Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Mainland (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=22)
-   -   Dziwny opis.... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=42065)

Trevor 21-07-2005 14:46

Zagadka...

Heh... ja myśle, że dojście do KTW jest dalej otwarte... A co do ksiązki znalazłem ją przy drodze do Ab-Kazo

NigMorOd LianO 21-07-2005 15:50

pytalem przedchwila krolowej w carlin o krola mino oto odp:
They havn't troubled our city lately. I guess, they fear the wrath of our druids.:D
niewiem czy to wnosi cos to tematu ale zawsze trzeba sprobowac :D
ktos tam przedemna napisal ze noodles dziwnie zaaragowal na queen eloise krolowa zas zaaragowala na noodlesa mowiac
This beast scared my cat away on my last diplomatic mission in this filthy town.
jest jeszcze 1 npc w zamku na 1 pietrze Bunny Bonecrusher ale nieda sie z nia rozmawiac tzn. da sie ale zawsze odpowiada na hi/hello
Address me properly Zendrie Gomiservan!
rozmawialem jeszcze zshauna ktora pracoje w wiezieniu zaaragowala tylko na excalibug slowami :
Would certainly make a good butterknife. HO, HO, HO!
:P

Knight Simon Dark lord 21-07-2005 17:05

up@
z tą babką na piętrze trzeba jej powiedzieć "hail general" tak samo z harkathem w thais

topic@
powinniśmy połazić troche po wyspach dla pacc szukać w najmniejszych dziurach może jest jakiś schowany NPC który nam przetłumaczy tą książke lub udzieli informacji mam pomysł popytajcie się bh w hg jest on bibliotekarzem a w książce pisze coś o bh więc może on coś wie

Trevor 21-07-2005 18:37

...

Rozmawialem z Xedem z Venore i...

18:45 Xed: I think that was the sword they were talking about. Said something about a man in Edron that could get it for him.

Qroovka 21-07-2005 18:43

Ten temat jest sciognienty z :
http://forum.tibia.org.pl/showthread...ght=bazyliszek

WSH 21-07-2005 21:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Qroovka

A tam od razy ściagnięte.Moze po prostu na tym forum ktoś zalozyl topic póżniej.A po za tym autor tamrego tematu powiedzial ze znalazl w jaskini, a tu jest mowa ze w drodze do ab !

karkaras 22-07-2005 00:53

Księga ta sama ale dwa różne fora ;( przez to żeby nie zgubić jakiegoś ważnego wątku trzeba śledzić obydwa. Proponuje pisać tylko na tibia.pl liczba postów na obu jest zbliżona a tu jest bardziej dynamiczna "Burza mózgów"
Temat tak mi sie spodobał że sam zaczne czegoś szukać.

Wziałem sie za czytanie tego samego tematu na tibia.org.pl. Co ciekawe zaczelismy tu i tam od tej samej ksiegi a wnioskki całkowicie różne dzisaj nie ma siły o tym mówić ale powiem jutro lub jak ktoś chce to niech sam powie ;P

Zamiela Jr. 22-07-2005 13:21

Calosc brzmi jagby jakies dziwne zaklecie.Ale zobaczcie nato
...thosharsis tha'Basilisk...(bazyliszek)
...nah baka'sha res'sehra Beholders...(beholder)
...Tha'shat ras alth'ara Mintwallin...(czy to domek mino??:P)
...artha'vid!...(adura vita??:P)
sa rownierz nazwy ktore maja dziwnr podteksty.
trzeba by szukac slowniczka jezyka starej Tibii.
Moze to jest opowiesc o bitwie dwoch magow?
Albo Quest.
Zastanowcie sie nad tym :P
(PRZEPRASZAM JEZELI TE POMYSLY JUZ ISTNIALY ALE PO ZOBACZENIU ILOSCI STRON CZYLI 17 NIECHCIALO MI SIE SZUKAC)

Owner 22-07-2005 13:34

A Mi Sie Wydaje Ze On tylko klamie Bo PO Pierwsze Powiedzial Ze Szedl do Ab A na dole w Opisie Postaci Pisze Ze Jest NA roku........

Odp......

Najlepsza Obrona Jest Atak...

Heliwurab 22-07-2005 13:55

@Owner
Może grał postacią kolegi, albo wyszedł już z rooka... może jeszcze coś innego :P
Rożnie bywa

Szymon ziom 22-07-2005 16:51

Kiedyś spytałem o excalibuga mnicha w świątyni w Thais. Nie pamiętam co odpowiedział, ale bardzo mnie to zaintrygowało. Proponuje to sprawdzić.

A tak apropo, to czytając ten temaat dochodzie do wniosku, że polak potrafi!!!:):):) :D :D:D

Karo22 22-07-2005 17:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Trevor
Przed chwilą szłem sobie do Ab'Dendriel i znalazlem księge.... W niej było coś takiego...

[font=Arial Black]Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Kath'ara Uman far'tha morguthis.
Aranah Zathroth ala'shena!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
Tha lil'lil baka'etheis excalibug,
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
thosharsis tha'Basilisk...
Zathroth kath'ras Zatragil,
Uman ar'thasha Uth'Amon...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
nah baka'sha res'sehra Beholders...
Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos,
Tha'shat ras alth'ara Mintwallin...
Marvik esha'ina excalibug!
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Uman ar'atorn, klathis ina excalibug,
Zathroth vis'theshin Basilisk!
Basilisk fa'uth excalibug
evarthus ar'vis Mel'thinas...
Mel'thinas ekoth'res Noodles!
Fardos ar'kathsi Zathroth,
mas'thoshi Basilisk stoth'ria!
Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug...
Sarvithos'arah vismo lil'inas!
Kath'arakh Muriel, Urb'ina ...
Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Zathroth nex'ilis... Zathroth artha'vid!
Fardos neh'morg ina gal'atha fashis...
gal'desha fashis, fashis...

Było tu napisane o Kruzaku i o Marviku i jeszcze basilisku o i jeszcze noodles (pies króla) i jeszcze "EXEVO GRAN MAS VIS"

To chyba o walce jakiejś

Dwarf 22-07-2005 18:02

@up: i po co piszesz cos co bylo juz omawiane? nie spamuj plx
@down: edytuj postyi zobacz w slowniku co oznacza battle -.-

Karo22 22-07-2005 18:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Szymon ziom
Kiedyś spytałem o excalibuga mnicha w świątyni w Thais. Nie pamiętam co odpowiedział, ale bardzo mnie to zaintrygowało. Proponuje to sprawdzić.

A tak apropo, to czytając ten temaat dochodzie do wniosku, że polak potrafi!!!:):):) :D :D:D

poszłam do mniecha i mam odpowiedz

Quentin: Legends tell us that that Excalibug is a gift of the gods. Banor used in his battles. They say it was passed on to one of his followers.

Battle moze oznaczać ten kiczowaty młotek
a chyba trzeba mieć kwiatek i dać tym cycom i ci dadzą a wcześniej trzeba sie z Godem skontaktować ;)

Igrexou 22-07-2005 18:41

@Karo22

prosze cie... nie wypowiadaj się węcej w tym temacie jak masz pisać takie głupoty... :/

Battle oznacza BITWĘ
a o jakiego kwaitka ci chodzi "Followers"? pomyliło ci sie chyba z Flowers
Followers oznacza w tym wypadku raczej wyznawca (Banor był Bogiem)

Więc możliwe że jeden z wyznawców Banora może posiadac młot, czyli może być to każda osoba w tibii.

Hadi 22-07-2005 18:47

Owner:
Może był inną postaćą albo zminił podpis ,wszystko możliwe.

Niedługp kupie paccka więc pobadam w wolnej chwili :);)

Zamiela Jr. 22-07-2005 20:50

Trzeba pochodzic po miastach.Popytac NPC i poszukac ksiazek.

Trzeba znalesc wyznawce a on moze miec to cos :evul: .
Moim zdaniem to kolejna zagadka dla zmarnowania czasu wymyslona przez CIPsoft.Albo dziwny ale to bardzo dziwny i trudny quest.Ja bede nad tym sleczal az nie znajde odpowiedzi nikt, inny tego niezrobi przedemna, jakis CIP albo GM powie ze swiat ma niewiedziec o co lazi albo puki niezwarjuje:P:evul:
__________________________________________________ _______________
Wszystko mozna znalesc trzeba tylko wiedziec gdzie zaczac szukac :P :evul: .

Trevor 23-07-2005 10:28

Prośba...

Witam. Mam prośbę. Czy mógł ktoś zajrzeć do Edron? Ja nie mam pacca!

@edit Ziomek co sie obchodzi jaką postacią to znalazłem?

Qster 23-07-2005 13:56

A ja zapytalem sie krolowej Carlin:

14:03 Jheus Xedras: quest
14:03 Queen Eloise: I will call for heroes as soon as the need arises again.
14:03 Jheus Xedras: noodles
14:03 Queen Eloise: This beast scared my cat away on my last diplomatic mission in this filthy town.
14:03 Jheus Xedras: excalibug
14:03 Queen Eloise: A mans tale ... that means 'nonsense', of course.

Moze ktos to przetlumaczyc? Nie wiem czy to pomoze :p

Szymon ziom 23-07-2005 19:04

Może ktoś dokładniej przetłumaczyć tekst mnicha w Thais?? Chyba ważne jest to, co on powiedizał. Przydałem się chyba :cup:

DamSon 23-07-2005 19:20

Było już to ;]
Brzmi to mniej więcej tak:

Legenda mówi nam, że Excalibug jest darem od bogów. Banor użył go w swojej bitwie. Powiadają , że przekazał go jednemu ze swoich ludzi.

Tylko komu :)

Evil Maul 23-07-2005 23:12

Gadalem dzisiaj z spoconym cyklopem kiedy mu powiedzialem slowo ,,excalibug" mial on na mysli 3 swordy mianowicie -fire sword,warlord sword i giant sword . Kiedy powiedzialem ,, warlord sword " powiedzial zebym wymienil sie z nim za cos a on zrobi dla mnie bron pokazalem mu brith sword powiedzial ze to go nie inetersuje :( . Slyszalem podobno ze u spoconego cyca za runke soul fire i 2 runek gfb lub fire fildow i ice rapiera mozna zrobic fire sworda ja to chcialem zrobic ale sie nie udalo :( Problem tkwi w tym ze trzeba te rzeczy odpowiednio ustawic .

Ellenhorin 23-07-2005 23:23

No wiec po nabicu lvla obszedlem cala darashie i edron i wypytalem o excalibuga wiekoszoc npc gadala ze "albo tej broni nie potrzebuja albo ze dadza za nia gore zlota itd. itp. takie *******y ale 1 informacja moze byc ciekawa...

23:22 Ellenhorin: hi
23:22 Uzon: Daraman's blessings, traveller Ellenhorin.
23:22 Ellenhorin: excalibug
23:22 Uzon: Some people claim it is hidden somewhere under the endless sands of the devourer desert in Darama.

Blos Tius 24-07-2005 10:05

Moze basilisk jest magic long swordem i kruzak chce go miec a dla kogos dac skarbiec bo mls jest cenniejszy dla niego...

ketsok 24-07-2005 10:06

jezeli moge cos zasugerowac...czy aby excalibug nie jest znanym nam mieczem faraonow?pharao sword? to by sie moglo zgadzac...jak wiecie w texcie wymieniony byl z imienia jeden z Faraonow, a jak wiemy, Faraonowie kryją się wlasnie pod piaskami wyspy Darama....

Igrexou 24-07-2005 13:11

Ketsok! To w sumie mogłoby się zgadzać! Miecz Faraonów, a kim byli Faraonowie jak nie właśnie Królami! :>

Marcepanowy maciek 24-07-2005 17:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Trevor

Urb'thasha kenle morg,
Alis'thasha dah ar'atun!
Kath'ara Uman far'tha morguthis.
Aranah Zathroth ala'shena!
Zathroth par'ashis,
Zathroth thasha'morg,
Zathroth nah'ved,
Zathroth ar'atun!
Tha lil'lil baka'etheis excalibug,
vis'nah...
morg'nah...
ekoth'sin...
thosharsis tha'Basilisk...
Zathroth kath'ras Zatragil,
Uman ar'thasha Uth'Amon...
Fardos ethes...
Uman ar'atus...
Zathroth alth'ashara
nah baka'sha res'sehra Beholders...
Excalibug kenle'sha Kruzak sarvithos,
Tha'shat ras alth'ara Mintwallin...
Marvik esha'ina excalibug!
Urb'thasha, Urb'thasha!
Kenel'far, Kenel'far!
Uman ar'atorn, klathis ina excalibug,
Zathroth vis'theshin Basilisk!
Basilisk fa'uth excalibug
evarthus ar'vis Mel'thinas...
Mel'thinas ekoth'res Noodles!
Fardos ar'kathsi Zathroth,
mas'thoshi Basilisk stoth'ria!
Kruzak tha sarvithos tho'ris excalibug...
Sarvithos'arah vismo lil'inas!
Kath'arakh Muriel, Urb'ina Kruzak...
Tha'fara "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Zathroth nex'ilis... Zathroth artha'vid!
Fardos neh'morg ina gal'atha fashis...
gal'desha fashis, fashis...

według mnie to jest coś takiego :

dawno ,dawno temu
wybuchła wojna (?)
Żył Uman zwany Morguthisem
Lecz Zathroth zmienił go w mumie (?)
Zathroth zmienił go
Zathroth przeistoczył go
Zathroth wygnał go
Zathroth Zabił go!
W tym czasie krasnoludowie wykuli Excalibuga
Potężny...
Silny...
Wszechmocny...
Lecz pojawił się Bazyliszek...
Zathroth Zabił Zatragila
A Umana pochowano w krypcie Uth'Amona
Źle się stało...
Uman zmartwychwstał...
Zathroth dowiedział się o tym
Stworzył specjalną magiczną rasę zwaną ''Beholderami''...
Excalibug powędrował do rąk Kruzaka
Poszedł z nim do Mintwain ...
Marvik zobaczył Excalibuga!
Pożądał go! Pożądał go!
Wybuchła wojna ! Wybuchła wojna !
Uman miał dość , przeklnął Excalibuga
Zathroth Wysłał Bazyliszka do kopalni !
Bazyliszek Zobaczył Excalibuga w Mel'thinas (?)
W Mel'thinas urodził się Noodles!
Fardos doniósł o tym Zathrothowi
Wtedy Bazyliszek ukradł miecz !
Kruzak myślał o zgubieniu Excalibuga...
Oskarżył minotaury o kradzież !
Muriel spotkał się, z Urb przemienionej w Kruzaka...
I nagle : ''Exevo gran mas vis''!!!
Zathroth zatriumfował...Zathroth Wygrał!
Fardos Wkrótce po tym zginął...
i taki jest koniec,koniec...

to jest tylko moje przypuszczenie i nie mówić mi że to niema sensu ! sam próbowałem rozwiązać tą zagadkę tłumacząc tą książkę i mam nadzieję że komuś to pomoże

Burza1991 24-07-2005 17:42

No właśnie!!

Tam jest o Faraonach. A i Pharao Sword nie jest dostępny (chyba że z Questu). To może się zgadzać.

@up
Nie nabijaj postów bo już dawno powiedzieliśmy żeby nie zgadywać co tam pisze bo to nie ma sensu. Lepiej czegoś poszukaj!!

ketsok 24-07-2005 18:41

OHHHH CZYZBYM ROZWIAZAK ODWIECZNA TAJEMNICE TIBI? EXALIBUG = PAHARAO SWORD? :D:D:D nie no zartuje..ale jak dla mnie to calkiem prawdopodbne...

Monte 24-07-2005 18:46

@Ketsok: Raczej nie, bo przecież Pharao Sword jest "świeżym" itemkiem a Excalibug jest w Tibi od daaawna..

Hadi 24-07-2005 19:03

Z tego co przetłumaczył Marcepanowy maciek to Bazyliszek jest w pośadaniu Excalibuga.Teraz tylko wystarczy że sie znajdzie bazyla i mamy excalibuga
:D:D.

Igrexou 24-07-2005 21:18

@Monciaq The Cruasader

Nie Excalibur ale jego legenda... bo z tego co wiem jeszcze NIKT nie zdobył excalibura ani nie zrobił questa z nim związanego :>

Lady Aneczka 24-07-2005 21:36

Rozmawiał ktoś z NPC W Ankrahmun?

Czester 24-07-2005 23:07

o Excaliburze moza bylo uslyszec dawno temu zanim jeszcze bylo chocby darama wiec jak namnie to co powiedziles ze pharao sword jest excaliburem sie niezgadza pharao sword miecz faraonow excalibur legendarny miecz

Farseereh 25-07-2005 12:45

Ludzie nie excalibur tylko EXCALIBUG! ... exscalibur to w Camelocie w skale sterczy ... a to zupelnie inna bajka :)

Karwas 25-07-2005 12:55

To jest jakaś grubsza sprawa, i chyba ma związeg z tym beholderem który coś sepleni o 469 czy o czym tam.

Ellenhorin 25-07-2005 13:01

Jak machne lvl to pojde do ank i popytam potem editne posta

NigMorOd LianO 26-07-2005 15:39

gadalem z ta babka chodzaca na 1 pietrze w zamku w carlin
oto jej wypowiedz na temat excalibuga
I am sure only a woman could muster the courage and strength to wield this weapon of myth.

karkaras 26-07-2005 15:47

Nie sądze żeby kobieta mogła go tylko zdobyć o ile wiem w tibi płeć różni się tylko wyglądem a nie możliwościami. A co do tego tlumaczenia wyzej to wydaje sie calkiem sensowne tylko z tym nodlesem coś mi nie gra. Poprawcie mnie jeśli sie myle ale Pharao Sword wypada z faraona jak sie wypelnia inny inny quest czyli 2 questy w jednym???? nie sądze. Prędzej Pharao Sword jest kluczem niz exalibugiem.

Dzid_91 26-07-2005 15:52

ludzie, opanujcie sie

po pierwsze: takich tematow bylo miliony, a to, ze znalazles "nowa" ksiazke nie znaczy, ze dowiemy sie o tym cokolwiek...
po drugie: wg mnie ten quest juz jest za duzy (o ile jest, w co watpie) nawet jesli nagroda mialyby byc golden boots (albo wspomniany juz 999999 razy excaliburg) spocony cyklop tez wie cos o tym wysnionym mieczu wiec zrobienie questa o ktorym wiedza wszystko wszyscy NPC w tibii zajeloby chyba ze 2 miechy (oczywiscie z paccem)...
koncze rozymslenia (nie nad istnieniem questu lecz nad jego nieistnieniem) i zachecam do badanie tej sprawy q; (mimo wszytsko) CYA ide pograc w tibie...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 08:35.