![]() |
Cytuj:
Gdyby to był PRAWDZIWY plan, to Potter wiedziałby o wszystkim i z pewnością nie smuciłby się na pogrzebie za kimś, kto tylko UDAŁ, że nie żyje. |
Cytuj:
Ładne tłumaczenie?? :D |
no ciebie to ja tez zrozumialem a nie tamtego goscia gz za takie ekstremalne tłumaczenie
|
Naszła mnie jeszcze jedna myśl co do tego że Dumbledore nie umarł.
Cytuj:
|
ghost ma racje... sami wymyslacie jakies calkiem nierealne problemy ;p dla mnie dumbledor nie zyje(a szkoda)... popieram tez teorie z obrazami... na pewno potter bedzie mogl sie jakos porozumiec z dumblem przez obraz
|
Cytuj:
Wiec Dam~ nie bedzie mial takich samych wspomnien etc |
Hmm, no, ale zobacz jak z porteretem Fineasa? Wiedział kto jest jego potomkiem. A jak obrazy szukały Weasleya? Też nie do końca to jest jasne. Zresztą ciekawe jak Harry będzie się dostawał do pokoju dyrka.... Sam portretu nie namaluje, a w gabinecie siedzieć cały czas nie można...
|
Cytuj:
Co do Dumbledore'a - mnie ciekawi, ze Dumbledore nawet gdy Harry opowiedzial mu podsluchana rozmowe Snape'a z Malfoyem to on stwierdzil, ze to nie wazne. Przy jego zdolnosciach oklumencji na pewno wykryl, ze Harry nie klamie. moja teoria - Snape zlozyl przysiege, ze wypelni zadanie Malfoya. A jezeli zadaniem Malfoya bylo POKONANIE Dumbla? Pokonac to niekoniecznie znaczy zabic. Moze go pokonal, ale nie zabil. Z drugiej strony - wszystko wskazuje na to, ze jednak Dumb~ umarl. Rowling sama powiedziala, ze zginie jedna z kluczowych postaci. Dumb~, gdy powiedzial Harremu, ze to nie wazne (co nie wazne? patrz akapit wyzej) mogl sie domyslac, ze umrze. On wie, ze jest tylko pionkiem. To na czym ma sie skupic to wytrenowanie Harrego, bo tylko on moze zabic Vładka. Dumbledore duzo juz nie zrobi. Harremu moze doradzac co najwyzej jako Duch lub z portretu. PS: Kurde, chcialbym, zeby to jednak Lord Voldemort zabił Harrego... |
Cytuj:
|
topic
co myślicie o takiej hipotezie co do dumbka że snape użył zaklęcia nie werbalnego i ogłuszył dumba a dumbledore obronił się przed avadą WIEM zaraz powiecie "niemożliwe przed avadą nie ma blokady ściamniasz"ITD. ale pozwole sobie pokazać dowód że mogło tak być zajrzyjcie do 5 tomu pod koniec jak jest walka z Voldkiem gdy voldek rzuca Avade na harrego wskakuje dumb i jest napisane "zaklęcie ześlizneło się po jego piersi" więc jakoś musiał obronić w dodatku że to była avada volda który chciał nią trafić harrego czyli zarazem była potężna a tą dostał od snape czyli kogoś słabszego od voldka więc może mu na tyle sił straczyło by zostać odrzuconym przez snape i przy okazji obronić się przed zaklęciem.Hipoteza zawiła ale jest możliwa p.s mógł ukartować swoją śmierć zanim poleciał z harym po horceruxa ustalił z hagridem i snapem co i jak będzie chciał żeby snape "zabił" dumba a Hagrid przyniósł jego fałszywe ciało na mogiłe a sam się z teleportował bo w końcu mógł zdjąć zaklęcie antyaportacji jak to zrobił z wielką salą |
Nie wydaje Wam się jakoś nie na miejscu nazywać Voldemorta "Voldkiem"?
|
@up
Fajnie brzmi :) "Volduś,Obiad!" lol ;p |
"(..) Ześlizgnęło mu sie po piersi(...)" Ehh, , to przecież tłumacz tak napisał.. Co miał napisać, Avada była tak silna, że Dumbka odrzuciło na 10metrów? Nie szukajmy dziury w całym. Łatwiejsza jest chyba sprawa Syriusza. Chociaż też trudna. A co do tego, żę Dumbek sie aportowal po zapaleniu. W Hogwardzie nie można się deportować i aportować. Nikt nie może! Nawet Dumb. Dowód? Po walce z Umbridge, Knotem i spółką uciekał po schodach. 'Nie czytaliście historii Hogwartu?" ;)
|
Ktoś tam mówił ze Harry nie będzie mógł się dostać do gabinetu dyrektora... Hmm... Jeśli McGonagall byłaby dyrektorem (a to jest prawdopodobne) to pozwoliłaby mu się kontaktować z Dumblem przez obraz... Jest jeszcze jeden mały problem... Dumbledor na pewno nie miałby wielu nowych informacji (bo skąd :P)jako obraz, wiec byłby... eee... nieużyteczny :P... Jeszcze jedno pytanko... Co się stanie z Zakonem Feniksa??
|
Cytuj:
Poza tym, Voldemort więcej nie wdzierał się do świadomości Pottera, bo rok wcześniej przypłaciłby to zgubą. Harry dowiadywał się dzięki temu o większości planów i myśli Riddle'a, a trick z przepowiednią się nie udał. @Knight Simon Dark lord Hipoteza ciekawa, ale zauważ, że Dumbledore był niesamowicie osłabiony po wycieczce na horkruks i z ledwością się poruszał. Wtedy w Departamencie Tajemnic był nadal pełen sił i był "Jedynym, Którego Zawsze Się Bał" Valdo. |
Cytuj:
Po walce z Umbridge Dumbledore nie uciekał schodami. Cytuję: "Buchnął ogień i obaj zniknęli." Faweks umiał zniknąć i zabrać Dumbledore'a na terenie szkoły. A co do tekstu "Nie czytaliście historii Hogwartu?" - to mnie rozwala ^^ Miłego Dnia. |
Ehh przyznam że chciało mi się płakać jak zabili Dumbledore'a.I na jego pogrzebie pod koniec ;(
|
Ja tam mam mieszane uczucia co do ksiązki, nie sądze że była denna, ale nie wciągneła mnie tak jak reszta... A Dumbledore umarł zeby Rowling mogła wiecej kasy wziąść, bo teraz Harry nie wróci do Hogwartu i bedzie mogła wydać wiecej niż 7 tomów.
Jestem ciekawy jak to sie wszystko potoczy skoro nie ma "Jedynego którego sie bał" Sami-Wiecie-Kto. Teoretycznie powinien latać po ulicyach i robić spustoszenie i zabijać każdego kto mu sie sprzeciwi. Troche mnie denerwóje czasami zachowanie niektórych postaci jest troche nie naturalne ... Napszykład Harry podczas tych wszystkich walk, uzywyał takich mizernych czarów jak Impedimenta , Petrificus Totalus , Drętwota ... Zamiast przydymać z Sectusempra i by pozamiatał gościa raz na zawsze. Czemu Dumbledore nie powstrzymał wcześniej Malfoya, skoro jest taki inteligentny to powinien przewidziec komnsekwencje swojej dobroduszności i zaufania - bał sie o niego (pff), ale nie bał sie o setki uczninów którzy mogli zgniąć jak jego plan poskutkował. Wsumie nie wyjaśnili co sie stało z jego ręką. Jak dla mnie ta książka zostawia straszny niedosyt informacji. No i (może jestem tępy)nie bardzo wiem co miały na celu te lekcje u Dumbledore'a, że co że wie, że trzeba zniszczyć 6 horkluksów zanim uda sie zabić Sami-Wiecie-Kogo ? Przecież mogł mu to odrazu powiedzieć bo przecież jeszcze na wakacjach znalazł jeden z nich (pierścień Marvola) bo miał go na ręce jak odwiedzali Slughorna. Pozatym czemu Dumbledore wział Harrego w podróż przecież nigdy wcześniej tego nie robił ? I co z Egzaminami Owutemów ? Przełożą na następny rok ? Tak mi sie teraz przypomniało czemu Dumbledor nie bał sie 4 śmierciożerców (w tym jeden był wilkołakiem) i Dracona Malfoya, a Snape'a błągał, żeby mu nic nie robił ? nie wiem... Dumbledor zawsze był tajemniczą postacią ... <---> To wszystko jakieś dziwne jest ... |
Dumbledore nie żyje i wątpie, żeby autorka w 7.części przywracała go do życia. Byłoby to troche naciągane, a i jak wiadomo walka ze złem bez Dumbledore'a jest o wiele trudniejsza, atmosfero robi sie... mroczniejsza. Ciekawe jak Potter ma zamiar znaleźć i zniszczyć horkruksy, na pewno ktos bedzie mu musial pomóc... ciekawe kto (jeśli harry tak bardzo tęskni za Dumbledorem, to niech idzie do gabinetu dyrektora i pogada sobie z portretem - ciekawe czy bedzie miał cechy "żywego" Dumbledora?).
|
Kurde, kolesie, mylicie fakty, a potem piszecie głupoty. W gabinecie, jak Dumbledore uciekał przed Knotem, to pomógł mu Fawkes, obaj zniknęli w płomieniach. A w Ministerstwie Harry'ego uratował nie Dumbledore, tylko złoty posąg ludzia.
|
Spotkałem się z hipotezą, że Fawkes jest horkruksem Dumbledora. Co o tym myślicie? Na moje to brednia, bo wychodziło by na to, że Dumbledore jest czarnoksiężnikiem, i musiał kogoś zabić. Jednak nic nie jest powiedziane, bo Dumbledore jest nieco tajemniczą postacią, i możemy wiedzieć o nim niewiele.
P.S jeżeli ten wątek był poruszany, to sorki, mialem p[rzerwe w śledzeniu dyskusji i moge być do tyłu ;d |
Cytuj:
|
Cytuj:
@down dzięki. Ale wtopa ;d |
Nie, żebym się czepiał, ale to nie Voldemort zaczarował posąg, a Dumbledore... I można to nazwać golemem.
|
O Boże ale ze mnie cienias;). Dopiero dziś skończyłem czytać, ale lepiej późno niż wcale. Powiem, że jestem trochę zaskoczony, bo po przeczytaniu świeżego wtedy topicu pomyślałem, że Shinjix sobie jaja robi:D, wiec troche mniej mi to zepsuło przyjemność. Ciekawy jestem jak to się dalej potoczy, bo teraz, części VI i VII będą bardziej powiązane, niż inne (trochę jak telenowela). Życzymy powodzenia i pomysłowości J.K Rowling:)
P.S Co to jest ta Dolina Godrika, o której jest mowa pod koniec książki? Mniemam, że jest to miejsce związane z Godrikiem Gryffindorem. |
@up
Dolina Godryka to, o ile wiem, miejsce, gdzie mieszkali rodzice Pottera. |
Kończe czytac polskie wydanie "HP i KP" i sie tak zastanawiam. Ci co mówią, ze dumbledore przezyl MOGA miec racje. Drako mówi Dumblowi na wiezy astronomicznej, ze "jedna osoba z zakonu juz nie zyje". Moze wlasnie o niej chodzilo Rowling? Moze dumb rzeczywiscie JAKOS przezyl? Moze to byla Tonks?
Ostatni tom wszystko wyjaśni. EDIT Mój bład. TO Dumb padł. Szkoda. :) |
Weź Shin przeczytaj do końca. Pomyłki nie było.
|
ja nigdy niebrałem sie za czytanie książek . Ale jak klasa pojechała do kina na film Harry Potter i więzień azkabanu żeby nie isc do innej klasy na lekcje też pojechałem po wruceniu z filmu przeczytałem najpierw 1 cześć Harry'ego i tak doszło teraz do książe półkrwi
co do tematu najnowsza książke dziś kupiłem w tesco za 23. zł ! ! ! i mam zamier przeczytać ja jak najszybciej =) |
hyh a ja od jutra zaczynam lekture ale tym razem nietypowo:
ołówek do ręki (dobrze że moja psorka od polaka tego nie przeczyta) i będę podkreślał błędy druku a potem wszystko spiszę, i wyśle do wydawnictwa wraz z opisami. 5 czesc byla wydana w zarabistym pospiechu i az roi sie od bledow. nie chcialo mi sie ich wytykac bo juz je pewnie poprawili w nowym wydaniu o ile jest ale teraz jest mniej wiecej neidawno po premierze wiec ma to jako taki sens. a co do spoila... ja pamietam jak sie wkurzylem, keidy niechcacy natknalem sie na te iformacje w necie :/ internet to narzedzie szatana! |
Shinjix > No bo myśleli, że Billa Fenrir zabił. A go tylko poranił.
Hegemmon > 666! IMO Rowling chce podnieść adrenalinę wśród fanów, rozpowiadając, że Harry zginie w next częsci. Nie będzie mogła się powstrzymać i nie zrobi tego;p Słyszałem, że koniec ang. częsci sie różni od amerykańskiej. Amerykańska daje do zrozumienia, ze Dumb zginął, a angielska małą nadzieję, ze zyje.. Oczywiście nam się trafiła amerykanska(Hail Bush!):] |
@up
Ja tam lubie taka niepewność. @Hege Tu tez znajdziesz duzo. Sam jak sie wczuje to nie zwracam uwagi na błędy, ale niektóre [w HPiKP] sa tak rażące, ze az irytują... Osobiście mam nadzieję, ze ta książka miała przygotowac czytelnika na 7 tom. Moze Rowling przezyje nawrót talentu i pomysłowości, przez co 7 tom bedzie naprawde ciekawy. By the way - są juz jakies plotki (na pewno sa) i jakie juz slyszeliscie? Bo ja np. slyszalem, ze Dumb zrobil sobie hurkruksa (co jest oczywiscie niemozliwe, bo twierdzi [Dumbledore], ze "cała" dusza ma przewage nad "podzieloną duszą"). Ktos inny mi powiedział, że Harry znajdzie artefakt wskrzeszajacy i bedzie mogl kogos wskrzesic (kolejna bzdura). Z tego co słyszałem to Rowling trzyma gdzies tam w sejfie kilka ostatnich rozdziałów 7-go tomu. Pisała to w okresie, gdy jej ksiazki byly ciekawe, wiec kolejna czesc moze sie okazac lepsza niz HPiZF i HPiKP. |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
A moze taki? Lord Volde~ celujac rozdzka w Harrego przyznaje mu sie ze jest jego ojcem ahaha xD
@down nah =/ |
Za dużo wiemy o Voldemorcie i rodzicach Harry'ego, żeby tak się stało. Pozatym "Voldemor przekazał Harry'emu cząstkę swej mocy" w inny sposób.
|
A moze dlatego James zmiał sie w jelenia - zona doprawiła mu rogi. Pewnie od pocztaku kreciła na boku z Voldemortem :P Takie rozwiazanie roztrzygało by wszystko, przezwisko i "przemiane" Potttera seniora, patronusa Pottera juniora, węzoustosc Pottera juniora, i np te dziwne połaczenie rózdżek na cmetarzu. Wszystko sie klei, a Dumb pewnie nie chciał powiedziec Harremu co sie naprawde działo.
@down Śmierciozercy to nazwa prywatnego szpitala który specjalizuje sie w zabiegach odmładzających i wśród nich sa najlepsi uzdrowiciele plastyczni i to oni załatwili Harremu wygląd ojca, zeby pozbyc sie podejrzen. |
Jezli tak, to dlaczego Harry jest tak łudząco podobny do swego ojca? Przypadek? :baby:
|
A mnie zastanawia ta wiadomosc w Horkusie,(tym calym medalionie) Te inicjaly na koncu R.A.B(o ile sie nie myle) I rowniez co z przyszloscia Pottera, czy nadal bedzie chcial zostac Aurorem, czy odpusci sobie i za wszelka cene bedzie chcial zabic Vłodka. Rowniez co bedzie ze szkola, czy Mcgonnagal(no jakos tak ;d) otowrzy szkole, czy zamkna juz Hogwart na dobre. I tak pozatym to co bedzie z tymi wszystkimi uczniami, w koncu trzeba skonczyc te wszystkie owutemy zeby do czegos sie dostac(praca itp.) Kolejna sprawa to horkrusy, gdzies czytalem teorie kogos ze moze Dumbek sobie Horkrusa zrobil, i moze zyc. Ale to troszke niemozliwe, no w koncu mial pogrzeb. I ostatnia sprawa to ta poczerniala reka Dumbka, mowil do Pottera ze mu wyjasni pozniej, i pozniej I w koncu nic mu nie powiedzial tylko zmarł ;/
No ale coz trzeba czekac na 7 czesc i przczytac wymysly Rowling o Potterze :> |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:37. |