Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Forum Muzyczne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=280)
-   -   Gitara, wszystko o niej. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=215039)

Seeleesee1992 16-11-2009 19:49

Dobra, to teraz ja mam pytanie (mam nadzieje, że znajdzie się tutaj jakiś basista): ma ktoś taby do utworu Dżem – Najemnik I (ofc chodzi mi o bassline)? Utwór z tego co słyszę łatwy, ale aż tak obcykany nie jestem żeby ze słuchu to zagrać. Chętnie z kumplami bym sobie zagrał cover, a nigdzie nie mogę znaleść tych cholernych tabów ;/

Ozurtes 16-11-2009 20:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ghernie (Post 2688461)
Zadziwiające ale przez półtora roku się nie roztroiła ;D

Ja tam bym się zdziwił gdyby zamiast jednej stały tam 3 gitary. Ale, że się nie rozstroiła to fakt, po takim czasie dość dziwne.

Co do grania na stojąco, to ja jestem początkujący i też dziwnie mi się gra. Więc pewnie po jakimśtam czasie się przyzwyczaimy, chyba nie ma co się martwić.

Rater 16-11-2009 21:36

O tak. W końcu znalazłem trochę czasu i funduszy żeby kupić nowe struny do mojego akustyka xD Stare po pół roku zaczęły zostawiać dziwny osad na moich palcach, chociaż były czyszczone ;x

W planach mam teraz nauczenie się "Fields of gold" Stinga. http://www.youtube.com/watch?v=HTwfTMBB-H0

Maldoryz 16-11-2009 21:59

Chcialem sie tak przy okazji odwiedzenia tematu zapytac, czy jest taka mozliwosc, tzn, w sumie nie wiem jak to napisac. Jezeli mam stara gitare (chodzi o akustyka) no i struny tez swoje juz przezyly, to jezeli je wymienie, to gitara bedzie wydobywala ladne dzwieki? Chodzi mi o to, czy no, hmm, moze cos sie stac z gitara pod wplywem czasu, co oprocz starych strun moze zniszczyc dzwieki i utrudnic gre?

Ghernie 16-11-2009 22:42

@Up
Nie znam się na tym ale zdaje mi się, że może Ci się wygiąć gryf (ale to chyba zależy od zmiany temperatur). Wszystko zależy od warunków w jakich była przetrzymywana.

@Ze'To
Dziękuję, dziękuję. Akordy też czasem gram (głównie Barre, bo one częściej są potrzebne do solówek, więc z jakąkolwiek poprzeczką/szybką zmianą progów nie powinienem mieć problemów. Chociaż jest to stanowczo za mało by grać porządnie.

@Topic
Miło, że temat się rozwinął. :>

@Seeleesee
Niestety nie potrafię Ci w żadnym stopniu pomóc. Jeśli nie znalazłeś w internecie, możesz poszukać jeszcze na innym, o wiele większym forum (dla basistów), lub ew. próbować powolutku wszystko brać ze słuchu.
Powodzenia.

Rater 16-11-2009 22:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Maldoryz (Post 2688921)
Chcialem sie tak przy okazji odwiedzenia tematu zapytac, czy jest taka mozliwosc, tzn, w sumie nie wiem jak to napisac. Jezeli mam stara gitare (chodzi o akustyka) no i struny tez swoje juz przezyly, to jezeli je wymienie, to gitara bedzie wydobywala ladne dzwieki? Chodzi mi o to, czy no, hmm, moze cos sie stac z gitara pod wplywem czasu, co oprocz starych strun moze zniszczyc dzwieki i utrudnic gre?

Jeżeli gitara stała w miejscu o normalnych warunkach (brak dużej wilgoci i ciągłych zmian temperatury) oraz miała komplet strun, to raczej nic po za wymianą strun nie jest potrzebne :P

Ghernie 16-11-2009 23:00

Jak siadacie do waszych gitar, co przeważnie gracie?
Ćwiczenia i jakieś utwory, to oczywiste... tylko jakie? :P

Lasooch 16-11-2009 23:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ghernie (Post 2688965)
Jak siadacie do waszych gitar, co przeważnie gracie?
Ćwiczenia i jakieś utwory, to oczywiste... tylko jakie? :P

Chcesz, to Ci na PM wyślę mój ulubiony utwór do grania w moim wykonaniu ; ) Ogólnie - różną muzę gram. Na ogół to, na co po prostu mam ochotę.

Ozurtes 16-11-2009 23:11

@Lasooch
To mi też wyślij jak możesz.

Ja gram ćwiczonka z kserówek od kolesia, który mnie uczy grać.

Ghernie 16-11-2009 23:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2688968)
Chcesz, to Ci na PM wyślę mój ulubiony utwór do grania w moim wykonaniu ; ) Ogólnie - różną muzę gram. Na ogół to, na co po prostu mam ochotę.

Przepraszam, że po takim czasie odpisuje... Mam w zwyczaju, przeglądać tematy, potem na nieliczne z nich odpowiadać i natychmiastowo wychodzić z forum. Meh.. Zły Ghernie

Co do twojego ulubionego utworu, byłbym zaszczycony. Oczywiście dobrze by było gdybyś wcześniej podał nazwę... Będę mógł odrazu porównać sobie nasze umiejętności.

@Down
Right!

@Edit
Cicho! Dobrze jest...

Argen 16-11-2009 23:58

@sorki za offtop

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ozurtes (Post 2688814)
Ja tam bym się zdziwił gdyby zamiast jednej stały tam 3 gitary. Ale, że się nie rozstroiła to fakt, po takim czasie dość dziwne.

Haha, plusik za ten żarcik. Takie poczucie humoru się ceni.

@up

Chyba żartujesz, odpisałeś mu po 50 minutach - natychmiast. Kto normalny siedzi i refreshuje temat czekając na odpowiedz? : D

Lasooch 17-11-2009 00:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen (Post 2689006)
Chyba żartujesz, odpisałeś mu po 50 minutach - natychmiast. Kto normalny siedzi i refreshuje temat czekając na odpowiedz? : D

Ja! : (((( (oczywiście, żartuję ; ))

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ghernie (Post 2689003)
Co do twojego ulubionego utworu, byłbym zaszczycony. Oczywiście dobrze by było gdybyś wcześniej podał nazwę... Będę mógł odrazu porównać sobie nasze umiejętności.

Porównanie umiejętności chyba w tym wypadku nie wyjdzie, bo to nie jest utwór na zasadzie "siadasz i grasz", ale jeśli Ci się spodoba, polecam (chociaż nie wiem skąd w tej chwili wziąć fajnego taba, straciłem mój przy formacie). Link na PM ; )

Ghernie 17-11-2009 00:18

Thx. Jak na zepsuty internet (pewnego dnia [wczoraj] ni z tego ni z owego przestał działać, teraz wprawdze idzie ale kulejąc) jest dobrze.

@Edit
Obejrzałem obydwa. Z porównaniem chodziło mi o to czy fałszujesz/grasz płunnie i jak trudna piosenka to będzie. Nieźle.

Ze'To 17-11-2009 15:32

@Łasy
podaj mi również ten tytuł na pm bo ciekaw jestem, może coś świeżego się zagra ; )

ja np bardzo dobrze czuję się w stylu grunge, czyli np Nirvana. Lubię tłumienia strun a fakt, że Nirvana specjalnie trudnych piosenek nie ma (oprócz wyjątków) sprawia, że gra się przyjemnie i z satysfakcją ^^

Ozurtes 17-11-2009 17:52

Możecie mi zaproponować jakiś fajny metalowy utwór, którego mógłbym się nauczyć? Jakiś naprawdę banalny, bo powyżej banału to nie będę umiał.

Lasooch 17-11-2009 18:08

http://www.youtube.com/watch?v=-Syc5SGaOu8

Tak, żartuję ; )

Conquer All Behemotha jest dość proste.

Ozurtes 17-11-2009 18:38

A coś na tradycyjnym stroju?

Ghernie 17-11-2009 18:41

Zależy jeszcze jaki metal... Cięższy czy lżejszy?

Arenthor 17-11-2009 18:58

Banalny utwór to nirvana smells like teen spirits i nothing else matters

Ozurtes 17-11-2009 19:38

Dla mnie Nothing Else Matters jest trudne ._.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:10.