Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Sword vs Axe (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=3806)

S.P.M 07-06-2005 21:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ZAX
moim zdaniem lepsze są swordy
axe przeważnie są dwóręczne i dlatego nie nadają się do blokowania ;(

Bardzo, bardzo mądra wypowiedź :D
Jak kolego nie wiesz, to się nie wypowiadaj, proszę.

Repos 07-06-2005 22:42

Nie wiem gdzie to dac, a nie chce mi sie temetu zakladac, wiec mam pytanie
o Naginate jeste 2 reczna i ma 25 defa, czy przy shieldingu ~67 i dosc dobrym eq bedzie mozna nia epic na cycach z minimalna strata uh? Aha 28lvl+

Cider 07-06-2005 22:53

Szczerze to watpie zebys zaoszczedzil uhy na takim expieniu :p .
Moze gdybys mial wyzszy level i skile.... tylko czemu naginata ?, jak na 2 reczna bron ma slaby atak, nie lepiej zaopatrzyc sie w d-lance i wtedy isc na cyce ?
Pozatym watpie zebys na 30 levelu dawal rade, tzn.zalezy gdzie chcialbys expic na tycg cycah, bo np.pod thais na polu dasz rade ale w jaskini nie zdazysz wybic albo za duzo uhów pojdzie.
Radzilbym ci nabic 70/70 i wziac 1 reczna bron i tarcze conajmniej crown albo meduse i wtedy mozesz bic na ludzie cyce :)

Repos 07-06-2005 23:05

up@ Normalnie uzywam v-shielda + faxe, pzry expieniu w ms mi bardzo malo uh idzie, glownie wtedy gdy wiecej cycow jest 3+. a co do tych cyckow pod thais, to tam sie je najpiew lekko luruje a potem gfb, potem wysatczy szybko podejsc do spawnu cycow(3 takie male pokojiki) stanac w przejsciu i lac pojedynczo.

a na pomysl za naginata wpadlem dlatego bo ma wiecej defa niz dlance, a przy d lancy nawet na balansie zuzywalem wiecej uh niz przy tarczy+axe.

Lord Fakolpet 08-06-2005 15:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Externus
(..)

uwazam sie za doswiadczonego w tej sprawie gdyz gralem juz 6 knightami w tym tylko jeden stanal ponizej 60 lvl a dwuch wyprowadzilem powyzej 100 (jeden swordy i drugi axe)(..)

ehe jaasne...

Kawiorex 08-06-2005 22:18

Hit from the BONG

pydyssz
Chce ktoś w*******??

B@rY 08-06-2005 22:35

Jesli przymiezasz sie na częste blokowanie to polecam SWORD.
Lecz gdy chcesz być tak zwanym "solo fighterem" to leprzy AXE.
Wybur nalezy do Ciebie

Moris 10-06-2005 01:29

osobiscie wole swordy nie wiem czemu moze dlatego ze jakos prostrze sa do zrozumienia :P
natomiast do axe nic nie mam no ale tu problem tych ringow w tym axe zdecydowanie wygrywa ale po pewnym quescie moze to sie zmieni :]

Elius Zuan 10-06-2005 08:01

Ja tam wole swordy. To broń w sam raz dla sorcerera. Lekkie, mocne... Axy są ciężkie jak księżyc, a ich koszmarny defense eliminuje je w moich oczach. Sorcerer ma mało capa.

Septer 10-06-2005 08:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Elius Zuan
Ja tam wole swordy. To broń w sam raz dla sorcerera. Lekkie, mocne... Axy są ciężkie jak księżyc, a ich koszmarny defense eliminuje je w moich oczach. Sorcerer ma mało capa.

Chyba żartujesz, dla sorca najlepsze to sa cluby. Taniutkie jak jasna cholera, bo już od razu możesz mieć za darmochę właściwie dragon hammer, który ma taka taki jaki fire sword... i taki dragon hammer całkowicie wystarcza Ci do wyexpienia któregoś tam level-u, bo silny mag nie używa już potem wcale broni, tylko chodzi z shieldem i runami!

Moris 10-06-2005 11:38

ehh tu chodzi raczej o najtow a nie o magow ale skoro juz zostali wlaczeni to powiem tak nie ma znaczenia w sumie czym magy walczy bo potem i tak vedzie z dwiema tarczami chodzil to juz jest tylko kwestia gustu ale to juz jego sprawa i tak jak kolega mowi lepiej jest sorcerem walczy w clubie bo ladniej wyglada ja jakbym mial magiem grac tez bym wybral club bo tak groznie sorc ze SS wyglada :P

Falcon 11-06-2005 19:57

O ile dobrze wiem, to dwie tarcze nie zwiekszaja obrony, w stosunku jakbys jedna mial. Chyba ze sie cos zmienilo :D

Filip Helikopter 13-06-2005 18:23

jam

Axy tańsze od swordów???Buahahahahahha :p Na moim swiecie Bright sword kosztuje 30k GS ok. 80k a fire axe ok.74k :]

biglol 28-03-2006 14:47

axe

Jesli chodzi o wyzszy lvl(niewiem co ty uwazasz za wyzszy lvl mi chodzi tu o 100 i w gore) to wybrales bardzo dobrze sca ma o 2 ataku miecej nic sov jest ladniejsze i ogolnie axe sa lepsze od sword;)

Moddox 28-03-2006 15:16

Axe są na początku droższe od swordów, ponieważ fire axe można zdobyć tylko z demona lub z questa od 60lvla, a bright sword jest z questa od 45 lvla. Po około roku istnienia serwera (zależy jakie PG jest, jak ludzie szybko expią to dużo szybciej) ta sytuacja się zmienia, ponieważ FA kosztuje około 10k, a BS około 15k. Giant sword również jest droższy od Dragon Lance, ale tylko przez kilka miesięcy. Potem, kiedy ludzie masowo huntują demki, to GSy się robią tanie, a DL cały czas ciężko zlootować chociażby z BK. Nie wiem czemu nikt clubów nie bierze pod uwagę. One są najlepsze na nowych światach oraz dla newbie, ponieważ gdy się zaczyna grać na starszym serwie o wiele łatwiej nowicjuszowi zarobić na war hammer niż na DL/GS. Cluby polecam dla newbie, a axe i swordy dla bardziej doświadczonych. Jeżeli miałbym wybierać z tych dwóch, wybrałbym axe, ponieważ sam nim walczę i narazie idzie nieźle. Swordy są słabsze, szczególnie porównując BS do FA. Nie przeszkadza mi mały def broni, więc wybieram AXE.

Lord kasztanowiec 28-03-2006 15:16

ja bym wybral axe ze wzgledy na to ze tansze sa axe ringi i axe maja wiecej ataku i sa lzejsz ejak mi sie wydaje ;p

zwiastun ciemnosci 28-03-2006 16:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Filip Helikopter
Axy tańsze od swordów???Buahahahahahha :p Na moim swiecie Bright sword kosztuje 30k GS ok. 80k a fire axe ok.74k :]

własnie! na twoim świecie! -.- ja hmm... wybrałbym Axe :) mają duży atak a po co komu def w broni? od bronienia się jest tarcza...

szymon287 28-03-2006 16:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez zwiastun ciemnosci
własnie! na twoim świecie! -.- ja hmm... wybrałbym Axe :) mają duży atak a po co komu def w broni? od bronienia się jest tarcza...

serio tak uwarzasz? to zblodz sobie fa gs a bs bedziesz widzial roznice -.-

Adges 28-03-2006 17:54

ja tam wole axe bo jak wyszlem z rooka dostalem d lance f axe c shielda i c helma i sie tak jakos zaczelo :)

Cristiano Lisek 28-03-2006 18:58

Jesli chodzi o ilosc ataku i defa to na jedno wychodzi

dla przykladu dajmy takiego zerka. ze sworda on nam bedzie zadawal mniejsze hity my jemu tez czyli co za tym idzie bedzie duzo tych hitow a z axe szybko go ubijemy czyli on nam bedzie zadawal wieksze hity ale i mniej tych hitow. gorzej jak sa 2 zerki to wtedy sword lepszy ;p
ale za to z axe lepiej ubic potwoki co bija magia bo od naszego defa to hity nie zaleza a z axe ubijemy takiego szybko latwo i przyjemnie.
ogolnie:axe=duzy atak=szybszy exp ;p
ja jestem dumny z mojego kochanego axe

Knight Patryk 28-03-2006 19:01

Axe roXor.SoV w porownanio do SCA to dla mnie qpka.Badz jak zerk.Wybierz axe:]

Nerqo 03-04-2006 23:16

Hmm.......

Siedze i czytam ten temat ponieważ moi koledzy wychwalaja się ze bs lepszy jest od F-Axe....zaczynam im przyznawac rację ale w pewnym momecie wpadłem na takie cuś :P Skoro F-Axe ma mniej defa (dostajemy czasami wieksze hity) to knightowi uzywajacemu AxE szybciej leci Shelding ? Jeżeli by było tak jak mowię to ax'y były by lepsze......Co do tematu lepsze dla mnie są AXE!

P.S : Sam uzywam AxE i jest mi z nimi dobrze :faceoff:

Tzuful 04-04-2006 02:10

Z axe waliłem do 60 lvlu a ze sworda waliłem do 41 lvlu i według mnie axe lepsze. Może na nowym serverze się później zdobywa i jest droższe, ale z axe się szybciej expi. Dlka jest dla mnie lepsza niż GS. Lepiej szybciej zabić potworka niż długo go tłuc otrzymując mniejsze obrażenia. W broniach dwuręcznych def niema dużego znaczenia.

Tzuful 04-04-2006 02:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nerqo
Skoro F-Axe ma mniej defa (dostajemy czasami wieksze hity) to knightowi uzywajacemu AxE szybciej leci Shelding ? Jeżeli by było tak jak mowię to ax'y były by lepsze......

Shielding nie zależy od hitów jakie Ci potworki zadają.

Nerqo 04-04-2006 09:57

Bs i F-axe

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tzuful
Shielding nie zależy od hitów jakie Ci potworki zadają.

Aha sorry mój bład. Lecz na wiekszych skillach raczej z bronią która posiada mniej Def. bedzie sie expiło lepiej niż z bronią ktra ma dużo defa bo im wieksze skille tym mniejsze hity dostajemy...a Atk. się też przyda(ale zobaczmy....bs ma Atk. 36 Def.30 a F-Axe ma Atk. 38 Def 16 więc roznica atk jest nie duza a róznica def aż o 14 mniejsza) ....dla mnie chyba Bs i F-Axe są takie same.....wkońcu CipSoft zrobił bronie tak , aby one były jednakowe :confused: ?

Slait 04-04-2006 10:07

Ja Powiem Tak

SCA Rzadzi :)))

SCA > MAGIC SWORD

slawekmag 04-04-2006 12:00

Dodając statsy ataku + obrona lepszy jest sword (niewiele) Wybierając axe będziesz niczym zerk. A do blokowania przecież można założyć sword bo def sworda nie podchodzi pod skill sworda.

Oskar111 04-04-2006 14:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tzuful
W broniach dwuręcznych def niema dużego znaczenia.

porownaj gs i d lance 6 pktow obrony roznicy = z d lance tracisz kilka-kilkadziesiat hp wiecej (w zaleznosci od potwora) lekki waste uhow? (mimo szybszego(nieznacznie a jednak) zabijania potworow)

tasamko 04-04-2006 14:27

Cytuj:

porownaj gs i d lance 6 pktow obrony roznicy = z d lance tracisz kilka-kilkadziesiat hp wiecej (w zaleznosci od potwora) lekki waste uhow? (mimo szybszego(nieznacznie a jednak) zabijania potworow)
z DL czy Gsem expi sie na takich levelach ze te kilka hp nie robi roznicy z drugiej strony Dl ma o 1 wiecej ataku wiec szybciej zabijesz potwora :P

imho wole axe bo sa
-tansze
-lepsze do expienia
-ladniejsze

pozatym wiadomo ze zwolennicy swordow beda bronic swordow a zwolennicy axe topory :S

yattaman 04-04-2006 15:13

Sword - Uzywam ich postacia na Pacerze, dlatego ze z bp Ice Rapierow moge bezproblemowo wziac draga na pare hitow na 20 lvl. Poza tym nie tylko main sie liczy - swordy to ulubiona bron rookstayerow, chociaz niektorzy uzywaja clubow zeby oszczedzic kasy na katane(1 def nie robi roznicy). Ale jak komus na rooku wypadnie poison dagger z mino, to juz bedzie pewne ze dzieki temu nozykowi zdecyduje sie na swordy :).

Axe - Uzywam ich postacia na Harmonii, dlatego ze maja duzo ataku wiec nie mam zadnych problemow w zabiciu valkirii na 10(na 9 tez nie mialem,bije z double axe)lvlu, ze skillami 32/28.

Club - Club nie jest wcale zly. Np. taki warhammer to gostek chcial po 300 gp sprzedac, a on ma 45 ataku(1 mniej niz GS), a def sie nie liczy. A poza tym inne bronie z clubow tez nie sa drogie(z wyjatkiem skull stafa). Wada jest to, ze na 100 lvlu, na anihilatorze jest tylko sword i axe, a thunderhammer mozna zdobyc tylko po zdymaniu orshabaala.Ale 100 lvl to co najmniej rok grania.

Sannynet 04-04-2006 15:20

Powiedzmy sobie szczerze.. nie ma kompletnie żadnej różnicy.. szczerze to bym szukał tych różnic gdzie indziej.. przede wszystkim w swordzie jest ice rapier.. czego brak po stronie przeciwnej.. nie jest to jakies praktyczne rozwiazanie.. ale zawsze mozna sie wiekszym best hitem pochwalic ;). Zwróciłbym też uwagę na 'wypadalność' ringów. Oba typy można kupić u dżinów fakt.. ale na rynku tańsze są axe ringi jako że lecą z soldierów i guardów. Sword ringi tylko z liderów. Więc tu plusik dla axe. Kolejna sprawa.. porównanie atk obu typów broni.. nie widze sensu wykłócać się.. nawet przy mega skillach z wysokim lvlem większy atak o 2-3 to 3-6 dmg więcej. Więc argument że szybciej ubiję potwora nie jest zbyt dobry. Bo różnicę będzie można zauważyć po 100 ubitych potworach :P. Def też do mnie nie przemawia.. ani waga bo knajt ma dużo capa. Uważam całą tę kłótnię za bezsens.. każdy wybiera co woli.. jak woli cluby też ok.. lekkie i zawsze szansa na TH z Orsha jest mimo że nikła.. każdy wybiera co lubi.. voila.

Vil 04-04-2006 16:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez yattaman
Sword - Uzywam ich postacia na Pacerze, dlatego ze z bp Ice Rapierow moge bezproblemowo wziac draga na pare hitow na 20 lvl.

35x 'ha' <crazy laugh>

Cytuj:

Axe - Uzywam ich postacia na Harmonii, dlatego ze maja duzo ataku wiec nie mam zadnych problemow w zabiciu valkirii na 10(na 9 tez nie mialem,bije z double axe)lvlu, ze skillami 32/28.

Brawo mistrzu Yoda !

Cytuj:

a on ma 45 ataku(1 mniej niz GS), a def sie nie liczy.

Nie, wogole..

Cytuj:

Ale 100 lvl to co najmniej rok grania.

Och.

Dragonit 04-04-2006 16:38

Lol jak iwdze niektóre wypowiedzi to mi sie cche ************

1.Ktos napisał,że swordy są w sam raz dla sorców i druidów.Lol,kto tak uważa powiniein skonczyc z tibia.

2.obrona jest o wiel mniej ważna od ataku,gdyż do obrny ma się też tarcze,a do ataku nic wiec fire ae jest lepsze od bright sworda.

3.Każdy iwe,że każdy noob i newbie walczy swordami.Z czego to wynika?ze chorzy ludize walczą swordami i walczyliby nawet,jakby nawet najsłabszy axe mial 50 ataku.Co do samego axe vs sword,to axe są tańsze,lżejsze(tylko knight axe jest ciężki)mają najlepszą broń dwuręczną i jest na nie wmneijsyz popyt,gdyż neiarz po depo chodzi nawet 3 ludzi chcący kupić np.fire sworda,a fire axe lub kngith axe prawei nic.Do tego swordy są nudne.Zauważcie też,że ponad 90% ludiz walczących swordami ma na 20lvl skile 40\35,a wszyscy walczący axe mają dobre skile.Ze wszyztkich znanych mi osób tlyko ja walczyłem moją pierwszą postacia,druidem,axami.

Co do pierwszego postu:Nei dałes ciała,twoi koeldzy sa ******* a ty dokonałeś świetnego wyboru,gratz

Vanzi 04-04-2006 18:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragonit
Lol jak iwdze niektóre wypowiedzi to mi sie cche ************

1.Ktos napisał,że swordy są w sam raz dla sorców i druidów.Lol,kto tak uważa powiniein skonczyc z tibia.

2.obrona jest o wiel mniej ważna od ataku,gdyż do obrny ma się też tarcze,a do ataku nic wiec fire ae jest lepsze od bright sworda.

3.Każdy iwe,że każdy noob i newbie walczy swordami.Z czego to wynika?ze chorzy ludize walczą swordami i walczyliby nawet,jakby nawet najsłabszy axe mial 50 ataku.Co do samego axe vs sword,to axe są tańsze,lżejsze(tylko knight axe jest ciężki)mają najlepszą broń dwuręczną i jest na nie wmneijsyz popyt,gdyż neiarz po depo chodzi nawet 3 ludzi chcący kupić np.fire sworda,a fire axe lub kngith axe prawei nic.Do tego swordy są nudne.Zauważcie też,że ponad 90% ludiz walczących swordami ma na 20lvl skile 40\35,a wszyscy walczący axe mają dobre skile.Ze wszyztkich znanych mi osób tlyko ja walczyłem moją pierwszą postacia,druidem,axami.

Co do pierwszego postu:Nei dałes ciała,twoi koeldzy sa ******* a ty dokonałeś świetnego wyboru,gratz

Po przeczytaniu tego postu zupełnie nie dziwię się że udało ci się osiągnąć 12 lv.

Michałeq 04-04-2006 19:17

Wg mnie najlepsze są swordy ^^ ale wszystkie bronie mają swe zady i walety (wady i zalety jak ktoś woli -.-)

Club - tanie i w miarę dobre B)
Rook - Mace - tanie i dobre
Początki na mainie - battle hammer/morning star nawet są ok ;]
tzw. "faza późniejsza" - draggy hammer - ciężkie :/
nieco większy lvl - skull staff - lekkie, średni atk, maly def
dwuręczna - wh - stosunkowo mały atk, masakra jeśli chodzi o defa, za to na każdą kieszeń ;]

Sword - dobry atk, mała waga jednoręcznych, duuży def
- Katana/Carlin sword/posion dagger - duży atk i def
- sepent/spike sword - lekkie, w miarę drogie jak na początkujących
- fs - leciutki, duży atk, def nieco mniej
- bs - poprawiony atk w stosunku do fsa, jego siłą jest def ;]
- gs - atak tylko 0 1 mniejszy od d lance, ale za to def aż o 6 większy (to tak jakbyś przy jednym miał studded shielda a przy drugim battle shielda :P)
+ SoV - niezły atk duuuży def, ale tylko z anni~

Axe - atk roxx def suxx, nawet lekkie (oprócz k axe)
- hatchet - eeeee.... n/c xD
- barb axe - nawet dobry i tani
- k axe - niezly atk, dobry def...
- f axe - atak wymiata, obrona jak w erze kamienia łupanego
- d lance - 47:16 - co tu duzo mowic; lepiej z gsem sie expi
+SCA ;] kosmiczny atk; dobry nawet defik ;]

Aha, nie brałem pod uwagę magic longswordów, etc; tyllko bronie w miarę dostępne ;]. Mam nadzieję, że wyjaśnione tu zostało już wszystko; i jeszcze jedna kwestia, mianowicie skillowanie.
Crowbar - wymarzona broń do skillowania, club i studed club - tu good
Knife/ dagger/rapier/short sword/sabre - duże zróżnicowanie, praktycznie na każdych skillach można wszędzie trenić
Sickle/ axe/ hand axe - tu troche mniejsze :P

Vil 04-04-2006 19:51

Cytuj:

Zauważcie też,że ponad 90% ludiz walczących swordami ma na 20lvl skile 40\35,

Nie patrzac daleko, top2 expa w Tibii.

Sannynet 06-04-2006 02:41

Cytuj:

(..)Do tego swordy są nudne.(...)

Czytając takie teksty jestem zdecydowanie ZA aborcją. A taki axe zaśpiewa, zatańczy makarene i opowie kilka dowcipów.

Gdyby def broni nie miał zadnego znaczenia CIP by tego nie wprowadzil.

corridor 07-04-2006 22:38

Ja jak kiedyś grałem knightem to też używałem axa. Wg mnie axy są o niebo lepsze od swordów :cup: . Axe to dobra sprawa najpierw latamy z knight axem który kosztuje nie za wiele (1k - 1.6k) a później f axe i jazda cena też nie aż taka straszna (8k- 13 k) Ale przecież nie można nikomu nic narzucać tzn. jeden woli axa jeszcze inny sworda a następny cluba ;)
( jak w życiu B) )

Dancios 08-04-2006 14:48

Według mnie axe sa zdecydowanie lepsze:
1 Większy atak
2 Niezbyt wysoka cena (na większosci servow)
3 Mała waga
4 Ładniej wyglądają ( rzecz gustu)

Sam mam knighta na axe i nie żałuje tego wyboru:)

Magik van Kamikadze 08-04-2006 23:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gremlin
Ps. Najlepsze obecnie co jest to Stonecutter axe i Magic Sword (obydwa tak samo dostepne), axe ma wiekszy troche atak a sword obrone.

moim skromnym zdaniem najlepsiejsze jest Greate axe (chyba:D)

a jak chodzi o axe vs sword to ja wole axe poniewaz DL jest lepszy niz GS nie w att tylko w cenie.Robilem duela z kolega i wygralem (ma lepsze skile ja 67 on 68 ja dl on gs do 3 uhniec :P)

O.o nie zlukalem tego wczesniej szczegol ze sa rzadkie
Golden- Halberd Attributes: Atk: 50 Def: 30
Twin Axe- Attributes: Atk: 45 Def: 24
i kto powie ze axe nie wymiata:D

a oto linki
http://tibia.erig.net/Golden_Halberd
http://tibia.erig.net/Twin_Axe

i jeszcze jedno
Great Axe Atk: 52 Def: 22
http://tibia.erig.net/Two-Handed_Axe_Weapons
na samym koncu:D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:42.