Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Samolot z prezydentem rozbił się w Smoleńsku (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=229804)

Serious Sam 10-04-2010 18:48

I to jest powód do żałoby narodowej.

SmOoTHas 10-04-2010 18:54

Nie przepadałem za nim, ale pośmiertny szacunek mu sie jak najbardziej należy. Tak samo innym znanym osobistościom świata politycznego które tam zginęły. Te radzieckie samoloty... przecież nawet pilot w tych ruskich napisach mógł się nie połapać, elektronika taka jaka 40 lat temu. Teraz przez tydzień w TV biadolenie...

Darthox 10-04-2010 19:25

Na pewno to nie była teoria spiskowa a pilot chyba by nie popełnił samobójstwa
"Ten dramatyczny, przeklęty Katyń."

Ashlon 10-04-2010 19:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez SmOoTHas (Post 2750687)
Te radzieckie samoloty... przecież nawet pilot w tych ruskich napisach mógł się nie połapać, elektronika taka jaka 40 lat temu.

W tym problem, ze elektronika tego samolotu byla jak najbardziej nowa i dostosowana do obecnych standardow. Wypowiadal o tym nawet jakis specjalista.

n0_name 10-04-2010 19:38

Na każdego przyjdzie czas.
[*]

Gruntik 10-04-2010 19:41

Omg . Nie chce nikogo urazić ale naprawde niektórzy piszą bzdury !
To nie żaden spisek . Ludzie ! Poprostu zawinił człowiek . Pogoda była też nie za dobra . Mgła ograniczała widocznosc do 5 metrów .
Podobałą mi się reakcja Putina i prezydenta Rosjii . Zachowali się stosownie i za to ode mnie mają wielki +
Nie przepadałem za Kaczyńskim ale naprawde nikomu nie życzę śmierci i to co się dziś wydarzyło to wielka masakra dla każdego z nas . Nie żyje tak dużo osób tak bardzo ważnych w naszym kraju ... Ahh...
Jedyne co mnie wkurza w tej sytuacji ( po tym spisku ) to to, że tak naprawde media zajmują się tylko parą prezydencką a zgineło o wiele więcej osób.
Rest in Peace[*]
Najlepiej nie zajmować się teoriami spiskowymi , dociekaniem jak to sie stało bo to nic nie da . Najlepiej się pomodlic i wyciszyc się ....

@down
Czy to ważne ? Teraz jest żałoba . Ja o tym nie myśle ....

Darthox 10-04-2010 19:43

mam pytanie, mianowicie jakiego chcielibyście mieć teraz prezydenta?

Arathorn 10-04-2010 19:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2750669)
Prezydenci giną raz na dziesiątki/setki lat, a nasz, wraz z innymi bardzo ważnymi osobami na pokładzie zginął w katastrofie lotniczej, podróżując jakimś starym tupolewem.

Ten samolot miał niecałe 20lat, więc wcale taki stary nie był, poza tym rok temu przeszedł remont generalny.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mandaryniarz (Post 2750670)
Nikt jest doskonały, taki też nie był nasz prezydent. Mimo wszystko był dobrym prezydentem, patriotą, kochał swój kraj - co się najbardziej liczyć powinno. Kiedyś nawet mówił w jakimś wywiadzie ,że zawsze chciał zrobić coś dla Rzeczypospolitej. Jaki był taki był, teraz go nie ma, a szkoda bo potrafił "trzymać fason" i być tam gdzie być powinien.

Ja wiem że jest ogólnie przyjęte że o zmarłych mówi się dobrze albo wcale, ale tyle razy co Kaczyński się kompromitował (i Polskę przy okazji) na arenie międzynarodowej to już przechodziło ludzkie pojęcie
Cytuj:

Co do samej katastrofy dziwne ,że w jednym wypadku zginęło tyle osobistości(szef IPN, prezes NBP czy najważniejsi dowódcy Wojska Polskiego). Jedno jest pewne - jeżeli ktoś pomógł w tej katastrofie, prędko się o tym raczej nie dowiemy.
A co jest w tym dziwnego? Raczej normalne że na takie święta jeździ szefostwo różnych ważnych instytucji a nie przykładowy kowalski czy nowak. To że lecieli jednym samolotem to też nic dziwnego - przecież nie było sensu ciągnąć dla każdego osobnego - nikt raczej nie wsiada do samolotu z myślą "o dzisiaj się rozwalę" (może oprócz terrorysty-samobójcy).

Najbardziej zastanawiające jest to że samolot podchodził do lądowania 4 razy - pamiętając co się niedawno działa w gruzji (prezydent się uparł żeby lądować na lotnisku x a pilot poleciał na inne bo x uznał za zbyt niebezpieczne - prezydent potem domagał się zwolnienia tego pilota) to nie zdziwił bym się jak teraz też któraś z bardzo_ważnych_osobistości się uparła że muszą tutaj wylądować bo z innego lotniska się chwilę spóźnią.

Dr.Unknown 10-04-2010 19:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gruntik (Post 2750703)
Najlepiej się pomodlic i wyciszyc się ....

http://img256.imageshack.us/img256/9615/30092071.jpg

Wszędzie zaocznym odwołali zajęcia, czy tylko u mnie?

Mandaryniarz 10-04-2010 19:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arathorn (Post 2750705)
A co jest w tym dziwnego? Raczej normalne że na takie święta jeździ szefostwo różnych ważnych instytucji a nie przykładowy kowalski czy nowak. To że lecieli jednym samolotem to też nic dziwnego - przecież nie było sensu ciągnąć dla każdego osobnego - nikt raczej nie wsiada do samolotu z myślą "o dzisiaj się rozwalę" (może oprócz terrorysty-samobójcy).

Prezydent USA lata dwoma-trzema samolotami.

Grand_Palladyn 10-04-2010 19:59

Nie sądze żeby to był zamach. Nie przepadałem za Kaczyńskim ale szkoda go jako czlowieka.

Gruntik 10-04-2010 20:07

@ Dr Unknown
A co lepiej zrobić? Nic sie już nie zrobi . Stało się nie zmienisz biegu wydarzeń . A to, że poznasz w jaki sposób tyle ludzi zginęło czy to atak terrorystyczny czy błąd ludzki to i tak nic nie zmieni !

Yo$ek 10-04-2010 20:17

I teraz widać jak ułomną społeczność ma naród polski. Zamiast wyrazić odrobinę żalu, skruchy to wy (za przeproszeniem) pierdolicie mongolskie teorie na temat zamachu. Nigdy nie lubiłem prezydenta, ale zginął śmiercią tragiczną, dotykającą każdego z nas inaczej. Gdyby ktoś z waszej rodziny tez straciłby życie w takiej katastrofie, ciekawe czy pisalibyście na forum takie pierdoły.
Nie będę również używał zbędnych emotikonek polegających na umieszczeniu gwiazdki pomiędzy dwoma nawiasami. Żal i smutek można wyrazić inaczej. Pokazać, że jest bardziej prawdziwy...

Smuggy 10-04-2010 20:22

#up

Ktoś kto mówi rozsądnie ;d

Bigzone 10-04-2010 20:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yo$ek (Post 2750716)
I teraz widać jak ułomną społeczność ma naród polski. Zamiast wyrazić odrobinę żalu, skruchy to wy (za przeproszeniem) pierdolicie mongolskie teorie na temat zamachu. Nigdy nie lubiłem prezydenta, ale zginął śmiercią tragiczną, dotykającą każdego z nas inaczej. Gdyby ktoś z waszej rodziny tez straciłby życie w takiej katastrofie, ciekawe czy pisalibyście na forum takie pierdoły.
Nie będę również używał zbędnych emotikonek polegających na umieszczeniu gwiazdki pomiędzy dwoma nawiasami. Żal i smutek można wyrazić inaczej. Pokazać, że jest bardziej prawdziwy...

W końcu ktoś rozsądnie coś w tym temacie napisał. Przyłączam się do tego posta.

Monte 10-04-2010 20:58

Skończcie z tą teorią spiskową, proszę. Nie ośmieszajcie się.

Dziwnie się czuję od czasu, gdy usłyszałem o tej katastrofie. Pomimo że prezydenta nie darzyłem zbytnią sympatią to odczuwam swego rodzaju pustkę.

Nie rozumiem natomiast dlaczego tak dużo ważnych postaci naszego kraju podróżowało w tym samym samolocie - to akurat jest bez sensu. Słabo to wszystko się teraz prezentuje. Oby władze szybko podniosły się na nogi po tym ciosie.

wlaziu 10-04-2010 21:00

Dokładnie, skończcie z tymi bzdurami i pomódlcie się 2 minuty za ofiary tej tragedii. Kim by nie byli, byli to ludzie, nasi rodacy...

Darthox 10-04-2010 21:02

Tak, przyznaje w 100% racje lecz tacy ludzie się żadko zdażają przyłączam się też do postu

gavreonien 10-04-2010 21:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown (Post 2750707)

Wszędzie zaocznym odwołali zajęcia, czy tylko u mnie?

Z tego co się orientuję to wszędzie, choć na Wszechnicy Świętokrzyskiej robili z tym problemy.

Pan i Wladca 10-04-2010 21:23

Cytuj:

Dokładnie, skończcie z tymi bzdurami i pomódlcie się 2 minuty za ofiary tej tragedii. Kim by nie byli, byli to ludzie, nasi rodacy...
Modlitwa to też bzdura.

Veretox 10-04-2010 21:25

To stało się tak szybko , nikt by się tego nie spodziewał. Nadal w to nie wierze ale wiem że to prawda -.- Straszne rzeczy się dzieją na tym świecie ale na każdego przyjdzie pora,....to właśnie musiała być ich :confused: "Minuta Ciszy" należy się,...

Khan 10-04-2010 21:26

To co się dziś stało to niewątpliwie wielka tragedia dla nas wszystkich. Oprócz Pary Prezydenckiej, przyszło nam dziś pożegnać się także z szeregiem posłów i senatorów wszystkich ugrupowań, z największymi generałami RP, z biskupami, ministrami i wieloma innymi ludźmi.

Nie zapominajmny także o tych, których nie widujemy na pierwszych stronach gazet - o pilotach, stewardesach, pracownikach BOR-u, przedstawicielach Rodzin Katyńskich, osobach towarzyszących i innych. To, że nie znamy ich tak, jak Pierwszej Pary, nie czyni ich śmierci lżejszą i mniej istotną.

I tak jak było już wspomniane. Nieważne jaki masz (drogi czytelniku) profil polityczny, czy śledzisz na bieżąco wydarzenia sejmowe, gdzie mieszkasz i jak spędzasz czas wolny. Dzisiaj straciłeś swojego Prezydenta, który osierocił córkę. Dziś straciłeś koronę polskiego rządu, jaka by nie była. Zapamiętaj ten dzień, bo będą o niego pytać Twoje dzieci i wnuki.

Z wyrazami szacunku:
Khan

Gangrel 10-04-2010 21:40

"Przyszła apokalipsa i ludziom odp*****. Ponoć to normalne."

Już po dobranocce, więc wszystkie dzieci i narodowców-spiskowców niniejszym wysyłam do łóżek. Posty, jakie tu niektórzy zamieścili, urągają wszelkim zasadom logiki, jak i zdrowego smaku, więc nawet nie będę się zniżał do ich poziomu. Przypominam tylko, że samolot, mimo że sprawny, przed każdym lotem był dokładnie sprawdzany, a piloci byli polskimi żołnierzami, nie pamiętam z którego pułku, ale to można łatwo sprawdzić. Przypominam również, że Rosja nic do zyskania nie miała strącając samolot z polską delegacją, mogła by się tylko skompromitować, a to że P. Kaczyński ich nie lubił, Putinowi nigdy snu z powiek nie spędzało, wątpie żeby nawet ktokolwiek mu o kolejnych takich wypowiedziach naszego Prezydenta donosił. Bądźmy szczerzy, Polska nie jest dla Rosji przeciwnikiem na rzadnym polu, więc nie ma też powodu żeby nas kopać.

Zalecam trochę zadumy i pomyślunku, a mniej śliny i niszczenia klawiatury.

Uprzadzam lojalnie, że będę temat monitorował, i każdego kolejnego idiotę banował.

Yoh Asakura 10-04-2010 22:04

Absolwent mojego liceum (Roman Indrzejczyk) był na pokładzie samolotu, pewnie będę miał sporą żałobę w poniedziałek w szkole.

Articuno 10-04-2010 22:22

U mnie z kolei dyrektor jest zagorzałym PiS-owcem, a po za tym nasze LO odwiedził niegdyś sam Lech K.

Kurczakos 10-04-2010 23:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Articuno (Post 2750757)
U mnie z kolei dyrektor jest zagorzałym PiS-owcem, a po za tym nasze LO odwiedził niegdyś sam Lech K.

Czy to LO 24?

Myster_Migdal 10-04-2010 23:15

Stało się - Polska w żałobie przez tydzień :( (nie wystarczyło 3 dni? :evul: )

Monowiec 10-04-2010 23:16

Brawa dla Was!

Wszystko zwalajcie na Rosję... Wszystko na PO... -.-

To jest wielka strata dla Polski i nie sądzę że opłacało by się to PO.

Zacytuję fragment z książki...

"...Patrzajcie tedy jakie marne są ludzkie nadzieje wobec wyroków, które przedwieczny ognistymi znakami na niebie wypisuję..."

&

"...Niech się dzieje wola Nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba!..."

Dopiero co widziałem Wassermana w kościele z żoną(Wiadomość dla Debili, 6 dni temu w niedzielę, nie dziś)...

Wy lepiej pomyślcie co będzie z dziećmi tych ofiar... Pomyślcie trochę o córce Kaczyńskich w ciągu kilku sekund straciła rodziców... Żałobę powinno zachować się w sercu a nie pisać na wszelkich portalach "[*]" itd.
Współczuję wszystkim rodzinom które straciły w tej katastrofie kogoś bliskiego... Męża, ojca... To jest tragedia po prostu...

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Myster_Migdal (Post 2750778)
Stało się - Polska w żałobie przez tydzień :( (nie wystarczyło 3 dni? :evul: )

3 dni to możesz mieć na żałobę dla chomika, na mój gust dla tej katastrofy.. Miesiąc to minimum.

Peace...

Monowiec.

Argen 10-04-2010 23:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Monowiec (Post 2750779)
"...Niech się dzieje wola Nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba!..."

Chyba sobie żartujesz przytaczając taki cytat.

Monowiec 10-04-2010 23:38

Powiedź to podczas Sądu Ostatecznego.

Gangrel 11-04-2010 00:16

@up

Może i dosłownie to zdanie ma zastosowanie, ale jeśli już jesteśmy przy takiej argumentacji, powiedz do rodzinom ofiar.

Informacje dla zwolnenników teorii spiskowych:

-Na miejscu spotkali się Putin z Tuskiem, złożyli kwiaty oraz brali udział w telekonferencji z władzami Moskwy i odpowiednimi ministerstwami w sprawie identyfikacji ofiar i odpowiego przyjęcia członków rodzin. Na miejscu był już również Jarosław Kaczyński.
-Polscy prokuratorzy wojskowi(przynajmniej ich część), są już na miejscu tragedii i rozpoczeli działania, prowadzone wspólnie z specjalistami rosyjskimii. Otwarcie czarnych skrzynek również odbędzie się przy udziale polskich prokuratorów.

Argen 11-04-2010 00:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gangrel (Post 2750803)
@up

Może i dosłownie to zdanie ma zastosowanie, ale jeśli już jesteśmy przy takiej argumentacji, powiedz do rodzinom ofiar.

Chodziło mi bardziej o to, że to cytat z "Zemsty" a dokładniej Rejenta, który używał tego zwrotu TYLKO gdy mu to pasowało.

Gangrel 11-04-2010 00:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen (Post 2750804)
Chodziło mi bardziej o to, że to cytat z "Zemsty" a dokładniej Rejenta, który używał tego zwrotu TYLKO gdy mu to pasowało.

Toż zrozumiałem o co Tobie chodziło, dlatego też napisałem "dosłownie", a mój post skierowany był do Monowieca.

Z informacji ciekawych:

-Piłkarze Barcelony i Realu Madryt przed rozpoczęciem meczu uczcili pamięć ofiar minutą ciszy.
-Rząd Brazylijski ogłosił 3-dniową żałobę narodową.
-Przezydentowi Kaczyńskiemu przyznano order oraz tytuł "Bohatera Gruzji".

Arathorn 11-04-2010 01:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mandaryniarz (Post 2750708)
Prezydent USA lata dwoma-trzema samolotami.

Ale, o ile jeszcze tego nie zauważyłeś polska to nie usa.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yo$ek (Post 2750716)
Gdyby ktoś z waszej rodziny tez straciłby życie w takiej katastrofie, ciekawe czy pisalibyście na forum takie pierdoły.

TAK! Mój ulubiony argument, na który tyle czasu czekałem. "A gdyby to była twoja matka?" Ale nie jest. Są to kompletnie obcy ludzie których tylko widziałem na stronie głównej onetu albo zdjęciach w gazetach. Rano np. dużo bardziej niż news o wypadku zmartwił mnie fakt że zapomniałem telefon podłączyć do ładowarki na noc. Przypominam że niedawno na haiti zginęło ponad 200.000 osób - ale za nimi nie płaczemy bo to ani nie polacy, ani nie z pierwszych stron gazet.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez wlaziu (Post 2750728)

Ej, sam piszesz żeby skończyć z bzdurami.

Litawor 11-04-2010 01:26

Patrząc na to, co się w tym temacie dzieje, to chyba najsensowniej można okazać szacunek ofiarom, nie zabierając tu głosu.

Gtyk 11-04-2010 01:42

Najlepiej temat zamknac, wiekszosc wypowiedzi to slowa gowniarzy, ktorzy nawet nie rozumieja co tak naprawde sie stalo. Zginela niemal setka osob, w tym najwazniejsza osoba w panstwie, a tutaj same wywody dzieciakow. Okazcie chociaz troche poziomu i po prostu sie zamknijcie zamiast wypisywac tutaj kolejne pierdoly.

A sama katastrofa - cos strasznego, na poczatku az nie dalo sie uwierzyc, ze cos takiego moglo sie wydarzyc... Nigdy nie bylem zwolennikiem Kaczynskiego jako prezydenta, ale kiedy o tym uslyszalem to mnie zamurowalo doslownie. Jakos to wszystko jeszcze nie do konca do mnie dociera. Wielka strata, tyle osob zajmujacych czolowe miejsca we wladzach panstwowych, tyle znanych nazwisk, ze ciezko sie z tym pogodzic

I nie myslalem, ze kiedys doczekam takich obrazow:

http://m.onet.pl/_m/f94d822329277802...f01b5a,5,1.jpg

Gonzo 11-04-2010 02:04

Do wszystkich, którzy kłócą się lub starają się przeforsować swoje "racje" czy teorie w tym temacie...

Lepiej nie piszcie, w obliczu tragedii ludzkiej, w tym wypadku śmierci dużej grupy inteligencji polskiej zajmującej istotne stanowiska. Musimy pamiętać, że wszyscy byli ludźmi. Każdy miał przeszłość, teraźniejszość i przyszłość, a w nich rodziny, plany, smutki i radości. W takich momentach musimy zapomnieć o nienawiści i pogardzie. Niech to, co stało się te 17 godzin temu skłoni was do refleksji. Dorośnijcie...

Osobiście:

Nie potrafię słowami wyrazić swojego ubolewania nad tym, co się stało.

Lecio 11-04-2010 02:06

@up
W 100% sie z Toba zgadzam.
Foto tez nie jest przypadkowe.
Szacunek dla nich!
R.I.P.

Gangrel 11-04-2010 02:38

Tak szczerze powiedziawszy, początkowo planowałem temat zamknąć, zrobiłem to nawet na jakieś kilka minut, ale później doszedłem do wniosku, że w sumie nic to nie da. Mianowicie doszedłem do wniosku, że internet i fora jako księga kondolencyjna mogą się sprawdzić, jeśli tylko użytkownicy są na odpowiednim poziomie, a przecież paru takich jest. A od temperowania reszty w końcu są moderatorzy.

Ghernie 11-04-2010 02:46

Pokazuje to nam, jak kruche jest życie, nawet tak ważnej osoby jak generał, minister lub prezydent.
Nie rozumiem, jak można ten wypadek zignorować. Nie mówię tutaj tylko o ilości zabitych ale o tym, że bądź co bądź, były to najważniejsze osobistości w RP. Jak po czymś takim można powiedzieć "Dobrze mu tak!"?! Niezależnie kim by oni nie byli, powinno się chociaż na chwilę umilknąć.

@Arathorn
Czy twoja ładowarka miała rodzinę, pozycję, wspomnienia i 50 lat na karku?

Btw. Mimo to nie sądziłem, że inne narody okażą taką postawę. Ba! Myślałem, że wspomną o tym co najwyżej w wieczornych wiadomościach. Kto by się spodziewał minut ciszy, żałób i medali?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:49.