![]() |
Jedyne wyniki z których byłem zadowolony, to 95% z angielskiego rozszerzonego i 60% z wosu rozszerzonego, do którego nie uczyłem się NIC, a którego nawet nie miałem w programie za bardzo. Reszta poszła słabo, ale nie tragicznie: 94% polski podstawa, 68% rozszerzenie, 57% biologia rozszerzenie (widocznie zupełnie nie wstrzeliłem się w klucz, bo wydawało mi się, że wiedziałem wszystko...).
|
Skromniacha :>
|
Gratulacje, gratulacje wynik ładny i jak kolega wyżej wspomniał ta skromność. Swoją drogą jak usłyszałem ile osób nie zdało to się zdziwiłem 25% ;o
ale wydaje mi się, że co roku jest trudniej i poprzeczka wyższa:) |
Cytuj:
Nie wiem, jak się ma tegoroczna do zeszłorocznej (ogarniałem tylko matmę podstawową i napisałbym lepiej niż moje zeszłoroczne 94%), ale tendencja jest dokładnie odwrotna. |
Cytuj:
|
A prawda jest taka, ze poziom obecnej matury powinien pojsc zdecydowanie w gore. Moze nie drastycznie, ale zdecydowanie. Bo cos jest nie tak, skoro osoba z naprawde slabymi ocenami moze wydziubac te kilkadziesiat procent z podstawy i cieszyc sie ze zdanego egzaminu dojrzalosci.
Obecny stan rzeczy zdewaluował wartosc matury, ktora stala sie niezbyt cennym papierkiem. Wrocic do niegdysiejszych standardow i w koncu ludzie wezma sie do nauki, a po maturze bedzie fajna praca, a nie tak, jak obecnie - magazynier, pracownik KFC i sprzataczka. |
~25 % nie zdało - u mnie w szkole 3 osoby na około 200 próbujących, podobnie w kilku szkołach w moim powiecie. Strach pomyśleć jaki odsetek uczniów oblał w szkołach tworzących statystykę.
Swoje wyniki oceniam jako mocno przeciętne. Matematyka podstawowa 96%, rozszerzona 48% - strach pomyśleć co ze mną zrobią na AGH, ale przecież nie złożę na pedagogikę. Geografia rozszerzona 77%, język polski 61% i jedyne z czego jestem zadowolony to język angielski podstawowy 100% i rozszerzony 85%. Tutaj mam pytanie do studentów uczelni technicznych, czy warto zapisać się na kurs rysunku technicznego przed ich podjęciem ? |
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Idąc na architekturę nie będziesz zdawał egzaminu z rysunku technicznego, więc i tak się nie przyda.
|
a ja w sierpniu poprawke z matmy mam.
nie chwalac sie, pochwale sie wynikami... Matma 12% J. pol 70% J.ang 92% Nawet przez chwile nie uczylem sie do matury. Mozna ? Mozna!!! |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Ja polski 81%, ang 98%, matematyka 40%, ang rozszerzony 90%. Brałem jedynie korepetycje z matematyki bo z tego nigdy dobry nie byłem (mam dyskalkulię :wasabi::wasabi::wasabi::wasabi:) |
Rysunku owszem, ale przecież nie technicznego, a odręcznego. Różnica jest ogromna... W rysunku technicznym najczęściej nie masz perspektywy, pojęcia horyzontu i punktu zbiegu ani tym bardziej światłocienia i waloru.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
@Tompior: niektóre rzeczy są za darmo a i tak nie warto ich robić, bo nie przydadzą się na tyle, żeby na nie tracić czas ; ) |
Lasoooch, ale przecież po zaliczeniu rysunku technicznego nie jesteś jakimś wymiataczem w tej dziedzinie. Czym jest te 30, czy tam 60 godzin?
Z przydatnych kursów polecam: AutoCAD i coś do projektowania w 3d (nie wiem co teraz jest najlepsze). Są to takie podstawy podstaw, jeżeli chcecie powiązać swoją przyszłość z projektowaniem czegokolwiek. |
Cytuj:
|
Ale przecież w życiu nie chodzi o zaliczanie kursów, tylko o znalezienie dobrej pracy.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
W przypadku wyboru innej drogi kariery warto zrobić inny kurs ;) Samokształcenie się i inwestowanie w siebie nigdy nie jest stratą. |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Wyjątkowo zgodzę się z yohem. Choćbyś nie ogarniał jakiegokolwiek przedmiotu, to wystarczy siąść nad nim te 15-30 minut dziennie, i masz przynajmniej 50 % ~~..
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
No akurat wątpię, żeby średnio ogarnięty gimnazjalista zdał maturę, na której miałby masę funkcji.
|
Dlatego też sceptycznie do tego podchodzę.
|
Rysunek techniczny to już masz w szkole średniej np w technikum aczkolwiek, zależy to od profilu klasy a swoją drogą to i tak mało osób pracuje w swoim zawodzie:)
|
Żadne studia nie dadzą Ci gwarancji znalezienia pracy po ich ukończeniu.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
mianowicie: amw, wat, wsowl, wsosp,sgsp. w sumie 5 jednak.
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Jeżeli chodzi o maturę, to dwóch moich kolegów ZDAŁO maturę z angielskiego. Po prostu z nudów nauczyciel dał im maturę, a oni napisali :). Z tym że chodzą do najlepszej szkoły w okolicy, no i jeden z nich ma średnią 5.5 :).
|
Cytuj:
A średnia nie ma wielkiego znaczenia. Sam znam osoby, które w podstawówce miały 5.5 (podczas gdy ja miałem <4). Teraz ja studiuję na jednej z lepszych uczelni w kraju i nie mam żadnych problemów, a oni kisną na jednej z gorszych uczelni na bezwartościowych kierunkach (pedagogika, socjologia itp.). |
Akurat matura z angielskiego jest żałosna zarówno na podstawie jak i rozszerzeniu, więc ci koledzy nie mają się czym chwalić.
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:59. |