciągu życia kobiety! NALEŻY NATYCHMIAST PRAWNIE NAKAZAĆ ZACHODZENIA W CIĄŻĘ PRZY KAŻDEJ OKAZJI!

Przecież mogłoby być z tego tyle dzieci! To barbarzyństwo pozwolić im nie-ożywać! To morderstwo!!!!

Ty chyba sobie jaja robisz, plemnik czy komórka jajowa to nie jest człowiek i to że nie dojdzie między nimi do zygoty, a umrą nie znaczy że jest to morderstwo.

Co do sztucznego zapłodnienia to jestem przeciwny, gdyż zarodków nie powinno traktować sie jak towar w sklepie.

Dragon-Fly 11-12-2008 22:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Quezacoatl (Post 2372724)

Aha, czyli jeżeli tutaj zabija się ludzi, to mam mieć to w d*** i zapieprzać do Afryki pomagać murzynom? Dbam o moje miejsce i moje sąsiedztwo i nie zamierzam dopuszczać do czegoś takiego. Jeżeli chodzi o akcje charytatywne - bardzo chętnie.

Lasooch 11-12-2008 22:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bluray (Post 2372781)
Ty chyba sobie jaja robisz, plemnik czy komórka jajowa to nie jest człowiek i to że nie dojdzie między nimi do zygoty, a umrą nie znaczy że jest to morderstwo.

Zygota to też nie człowiek. To tylko narybek. Tak samo jak plemniki czy komórki jajowe.

Masturbacja to grzech, bo zabijasz plemniory i siebie dotykasz w zły sposób (:<). Seks z zabezpieczeniem to grzech, bo zabijasz plemniory. Analogicznie, seks bez zabezpieczenia to grzech, bo miliony plemników i tak giną. Ale zaraz to odeprzesz w jakiś sposób, pewnie zresztą bardzo moralny i 'logiczny' w sensie katolickim.

Btw, sam bym miał poważne wątpliwości, gdybym chciał usunąć ciążę - ale na szczęście nigdy nie będę musiał tego robić. Tak gwoli wyjaśnienia.

Yoh Asakura 11-12-2008 22:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bluray (Post 2372781)
Co do sztucznego zapłodnienia to jestem przeciwny, gdyż zarodków nie powinno traktować sie jak towar w sklepie.

Dlaczego ?

Bluray 11-12-2008 22:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2372787)
Zygota to też nie człowiek. To tylko narybek. Tak samo jak plemniki czy komórki jajowe.

Masturbacja to grzech, bo zabijasz plemniory i siebie dotykasz w zły sposób (:<). Seks z zabezpieczeniem to grzech, bo zabijasz plemniory. Analogicznie, seks bez zabezpieczenia to grzech, bo miliony plemników i tak giną. Ale zaraz to odeprzesz w jakiś sposób, pewnie zresztą bardzo moralny i 'logiczny' w sensie katolickim.

Btw, sam bym miał poważne wątpliwości, gdybym chciał usunąć ciążę - ale na szczęście nigdy nie będę musiał tego robić. Tak gwoli wyjaśnienia.

Nie napisałem że zygota to człowiek, co do tej masturbacji to źle lokujesz winę, plemniki zabijasz nawet w tedy kiedy załatwiarz potrzebę fizjologiczną.

Yoh Asakura 11-12-2008 22:57

Muchy też zabijamy i jakoś się tym nie przejmujemy. Plemniki stoją niżej. Więc o co chodzi ?

Exodus 11-12-2008 23:13

Glupi temat i temat juz przejedzony.Przeczytalem taptem kilka postow, ale widze ze nie odrozniacie.

Wiara w Boga =/= kler/kosciol

Ja rozumiem ze na forum gry, gdzie kazdy chce byc zajebisty, wyluzowany i trendy modnie byc ateista, ale pomyslcie czasem wlasnym mozgiem. A nie piszecie pierdoly tylko po to zeby byc fajnymi. A nawet jesli tego Boga nie ma, to i tak si przydaje w niego wierzyc, zeby miec wymowke jak cos sie nie uda albo motywacje, zeby w maire uczciwie zyc i moralnie postepowac. Gdyz w samej nauce Chrystusa/czy tam jakiejs krowy z marsa nie ma zlych rzeczy, sa same pozytywy. Gdyby do nich sie wszyscy stosowali to zeylibysmy w utopii.

Xr3 11-12-2008 23:14

Durne, Katolickie absurdy... Od dawna brzydziłem się szczególnie tą religią i brzydzę się nią do dziś.

Cytuj:

ale pomyslcie czasem wlasnym mozgiem.
Właśnie to robię:
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xr3 (Post 2370675)
Jestem za wyburzeniem wszystkich budynków kościoła i całkowitym zlikwidowaniu owej instytucji. Osoby, które nią kierują, wypaczają i ogłupiają młode, zarówno jak i stare umysły, które są łatwo podatne na manipulację. Religijność jest czynnikiem, który wyniszcza całe pokolenia i środowiska społeczne. Celowe wykrzywianie mentalności ludzkiej, wmawiając im niestworzone opowieści o niebie i piekle, jest gangreną tego kraju, narodu i prawie całego gatunku ludzkiego, który pogrążył się w mrokach bycia zmanipulowanym, przez kilku cwaniaków, którzy poprzez głoszenie nie logicznych absurdów, doprowadzili do bezsensownej śmierci milionów ludzi. Tworzenie paradoksów, to dobry sposób na zrycie bani niekumatym masom. Naoczny przykład, to chociażby Rydzyk ze swoją "armią".

To jest moje zdanie.

@Down
Brak argumentów - Didn't Happen.

Yoh Asakura 11-12-2008 23:21

Iksertrzy, akurat pieprzysz głupoty.

Cytuj:

@Down
Religia jest potrzebna, bo:

Cytuj:

Osoby, które nią kierują, wypaczają i ogłupiają młode, zarówno jak i stare umysły, które są łatwo podatne na manipulację.
Jeśli nie kler, to ktoś inny będzie nimi manipulował i wykorzystywał do swoich celów. Aktualny stan rzeczy wcale taki zły nie jest, da się żyć, po co to zmieniać ?
Cytuj:

Religijność jest czynnikiem, który wyniszcza całe pokolenia i środowiska społeczne
Religijność jest dobra, ale tylko wtedy, gdy idzie w parze z rozsądkiem. A jak ktoś nie umie tego połączyć w RR...wnioski wyciągnij sam, na pewno potrafisz.
Cytuj:

Celowe wykrzywianie mentalności ludzkiej, wmawiając im niestworzone opowieści o niebie i piekle, jest gangreną tego kraju, narodu i prawie całego gatunku ludzkiego, który pogrążył się w mrokach bycia zmanipulowanym, przez kilku cwaniaków, którzy poprzez głoszenie nie logicznych absurdów, doprowadzili do bezsensownej śmierci milionów ludzi.
A nuż uchroniło to nas od całkowitej anarchii ? Ludzi musi trzymać coś w ryzach. A wszechmogący byt, który zasiada na tronie, czy tam czymś innym, w niebie, nadaje się w sam raz. Poza tym, większość ludzi boi się śmierci. A świadomość tego, że gdy zginą, to pójdą sobie do nieba i będzie im tam dobrze po wsze czasy, pozwala im normalnie żyć i nie zamartwiać się śmiercią. Pozwala im się niejako skupić na realizowaniu samych siebie nie zważając na swoją śmiertelność. Jednak samorealizacja jest ograniczona przez zasady religii, którą wyznają. No ale nie ma róży bez kolców, co nie ?
Cytuj:

Zmyślanie paradoksów, to dobry sposób na zrycie bani niekumatym masom. Naoczny przykład, to chociażby Rydzyk ze swoją "armią".
Zabierz babciom Rydzyka, zabierz babciom wiarę, zabierz Boga, zabierz kościół, msze. Co im zostanie ? Naprawdę uważasz, że ograbienie ich z tego będzie czymś dobrym ?

Bluray 11-12-2008 23:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xr3 (Post 2372820)
Durne, Katolickie absurdy... Od dawna brzydziłem się szczególnie tą religią i brzydzę się nią do dziś.

Właśnie to robię:

@Down

Aha, czyli lepiej żeby wszyscy ludzie w nic nie wierzyli? Żeby zabijali siebie na wzajem, gwałcili bo i tak nic złego nie spotka ich za zło które wyrządzili? Lepiej żeby było pełno anarchistów, takich jak za czasów polskiej szlachty?

Yoh Asakura 11-12-2008 23:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Blugej
Aha, czyli lepiej żeby wszyscy ludzie w nic nie wierzyli? Rzeby zabijali siebie na wzajem, gwałcili bo i tak nic złego nie spotka ich za zło które wyrządzili? Lepiej żeby było pełno anarchistów, takich jak za czasów polskiej szlachty?

No, ateiści pokazali, że można wszystko, bo boga nie ma.
Wierzący pokazali, że też można wszystko. W imię boga !

Xr3 11-12-2008 23:38

Cytuj:

Naprawdę uważasz, że ograbienie ich z tego będzie czymś dobrym ?
Odnoszę wrażenie, że Kościół w pewien sposób, pogrąża starsze osoby jeszcze bardziej. Nie prawdą jest, że kobieta po siedemdziesiątce, jest skazana na siedzenie cały dzień w domu i oglądanie telewizji w nadziei, że raz na miesiąc odwiedzi ją córka, syn, albo wnuk (nie wliczam w to sąsiadek). Babcia mojego znajomego, miesiąc po śmierci męża, zaczęła grać w WoWa. Z mojego punktu widzenia, taka opcja no-liferstwa jest zdecydowanie lepszą perspektywą.

Cytuj:

Aha, czyli lepiej żeby wszyscy ludzie w nic nie wierzyli? Rzeby zabijali siebie na wzajem
Wiem o co ci chodzi, lecz pomimo wszystko popadasz w skrajność, przyrównując ateistę do człowieka bez uczuć i zahamowań psychiczno-moralnych.

Piotrek Marycha 11-12-2008 23:39

idąc tokiem myślenia Xr3 trzeba by zakazać miliona innych rzeczy przez które ludzie przypadkiem giną

PS:
http://i183.photobucket.com/albums/x...kononowicz.jpg

Yoh Asakura 11-12-2008 23:40

@Xr3
Jedni grają w WoWa, drudzy się modlą. Dla Helenki fajniejsza będzie zabawa w tanka, a dla Stasi modlenie się w kościele. Zabierz Helence WoWa, to będzie zła, smutna, przygnębiona, straci coś, co sprawiało jej przyjemność.
I teraz patrz:
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=Analogicznie&od=&from=os
Znasz to słowo ? Tak ? To fajnie. Więc teraz go użyję.
Analogicznie jest ze Stasią i jej bogiem, kościołem.

Lasooch 11-12-2008 23:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bluray (Post 2372834)
Aha, czyli lepiej żeby wszyscy ludzie w nic nie wierzyli? Rzeby zabijali siebie na wzajem, gwałcili bo i tak nic złego nie spotka ich po śmierci, za zło które wyrządzili? Lepiej żeby było pełno anarchistów, takich jak za czasów polskiej szlachty?

Moralność bez religii jak najbardziej istnieje, podobnie jak systemy prawne. I nie mam pojęcia jaki związek ma polską szlachtę z anarchistami.

Piotrek Marycha 11-12-2008 23:46

Cytuj:

Religijność jest czynnikiem, który wyniszcza całe pokolenia i środowiska społeczne.
to aż smieszne jest, w jaki sposób moralność płynąca z religii wyniszcza ci pokolenia i narody? rozwiń to bo jestem cholernie ciekawy

@down: no dobra, ale powiedzenie że religijność niszczy pokolenia to zakłamanie

Yoh Asakura 11-12-2008 23:48

@Up:
Tak, to już zakłamanie.

Moralność nie ta, która płynie z religii, bo ta często jest 'dobra' i nakłaniająca do bycia uprzejmym dupkiem, ale moralność jednostek, które interpretują te religię i są "duchowymi" przywódcami motłochu.

Cytuj:

@up
Poucz sie historii
rzeby se średniom podnieść ? :>>>

Bluray 11-12-2008 23:55

@Xr3
Nie, nie porównuje ateistów do psyhopatów, jeżeli odniosłeś takie wrażenie to przepraszam :)
Po prostu tacy ludzie(ateisci) też ginęli i zabijali za swoje racje.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:48.