![]() |
Cytuj:
btw. nie ma czegos takiego jak brazylijski ,taki jezyk nie istnieje ,JEST TO JEZYK PORTUGALSKI ,wiem bo mieszkam w stanach juz troche ,ucze sie hiszpanskiego i znam kolesia z brazylii. hiszpanski jest bardzo podobny do portugalskiego ,ale to nie sa te same jezyki |
komentarz
super poradnik normalnie zajebisty tylko dziecko to nie jest brazylijski tylko hiszpanski jak bys nie zauwazyl ale za trud dla ciebie 1pkt/10
|
Sorka za archeologie. Ale musiałem.
Fajny poradnik, ale co to znaczy "curomen"? |
Cytuj:
Pozdro Ps... a ten slowniczek sie przyda bo przynajmniej teraz bede cos rozumiec :p |
Arlash dlatego wole pograć w jakiegoś płatnego mmorpg-a żeby czuć klimat i nie widzieć 7+.
Poradnik goodowski. |
Niestety ale to jest Hiszpanski,a nie portugalski, jezeli ktos nie wie to w portugalskim czesto pojawia sie litera "h" ktora czyta sie jako "i" czyli np. "tenha, teh, gusgisinha druidinha", a w hiszpanskim pojawia sie duzo "j" ktore u nas czyta sie jako "h", chociazby po tym mozna poznac ze to nie portugalski.
|
Zrobiłeś poradnik o jakimś języku i nawet nie wiesz o jakim portugalski to to raczej nie jest.
|
Autor tematu@
Jesteś głupi i nawet nie wiesz co to znaczy wyraz "noob" a używasz go w temacie.... Debilizm. |
Podobne to do hiszpańskiego... i część wyrazów wydaje mi się nie do wymówienia (uczę się "espanioli" rok). To jakieś skróty czy co?
|
Moim zdaniem nie powinniśmy się zbliżac do nich! :)
|
Bardzo Dobry Poradnik!!
|
Hehe ;D portugalski brasylijski czy jakis inny taki podobny niech lepiej brasyle sie uczą anglika .Poradnik 8/10 bo mimo wszystko malo tego troche :baby:.
Może lepiej wejdz na tibia.br i napisz słownik języka angielskiego:o. U brasyli najbardziej wkurzające jest to ze nawet jak sie im odpisze ze nie br to oni dalej za przeproszeniem pie**** po brasylijsku ;( ;( ;( |
Brazylijczycy mówią po portugalsku, hiszpańsku, francusku i niemiecku ofc głównie portugalsku.
Lecz ich Portugalski się mocno różni. Przykładowo cześć to oi a dzień dobry to ola przynajmniej z tego co mi brazylijczyk powiedział. A z tego co się w szkolę zapytałem portugalczyka wynika iż w portugalskim normalnym (czyli w portugalii) cześć to ola a nie ma takiego słowa oi. Wiem co mówię bo się pytałem portugalczyka i nie na jakimś czacie tylko W REALU! (pytałem się tylko o te cześć i dzień dobry jak to jest a resztę to w tibii brazylijczyka). |
Cytuj:
Poradnik dobry. Gratuluję i oby tak dalej. |
Nie wiem, czy autor wie, ale w Brazylii mówi się po portugalsku, a nie po hiszpańsku. Te zwroty i słowa, które są na pierwszej stronie tematu to czysty hiszpański dobry tylko na graczy mówiących po hiszpańsku.
|
Cytuj:
|
:p
Artykuł spoko, tera już mniej więcej wiem co brazole do mnie mówią, ale jeśli uważasz że brazylijczy to nooby to pograj sobie troche na candi np:zbierasz sobie fooda na mamutach, i podlatuje dwóch gości polak i brazol, brazol sie pyta czy moze dostac troche, a polak próbuje ukraść, lub też siedzisz se na respie dwóch wyrmuw podlatuje dwóch gości polak i brazol, polak zaczyna ci bic a jak dostanie mniej exp to ci zaczyna viale rzucać na dead, a brazol sie pyta czy może pobić z tobą, a pozatym są śmiesńi(niewiem jak to sie pisze) i kupują woi za 12k
|
A mi to się przydało :)
Heh spoko artykuł |
W brazylii porozumiewaja sie językiem portugalskim -.-
co poniektórzy mysleli ze hiszpanskim :baby::baby::baby::baby: |
tu pare zwrotów ktore dal mi moj kolega (brazol xD) po ang kazdy bedzie wiedzial o co chodzi:
hiho = oi bye bye = flws or tchau give me = me de shut-up = cala a boca para-la = can't stop need food = preciso de comida my pro is = minha vocaçăo é kill him = mate ele I love u = Eu amo voce u are noob = vc e noob u very funy = vc é muito engraçado can i train? = eu posso treinar? please no kill = por favor, năo mata school = escola how old are u = qual é sua idade? i don't like u = eu năo gosto de vc u are a rich = vc é rico? u have = vc tem? friend's = amigos my friends have high lv = meus amigos săo level alto i don't know u = e nem te conheço i have girl(boy)friend = eu Namorroo Welcome = Bem Vindo sorry - desculpa |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:09. |