Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Dyskusje polityczne wszelakie (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=231682)

Litawor 26-05-2011 16:14

A to jest news idealny na to forum:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...___grania.html

janek@ 26-05-2011 16:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2809774)
A to jest news idealny na to forum:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...___grania.html

LOL, a ja sie dziwiłem czemu w dragonice wersji SEA Chinczycy są tacy nie dozdarcia. :D

W sumie, wieżniowie źle nie mają. Wolałbym expić jakiemuś strażnnikowi postać niż zwariować siedząc w 4 kątach. :F
Gorzej, że nakładają im normy... psychole.

spider-bialystok 26-05-2011 17:25

Kolejna ciekawostka. Włoscy faszyści pomagają dzieciom w Kenii:
http://www.nacjonalista.pl/2011/04/1...-w-afryce.html

Ashlon 26-05-2011 22:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ponczus (Post 2809740)
Ta niechęć jest częścią naszej kultury, to nie jest coś wpisane w nasze geny, po prostu 2k lat temu ktoś zaczął wmawiać, że z punktu widzenia żyda zombie, dwóch facetów/dwie kobiety uprawiających seks to obrzydliwość, grzech i przerąbane jak w ruskim czołgu.

Przypominam, ze to nie "zyd zombie" ustanowil to prawo, lecz wprowadza je ksiega kaplanska (innymi slowy - trzecia mojzeszowa), ktora zostala napisana duuuzo wiecej niz 2000 lat temu.

Cytuj:

(bo jestem niestety ochrzczony).
Skoro "niestety" - to czemu nie dokonasz apostazji? Dobry wjazd na chrzescijanstwo nie jest zly, ale jak mielibysmy sie z tej calej "szopki" wypisac, to juz brak jaj, bo co powie babcia i rodzice? ;)

@Litawor : kiedys slyszalem o pracy farmera w grach MMO (nie chodzi o rolnika, tylko o farming ;) ) w Chinach, ale tam za to placili prawdziwe pieniadze, a tutaj to juz troche przegiecie. Ale plus dla nich za normalne podejscie do instytucji wiezienia, cytujac "Za dnia ciężka praca po 12 godzin na dobę". Tam wiezienie to wiezienie, a nie to co u nas.

Ashlon 27-05-2011 18:19

http://www.youtube.com/watch?v=N1bgC...rec_grec_index

Jednak nawet w Parlamencie Europejskim sa ludzie, ktorzy mysla normalnie.

W najnowszym numerze Uwazam Rze jest takze ciekawy artykul o ociepleniach i zlodowaceniach klimatu, str. 90 :)

Hakuoh 28-05-2011 20:09

A więc jak oceniacie wizytę Obamy w Polsce?

Quezacoatl 28-05-2011 23:46

Ostatni kraj na liscie?

ponczus 29-05-2011 23:04

Cytuj:

Przypominam, ze to nie "zyd zombie" ustanowil to prawo, lecz wprowadza je ksiega kaplanska (innymi slowy - trzecia mojzeszowa), ktora zostala napisana duuuzo wiecej niz 2000 lat temu.
Nie piszemy o tym kto ustanowił prawo. Piszemy o wpływie kultury KK na rozwój Europy, a to niestety było odgórnie podjęte decyzje przez poszczególne sobory, najpierw o rzeczach które nowa religia przejmuje ze starych, później o ilości osób boskich aż w końcu do celibatu, który został podjęty ze strachu przed stratą majątku. Po prostu, decyzje, decyzje, decyzje i niby dlaczego akurat takie? Wszystko co wiemy o żydzie zombie to tylko historie spisane, bądź też nie, przez jego uczniów i to historie dokładnie wyselekcjonowane w dość długi czas po domniemanej śmierci tego proroka/mesjasza.

Cytuj:

Skoro "niestety" - to czemu nie dokonasz apostazji? Dobry wjazd na chrzescijanstwo nie jest zly, ale jak mielibysmy sie z tej calej "szopki" wypisac, to juz brak jaj, bo co powie babcia i rodzice? ;)
A czemu zakładasz że nie dokonałem? Akt apostazji nie przekreśla sakramentów już odbytych a chrztu nie mogłem nie odbyć. Tak tak, zaświadczenie o apostazji przedstawiasz właśnie na akcie chrztu mój drogi, bo tam zapisuje to (na marginesie!!!) ksiądz. I nie, nie ma tak różowo. Niby wszystko takie proste, a myślałeś może co robi z twoimi danymi później KK? Jako apostata nie masz prawa ich przeglądać, natomiast KK ma prawo je przetwarzać. Pomyślałeś kiedyś o tym? KK nie jest objęty prawem o przetwarzaniu danych osobowych, a jednak robi to non stop.

Ashlon 29-05-2011 23:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ponczus (Post 2809973)
A czemu zakładasz że nie dokonałem? Akt apostazji nie przekreśla sakramentów już odbytych a chrztu nie mogłem nie odbyć. Tak tak, zaświadczenie o apostazji przedstawiasz właśnie na akcie chrztu mój drogi, bo tam zapisuje to (na marginesie!!!) ksiądz. I nie, nie ma tak różowo. Niby wszystko takie proste, a myślałeś może co robi z twoimi danymi później KK? Jako apostata nie masz prawa ich przeglądać, natomiast KK ma prawo je przetwarzać. Pomyślałeś kiedyś o tym? KK nie jest objęty prawem o przetwarzaniu danych osobowych, a jednak robi to non stop.

Zakladam, ze nie dokonales aktu po tym, jak wypowiadasz sie na ten temat. Przypuszczenie moze nietrafione, nie wiem. Takie odczucie.

Apostazja nie przekresla odbytych sakramentow? Oczywiscie. Z tym, ze skoro wypisujesz sie z organizacji, jaka jest kosciol, to chyba uwazasz, ze wszystkie czynnosci wobec ciebie (chrzest, komunia, bierzmowanie) to byly nic nieznaczace cyrki wokol twojej osoby? Przynajmniej ja bym odbieral to jako zabawne gusla, a nie uzalal sie, ze kiedys moi rodzice zgodzili sie, zeby przedstawiciel organizacji, do ktorej juz nie naleze odprawial nade mna swoje sakramenty, ktore juz mnie nie dotycza.

Sam kiedys sie nad taka apostazja zastanawialem, ale doszedlem do wniosku, ze szkoda czasu na takie cuda. A jakos nie musze "niestetowac" wszem i wobec.

A co kosciol robi z moimi danymi? Nie wiem, ale co moze zrobic z takimi danymi jak moje imie i nazwisko, imiona moich rodzcow i data urodzenia? To juz wiecej informacji wysylam do kazdego potencjalnego pracodawcy...

ponczus 30-05-2011 01:30

Te nic nie znaczące cyrki w okół mojej osoby były de facto włączeniem mnie do pewnego stylu, tradycji sposobu myślenia zanim jeszcze zacząłem zwracać uwagę na cokolwiek poza grzechotkami :P Chrzest to jest bodajże najważniejszy sakrament, a nie masz wyboru czy przyjąć go świadomie, z pełnymi zyskami i konsekwencjami.

Apostazja jako taka to jest odejście od wiary. Żeby było śmieszniej apostatą można nazwać osobę nie chodzącą do kościoła czy też wręcz nie wierzącą w kościół. Mówiąc inaczej nie przekreśla sakramentów które się odbyły (czyli dla KK zawsze będziesz ochrzczony i bierzmowany) a pokazuje twój stosunek do nich oficjalnie.

Cytuj:

A co kosciol robi z moimi danymi? Nie wiem, ale co moze zrobic z takimi danymi jak moje imie i nazwisko, imiona moich rodzcow i data urodzenia? To juz wiecej informacji wysylam do kazdego potencjalnego pracodawcy...
Primo: pracodawca musi postępować zgodnie z prawem w stosunku do twoich danych osobowych, KK nie, bo go to prawo nie obwiązuje.

Secundo: to jest kopalnia danych. Księgi parafialne są w Polsce jedynym rzetelnym sposobem odnajdywania danych do lat 40tych XX wieku. Jest tam dokładny zapis historii rodzin, danych dotyczących wszystkich wydarzeń w rodzinie związanych z KK. Wyobraź to sobie jako spis powszechny w weresji ultimate.

Ashlon 30-05-2011 01:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ponczus (Post 2809984)
Secundo: to jest kopalnia danych. Księgi parafialne są w Polsce jedynym rzetelnym sposobem odnajdywania danych do lat 40tych XX wieku. Jest tam dokładny zapis historii rodzin, danych dotyczących wszystkich wydarzeń w rodzinie związanych z KK. Wyobraź to sobie jako spis powszechny w weresji ultimate.

Niestety, pod tym wzgledem przeceniasz mozliwosci kosciola. Fakt, jest to - jak okresliles - czesto jedyne zrodlo do czasow II wojny swiatowej, lecz nie jest to zdecydowanie "spis powszechny w wersji ultimate". Moja babcia probowala znalezc informacje o swoich dziadkach m.in. wlasnie w ksiegach parafialnych. Jedyne, co znalazla, to odnotowany fakt zawarcia sakramentu slubu. Z tym, ze imiona i nazwiska swoich dziadkow znala. I to poprawne, bo w ksiegach nazwisko bylo zapisane niepoprawnie.

A zapisy historii wydarzen rodzinnych, zwiazanych z kosciolem, nadal sa prowadzone - corocznie ksiadz doglada swoich owieczek i uzupelnia zapisy podczas koledy ^^

janek@ 30-05-2011 09:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2809841)
http://www.youtube.com/watch?v=N1bgC...rec_grec_index

Jednak nawet w Parlamencie Europejskim sa ludzie, ktorzy mysla normalnie.

W najnowszym numerze Uwazam Rze jest takze ciekawy artykul o ociepleniach i zlodowaceniach klimatu, str. 90 :)

Cieszy mnie to.
Wkońcu ktoś im powiedział prosto w oczy, co o tym wszystkim sądzi. Czesi potrafią, "polacy" zawsze muszą być wazeliniarzami.

Cytuj:

Te nic nie znaczące cyrki w okół mojej osoby były de facto włączeniem mnie do pewnego stylu, tradycji sposobu myślenia zanim jeszcze zacząłem zwracać uwagę na cokolwiek poza grzechotkami Chrzest to jest bodajże najważniejszy sakrament, a nie masz wyboru czy przyjąć go świadomie, z pełnymi zyskami i konsekwencjami.
Spojrz na to tak, dobrze że nie zostałeś Muzułmaninem - którego defakto karają śmiercią za odejście, Żydem (wybaczcie moje ubogie słownictwo) czy Hinduistą. Żyłbyś w jeszcze lepszych cyrkach niż teraz gdy każdy ma na Ciebie olane, że nie wierzysz w ani jedno słowo z Biblii. Można się kłocić i szydzić z Chrześcijaństwa, ale tak na dobrą sprawę to tylko trend tych, którzy nie chcą chodzić do koscioła w niedziele, są rzeczy które wręcz wymagają potepienia, a ludzie zajmują się religią, która najmniej ogranicza swobody wśród wyznawców - pomijam wers o homoseksualistach, wiadomo gdy tyle słowa spisano to każdy mógł dorzucić coś od siebie... Już nie będe się wypowiadał o komentarzach (na różnych portalach) dotyczących postawienia Chrystusowego pomnika, bo były conajmniej nieprzyzwoite, ktoś sobie stawia to niech ma i kij innemu do tego, że robi to na swój koszt i aż mnie krew zalała że ktoś mógł nazwać ich ciemnogrodem, zacofańcami czy jeszcze innymi gorszymi przymiotnikami włascicieli określać. I tyle jeżeli chodzi o samą religie, bo gdy spojrzeć na KK to nie wiem czy ten powinien jeszcze istnieć, gdy tak bardzo wzrosła świadomość społeczna w kwestii tej religii, mam na myśli zepsucie tych księży, którzy zostali nimi tlyko po to by mieć prace.

Litawor 31-05-2011 01:24

http://www.rp.pl/artykul/28,665992_N...o_2022_r_.html
Gdybym był Niemcem, na pewno byłbym temu przeciwny, ale z mojego punktu widzenia jestem po prostu ciekaw rezultatów. Akurat Niemców stać na duże inwestycje w energetykę odnawialną, więc może dzięki tej decyzji podyktowanej nieracjonalną paniką i uprzedzeniami obywateli wyjdzie ostatecznie coś dobrego.

eerion 31-05-2011 09:58

Jak dla mnie to paniczne zamykanie elektrownii atomowych to nieporozumienie.
Ale widać, jak ciemny lud głupieje, po wycinaniu żartów z elektrowniami atomowymi z simpsonów.

Ashlon 31-05-2011 11:16

"Polska bedzie kupowac prad od Rosjan - ujawnil prezes PGE Tomasz Zadroga. (...) bedziemy kupowac za wschodnia granica, konkretnie z majacej powstac w Kaliningradzie elektrowni jadrowej. Musimy kupowac energie, bo u nas jej zwyczajnie zabraknie." - najnowszy numer Angory.

Kolejny dowod na to, ze rzadza nami zlodzieje, durnie i nieroby.

ponczus 31-05-2011 15:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2810051)
"Polska bedzie kupowac prad od Rosjan - ujawnil prezes PGE Tomasz Zadroga. (...) bedziemy kupowac za wschodnia granica, konkretnie z majacej powstac w Kaliningradzie elektrowni jadrowej. Musimy kupowac energie, bo u nas jej zwyczajnie zabraknie." - najnowszy numer Angory.

Kolejny dowod na to, ze rzadza nami zlodzieje, durnie i nieroby.

To skąd wziąć tą energię? Skoro atomistyka be, konwencjonalen elektrownie be a energetyka odnawialna to pieśń przyszłości w ujęciu przemysłowym (nie mówię tu o energii pozyskiwanej z tam).

eerion 31-05-2011 16:51

Dlatego ekoterroryści powinni - niczym liście - dyndać na drzewach.
Postawić elektrownie atomowe, a do tego czasu spróbować utrzymać jak największą niezależność energetyczną za pomocą energii konwencjonalnej.

ruszek 31-05-2011 17:31

To jest już perfekcja 200 %, najpierw marudzić jakie to elektrownie atomowe są be, węglowe też bo są wypadki, ekologiczne nie, a potem płakać że rządzą nami debile i nie mamy energii.

lol.

Ashlon 31-05-2011 18:03

Ja, odkad pamietam, zawsze wyrazalem (mniej lub bardziej, ale jednak) poparcie dla rozwoju elektrowni atomowych w Polsce. Przy odpowiednim zabezpieczeniu elektrownie weglowe tez nie sa takie straszne.

Tym bardziej teraz Polska powinna zalowac swojej niewykorzystanej szansy, gdy w 1990 roku zdecydowano o rezygnacji z budowy elektrowni atomowej, ktorej czesc juz stala... Ale, niestety, u nas chyba nigdy nie bylo myslenia przyszlosciowego. No, moze wyjatkiem bylo NATO i UE.

janek@ 31-05-2011 20:00

Ten kraj popadnie w ruine, trzeba brać przykład z quatozola i spieprzać do Brytani czy gdziekolwiek indziej. ;)

Dziwi mnie jedna rzecz, że polacy za zachodnią granicą są uważani za profesjonalny i dobrze wyszkolony, pracowity naród, a skoro nasza robota tak podoba się sąsiadom to chyba powinno się w pewnym stopniu to przekładać na nasze pkb i status życia podobnie jak w Japonii, gdzie pracowitych i naumianych ludzi nie brakuję. Od razu przychodzi na myśl nasz (nie)rząd, prawda? Gdy widziałem Tuska podającego ręke Rostowskiemu, bo jesteśmy "zieloną wyspą" w czerwonym Oceanie Europy to aż nóż mi się w kieszeni otwierał, jakby mieli jakikolwiek gówniany udział w tym, że nasza gospodarka po prostu jest silna... tylko dlatego, że polacy potrafią pracować.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 08:38.