![]() |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Według tego, co mówisz w następnym poście, kluczowa jest niewiedza podmiotu, co zrobi, co rzekomo miałoby pokazywać, że dokonuje wyboru. W istocie jedynie uświadamia on sobie wybór (czy też raczej ma poczucie, że go dokonuje), lecz *musi* tak postąpić. Cytuj:
@reszta postów Nie czytałem. |
Cytuj:
@up zgadzam sie z tym o wolnej woli :) sam bym lepiej tego nie napisal |
@Litawor: Na moje to jest tak, że Wielkimanitu nie wie jaką decyzję Litawor podejmie, zna tylko skutki jakie dany wybór może ponieść. Jeśli Litawor wybierze kotleta, zje go ze smakiem, jeśli rosół, to spadnie na niego meteoryt. Coś jak powiedzmy kluczowe decyzje w cRPGach - niby większość jest zapisana w kodzie, ale możesz podejmować czasem pewne decyzje, które zmieniają przebieg dalszej gry.
|
Cytuj:
"Jeżeli zaś jesteśmy dziećmi, to i dziedzicami: dziedzicami Boga, a współdziedzicami Chrystusa, skoro wspólnie z Nim cierpimy po to, by też wspólnie mieć udział w chwale" Rz 8:17 Nie ma sensu wyrywanie cytatów z Biblii. Księga Koheleta cechuje się, jakby to tu ująć, dajmy na to - pesymizmem. Ja sama jestem jednak skłonna sądzić, że autorowi chodziło o to, człowiek po śmierci jest rzeczywiście "niepełny", bowiem na istotę ludzką składa się dusza i ciało, dzięki któremu ma zdolność poznawania rzeczywistości, typowymi dla nas, zmysłami. Prawdziwe, pełne życie w zaświatach, zacznie się dla nas po Sądzie Ostatecznym, gdy otrzymamy ciała i będziemy mogli w pełni mieć udział w chwale. Jednak są to tylko moje spostrzeżenia. |
biblie napisali w większości zydzi... wiec o czym tu mowa...
|
Cytuj:
|
Cytuj:
DOWN. no chodzi mi o to ze nie napisał tego Bóg , tylko żydzi... Wiec jak możecie tym się kierować? Przecież to narzucanie swoich praw na inne narody , coś jakby ekspansja bez wojny. Omamili Europe swoimi łapami i nie chcą puścić. nie lepiej wierzyć w religie naszych przodków? Jest ona naprawdę ciekawa i logiczna. |
Cytuj:
@up OMG! Kolejny wierzący w niepisaną władzę żydów nad europą. |
Cytuj:
|
Na bierzmowani katecheta tłumaczył ten problem z wolną wolą, niestety go nie słuchałem ;s
Ale to chyba było coś w stylu, że Bóg zna różne wersje przyszłości, czy jakoś tak. Jeżeli masz jakiś wybór- Bóg wie, co się stanie, jeżeli wybierzesz wyjście A, B, C itp. @Edit Albertus- szkoda, że nie mieszkasz gdzieś na moim osiedlu. Chciałbym zobaczyć, jak to zajebiście odważnie mówiłbyś prosto w twarz do mieszkającej tu rodziny Armeńczyków, żeby 'wy*******ali' z Polski. Ciekawe po którym dostaniu po mordzie by ci się znudziło. I oni mają więcej znajomych, niż twoja zacofana wioska mieszkańców. |
Cytuj:
|
@up: Przeciez Katolicy i Zydzi wierza w tego samego Boga?
Chyba, not sure ;x Zydzi wierza w Boga jako Boga a katolicy w Boga z/w Trójca/y, poprawcie jesli sie myle? |
Cytuj:
Kiedyś Słowianie mieli własnych Bogów... PS. DO Moderatorów. Jeżeli macie zamiar po raz kolejny mnie zbanować , to proszę napiszcie mi pw kiedy zacznę przeginać... Bo jak narazie przedstawiam swoje poglądy i dyskutuje na ich temat. |
Nowy post, nie będę się bawić w "Down" czy "edit" po nie zobacze kiedy mi odpowiesz.
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Dali sobie narzucic Boga to ich sprawa, who cares? Moze 'ich' Bog wydal sie katolikom(?- bo chyba chodzi ci ze Zydzi narzucili katolikom) na tyle rzeczywisty ze w niego wierza? Gdzie tu narzucenie pogladow?
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
jak się kiedyś miało w rodzinie jakiegoś żyda , to nie ma co się martwic bo jeden przypadek nie przekreśla człowieka , no ale jak większość to byli żydzi no to się chyba jest żydem, nie? @Down tak mam , ale to nie jest problem na ten temat , bo teraz gadamy o Religiach. |
@UP: Zdaje mi sie czy ty cos do zydow masz? :o
A jednak, jakos argumenty kogos kto swoje przemyslenia opiera na 'nielubieniu' Zydow (zreszta zapewne opartych na owczym pedzie a nie wlasnych przezyciach) mnie nie przekonuja. Ontopic: Moim skromnym zdaniem wiara wynika z tego ze ludziom łatwiej jest wierzyc w mistyczny byt ktory nam pomaga. Np. nasi przodkowie modlili sie do ognia, slonca etc bo im pomagaly, Np ogien ocieplal i chronil przed dzikimi zwierzetami. Wiec 'pierwotni' 'podlizywali sie' silom natury. Na tej samej zasadzie dziala wiara, jestes chory -> modlisz sie. |
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 05:52. |