Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Alkohol przed 18-stka (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=165914)

dLeeN 20-02-2008 00:51

Zwróć też uwagę na religię. Biorąc komunię swiętą przysięgałeś, że nie będziesz pił do 18 roku życia, ale dla większości osób to nie ma nic do rzeczy B)

Walekifa 20-02-2008 00:57

A ja składam teraz następną taką przysięgę na bierzmowanie ; p

Slythia 20-02-2008 01:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez dLeeN (Post 1910469)
Zwróć też uwagę na religię. Biorąc komunię swiętą przysięgałeś, że nie będziesz pił do 18 roku życia, ale dla większości osób to nie ma nic do rzeczy B)

Kazali... To sie przysiegalo. Kto sie wtedy zastanawial nad trescia... Dla mnie /z jakiegos powodu/ ta przysiega nie jest wiazaca. Poza tym, z tego co pamietam... To akurat w tym momencie zamilklam ;D

Lasooch 20-02-2008 01:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 1910495)
Kazali... To sie przysiegalo. Kto sie wtedy zastanawial nad trescia... Dla mnie /z jakiegos powodu/ ta przysiega nie jest wiazaca. Poza tym, z tego co pamietam... To akurat w tym momencie zamilklam ;D

Taka młoda a już zamierzała pić. Wstyd!

Slythia 20-02-2008 01:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 1910497)
Taka młoda a już zamierzała pić. Wstyd!

Coz, trzeba bylo zostawic sobie jakas furtke ;).

Michoss 20-02-2008 02:14

Alkohol be, jestem abstynentem.

<Czeka aż ucichną śmiechy>

Ale rly, nawet szampana na nowy rok nie piję>

<Czeka aż przestaną lecieć pomidory i pieluchy>

Diamonic 20-02-2008 02:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thero (Post 1909261)
Pochwalam. Jak mnie stara pyta, gdzie idę to zawsze odpowiem, że chłopaki spod mostu mają nowy karton... albo, że koka staniała.

Nie każdy ma matkę, która jest nadopiekuńcza. : ) Ja już wcześniej mówiłem, że idę do pubu, do znajomego czy po prostu na imprezę wspominając oczywiście o tym, że będę pił i jakoś nigdy z tego powodu nie słyszałem jakichś specjalnych wyrzutów ze strony rodziców. ;] Teraz pozostało mi 3 miesiące do 18. x)

Co do tematu, pierwszy raz piłem w wieku 14(?), ale to jedno piwo i później aż do sylwestra w wieku 15 lat, nic... a po sylwku przez rok zero picia. : D A teraz regularnie co tydzień w sobotę, ale to tak 2-3 piwka albo kapeczkę wódki, którą swoją drogą ubóstwiam. ^^

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 1910300)
I ty mówisz, ze pijesz?<półironia><ja jak sie budze po imprezie i wszystko pamietam to czuje niedosyt> xD

Haha : D! Dokładnie. ^^

Cacuss 20-02-2008 02:47

Ta przysięga przy komunii... ona nie może być wiążąca skoro jest nieświadoma. Chyba, że ktoś był wtedy w pełni świadom. Ja nie;)

P.S. zawsze kiedy piszę posta na tym forum jestem ciekaw jak będzie zinterpretowany przez użytkowników :)

Vanhelsen 20-02-2008 04:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jorg Bruce (Post 1909210)
"Alkohol pity z głową, nie szkodzi w żadnych ilościach"

Alkochol pity z umiarem nie zaszkodzi nawet w dużych ilościach...

Ville 20-02-2008 07:46

Dobra teraz troche popostujemy.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tovob Lard (Post 1907692)
Co do picia "lampki wina do obiadu", czy ktoś oprócz mnie zna to tylko z telewizji?

Jak bylem we Francji to dostawalem wino do obiadu.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez >>>Mazix<<< (Post 1907705)
Ale np w ameryce piwsko i papierochy są dozwolone od 21 roku życia.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 1908188)
Hamburgerlandia się nie liczy, bo pardon, ale gdy alkochol jest od 21, prawko od 16 a broń od 12lat to to jest kpina a nie granice...

W stanach ogolnie to jest tak:
16 lat - prawko
18 lat - papierosy
21 lat - alkohol
I to jest ustawione odgornie przez rzad. A co do broni to kazdy stan ma wlasna polityke.

Ogolnie zakazany owoc o wiele lepiej smakuje bo dostajemy troche adrenalinki gratis(rodzice sie kapna? sasiad zauwazy?). Kiedy osiagnalem ukochana liczbe 18 lat nic sie nie zmienilo poza sporadycznym piciem w domu z tatkiem =]

@offtop
Wieszok - pisze sie alkoHol a nie alkoCHol ;-)

Lasooch 20-02-2008 10:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cacuss (Post 1910572)
Ta przysięga przy komunii... ona nie może być wiążąca skoro jest nieświadoma. Chyba, że ktoś był wtedy w pełni świadom. Ja nie;)

Według Kościoła Katolickiego dziecko w wieku siedmiu lat staje się w pełni świadome i w ogóle, więc składa _wiążącą_ przysięgę. Swoją drogą, jak masz 7 lat i pierwszą komunię to, zdaje się, _możesz_ przyjąć i bierzmowanie, według przepisów czy coś. Nie, żebym tym się jakoś przejmował, piekła i tak nie ma.

Voon 20-02-2008 11:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez dLeeN (Post 1910469)

A czy nie przysięgałeś że będziesz jeszcze żył w czystości i nie grzeszył? Woops

Cytuj:

16 lat - prawko
Za pisemną zgodą rodziców nawet w Polsce będziesz miał prowko w wieku 16 lat

Glamri 20-02-2008 14:13

Jak dla mnie jeśli ktoś po alkoholu nie zaczyna się zachowywać jak idiota to niech sobie pije bez względu na to ile ma lat. Znam 15-latków szczycących się tym, że wypili pół wina i piwo i rzygali i są elo. Ale to nie jest elo... ; )

Żyłka 20-02-2008 15:24

Cytuj:

(dzieci lat>15 pod uwage nie biore)
Czyli dopiero powyżej piętnastego roku życia człowiek staje się dzieckiem?

Vanhelsen 20-02-2008 15:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ville (Post 1910618)
@offtop
Wieszok - pisze sie alkoHol a nie alkoCHol ;-)

Nie mam słownika w FFoxie :<

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon Arculin (Post 1910791)
Za pisemną zgodą rodziców nawet w Polsce będziesz miał prowko w wieku 16 lat

Ale u nas nawet za pisemną zgodą rodziców nie dostaniesz glocka w wieku 12stu lat...

Voon 20-02-2008 15:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 1911134)
Ale u nas nawet za pisemną zgodą rodziców nie dostaniesz glocka w wieku 12stu lat...

Oficjalnie nie...

Shanhaevel 20-02-2008 15:54

Cytuj:

Dla mnie /z jakiegos powodu/ ta przysiega nie jest wiazaca.
Nazywajmy rzeczy po imieniu - ogólnie trochę ta przysięga niewygodna jest. : P

Thero 20-02-2008 15:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 1910495)

Na mój prosty rozum - jeżeli Bóg istnieje i tak leci mu to swobodnym sikiem, co przysięgałem w wieku 7 lat.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon Arculin (Post 1911145)
Oficjalnie nie...

No, a nieoficjalnie to każdy student ma broń (włączając w to Kaczyńskiego). Nieoficjalnie, w wieku 10 lat, to można i dziewkę z czworaków zbrzuchacić.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jorg Bruce (Post 1909702)
@Lasooch & Thero
Nom, takw wieku 15 lat do starej mówisz:Ja ide sie napierdolić jak meserszmit i wroce napierdolony i nie czekaj z kolacją.. tak?

Gdzie z bluzgami?! Kultura zawsze musi być. (Chyba, że po pijaku; wtedy się nie liczy) Poza tym, nie pisałem tego do końca serio.

Slythia 20-02-2008 16:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shanhaevel (Post 1911177)
Nazywajmy rzeczy po imieniu - ogólnie trochę ta przysięga niewygodna jest. : P

Tez ;P. I tak zostala juz zlamana... Lecz.. W sumie.. Ja nie przysiegalam! :P

Dark Sven 20-02-2008 16:50

Ano... Pod presją się nie liczy. Poza tym, nie przypominam sobie takiego elementu komunii.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 10:59.