Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Dyskusje światopoglądowe (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=205236)

Grocix 08-07-2009 15:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen (Post 2592192)
Czytałem twoje wcześniejsze posty. Z tym, że DLA CIEBIE religia jest próbą odpowiedzi na dręczące nas pytania, a DLA MNIE jest to obietnica życia po śmierci. That`s all. A jesli piszesz o autointerpretacji Biblii i dogmatów kościoła, to mam wrażenie, że to ty nie czytasz uważnie moich postów. Napisałem, że moje stanowisko ŚWIATOPOGLĄDOWE różni się od stanowiska Kościoła, więc nie wciskaj mi słów, których nie powiedziałem.
Co do papierza, to polecam lekturę na temat chryzmatu Ducha Świętego czy Dogmatu o nieomylności papieża. Tyle, że to są rzeczy, w które ja wierze, ty nie, więc nie dojdziemy na tej płaszczyźnie do porozumienia.

O to to, dla ciebie i nic mi do tego. Ja osobiście nie mógłbym żyć, opierając całe swoje życie na obietnicy sprzed 2000 lat ;) That's all.

@Azjatki
No tak, ale ile na świecie jest Japonek, a ile Chinek?:D Pewnie by się coś znalazło. A zdjęcia można pooglądać na reallycuteasians.net, hrhrhr.

Argen 08-07-2009 15:23

@Grocix

Wiesz, religia w gruncie rzeczy nie wpływa aż tak ogromnie na moje życie. Czerpie przyjemność z życia w miarę podobnie do ateistów, poprostu wierze, że jest coś jeszcze po śmierci : d

Clockwerk 08-07-2009 15:29

niektóre komentarze są wręcz antykatolickie i śmieszne :D

@topic
nie toleruje i nigdy nie będę ! Amen

Lasooch 08-07-2009 15:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zegenis (Post 2592199)
Imho Japonki wygladaja prawie zawsze mlodo

Widziałem ostatnio Japonkę koło 40 i muszę obalić mit, że Japonki są albo młode albo bardzo stare, bez fazy przejściowej. Istnieją Japonki w _widocznym_ średnim wieku ; )

Wielkimanitu 08-07-2009 16:11

@To może ja wrócę do wolnej woli
Powiedzmy, że wiem, co Litawor zjadł wczoraj na obiad. Ale przed tym faktem (czyli moją "wiedzą") Litawor może wybrać, czy zje rosołek czy kotleta. Bo informacja o tym, co zajdzie, jest dla Litawora niedostępna.
Oczywiście zwykły człowiek dowiaduje się o obiadku Litawora w określonym punkcie czasoprzestrzeni. A zewnętrzny obserwator (Bóg) bezpośrednio.
Z zewnątrz nie można powiedzieć, czy jakieś zdarzenia zajdą, czy zaszły (jak reżyser, który rozkłada na stole kadry z filmu).
Natomiast z wewnątrz, zajdą takie zdarzenia, o których będą później wiedzieli wewnętrzni obserwatorzy.
Gdzie tu macie determinizm?
Kurde no, prościej nie mogę.

Litawor 08-07-2009 17:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu (Post 2592279)
Gdzie tu macie determinizm?
Kurde no, prościej nie mogę.

Ja musiałbym Ci znowu to samo powtórzyć, bo ja nie rozumiem, gdzie Ty widzisz ten wybór. Ja nie jestem w stanie zmienić decyzji, które podejmę w przyszłości. Moja niewiedza, co zrobię, nie oznacza, że mogę zrobić coś innego. Też prościej nie mogę...

Ulrikk 08-07-2009 19:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2592355)
Ja musiałbym Ci znowu to samo powtórzyć, bo ja nie rozumiem, gdzie Ty widzisz ten wybór. Ja nie jestem w stanie zmienić decyzji, które podejmę w przyszłości. Moja niewiedza, co zrobię, nie oznacza, że mogę zrobić coś innego. Też prościej nie mogę...

Kiedyś czytałem, że przy odpowiedniej prędkości podróży czas płynie wolniej, czyli- można podróżować w przyszłość, problem w tym, że puki co ludzie nie osiągną wystarczającej prędkości. Kiedyś może się to udać, i ten ktoś wystarczy, że przeczyta w książce o tym, jakie wydarzenia miały miejsce w okresie który 'przeskoczył', odbierając tym samym wolną wole ludziom, którzy w nich uczestniczyli?

Exodus 08-07-2009 19:06

@up
Jak sie przekroczy predkosc swiatla to mozna podrozowac w czasie

Co do tematu o wolnej woli:
Wolną wole posiadaja ludzie, Bog po prostu wie co oni zrobia, to wcale nie znaczy ze czlowiek tej woli nie ma. Powiedzmy, ze Nostradamus przewidzial Hitlera, czy to znaczy ze Hitler nie mial wlasnej woli? Nie rozumiem o co sie ciagle sprzeczac.

Litawor 08-07-2009 19:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2592409)
Wolną wole posiadaja ludzie, Bog po prostu wie co oni zrobia, to wcale nie znaczy ze czlowiek tej woli nie ma. Powiedzmy, ze Nostradamus przewidzial Hitlera, czy to znaczy ze Hitler nie mial wlasnej woli? Nie rozumiem o co sie ciagle sprzeczac.

O to, że Hitler już w momencie urodzenia musiał stać się zbrodniarzem.

Poza tym nie wiem, czym jest ta wolna wola - kształtują nas geny i środowisko, "my" tak naprawdę jesteśmy jedynie zlepkiem tych wpływów. Ale to jest akurat niezwiązane z naszym sporem.

Wielkimanitu 08-07-2009 22:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2592355)

Jest sytuacja: wiem, że Litawor zjadł dzisiaj rosołek na obiad (ustalmy, że to prawda).
Teraz pytanie: czy Litawor mógł zjeść na obiad kotlety schabowe?

Voon 08-07-2009 22:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu (Post 2592539)
Jest sytuacja: wiem, że Litawor zjadł dzisiaj rosołek na obiad (ustalmy, że to prawda).

Jeśli Manitu wczoraj wiedział, że Litawor zje dzisiaj rosół - nie.
Jeśli Manitu wczoraj nie wiedział, co Litawor zje dzisiaj to Manitu nie jest wszechwiedzący i wszechmocny.

Duch Niespokojny 08-07-2009 22:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2592420)
Poza tym nie wiem, czym jest ta wolna wola - kształtują nas geny i środowisko, "my" tak naprawdę jesteśmy jedynie zlepkiem tych wpływów.

To fakt. I jeśli chcesz obalać mit o tym, że ludzie mają wolną wolę, należałoby ugryźć właśnie od tej strony. Ale gadanie, że skoro Bóg wie co zrobimy, to nie mamy tak naprawdę wyboru, to jakaś bzdura.
Bóg zna naszą decyzję po tym, jak ją podejmiemy. A to, że wie też przed, jest, jak mówiłem, wynikiem tego, że czas Boga nie ogranicza.

Litawor 09-07-2009 00:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu (Post 2592539)

Voon na to odpowiedział, ja nie mam nic do dodania.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2592555)
Bóg zna naszą decyzję po tym, jak ją podejmiemy. A to, że wie też przed, jest, jak mówiłem, wynikiem tego, że czas Boga nie ogranicza.

Fakt, że jest tylko jedna wersja wszystkich zdarzeń, którą my rozumiemy jako przyszłość, oznacza, że tej przyszłości (w naszym rozumienia) nie da się zmienić - jesteśmy skazani na przeżycie takich, a nie innych, dokonanych przez nas, "wyborów". Innych dokonać nie możemy. Wszystko to już mówiłem, chyba nie posuwamy się z tą dyskusją do przodu. Nie wiem, jak to wyjaśnić inaczej, najwyraźniej to, co dla mnie jest oczywiste, dla innych wygląda inaczej. I pewnie Ty myślisz tak samo o tym, z czym ja się nie zgadzam.

Chyba że przyjmiemy pewną interpretację mechaniki kwantowej, która zakłada, że dla każdej możliwej wersji "wydarzeń" (co odnosi się do zjawisk w skali subatomowej) istnieje odrębny świat. Ale to oznacza, że dokonujemy wszystkich możliwych wyborów i wprowadza dużo więcej komplikacji.

Zegenis 09-07-2009 00:21

Ale po co sie sprzeczac o takie pierdoly jak to czy czlowiek stworzony przez Boga ma wolna wole skoro samo istnienie Boga jest niepewne? W kazdym razie dla ateistow.

Litawor 09-07-2009 00:22

Ale tego nie czytają sami ateiści/agnostycy.

Zegenis 09-07-2009 00:43

W sumie racja, ale skoro ktos wierzy to wierzy rowniez mniej lub bardziej w dogmaty wiary ktore mowia ze Bog dal ludziom wolna wole

Argen 09-07-2009 00:47

No i dlatego stara się przekazać swoją opinię innym.

Zegenis 09-07-2009 00:50

Ale komu? Skoro agnostyk/ateista neguje samo istnienie Boga? Jaki sens ma udowadnianie ze czlowiek stworzony przez Boga ma wlasna wole jesli druga strona nie wierzy w Boga?

Jak cos odpiesze jutro, Cyah Mengz

@Edit: Doh, ale nie potwierdza tez istnienia Boga wiec po co mialby sie zastanawiac czy Bog dal wolna wole skoro jeszcze nie jest pewny ze sam Bog w ogole jest?

Litawor 09-07-2009 00:59

Agnostyk nie neguje.

Cała ta rozmowa ma charakter "gdyby bóg/Bóg istniał, to...". Ja staram się pokazać, że niemożliwa jest równocześnie jego wszechwiedza i istnienie prawdziwej wolnej woli. Oczywiście to bardzo amatorska dyskusja, która na forum filozoficznym zostałaby wyśmiana - nie zdefiniowaliśmy nawet wolnej woli. Ale na tym forum ujdzie :)

Exodus 09-07-2009 01:01

@Litawor
Jakby jakis fanatyczny jasnowidz, wiedzial dokladnie jak przezyjesz swoje zycie, to uwazalbys, ze nie miales wolnej woli tylko on cie do tego "zmusil"?

W tej dyskusji pewne jest, ze Bog po prostu wie, nic wiecej.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:28.