Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Rok szkolny (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=220523)

Exodus 30-10-2009 17:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2677000)
Litawor.

mam takie pytanie , wnioskuje ze uczysz się w Krakowie a pochodzisz ze Szczecina?? Wiec mam pytanie czy chce ci się dojeżdżać , mnie by chyba k.wica wzięła jakbym miał co weekend pól Polski przejeżdżać...

Obstawiam, ze jedzie tylko dlatego bo jest wszystkich swietych co za tym idzie dluzszy weekend + moze bedzie szedl na cmentarz, raczje niewykonalne aby co tydzien zjezdzal na chate.

Albertus 30-10-2009 18:01

ale cos mowi ze juz 2 razy go nie bylo.

mnie chcieli na jutro do roboty wkręcić , ale powiedziałem ze do babki jadę ;D ale nie skłamałem bo i tak jadę na Białystok.

Litawor 31-10-2009 08:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2677000)
Litawor.

mam takie pytanie , wnioskuje ze uczysz się w Krakowie a pochodzisz ze Szczecina?? Wiec mam pytanie czy chce ci się dojeżdżać , mnie by chyba k.wica wzięła jakbym miał co weekend pól Polski przejeżdżać...

W nocy nie jedzie się źle - na leżąco i nawet da się na chwilę zasnąć. Gdyby jedynym minusem powrotów była męcząca podróż, to jeździłbym co weekend. Niestety, jazda pociągiem przez całą Polskę kosztuje i z tego powodu jest to mój pierwszy powrót do Szczecina, jak trafnie zgadł Exodus.

A na wuefie nie było mnie wcześniej z innych powodów.

P.S.
Jak miło znowu być w domu!

Kefka 31-10-2009 09:40

Cytuj:

Najwyraźniej nie w naszym genialnym Szczecinie ...
Bo ty do liceum dopiero chodzisz xd

Xydijo 02-11-2009 18:43

Witam, wie ktoś może do którego roku życia edukacja w Polsce jest obowiązkowa?

@Down: Dzięki ;)

Yoh Asakura 02-11-2009 18:50

18 adsfsafdsaa

Albertus 02-11-2009 19:06

właśnie mnie to dziwi , z jednej strony ze do 18 a z drugiej ze do skończenia gim (16) wiec tu jest taka głupota , skoro ktoś nie chce się uczyć po gimnazjum a musi , to powiedzmy robi 2 lata a później rezygnuje? Bezsens...

Berbatov 02-11-2009 19:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2678967)
właśnie mnie to dziwi , z jednej strony ze do 18 a z drugiej ze do skończenia gim (16) wiec tu jest taka głupota , skoro ktoś nie chce się uczyć po gimnazjum a musi , to powiedzmy robi 2 lata a później rezygnuje? Bezsens...

Ciężko powiedzieć że "musi". Jak młodego człowieka nauka przestaje interesować, to prawo nie jest wtedy wystarczająco egzekwowane. Szkoły, powiedzmy, dla młodzieży z problemami nie zgłaszają młodzieńca za nagminne uciekanie z lekcji w celu nałożenia na jego opiekunów kary pieniężnej (albo wychowawca zna sytuacje materialną i nie chce obciążać rodziny, albo szkoła ma wystarczająco swoich problemów...).

Albertus 02-11-2009 19:35

no ja kiedyś w gim taki list dostałem , ze jak się w poniedziałek w szkole nie zjawie to 5 k stara zapłaci...

ale w szkole średniej , czy to zawodówka czy liceum wywalają za godziny , wiec niewyobrażanym se tego.

Wylansowany 02-11-2009 19:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2678967)

Zawsze jest jeszcze OHP...

Berbatov 02-11-2009 19:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2679012)
no ja kiedyś w gim taki list dostałem , ze jak się w poniedziałek w szkole nie zjawie to 5 k stara zapłaci...

Mówiłem o szkole ponadgimnazjalnej. Tam podejście jest takie, że odpowiadasz za swoje czyny. Chcesz zdać maturę to chodzisz na lekcję. Nie, to nie. I nie mówię tu o tych elitarnych ogólniakach. Mówię o zwykłym, przeciętnym (jak w moim przypadku - prowincjonalnym) liceum.

Albertus 02-11-2009 19:48

czyli możesz se nie łazić na lekcje? U nas ciągle na lekcjach jest po 10-15 osób max , a na takiej reli czy ostatnim wf liczba nie przekracza 6-7 no i dyrektor wyrzuca , w tamtym roku mieliśmy klasę 34 osoby (razem z tymi co doszli) a teraz 27 + 1 (nowy)

Rybzor 02-11-2009 19:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2679039)
czyli możesz se nie łazić na lekcje? U nas ciągle na lekcjach jest po 10-15 osób max , a na takiej reli czy ostatnim wf liczba nie przekracza 6-7 no i dyrektor wyrzuca , w tamtym roku mieliśmy klasę 34 osoby (razem z tymi co doszli) a teraz 27 + 1 (nowy)

Nie, zwłaszcza ty. Nie dość, że niepełnoletni, to niedoedukowany.

Albertus 02-11-2009 20:02

ja tam na lekcje chodzę , szkoda by przepuścić takiego ubawu ;D

Berbatov 02-11-2009 20:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2679039)

Mogłem, ale chodziłem. I powiem szczerze, lepiej na tym wyszedłem, niż ci co nie chodzili. U nas to wyglądało tak, że gdy delikwent kończył osiemnaście lat, wychowawca odsyłał go na rozmowę z dyrektorem.

Anczi 02-11-2009 20:10

Nie chce mi się w szkole siedzieć. Ale teraz 3 gim to czas się wziąść ;d ^^

Xydijo 02-11-2009 20:42

Czy ktoś z was wie czy jak wrócę do Polski za pół roku ( Jestem obecnie w Szkocji, za pół roku będę miał 16 lat. Gdybym chodził do polskiej szkoły to bym właśnie był w liceum. ) to będę musiał się uczyć? Zgodnie ze Szkockim prawem nauka obowiązkowa jest tylko do 16 roku życia. Więc jeżeli jestem teraz rezydentem Szkocji ( Jestem tu już od 4 lat ) To mnie obowiązuje Szkockie prawo czy Polskie?

Ashlon 02-11-2009 20:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Anczi (Post 2679074)
Nie chce mi się w szkole siedzieć. Ale teraz 3 gim to czas się wziąść ;d ^^

Oj trzeba ;)

Tak w ogole - ciekawe, jaki w tym roku bedzie poziom matury podstawowej z matmy, w koncu pierwszy rocznik ma ja jako obowiazkowa.

@Xydijo - jesli bedziesz korzystal z obywatelstwa polskiego i przebywal stale w Polsce, to najprawdopodobniej bedzie cie obowiazywalo prawo obowiazujace w naszym kraju.

Litawor 02-11-2009 20:46

@Xydijo
Tak.do 18. roku życia

boBovita 02-11-2009 20:52

Jutro próbna matura, mam nadzieję, że poziom będzie odpowiedni do umiejętności tegorocznych maturzystów ;).
Jest ktoś jeszcze z rocznika 90' i żałuje, że nie poszedł do liceum? :(

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:51.